:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 287
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Перспектива

Докато политиците се изживяват като благодетели, достойни пенсии няма да има

Партиите лансират разумни идеи, когато са опозиция, но не събират смелост да ги реализират, като дойдат на власт. Затова пенсионната система ще продължи да е в колапс
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Всяка власт обича да ухажва пенсионерите, но смелост за реформа демонстрира само когато е в опозиция.
Поредният Консултативен съвет по традиция лансира старите добри идеи за реформи в пенсионната ни система, които всички партии в опозиция приемат, но никой не смее да осъществи, когато е на власт. На дневен ред сега е обвързването на възрастта за пенсия с продължителността на живота - дебатирана, приемана и неизпълнена идея от няколко управления. Според експертите това е важна мярка за стабилността на системата в дългосрочен план - щом хората живеят по-дълго, добре е да работят по-дълго. Иначе ще получават по-ниска пенсия заради по-малкото години осигуряване, но затова пък ще тежат на системата по-дълго време. Освен това ще могат да прогнозират кога ще се пенсионират, а условията няма да зависят от политически решения.

Подобна мярка обаче на практика означава постоянно увеличение на възрастта, което би било самоубийствено решение за всяка власт. В същото време няма никаква гаранция, че "жертвата" ще си струва, тъй като нищо не пречи на следващите управляващи да върнат старите правила, както прави в момента БСП. Но преди да се мисли кога ще се пенсионират хората след 10 г., трябва да се види какво става с осигуровките им в момента. Абсолютно наложително е да се започне със законодателството, което регламентира трупането на пари в капиталовия стълб, където са задължително осигурени родените след 1959 г. Те очакват оттам поне около 20% върху държавната пенсия. Тежката икономическа криза, продължила с години над прогнозите, и сериозното изоставане на осигурителния доход от разчетите през 2000 г. показаха колко са уязвими парите на хората за втора пенсия. Откакто НАП пусна персонален код, с който всеки може да провери кой какво е внасял в партидите им, все повече българи установяват, че по тях имат по-малко натрупани средства, отколкото са внесените през годините осигуровки.

И причината за това не е само



сериозният срив в доходността



през 2008 г., който буквално помете всички добри резултати от годините преди това. В момента доходността на парите за втора пенсия не покрива дори инфлацията. Партидите на българите се топят от сериозни такси и удръжки, които позволяват на работещите в пенсионните дружества и фондове да получават едни от най-високите заплати у нас. Повече от година обаче залежава законопроект на Комисията за финансов надзор, в който се предвижда намалението на таксите.

Дори бившият шеф на най-големия пенсионен фонд "Доверие" - Даниела Петкова, призна, че е възможно след 40 г. натрупване хората да се окажат с по-малко пари в партидите си, отколкото са внесли. Защото законодателството позволява доходността при управлението на парите ни да е и отрицателна. А в чужбина практиката обикновено е фондовете да покриват със собствени средства загубите, които по тяхна вина са претърпели хората. В някои страни дори съществува задължение да се гарантира доходност поне колкото е инфлацията. У нас сметките показват, че върху колкото по-малка сума се осигурява човек, толкова по-малко загуби търпи. А колкото повече се отлага пенсионирането на хората, толкова повече фондовете ще трупат пари, без да плащат пенсии.

Затова не е чудно, че от КТ "Подкрепа" от години искат закриване на втория стълб. За да няма критики, че така се посяга на лични средства, предложението е партидите да се запазят, но в доброволните фондове. Въпреки че задължителното осигуряване във втори капиталов стълб също не дава възможност за избор на хората как да управляват собствените си пари. Има идеи хората да имат думата поне от части какво да става с парите им, като се въведат т.нар. мултифондове. Така те ще имат право да избират дали с техните осигуровки да се правят агресивни инвестиции с възможност за големи печалби, но и големи загуби, дали да са балансирани или консервативни, т.е. да се играе на сигурно срещу ниска доходност. И подобен законопроект обаче отлежава в парламента още от 2008 г.

За края на 2014 г. пък синдикатите предупреждават за вълна от миньорски протести, ако не се промени сегашното законодателство, според което от 2015 г. ранните им пенсии ще трябва изцяло да се изплащат от професионалните фондове. Това обаче е невъзможно, защото по партидите им няма достатъчно средства за пълни пенсии.



Системата е сбъркана още от 2000 г.



Тогава е заложено работещите тежък труд да имат право на ранна пенсия и върху стажа си от преди тази година, когато вноските са влизали в НОИ. Пенсията обаче ще трябва да я плащат само фондовете, в които тези пари не са прехвърлени. Единственото разумно решение е общественото осигуряване да им отпусне основната пенсия, а фондовете само да я допълват. Но едва ли политиците ще се решат на такава съществена промяна. По-вероятно е да изберат по-лесното решение - за пореден път да удължат срока, в който НОИ да изплаща ранните пенсии, което не е малък разход за системата. В същото време отново не се мисли как да се ограничи ранното пенсиониране при полицаи и военни. Сега почти всички в системата имат равни привилегии, независимо дали работят на улицата или на бюро.

Идва и 2017 г. Оттогава всяка година труд вече ще има по-голяма тежест във формулата за изчисляване на размера на пенсиите, но по-благоприятната формула ще важи само за новоотпуснатите. Така ще се отвори огромна пропаст между стари и нови пенсионери, което неминуемо ще доведе до голямо социално напрежение. И по този въпрос обаче не се мисли.

БСП отново се хлъзна по добре познатата плоскост за купуване на електорат - просто реши да спре увеличението на пенсионната възраст и на стажа. Така се спира и малката глътка въздух за системата, която тя получи с ограничаването на броя на новите пенсионери. Социалистите са прави, че в кризата възрастните работници трудно си намират работа, но този проблем можеше да се реши с другото им предложение - като се даде възможност за ранно пенсиониране срещу по-ниска пенсия при недостигащи години и стаж общо до 2 г. Това е една от малкото разумни идеи, която предложиха и експертите още през 2009 г., но от ГЕРБ не се съобразиха с нея.

Ако към многото гафове при създаването на новата пенсионна система се прибавят и постоянните промени и идеи, които създават усещането, че човек никога няма да може да се пенсионира, не е чудно, че все повече хора се опитват да заобиколят системата. А когато се крият доходи, няма вноски в системата, тя излиза на все по-голям дефицит и се налага ново затягане на условията. Изход от омагьосания кръг не се вижда, защото едва ли ще се намерят управляващи, готови да се жертват политически, но да решат проблемите на системата.
16
3581
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
04 Септември 2013 20:00
До сега разрешение на проблема с пенсиите не е открито.
05 Септември 2013 00:26
Системата е сбъркана още от 2000 г.
Системата не е сбъркана, а политици, решили да правят "политики" (по Масларова), бъркаха системно.
От идеята от разходно-покривен модел да се премине към капиталово-натрупващ модел към днешна дата има само горчивина. Вместо от осигуряване от 36-44% върху брутния доход да се премине на 10% осигуряване чрез НОИ (разходно-покривен модел) и 15-25% към допълнително осигуряване на капиталов принцип, сега имаме 12% осигуряване от държавата, 17% към НОИ и 5% на капиталов принцип и всички не върху брутния доход, а до определе таван (сега е 2200 лв.). С тия съотношения и държавният бюджет е обречен на дефицит, и пенсиите са обречени на "замразяване", и нищо няма натрупано за бъдещето.
възрастните работници трудно си намират работа, но този проблем можеше да се реши с другото им предложение - като се даде възможност за ранно пенсиониране срещу по-ниска пенсия при недостигащи години и стаж общо до 2 г.
Именно решаването на този проблем по този начин доведе и по-скоро ще доведе през 2017 г. до колапса на пенсионната система. Защото от 2002 г. затруднените възрастни и не само възрастни работници решават този проблем като се пенсионират по-рано чрез статута на "инвалидност" (една трета от новопенсиониралите се) или чрез отпуск по болест (по-кратковременно решение, 36 млн. дни болнични за 2011 г.). Това решение води и до нестостиг в здравната система както и се случва; по-ниски данъчни приходи; по-малко средства по другите осигурителни фондове (безработица, майчинство).
Изход от омагьосания кръг не се вижда
Е, изходи има, ама тогава няма да има привилегии. Радикалният за сегашната ситуация е да се "замрази" максималния осигурителен праг (2000 лв) и осигурителния процент на 19% и ... след 20 години да стане минимален задължителен за всички, при което всички пенсионери с 40 години действителен трудов стаж ще получават еднакви пенсии в размер на въпросния праг (2000 лв), а останалите - съразмерно с трудовия стаж по-малко, дай Боже и повече. Напр. за "яките дупцета" с 25 г. стаж пенсията ще е 1250 лв., а тия с 15 г. ... пенсията ще си остане на 750 лв.
Който иска по-висока пенсия, ще се осигурява допълнително доброволно на капиталов принцип било то в частен фонд, било в капиталов фонд на НОИ или нарочно създадена Спестовна банка. Просто институция, лицензирана за пенсионно осигуряване на капиталов принцип, за да е ясно, че осигуряващият не е използвал парите (данъчно освободени) за ядене, пиене, "гъз път да види", яхта или самолет. Като стане на 65 г., колкото натрупал, толкова ще харчи. Е, ако ги изтегли на куп, остава без право на социални помощи. Това да е ясно от преди да се почне внасянето по натрупането.
А и да, вноските да се правят лично, а не по задължение от трето лице (работодател, държава). Щото третото лице може да реши да стане данъкоплатец на годината (Валентин Захариев) или финансов министър - отличник на Европа, спестявайки си това задължение.
05 Септември 2013 00:29
Всяка власт обича да ухажва пенсионерите, но смелост за реформа демонстрира само когато е в опозиция.


Ако недоразумението Роско Асенов представлява някаква власт, точно той си позволи да "подритва" скромните искания на пенсионерите през зимата, като отказа среща с представителите на 2 милиона пенсионери, защото имал друга работа. Хората имаха една проста молба - да им се съдейства за двумесечно отсрочване на плащанията към електроснабдителните дружества. Недоразумението високомерно отказа...
05 Септември 2013 05:38
Ако към многото гафове при създаването на новата пенсионна система се прибавят и постоянните промени и идеи, които създават усещането, че човек никога няма да може да се пенсионира, не е чудно, че все повече хора се опитват да заобиколят системата. А когато се крият доходи, няма вноски в системата, тя излиза на все по-голям дефицит и се налага ново затягане на условията. Изход от омагьосания кръг не се вижда, защото едва ли ще се намерят управляващи, готови да се жертват политически, но да решат проблемите на системата.


Ами няма да може да се пенсионира, факт! Като изключим някакви държавни чиновници и полицаи, това ни чака! При тази безработица какво друго?! Целта е да няма пенсии в бъдеще и за това се вдига възрастта и стажа. Държавата ще прибере парите, ще се разплати на съществуващите от соц-а пенсионери с тях, а останалите да духат супата! В момента заетите от активното население са около 60%. Вдигането на възрастта, ще обрече младите на безработица и онези над 50 на глад, защото и за тях няма работа. Това е. Спрете да лъжете хората! Бъдещето е ясно, както в рекламата на цифровизацията! Само идиоти могат да се вържат!
05 Септември 2013 08:54
В България голяма част от пенсионерите не искат достойни пенсии, а искат БСП да е на власт. Незнайно защо.
05 Септември 2013 09:34
Стига с тази уравниловка ,всички полицаи ,всички военни не не всички само определени и то при определени тежки условия на труд ,ако погледнем полицаите разхождащи униформите си из града ,не ги забелязвам да са изпосталели от труд ,все едни пухкави ,зализани с очила правещи се на това ,което определено не са
05 Септември 2013 10:18
БСП ще съсипят пенсионната система за да изпълнят предизборните си обещания.
Натисни тук
05 Септември 2013 10:22
И сега възрастта за пенсиониране по общия ред не е ниска. Във Франция си запазиха ранното пенсиониране на 62 г., а тяхната средна продължителност на живота е над 80 г.( средно 18 г. получават пенсия). При нас продължителността на живота е малко над 70 г. Така че е нормално да се пенсионираме на 55 и 60 год.
Да се даде статистика за пенсиионери - до 45 год., 45- 55 г., 55- 65 г., 65-75 г. над 75г. като за всеки възрастов период се отчете брой пенсионери,вида пенсия, размер на пенсията и брой пенсии. Да се побликуват и всички привилегии при пенсиониране. Така ще се направи анализ.
Да се направят следните промени:
От пенсионната система да се извадят всички социални плащания и др. плащания, несвързани с трудов стаж ( даже и инваидните) да преминат към социалната система.
Държавата да не плаща на никого личните осигуровки, а само тези като работодател.
Да се промени формулата за изчисляване на пенсията като се вземат всички години преди 1997 г., а не като сега само три години.
Изчислените пенсии под минимума да не се попълватдо минималния размер от пенсионната, а от социалната система.
Работещите пенсионери в бюджетната сфера да избират дали да получават пенсия или бюджетна заплата, а не и двете.
Осигурителния максимален размер да се увеличи драстично или да се премахне. Просто да стане като плоския данък от 10 %.

05 Септември 2013 11:09
И за да има повече доверие в пенсионната система формулата за изчисляване на пенсията да отразява целия осигурителен стаж, да е справедлива и да няма разлика дали пенсионирането е станало преди/ след 1997 ,сега или след 2017 година.
05 Септември 2013 11:24
Натисни тук Пенсионна система ,която не отчита най-важният принос е неморална. Достойната пенсия зависи от количеството и качеството на човешките ресурси и икономическото развитие. Една умираша страна няма как да си позволи достойни пенсии.
05 Септември 2013 11:26
Натисни тук https://www.facebook.com/groups/145642288780429/
05 Септември 2013 14:52
Системата е сбъркана още от 2000 г.

... от СДС.
Това в статията е вярно, а за останалото не съм сигурен.
Примерно и тук се повтаря една лъжа
На дневен ред сега е обвързването на възрастта за пенсия с продължителността на живота - дебатирана, приемана и неизпълнена идея от няколко управления. Според експертите това е важна мярка за стабилността на системата в дългосрочен план - щом хората живеят по-дълго, добре е да работят по-дълго.

Това никой никога политик в България не е обсъждал или слагал на дневен ред.
Винаги ни пробутват "средна продължителност за получаване на пенсия", което е нещо много по-различно от продължителността на живота.
Примерно, ако всички няколко милиона осигурявали се за пенсия без един умрат преди да се пенсионират, а единственият останал жив получава пенсия 100 години, то според "експертите" и "политиците", трябва да се вдигне възрастта за пенсиониране, защото е много голяма "продължителността на живота"- цели 100 години след като се е пенсионирал единственият оцелял в тази пенсионна система на СДС.
*
ОчевАдно е, че никога няма да се върже възрастта за пенсиониране с средната продължителност на живота, защото тогава ще трябва да се НАМАЛИ сегашната възраст за пенсиониране на мъжете в България, а при жените не е ясно - може би също трябва да се намали или поне да се върне на 60 години.
05 Септември 2013 15:09
Или са останали само двама пенсионери - единия се е пенсионирал на 65 год. и е починал на 71 г. - 6 години пенсия; другия ранно пенсиониран на 40 год. и починал на 71 год. - 31 год. вземал пенсия - тогава средния период на вземане на пенсия е 18.5 години.
Това със средните стойности е голяма заблуда.
05 Септември 2013 16:18
Това със средните стойности е голяма заблуда.

Голяма заблуда е ако не се смята или тълкува коректно, иначе си е ценна информация.
Например средната продължителност за получаване на пенсия при 3-та категория напоследък се качи от 20 на 23 години. Най-опростенчески това са 15% повече пенсионери и съответно 15% по-ниски пенсии, естествено при равни други условия (а не са равни и всъщност е по-зле). Отделно, че няма как при 2.3 милиона заети средно погледнато изработващи и съответно получаващи малко, 2.3 милиона пенсионери да получават много. Направо е изумително, че такова нещо не се разбира толкова масово.
05 Септември 2013 17:24
ХЕИТ ти сигурен ли си в цифрите които цитираш? Защото основният въпрос е : къде са осигуровките на тези БГ граждани до 1989г.?????
05 Септември 2013 18:44
Защото основният въпрос е : къде са осигуровките на тези БГ граждани до 1989г.?????
По-основният въпрос е: ти къде живееш? До 2000 г., всяка платена, по-точно удържана осигуровка, веднага отива за плащане на пенсия. Преди 1990 г. през държавния бюджет (без да се ползват банки, вноски, книжки и повече "на око" ), след това в пенсионна сметка (фонд в приятелска банка). Последната беше ТуристСпортБанк с управител дипломираният юрист от Магнаурската школа Емил Кюлев.
След 2000 г., долу-горе, пак така. Има едни 5% и 7% (за първокласните работещи), къде се натрупват с отрицателна доходност в професионален пенсионен фонд. От тия пари требе да се плаща пенсия на първокласника и второкласника 25 г. съответно 15 г. дорде навършат зряла възраст (63 г.) за пенсиониране. Когато стартира плащането 2011 г., "натрупването" осигуряваше между 60 и 150 лв. месечна пенсия. Затова бившето Слънце-премиер "национализира" партидите им и сега получават по 469 лв. средна месечна пенсия от НОИ ... за сметка на останалите. Виж, най долу.
Второто "натрупване", дето още не би трябвало да е стартирало и по-всяка вероятност ще фалира преди да стартира, е в размер на 3%, сега вече 5%. Изразява се в това, че "в светлота бъдеще", нейде след 2023 г. (с очакваните промени във възрастта за пенсиониране изсветлява към то 2030 г.), пенсионерите, родени след 31.12.1959 г., ще получават допълнителна пенсия в размер на една двайста от "светлобъдещната" минимална работна заплата, по-грубо - пари за десет хляба или сметката за тока, ако са много интелигенти и не ползват лоени свещи.
Точните числа, изразени с по няколко цифри, можеш да ги видиш ей тук , но ако те мързи:
Средната възраст на пенсионерите с лични пенсии към 31 декември 2012 г. е 68,8 години. (Общ брой 2208446 от тях със стаж и възраст са 1569548)
Средната възраст на пенсионерите с новоотпуснати лични пенсии през 2012 г. е 56,2 години.
Средната възраст на пенсионерите с новоотпуснати лични пенсии за осигурителен стаж и възраст по реда на чл. 69 от КСО на военнослужещи, офицери и сержанти и приравнени към тях е 49,7 години. (общ брой 89155, от тях нови 3219 за 2012 г.)
Средната възраст на получаващите лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване през 2012 г. е 59,9 години (общ брой 362781, ръст от 1.5%, нови 37987 души за 2012 г.)

"Средният индивидуален коефициент на пенсионер за личните първи пенсии за осигурителен стаж и възраст към 31.12.2012 г. е 1,310."
"За работилите при най-масовата трета категория труд средният ИК е 1,161" Сиреч, ако си млад, е безсмисленоо да се осигуряваш, щото ще вземаш по-малко.


Действителният стаж при личните първи пенсии за осигурителен стаж и възраст е 33,3 години.
При новоотпуснатите действителният стаж е 34,7 години.
Средният осигурителен стаж на пенсионерите с лични първи пенсии за ОСВ по чл. 69 от КСО е 31,7 години действителен, а превърнат 47,6 години

През 2012 г. средната продължителност на получаване на една пенсия е 20,8 години.
Жените получават пенсия 23,7 години, а мъжете 18,0 години, или с 5,7 години по-кратко.
От тях работещите при условията на първа категория труд получават пенсия средно 24,4 години (жени – 24,9 години, мъже – 24,4 години), втора категория – 20,5 години (жени – 21,6 години, мъже – 20,3 години) и трета категория – 24,4 години (жени – 25,8 години, мъже – 21,7 години).
При пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест стойността на показателя е 31,0 години.
Осигурителен стаж и възраст
През 2012 г. личните първи пенсии за осигурителен стаж и възраст за всички
възрастови групи са със среден основен месечен размер 265,07 лв. С най-висок
средномесечен размер на пенсиите са пенсионерите до 40-годишна възраст и между 40 и 44
години (съответно 565,35 лв. и 489,99 лв.). В тези възрастови групи попадат 467 пенсионери,
или 0,03% от общата съвкупност на пенсионерите с лични пенсии за ОСВ (1 638 042 души).
Следващите по големина месечни размери (461,40 лв.) се получават от пенсионерите на
възраст между 50 и 54 години и от тези между 45 и 49 години (448,52 лв.). Това са предимно
хора, работили в условията на първа и втора категория труд, придобили право на пенсия на
по-ниска възраст. Тук попадат и военнослужещи, приравнени на тях и други по специален
режим за ранно пенсиониране. Най-голямата по брой група на 65-69-годишните (23,7%) е със
среден основен месечен размер 265,62 лв.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД