:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Скандалният мач №2 срещу "Балкан" се доигра пред празни трибуни
Москва отхвърли твърденията, че е свалила Боинга над Украйна
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,837,395
Активни 1,341
Страници 111,657
За един ден 1,302,066

НОИ иска пенсионната възраст да расте с продължителността на живота

Броят на болничните листове продължава да се увеличава въпреки рестриктивните мерки към работодателите
Обсъжда се възможност годините за излизане в пенсия да се обвържат с продължителността на живота, обяви вчера управителят на НОИ Бисер Петков пред Нова тв. Вариантите според него са два - да се отчита продължителността за минал период или да се гледа прогнозата за предстоящата продължителност на живот. Според Петков хората имат право да правят своите разчети кога да се пенсионират и подобен подход ще им даде тази възможност.

Идеята не е нова и е дебатирана още при реформата през 2000 г., но засега никое управление не е посмяло да я приложи, тъй като на практика това означава постоянно увеличение на пенсионната възраст. "Всичко е на етап обсъждане в Консултативния съвет и няма нищо конкретно. Но аз отдавна съм казал, че това е начинът пенсионната система да спре да зависи от политическите решения на управляващите и да стане по-предвидима, като даде възможност на хората да си правят сметката", коментира за "Сега" социалният министър Хасан Адемов.

Един от най-добрите ни социални експерти Йордан Христосков, който е бивш управител на НОИ, също отдавна лансира обвързване на пенсионната възраст и продължителността на живота като задължително условие за предвидимост на системата. Според него трябва да се следи три години колко ще живеят хората и в следващите три пенсионната възраст да се увеличи с толкова. По данни на НСИ очакваната продължителност на живота за периода 2007-2009 г. е била 73 г. и 5 месеца, а за 2010-2012 г. вече е 74 г. По сега действащото законодателство възрастта се увеличава с по 4 месеца на година до 2020 г.

Не е ясно дали ако се направи подобна връзка, годините за пенсия ще се изчисляват отделно за мъжете и за жените. Жените живеят много по-дълго от мъжете, а се пенсионират по-рано. Европейската комисия и повечето социални експерти у нас настояват пенсионната възраст да се изравни за двата пола. Нито едно правителство обаче не е посмяло да го направи.

БСП вероятно ще застане и сега твърдо против идеята за по-дълъг трудов стаж. В парламента вече е внесен техен законопроект, който трябва да спре увеличението на възрастта за пенсия и на изискуемия стаж. Това е предизборно обещание на червените и те дадоха да се разбере, че нямат намерение да се отказват от него, независимо от цената и критиките от Брюксел.

Шефът на НОИ Бисер Петков призна, че рестриктивната мярка от средата на 2010 г., с която първите три дни болнични се прехвърлиха на работодателите, за да се спестят пари от общественото осигуряване, вече не дава резултат. За първото полугодие на годината са изплатени с 20 млн. лв. повече за болнични от плана. Броят им расте както през 2012 г., така и през тази година. "Безспорно един от факторите е повишаване на заболеваемостта на населението", твърди Петков. Според него друга причина може да са и продължаващите опити на работодатели с проблеми да принуждават служителите си да вземат болнични. Петков твърди, че анализи на НОИ показват по-голям брой болнични във фирми с икономически проблеми.

Ръстът на болничните обаче има и обективно обяснение. От 2012 г. болничните за грип са пет дни вместо три, което означава, че два дни от тях вече влизат в статистиката на НОИ. По-дългите болнични пък могат да се обяснят с факта, че много хора вече ходят на лекар чак когато състоянието им се усложни, тъй като от работодателя се получават по-малко пари за първите три дни - само 70% от надницата. Не може да се каже и че бизнесът "разболява" нарочно служителите си, тъй като според справка на НОИ сериозно е нараснал и броят на тридневните болнични от 360 600 през 2010 г., когато е въведена мярката, до 426 000 през 2012 г. А това може да се обясни единствено с повишена заболеваемост на населението.БЪРКОТИЯ

Бисер Петков отрече, че НОИ подготвя нормативни промени за облекчаване на условията за изчисляване на размера на обезщетението за майчинство, като се намали периодът на дохода, от който то се изчислява. Осигурителният институт е подготвил само анализи, които показват, че след като обезщетението започва да се изчислява върху дохода за 18 месеца назад вместо за 12, размерът е паднал драстично. Сметките тогава показаха, че майките вземат около 50 лв. по-малко на месец. Но второто увеличение на 24 месеца не е дало сериозен ефект. На практика това означава, че повторното затягане на условията е било ненужно.
40
13462
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
02 Септември 2013 19:33
Съдържанието ще се мери ли? Качеството?
--------------------------------------------
Сайтът на Генек

02 Септември 2013 20:08
Абсолютно необоснована и безумна идея, но затова пък упорито натрапвана и насаждана.
02 Септември 2013 20:11
аз пък обсъждам възможността облагаемата възраст да расте с продължителността на живота. засега възнамерявам да си седя в пубертета и да не внасям осигуровки. така и така да чакам пенсия от държавата е все едно да получа от умрял писмо. няма нужда да ходя далече, достатъчно е да се огледам сред роднините и познатите си. хората са бъхтали и са внасяли по 35-40 години, а сега получават по-малки пенсии, отколкото са били месечните им вноски. и понеже сметките на НОИ са за изплащане на пенсии по около 10-15 години, това им се вижда много.
девизът на НОИ: "внасяй 45 години, получавай 5-6 години пенсия и лягай да мреш!"
02 Септември 2013 20:32
НОИ се закрива. Всички осигурителни вноски отиват по лични сметки. Толкова е просто. И справедливо. Остатъкът се наследява.
02 Септември 2013 20:32
Кифлев
02 Септември 2013 20:32
дабедабе ...
02 Септември 2013 21:00
Така има риск да останат само 150 годишни пенсионери в Анадола.
Те по принцип не умират по документите на нашто НОИ.
02 Септември 2013 22:01
dabedabe,
Напълно подкрепям идеята!
02 Септември 2013 22:23
Да дадат статистика и колко хора не доживяват пенсиониране. Моите наблюдения са недоживели пенсия на 45-55 годишни. Техните вноски къде отиват? При максималните пенсии ли?, които по някакви причини живеят и най-дълго и щастливо.
02 Септември 2013 22:33
Обсъжда се възможност годините за излизане в пенсия да се обвържат с продължителността на живота, обяви вчера управителят на НОИ Бисер Петков


Според др.Бисер Петков некоя врачка требе да мета боб, та да разбереме колко време ще живееме.
02 Септември 2013 22:35
Да напомня само на НОИ - Ана Мария Тонкова / лека и пръст / почина на 62 г.
Велко Кънев - 63 и още колко като тях

Това е средната възраст...

Това че бившите полковници и сержанти точат системата е друг проблем и от НОИ а и от правителствата не желаят да го решат.

02 Септември 2013 23:17
Най-добре пенсионирането да става след издаване на смъртния акт. Нали така, НОИ?
02 Септември 2013 23:34
НОИ се закрива. Всички осигурителни вноски отиват по лични сметки. Толкова е просто. И справедливо. Остатъкът се наследява.


И всички настоящи пенсионери минават на фотосинтеза.
03 Септември 2013 00:06
"НОИ иска..." А НОИ да не си мисли, че ще живеем колкото НоЙ!
03 Септември 2013 00:46
Да кажем във Франция и Италия възрастта за пенсиониране е 65 години (за някои професии е по-ниска, но както и да е). Средната продължителност на живота е 81 години. Значи един пенсионер взима средно 16 години пенсия. В България средната продължителност на живота е 74 години. Като извадим 16 се получава, че възрастта за пенсиониране е 58 години. Оттук трябва да тръгнем.
03 Септември 2013 06:19
Статията е пълен боклук,пълна с грешни заключения изсмукани от пръстите,пълна с неверни заключения. Има доста въпроси на,които никой до сега не дава смислен отговор. Осигурява ли с реални пари държавата своите служители или те са само на хартия? Мног народ умира преди пенсия или 2-3 години след това,къде отиват вноските им? Полицаи и военни се пенсионират при изключителни преференции относно възраст и стаж. Защо са набутани в общия кюп,като би трябвало да имат отделен пенсионен фонд. И най-накрая едно предложение. Хората достигнали възрастта за пенсиониране ,да избират или пенсия,или заплата. Това е разумно,защото ще реши въпроса и с ранно пенсиониращите се но продължаващи да работят полицаи и военни.За управляващите от всички цветове,това обаче е непосилна задача както се вижда. По лесно е да натоварят останалите работещи да плащат правилегиите на тези хора. Преференциални условия за пенсиониране трябва да има,но те трябва да са за съвсем ограничен кръг хора,напримиер подземни работници,подводничари,летци,работещи в леарини и т.н.Българинът живее с 10 години по-малко и няма никакво основание да бъде лишен от правото да ползува това,за което е отделял през целия си трудов живот.
03 Септември 2013 06:23
Това че бившите полковници и сержанти точат системата е друг проблем и от НОИ а и от правителствата не желаят да го решат.
И БСП да се застреля в челото с гаубица?
Умре ли миризмата на зелен найлонов чорап - умира и БСП...
03 Септември 2013 08:00
Пенсионната система трябва да се опрости до фиксирана социална пенсия за възраст, финансирана от бюджета. За повече който както си реши, без простотии от сорта на ДЗПО.
03 Септември 2013 08:09
НОИ досега не е имал свестен шеф.
03 Септември 2013 08:39
И как пенсионната възраст се връзва с раннопенсионираните? Та има ли някой който да се пенсионира точно на пенсионна възраст?
03 Септември 2013 09:30
За да има яснота трябва да се даде статистика - брой пенсионери от 40-50 год.; от 50-60 год.; 60 -70 год. ; 70 - 80 год. и над 80 год.- и за всеки период -средна пенсия и колко от тях работят и получават пенсия и това да се направи за всички видове пенсии поотделно:
1. ранно пенсионирани военни и полицаи
2. останалите от I и II категория
3. за III категория
4. пенсии по болест
5 наследствените пенсии
6. социалните пенсии
7. за останалите привилигировани - президенти, съдии, прокурори и т.н.
Във Франция запазват ранното пенсиониране на 62 год., увеличават стажа с 18 месеца за 24 години ( по-малко от месец на година); живеят средно над 80 год.
В Турция се пенсионират на 40 год. На много места хората могат да се пенсионират след 10 години трудов стаж.
03 Септември 2013 09:50
Да се даде статистика за:
1. починалите през последните 5 или 10 години по възраст: между 0 - 18 години; 18- 30 години; 40-50 год.; 50-60 год., 60-70 год.;70-80 год.; над 80 год.
2. за броя на преброените българи за същите възрастови групи
03 Септември 2013 10:08
Как се изчисляват болничните? Определен процент от заплатата или от сумата, на която се осигуряваш?
Защото заплатата ти може да е 5000 лв., но максимално се осигуряваш на 2200 лева.
03 Септември 2013 10:09
поданничке,това което искашняма как да се случи,защото ще лъснат колосалните лъжи и далавери с парите за пенсии и лъжата за средната продължителност на живота в България.
03 Септември 2013 10:16
Всъщност идея, която по неизбежност ще се приеме.
Може и да не е сега, може и още да се протака, но няма как да се избегне, тъй като настоящата система на пенсионно осигуряване и настоящата демографска ситуация и у нас, и в западния свят, предопределят увеличаването на пенсионната възраст като единствен засега ход за посрещането на разходите за пенсии.
Който се е интересувал от темата, знае добре че е така.
Друг е въпроса, че това е лошо за отделния човек и че настоящата система за пенсионно осигуряване е калпава.
Но няма средства (дори и страна като САЩ, например, нямат) за промяната й.
..................
Другия въпрос обаче е по-интересен - каква е логиката и какви са причините жените да се пенсионират по-рано от мъжете?
Дори и да се абстрахираме от по-дългия им среден живот.
Това не е ли башка дискриминация по полов признак?
03 Септември 2013 10:46
Weed361
Да кажем във Франция и Италия възрастта за пенсиониране е 65 години (за някои професии е по-ниска, но както и да е). Средната продължителност на живота е 81 години. Значи един пенсионер взима средно 16 години пенсия. В България средната продължителност на живота е 74 години. Като извадим 16 се получава, че възрастта за пенсиониране е 58 години. Оттук трябва да тръгнем.

Чувал съм, че в някой държави средната продължителност на живота е 45 години. Тоест - там трябва да тръгнат от възраст за пенсиониране 29 години? А фуражките им - от 25?

Осигурява ли с реални пари държавата своите служители или те са само на хартия?

Допреди няколко години - не. Реално в НОИ влизаха пари само на останалите, а са плащаха пенсии и на държавните служители. После Дянков (напълно правилно!) предложи държавата и служителите (както всички останали работодатели и служители) да си внасят вноските по закон. Не съм виждал фиш на държавен служител, надавям се там да фигурират всичките десетина реда удръжки, както в моя

Полицаи и военни се пенсионират при изключителни преференции относно възраст и стаж. Защо са набутани в общия кюп,като би трябвало да имат отделен пенсионен фонд.

Напълно съгласен. Обаче има един "ГОЛЕМ" проблем и още един малък. Те би следвало да се пенсионират от НОИ по общия ред, а да плащат допълнителни вноски за фонд за ранно пенсиониране (както миньорския, учителския и подобни). Обаче, за да стане това, бюджета на МВР ще трябва да стане поне 1,5 милиарда, вместо 1 милиард. А това е лош ПР пред електората. Освен това е лош ПР и пред самите фуражки, защото се оказа, че парите трупани в другите фондове за ранно пенсиониране не стигат за нормални пенсии.
Ако трябва да сме честни - реално и в момента ние плащаме 1,5 милиарда за МВР, но по документи виждаме само 1 милиард, а останалите 500 милиона са скрити в парите, които цялото население плаща на НОИ. Именно затова всички мислят, че парите плащани на НОИ се открадват в момента, в който се преведат и са абсолютно прави.
Хората достигнали възрастта за пенсиониране ,да избират или пенсия,или заплата.

Може - но при преизчисляване на пенсията. Ако се очаква да получавам пенсия 15 години, а работя допълнително още пет, после пенсията следва да е с около 50% по-голяма.
03 Септември 2013 10:47
Най-фрапантното в сегашната система е по-ранното пенсиониране на жените (нищо против женския пол). Това е и първото неще, което може да бъде поправено и да бъде разбрано от цялото население. Отделно, може да се върже с броя на родените от дадена жена деца, за тези жени, които работят. Френската система е много хубава (има подобен подход), а Франция още е една много социална държава.
Намалената пенсиона възраст обрича жените и на по-ниски пенсии.
Друго - не може да се издържи икономически (дълго) ако пенсионната възраст се замрази. Просто ще дойде момент когато няма да има пари за пенсии.
На за БСП хоризонът се простира само следващие избори, изглежда.
03 Септември 2013 11:36
Споко, бе, хора, средната продължителност на живота в България рязко пада, значи по-скоро ще се пенсионираме, ако не сме умрели предварително. В НОИ е такава неразбория, че ни е бедна фантазията. А пари за пенсии така или иначе - няма. Държавата цака гражданите си както си иска и само гледа да смуче от тях пари, за да се пълнят нечии джобове, пари, които пък след това се наливат в разни корпорации.
03 Септември 2013 11:45
Дори ида се изравни възрастта за пенсиониране,то тя трябва да бъде не по-висока от 60 години. Няма никакво основание за увеличение на възрастта за пенсиониране,освен мерака кражбата да продължава.
03 Септември 2013 12:00
НОИ иска пенсионната възраст да расте с продължителността на живота

Това е лъжа. От управляващите никой никога не е искал такова нещо. Винаги управляващите говорят за продължителност на живота след пенсиониране, а не за продължителност на живота. Двете неща са много различни. Различието идва от две неща. Първо, пенсионирането се извършва на различна възраст и има много по-рано пенсиониращи се от останалите. Второ, много хора са починали преди да се пенсионират, а и те са се осигурявали за пенсия.
Примерно, мъжете по прiнцип живеят доста по-малко от жените и вероятността да умрат преди да достигнат пенсионна възраст е голяма. Каква е манипулацията в случая?
Ще дам малко краен пример, който не може да се случи, за да стане ясно. Нека има около един милион мъже, които се осигуряват за пенсия, но достигайки 40 годишна възраст, смъртността при тях става висока и от този един милион, до 50 годишна възраст доживяват 700 хиляди мъже, до 60 годишна възраст доживяват 300 хиляди, до 65 години доживяват 10 хиляди мъже и те се пенсионират. Тези 10 хиляди мъже след пенсионирането си живеят примерно средно до 95 години, което дава основания на политиците да твърдят, че годините за получване на пенсия са много - цели 30 години и трябва да се вдигне възрастта за пенсиониране.
03 Септември 2013 12:14
Ace_ 03 Септември 2013 10:46
Осигурява ли с реални пари държавата своите служители или те са само на хартия?
Допреди няколко години - не. Реално в НОИ влизаха пари само на останалите, а са плащаха пенсии и на държавните служители. После Дянков (напълно правилно!) предложи държавата и служителите (както всички останали работодатели и служители) да си внасят вноските по закон. Не съм виждал фиш на държавен служител, надавям се там да фигурират всичките десетина реда удръжки, както в моя

Тук се смесват две съвсем различни неща?
Първото е, дали държавата като работодател си плаща осигуровките, както е по закон? Разбира се, че всеки работодател трябва да плаща осигуровките, както го изисква закона, вкл. и държавата.
Второто, нещо е разпределението на плащането на осигуровките между работодател и служители. По това се писа хиляди пъти, но винаги има неразбрали. Преди време беше така и държавата си плащаше своя процент и държавните служители също си плащаха. В един момент държавата взе решение да промени това и да плаща цялата сума на осигуровките. За целта НАМАЛИХА заплатите на държавните служители и в крайна сметка те пак си получаваха същата чиста сума след плащане на осигуровки. Това, разбира се беше и е в вреда на държавните служители, защото води до по-ниски пенсии, по-ниски обезщетения при болнични и т.н. Сега ако пак се върне плащането на осигуровките да е от работодателя-държавата и от служителя, както при всички останали, ще трябва да се УВЕЛИЧАТ обратно заплатите на държавните служители, както пред това ги НАМАЛИХА, и служителите да си плащат 40% от осигуровките, както всички останали, а държавата като всички останали работодатели, да си плаща 60% от осигуровките. Това ще е от полза за държавните служители.
03 Септември 2013 12:18
За България нормалната възраст за пенсиониране е 60 години за мъжете и 55 години за жените. Друг е въпросът, че при таква пенсионна възраст, демократите управляващи в България след 1989-та година, няма да могат да крадат достатъчно от парите за пенсии, както при по-висока пенсионна възраст. В това е проблема, в мафията, а не в "ниската" пенсионна възраст.
03 Септември 2013 13:12
Пари ще има ако максималния осигурителен доход от 2200 лв. се увеличи или премахне. Плоският данък от 10% е еднакъв за малките и големите заплати, а осигурителния доход замразва на 2200 лева. Дали вземаш 3 000 или 10 000 лв. се осигуряваш на 2200 лв.
03 Септември 2013 15:17
да се гледа прогнозата за предстоящата продължителност на живот

ако предстоящата продължителност надхвърли прогнозата съответният индивид да носи наказателна отговорност
нали, др. петков
03 Септември 2013 16:34
Интересно НОИ колко години ни е отпуснал за пенсия? Поне аз не видях тази цифра в статията.
03 Септември 2013 18:58
И след двадесет години - пак 150 лв. пенсия. Ей на т'ва викам аз стабилна икономика.
03 Септември 2013 19:31
Да се даде статистика за:
Статистика има, ама няма кой да чете , още по-малко да анализира Подробна статистика за 2012 г. Статистика за 2013 г.
Реално в НОИ влизаха пари само на останалите, а са плащаха пенсии и на държавните служители.
Още по-реално, в НОИ влизат 4,2871407 млрд. лв. от осигурителни вноски, а трансферите от републиканския бюджет в размер на 12 на сто върху сбора на осигурителните доходи на всички осигурени лица за календарната година са 2,5104242 млрд. лв. И още по реално ей тук Но ти си умен мъж и можеш да разделиш 4,3 млрд. лв. на 12 месеца на 2,195656 млн. пенсионери (за йни месец) и да видиш как не се получава 163 лв. минимална пенсия без трасферите от държавата.
За България нормалната възраст за пенсиониране е 60 години за мъжете и 55 години за жените.
Беше, когато се почваше работа на 16 години и в семейството средно имаше по 2.5 деца, и продължителността на живота не надхвърляше 68 години. Нейде до към 1981 г. Тогава се прие един нов кодекс на труда и ... привилегиите заваляха като порой ... до ден днешен.
03 Септември 2013 19:42
И след двадесет години - пак 150 лв. пенсия
Това е след деноминация на лЪва 1000 пъти (както беше през 1998 г.) или само 10 пъти както е било през 1962 г.?
03 Септември 2013 19:58
Първо, няма никаква логика в разликата на годините за пенсиониране на мъжете и жените. Доколкото знам, в повечето страни от Съюза тя е еднаква. В Португалия от много години е 65! От миналата година стана 66, уж временно като част от усилията за излизане от дълговата криза, но според мнозина май ще остане за постоянно, а вече се говори и за 67!
Второ, за да получиш право на пълна пенсия, освен възраст се иска и осигурителен стаж от 40 години!
Това е в общия случай. Но и тук някои са по-равни от останалите! На първо място са т.нар обществен сектор, т.е. държавните служители!
Както навсякъде и тук те са миропомазани! Освен всички други привилегии като ранно пнсиониране и много по-високи пенсси, специални привилегии за медицинско обслужване и много още приятни нещица, досега бяха и на 35 часова работна седмица, при 40 часа за частния сектор! Да не говорим, че техните си ги спазваха много стриктно, а за частния сектор са чиста фикция!
Но, както се казва: не е кой за каквото учил, ами кой как се наредил!
Поне в това отношения България не само не изостава от Европа, ами даже доста я превъзхожда!
22 Ноември 2013 21:15
Пак ще се уредят некои социални групи.Колкото по-късно ние се пенсионираме,толкова повече парички ще има за "невалидните" роми.Крайно време е НОИ да започне да плаща само пенсии,за които са внасяни достатъчно осигуровки.Всички останали - социални пенсии,инвалидни и други по същество социални плащания ,да ги поеме социалното министерство.Внасяш осигуровки-получаваш пенсия,не плащаш - получаваш помощи,но не пожизнени.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД