:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 282
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Осем фирми са си поделили поръчки за 1.4 млрд. лв. в строителството

БСП иска кандидатите за държавни обекти да доказват опита си до пет години назад
Договори за 1.35 млрд. лв. са спечелили 8-те мастодонта в строителния бранш от началото на годината при общо 801 договора на обща стойност 2 млрд. лв., съобщи вчера червеният депутат Димчо Михалевски. Толкова са големите фирми според Централния регистър на професионалните строители към началото на годината по критерий нетен приход от продажби. Малките фирми към началото на 2013 г. са 4400. На тях обаче се пада много по-малко от лъвския пай - едва 63 млн. лв., или 3.1%, при сключени 230 договора. Средните фирми, които са 72, пък са получили 548 млн. лв., които са разпределени с 423 контракта. Така за големите фирми остават само 122 договора, но за много по-апетитни поръчки. Според статистиката тези осем фирми формират 16% от нетните приходи от продажби към началото на годината.

С тази статистика управляващите от БСП защитиха новата порция законодателни промени, които са насочени към увеличаване на конкуренцията в строителния бранш. Това ще стане с промени в Закона за камарата на строителите, в Закона за устройство на територията и в Закона за обществените поръчки.

Най-сериозни ще се промените в Закона за камарата на строителите. В него са записани и критериите към строителните фирми, които могат да изпълняват обекти I и II категория - най-важните инфраструктурни обекти като магистрали, летища, язовири и други. Според закона, който сега действа, за първа категория фирмите трябва да имат не по-малко от 50 души персонал за предходната година, нетни приходи от продажби не по-малко от 3 млн. лв. пак за предходната година и стойност на материалните активи в размер на най-малко половин милион за същия период. За втора категория обекти изискванията са малко по-ниски - 30 души персонал, оборот 1.5 млн. лв. и активи в размер на 200 хил. лв. за предходната година.

Изискванията са от 2007 г. и според БСП не са били проблем, докато строителството беше в подем. При ГЕРБ обаче поръчките се разпределяха между близки до властта фирми, коментира червеният депутат. За 2013 г. броят на вписаните в регистъра фирми първа и втора категория например е намалял с 255. Точно заради това от БСП предлагат критериите да се променят, като основна тежест ще имат численият състав, цялостният опит, който ще се гледа пет години назад, и материалните активи, поясни пред "Сега" Михалевски. Той даде за пример фирма, която преди 4-5 години е построила болница, но заради "политическата неблагоприятност" не е работила по големи обекти в последните години. Това не значи, че няма капацитет, изтъкна депутатът. Той коментира още, че работодателите ще бъдат задължени да докажат, че са плащали осигуровки, защото сега това не се изисква.

РЕАКЦИЯ

От ГЕРБ коментираха, че подкрепят готвените промени, но категорично са против тезата на социалистите, че големите строителни фирми са създадени по тяхно време. Според Александър Ненков от партията на Бойко Борисов фирмите, които са печелили големи поръчки, "са натрупали достатъчно сериозен финансов ресурс и капацитет". Ненков припомни, че при управлението на тройната коалиция 5 от 7-те оперативни програми на ЕС бяха спрени именно заради това, в което Михалевски сега обвинява ГЕРБ. "Добре си спомняме как се раздаваха поръчки и аферата "Батко и братко", каза Ненков. Според него изказването на Михалевски е в стил "крадецът вика дръжте крадеца".
4
1980
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
23 Август 2013 19:25
Ако някой ви рече, че мастодонтите действат като твърд картел, вий да не му вярвате! Отнюд! Туй шъ е чиляк с голяма лошавина!
24 Август 2013 08:32
Идеята да се направи промяна в категоризацията на строителните фирми не е толкова лоша.
Може да се разглежда предходната година или 3-5 години назад. Едното или другото.
А да се доказва количеството на личния състав според платените осигуровки е великолепно!
24 Август 2013 10:28
Да докажат опита си не 5 , а 10 години назад! Да се разбере точно кога са образували РЕСУРСИТЕ си "големите" фирми...Или - като с разследването на Авиоотряд 28 - ще се разследна само за времето на ГЕРБ, и няма да се разследва във времето на ТРОЙНАТА, защото не уйдисва на последната...Всичко - като за НЕОБРАЗОВАНИ и "изкукуригали" изборни единици...
24 Август 2013 10:56
димчо пак се е "изкъкал" на чистото... Трейс, ГБС, Божковите, Алпине... "това ли са близките фирми до предишната власт"? А да не би случайно да са създадени с цъврени капитали?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД