:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Пътят остана затворен, извозват деца от ски училище
Жандармерията е успяла да овладее ситуацията
Партиите започнаха да регистрират листите си в РИК
За тяхното пристигане властите са били уведомени по линия на международното полицейско сътрудничество
За коя партия или коалиция ще гласувате на изборите?
ГЕРБ
БСП
Обединени патриоти
ДПС
Воля
Реформаторски блок
Да, България
Нова република
Не подкрепям никого
Няма да гласувам
Резултати
Честит рожден ден, Миряна!!!
СТАТИСТИКИ
Общо 318,459,642
Активни 865
Страници 116,510
За един ден 1,302,066

Реформаторският блок - новата рожба на утопистите от ЕНП

Нашите партии очакват европейците да им решат проблемите, а християндемократите - да си гарантират присъствие в следващото правителство
СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Новите реформатори трябва да решат собствените си проблеми.
Европейската народна партия (ЕНП) е най-големият оптимист утопист в планетарната политика. Въобразила си е, че като смени мястото на събитието, току-виж нещата потръгнат. Сменяш Каденабия с Брюксел, и българските десни партии сами скачат в общия формат за обединение. През октомври, ако е рекъл Господ, ЕНП и немската дясна фондация "Конрад Аденауер" ще се опитат да съберат лидерите на важните десни партии у нас около една маса. Замисълът бил трима от лидерите на формациите, членки на европейската десница в България - Бойко Борисов на ГЕРБ, Радан Кънев на ДСБ и Божидар Лукарски на СДС, барабар с Христо Панчугов от "Синьо единство" и Меглена Кунева от ДБГ, да се видят с президента на ЕНП Вилфред Мартенс и с бившия председател на Европарламента от десните Ханс Герт Пьотеринг в белгийската столица. Панчугов влиза сред избраниците, тъй като има евродепутат - Надежда Нейнски. Кунева пък е калесана като част от Реформаторския блок.

Такаевропейската десница се опитва да постигне две цели- да благослови новото начинание Реформаторски блок и да го спогоди с ГЕРБ на Бойко Борисов. И като в добрите търговски практики ще има изгода за всички. Реформаторите оставят в ръцете на ЕНП доизкусуряването си. Другият бонус е да се изгладят острите ръбове на участниците в българската десница, да се покаже благосклонност и разбиране към напъните им да се обединят. Партиите на Нейнски и Кунева пък искат да получат европейско признание за раждането си. ЕНП получава гаранции, че следващото управление няма да мине без десницата. Изгода за всички. Привидно. За ЕНП може и да е достатъчно събирането на едно място на многобройните сочещи се за десни партии у нас, но за родните политици съвсем не е. Ще идат, ще послушат и като се върнат в България, ще си я карат постарому.

Смяната на Меката на европейската християндемокрация Каденабия с Брюксел няма да помогне, защото има сериозно разминаване между очаквания, намерения и реално изпълнение. От ЕНП родните десни очакват да реши собствените им проблеми така, както преди години трябваше да сложи край на търканията между СДС и земеделците на Петко Илиев в името на коалицията ОДС. Тогава БЗНС получи нов лидер - Георги Пинчев, за да разреши проблема си, но въпреки това опитът не се оказа много успешен. Сините се разсърдиха и неглижираха сбирка край Лаго ди Комо. Веднъж, през 2001 г., след среща в Каденабия СДС се разцепи. В по-съвременни времена европейците трябваше да сговарят ГЕРБ, ДСБ и СДС. Опитът се оказа несполучлив. Седесари и десебари дори минаха в опозиция на Борисов.

Слава Богу, сегашните участници в Реформаторския блок не страдат от болестта на бившето ОДС - обединението между СДС и Народен съюз. Тогава Стефан Савов и Анастасия Мозер категорично се противопоставиха на разширяването на формата. И дума не искаха да се издума за включването на партии като БЗНС на Петко Илиев, ВМРО, ХАП и БСДС. "Те не са ОДС, те са си в СДС", обясняваше тогавашният оргсекретар на земеделците мозеристи Стефан Личев. Ако СДС иска, да си сключва с тях каквито иска договори - с всичките заедно или поединично, но това няма да има нищо общо с ОДС, казват хората на Савов и Мозер.

Реформаторите понепривидно са се отърсили от ситната шарка на ОДС- кой да влезе в обединението, и блокът вече успя да приласкае 7 формации. Дори политикът единак Иван Костов се оттегли след няколко загуби, за да даде път на въпросното обединение. Ако стане - добре, ако не - няма да е крив той. Проблемът е дали "седемте плюс" ще намерят общ език и дали няма да се окаже, че единственото общо помежду им е, че не щат да са сателити на Бойко Борисов. Тестът ще са предстоящите избори - вероятно 2 в 1, за депутати и за Европарламент, когато ще започнат да се редят листите. Освен това ще бъде прецедент, ако две десни формирования - ГЕРБ и Реформаторският блок, участват в едно управление. Ще е интересно. Изпеченият манипулатор Бойко Борисов ще гали по посока на косъма партньорите си, но влезе ли във властта, ще им стъжни живота. Новите лидери на СДС и ДСБ не могат да се мерят с него. А Брюксел не може да реши вместо тях, освен ако не свие сармите на Бойко. Което може и да се случи на думи, но какво от това - ЕНП не може да се бърка директно в работата на суверенна партия като ГЕРБ. Не е по европейски. ЕНП иска българската десница не само да мърда, но и да е фактор в управлението на страната. Затова прави всичко по силите си.Задачата обаче хич не е леснаАко преди трябваше да спогодява 2-3 партии, сега ще й се наложи да го прави с пъти повече формации - всяка със свои претенции и виждания ще дърпа чергата към себе си. Дали споровете кой е автентичната дясна партия СДС или ДСБ са приключили? Аз лично се съмнявам. Дали Кунева ще успее да се пребори с миналото си на царска сянка и по-важното, да убеди останалите в чистото си политическо минало? Още по-спорно е. Дали Надежда Нейнски ще се пребори за формацията си върху собствените си лаври на евродепутат и бивш лидер на СДС? И дали това е достатъчно за европейска легитимност? И накрая Бойко Борисов, който няма никакво намерение да отстъпи позициите си на първа сила по рейтинг и влияние. При отказа на Реформаторския блок да му признае монопола върху дясното.

ЕНП едва ли си прави илюзии след дългогодишните си опити с родните партии. Надеждата е, че и въпросните партии са се поучили от грешките си. Илюзия, която вероятно ще бъде разбита.СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Дали Надежда Нейнски ще успее да убеди европейците, че партията е автентична.
40
4462
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
20 Август 2013 20:57
Насаааам, насаааам, народеее!

В тоз форум толкоз десен експерт хлевоуст по "комунетата" ... Сонм. Легион.

А тук е тъй тихо, кое време стана! Що тъй, бре! Коментар някакъв? Коментарче? Ню-ню? Няма?

И що?

Че ви е по-лесно да хукате комунетата, нежели да си видите и разсъдите хала?

Да не би пък ... срам някакъв да ви е сковал ченетата? В размисъл дълбок, нерадостен, потънали сте?

Шшшт ... Тръгвам си. Оставям ви несмутени. Тези, дето сте тук, де. Останалите все така громят комунетата в съседство
20 Август 2013 21:10
Фирмин, ми много е надробена информацията за Реанимацията.
Натисни тук
20 Август 2013 21:11
Тези и наказателен взвод не може да ги оправи...
20 Август 2013 21:29
Какво иска да реформира тоя реформаторски блок?
Всички възможни десни реформи (и повече от възможните) вече бяха направени от Костов, Кобурготски и борисов-дянков. Никой не им е пречил да реформират колкото си искат, и те наистина се нареформираха на воля. Какво още искат да реформират?
Българската социална система (доколкото ще остане някаква през следващите 4-5 години) е безкрайно дясна, неприлично дясна:
- 80% безкрайно бедни,
- 5% несъразмерно състоятелни, и
- 15% бедни, но охранени слуги.
Медицината е отменена, пенсионирането е отменено, професионално образование няма (оставено е само елементарно общо образование), икономиката е износ на суровини и внос и дистрибуция на храна и евтини домашни потреби, монополизирани до 97%.
Да кажат ясно какви по-десни от това промени искат да правят тези десни партии!
Какви доходи ще намаляват, какви социални гаранции ще отменят?
И кой шегаджия им е измислил именцето "реформаторски"?

А колкото до енп - пред тези ояли се и замозабравили се чичковци има огро-о-о-о-о-мно поле за десни реформи, но не в България! Те трябва да потърсят ГРЕДАТА в окото си, а не трески за дялане в България!
Западна Европа е затънала до шия в социализъм и комунизъм, в социални утопии, в социална демагогия, в социални плащания, в хрантутене на мързеливци, в консуматорство. Ето това е полето за десни реформи! А не издирване за конфискация цървулите на босия!
20 Август 2013 21:37
Те с такива - като тези на снимката,клечащи пред чуждите посолства и мадам Yes, никакви реформи не стават.
И тези в ЕНП не са никакви утописти- а са реалисти.
На тях им трябват послушковци- като започнеш от Станишев на прикритие е ПЕС, та стигнеш дo Алелуята и прошковци.
Иначе печалбите в БГ падат.......
20 Август 2013 21:39
Абе тия куманяки пак ще развалят обединението на десните, цъ-цъ-цъ...
20 Август 2013 21:47
Надежда, Надежда Нейнски ще ги приласкае и сплоти. Не знам дали може ли да я наречем"стожерка" на дясното, но колко стожера е изправила и изкрИвила..не само в дясното пространство. Може да нарекат формацията си "Блок на баджанаците".
20 Август 2013 21:55
Какво иска да реформира тоя реформаторски блок?

Както се казва - нищо, но от сърце
20 Август 2013 23:37
Куманоидите и реформаторите гарантират десетилетие на бедност и безвремие на българина. Соченето с пръст е продуктивно единствено към канала докато си миете ръцете....
21 Август 2013 02:04
Много хубава статия и много хубави коментари.
21 Август 2013 07:17
Боже ,Боже едни и същи пукали ,крадци и измамници 23 години не им стигнаха да ги хрантути тоз народ ,махнете се наи-после бе,що за наглост,що за гьонсуратлък,не ми стигат българските думи и отвращение ,което изпитвам към тези изроди и после не искат хората да гласуват ,разберете махнете се и харата ще отидат да гласуват когато вас ви няма
21 Август 2013 08:09
А защо харата трябва да гласуват когато теб те няма?
Те ще гласуват и когато си там. Не си толкова страшен, на колкото се правиш.
21 Август 2013 08:39
Пръмова ще унищожи и реформаторския блок също както направи с НДСВ, на тази лицемерна и манипулативна личност не може да се гласува доверие, колкото по-далеч е от политическия живот на страната ни, толкова по-добре.
21 Август 2013 09:05
Червен_Боклук,biarta,mira85,Fantata,Kamat, ,
Нагледахме се на реформите им.
21 Август 2013 09:11
Събрали се цръвените другари да ривът на гробищата на разбитите авари и хич биля не мислят кво ша става с техната партийка след сгромолясването на Сатанишко.
21 Август 2013 10:06
Да си пазим, викаш, щурчо, Станишко? Че сгромоляса ли се - лошо, а?
21 Август 2013 10:28
Реформация-промяна на формата. Какво ще реформират, т.е. променят по форма?
Реанимация-присаждане на душа отново, връщане на душата, съживяване.
Какво е останало тук, че да се съживява?
Ще се пръкне зомби.
21 Август 2013 10:35
Където минат Сините, трева не никне.
Формация, в която участват Сините да се нарича реформаторска е подигравка с понятието реформаторски.
21 Август 2013 10:39
Те затова сега пак син седесар пак е минпред.
21 Август 2013 11:14
Ей, добре че не разбирам от политика и няма да коментирам, че като гледам няколко форумеца как са се орезилили под статията, направо мъчно ми става Е , не много
21 Август 2013 11:25
Така или иначе Реформаторският блок е факт, факт е, че ако отидат обединени на изборите, ще минат бариерата,
някоя от големите партии може да разчита на тях като коалиционни партньори.Естествено, няма как това да е БСП, остава ГЕРБ.
Затова всякакви заклинания по отношение на ГЕРБ са неуместни. В техния електорат има толкова разочаровани сини, че трябва да си ги приберем обратно.
Личните чувства към ББ тук нямат никакво значение.А и Европа не иска повече ББ като Мин.пред.
При едни нови избори , ще се мисли за друга, компромисна фигура.
21 Август 2013 12:10
Прибавянето на всевъзможни десни отломки към блока изобщо не е правилният път. Нито би било правилно сближаването с Борисов, което моментално ще отблъсне огромното мнозинство от потенциалните избиратели на реформаторите - и ще им отнеме всякакъв реформаторски облик.
Ако Реформаторският блок иска нещо повече от скромно присъствие в парламента, трябва да отговори на очакванията и исканията, които предявяват хората по площадите. А те искат ново начало, нов морал, прозрачност, независимост, прагматична политика, институционални реформи, демонтаж на олигархично-политическия комплекс. О не, не са малко неща и не са лесни за постигане! Но или реформаторите ще се нагърбят с тях, или ще останат да си мижитуркат, а от руините ще израснат нови политически формации, които реално представляват гражданите.
А ЕНП да го ду.а.
21 Август 2013 12:16
Какво има да се реформира, викате? Ами, примерно, съдебната система. Или факта, че в малките населени места хората са 100 % зависими от местния феодал и партийния велможа, които най-често са едно и също лице. (Впрочем, в този смисъл социалната политика в България не е дясна, защото не стимулира икономическа независимост. Напротив, може да се каже, че е лява, но скръндзава - а това е най-лошият вариант, защото държи хората в зависимост от бюджетни плащания, а тези плащания едва им стигат да свържат двата края).
Простичко казано - трябва да се реформира, да се разбие корпоративно-клиентелисткият модел в България. Не казвам, че е лесно.
21 Август 2013 12:31
Реформация-промяна на формата. Какво ще реформират, т.е. променят по форма?
Реанимация-присаждане на душа отново, връщане на душата, съживяване.
Какво е останало тук, че да се съживява?
Ще се пръкне зомби.

Посейдон !
Все ми се струва, че действат чрез един изпипан рекламистки подход - не се лансира толкова самия продукт, а потребността от него.
Някой им е подхвърлил идеята, че в България много се търси "дясното", поне аз така мисля.
21 Август 2013 13:03
Е, РБ поне не са изпаднали дотам, че да правят коалиции с лидери на партии, които са криминални престъпници като дон Цеци и Тома Томов.

Виж, БСП не са толкова гнусливи.
21 Август 2013 14:13
Ако Реформаторският блок иска нещо повече от скромно присъствие в парламента, трябва да отговори на очакванията и исканията, които предявяват хората по площадите.
Като ги гледам, точно прескачането на 4% бариера е мечтата на реформаторите. После хем ще могат да кажат "ние не можем да си изпълним програмата, защото не сме управляващи", хем да се пазарят за пари и длъжности срещу подкрепа. Лека и сладка работа. Виж ако искат да управляват е по-сложно и трябва да направят коалиция с ГЕРБ.
21 Август 2013 14:52
Утописти - да, ама в руския смисъл на думата. Утопиха де що имаше надежди, за по-уреден живот, неуправляван от руски зомбита.
21 Август 2013 15:01
Като ги гледам, точно прескачането на 4% бариера е мечтата на реформаторите.

Мани, не е мечта, ами борба на живот и смърт политическа!
Ако останат отвън - ще е завинаги и никакви фондации, институти и посолства няма да могат, нито пък ще искат да им помогнат.
21 Август 2013 15:15
При едни нови избори , ще се мисли за друга, компромисна фигура.

От ОНОВА тефтерче?
21 Август 2013 15:32
Днешният ни политически спектър наподобява куца медуза ...
21 Август 2013 15:47
Днешният ни политически спектър наподобява куца медуза
21 Август 2013 15:48
Така или иначе Реформаторският блок е факт, факт е, че ако отидат обединени на изборите, ще минат бариерата,

Миранда,първо трябва да се разберат за депутатските листи.
21 Август 2013 17:33
Смешно написана с прозрачни цели статия. Ами ако се разберат-отиваме ние от тройната и господарите ни на кино. НЕ МОЖЕ. Да ги оплюем, белким не им повярват хората. Защото социолозите показват, че хората са склонни да им повярват-засега предпазливо. Това не бива да се допуска и се явява платена журналистка-иначе подкрепящите Орешарски, водени от Шамара и Петното не блестят с интелект, а само с криминално минало. Реформаторския Блок вече го има и е сила, затова е този плач от Атака+ДПС+БСП. Тъжно ви е, ама е факт.
21 Август 2013 17:40
Точно си го написал Руританец-поздравления. Хората от площадите искат ясно какво. Успееш ли да им го дадеш (че имаш капацитет е ясно, но иска труд и себеотрицание) печелиш. Ако не-залязваш. Успех на РБ-заради нас-обикновенните българи, които си обичаме Родината.
21 Август 2013 18:09
Успееш ли да им го дадеш (че имаш капацитет е ясно, но иска труд и себеотрицание) печелиш. Ако не-залязваш.


А-аа, вашият изгрев вече бе, драги. И залязохте. СЕГА си мислите, че пак ще изгрявате? Може, може ... То пред изгрев е най-тъмно, казват. Та затуй никакви ви няма напоследък. Десет хиляди пискливи задника на жълтите павета не стигат за ... изгрев, обаче. Труд, себеотрицание? От кого това бе! Я не ме разсмивай! Духайте си вувузелата там, това го можете.
21 Август 2013 18:51
Николай_РС, ето ви малце руски зомбита:Смотрит зомби страшно вслед,
Смотрит мне, тот злой андэд,
Не спасет горящий торф,
Не спасет, ведь я же мертв.

Укусили меня тоже,
Больше мир так жить не может,
Все укушены, и Я,
Лось, медведь, жираф, свинья!

Кто ж теперь нам всем поможет?
Кто еще так жить не может?
Кто поможет? Ты иль Я?
Может лось, жираф, свинья?

Ндээ, ребята, тут бардак,
Всюду зомби, вурдалак...


"Кругом мертвецы, а мы огурцы!"
"Я люблю зомбей! Давай веселей!"
P.S вернулся добавить ещё один -

Мой дед
- АНДЕД!21 Август 2013 19:10

Руританец
21 Август 2013 12:16
21 Август 2013 20:03
До "Червен_Боклук" От любопитство погледнах в. Дума. Впечатлиха ме коментарите - статии под статиите, протяжни опити да убедят себе си в правотата си. Тук във вестник "Сега" същото! Кратко и ясно не можете ли?! Май, не!
Сбогом !
22 Август 2013 00:37
РЕАНИМАТОРСКИ БЛОК
22 Август 2013 00:45
Реформаторския Блок вече го има и е сила

Малееее, страх...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД