:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,019,955
Активни 208
Страници 12,384
За един ден 1,302,066

Реформаторският блок - новата рожба на утопистите от ЕНП

Нашите партии очакват европейците да им решат проблемите, а християндемократите - да си гарантират присъствие в следващото правителство
СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Новите реформатори трябва да решат собствените си проблеми.
Европейската народна партия (ЕНП) е най-големият оптимист утопист в планетарната политика. Въобразила си е, че като смени мястото на събитието, току-виж нещата потръгнат. Сменяш Каденабия с Брюксел, и българските десни партии сами скачат в общия формат за обединение. През октомври, ако е рекъл Господ, ЕНП и немската дясна фондация "Конрад Аденауер" ще се опитат да съберат лидерите на важните десни партии у нас около една маса. Замисълът бил трима от лидерите на формациите, членки на европейската десница в България - Бойко Борисов на ГЕРБ, Радан Кънев на ДСБ и Божидар Лукарски на СДС, барабар с Христо Панчугов от "Синьо единство" и Меглена Кунева от ДБГ, да се видят с президента на ЕНП Вилфред Мартенс и с бившия председател на Европарламента от десните Ханс Герт Пьотеринг в белгийската столица. Панчугов влиза сред избраниците, тъй като има евродепутат - Надежда Нейнски. Кунева пък е калесана като част от Реформаторския блок.

Такаевропейската десница се опитва да постигне две цели- да благослови новото начинание Реформаторски блок и да го спогоди с ГЕРБ на Бойко Борисов. И като в добрите търговски практики ще има изгода за всички. Реформаторите оставят в ръцете на ЕНП доизкусуряването си. Другият бонус е да се изгладят острите ръбове на участниците в българската десница, да се покаже благосклонност и разбиране към напъните им да се обединят. Партиите на Нейнски и Кунева пък искат да получат европейско признание за раждането си. ЕНП получава гаранции, че следващото управление няма да мине без десницата. Изгода за всички. Привидно. За ЕНП може и да е достатъчно събирането на едно място на многобройните сочещи се за десни партии у нас, но за родните политици съвсем не е. Ще идат, ще послушат и като се върнат в България, ще си я карат постарому.

Смяната на Меката на европейската християндемокрация Каденабия с Брюксел няма да помогне, защото има сериозно разминаване между очаквания, намерения и реално изпълнение. От ЕНП родните десни очакват да реши собствените им проблеми така, както преди години трябваше да сложи край на търканията между СДС и земеделците на Петко Илиев в името на коалицията ОДС. Тогава БЗНС получи нов лидер - Георги Пинчев, за да разреши проблема си, но въпреки това опитът не се оказа много успешен. Сините се разсърдиха и неглижираха сбирка край Лаго ди Комо. Веднъж, през 2001 г., след среща в Каденабия СДС се разцепи. В по-съвременни времена европейците трябваше да сговарят ГЕРБ, ДСБ и СДС. Опитът се оказа несполучлив. Седесари и десебари дори минаха в опозиция на Борисов.

Слава Богу, сегашните участници в Реформаторския блок не страдат от болестта на бившето ОДС - обединението между СДС и Народен съюз. Тогава Стефан Савов и Анастасия Мозер категорично се противопоставиха на разширяването на формата. И дума не искаха да се издума за включването на партии като БЗНС на Петко Илиев, ВМРО, ХАП и БСДС. "Те не са ОДС, те са си в СДС", обясняваше тогавашният оргсекретар на земеделците мозеристи Стефан Личев. Ако СДС иска, да си сключва с тях каквито иска договори - с всичките заедно или поединично, но това няма да има нищо общо с ОДС, казват хората на Савов и Мозер.

Реформаторите понепривидно са се отърсили от ситната шарка на ОДС- кой да влезе в обединението, и блокът вече успя да приласкае 7 формации. Дори политикът единак Иван Костов се оттегли след няколко загуби, за да даде път на въпросното обединение. Ако стане - добре, ако не - няма да е крив той. Проблемът е дали "седемте плюс" ще намерят общ език и дали няма да се окаже, че единственото общо помежду им е, че не щат да са сателити на Бойко Борисов. Тестът ще са предстоящите избори - вероятно 2 в 1, за депутати и за Европарламент, когато ще започнат да се редят листите. Освен това ще бъде прецедент, ако две десни формирования - ГЕРБ и Реформаторският блок, участват в едно управление. Ще е интересно. Изпеченият манипулатор Бойко Борисов ще гали по посока на косъма партньорите си, но влезе ли във властта, ще им стъжни живота. Новите лидери на СДС и ДСБ не могат да се мерят с него. А Брюксел не може да реши вместо тях, освен ако не свие сармите на Бойко. Което може и да се случи на думи, но какво от това - ЕНП не може да се бърка директно в работата на суверенна партия като ГЕРБ. Не е по европейски. ЕНП иска българската десница не само да мърда, но и да е фактор в управлението на страната. Затова прави всичко по силите си.Задачата обаче хич не е леснаАко преди трябваше да спогодява 2-3 партии, сега ще й се наложи да го прави с пъти повече формации - всяка със свои претенции и виждания ще дърпа чергата към себе си. Дали споровете кой е автентичната дясна партия СДС или ДСБ са приключили? Аз лично се съмнявам. Дали Кунева ще успее да се пребори с миналото си на царска сянка и по-важното, да убеди останалите в чистото си политическо минало? Още по-спорно е. Дали Надежда Нейнски ще се пребори за формацията си върху собствените си лаври на евродепутат и бивш лидер на СДС? И дали това е достатъчно за европейска легитимност? И накрая Бойко Борисов, който няма никакво намерение да отстъпи позициите си на първа сила по рейтинг и влияние. При отказа на Реформаторския блок да му признае монопола върху дясното.

ЕНП едва ли си прави илюзии след дългогодишните си опити с родните партии. Надеждата е, че и въпросните партии са се поучили от грешките си. Илюзия, която вероятно ще бъде разбита.СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Дали Надежда Нейнски ще успее да убеди европейците, че партията е автентична.
40
4857
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
20 Август 2013 20:57
Насаааам, насаааам, народеее!

В тоз форум толкоз десен експерт хлевоуст по "комунетата" ... Сонм. Легион.

А тук е тъй тихо, кое време стана! Що тъй, бре! Коментар някакъв? Коментарче? Ню-ню? Няма?

И що?

Че ви е по-лесно да хукате комунетата, нежели да си видите и разсъдите хала?

Да не би пък ... срам някакъв да ви е сковал ченетата? В размисъл дълбок, нерадостен, потънали сте?

Шшшт ... Тръгвам си. Оставям ви несмутени. Тези, дето сте тук, де. Останалите все така громят комунетата в съседство
20 Август 2013 21:10
Фирмин, ми много е надробена информацията за Реанимацията.
Натисни тук
20 Август 2013 21:11
Тези и наказателен взвод не може да ги оправи...
20 Август 2013 21:29
Какво иска да реформира тоя реформаторски блок?
Всички възможни десни реформи (и повече от възможните) вече бяха направени от Костов, Кобурготски и борисов-дянков. Никой не им е пречил да реформират колкото си искат, и те наистина се нареформираха на воля. Какво още искат да реформират?
Българската социална система (доколкото ще остане някаква през следващите 4-5 години) е безкрайно дясна, неприлично дясна:
- 80% безкрайно бедни,
- 5% несъразмерно състоятелни, и
- 15% бедни, но охранени слуги.
Медицината е отменена, пенсионирането е отменено, професионално образование няма (оставено е само елементарно общо образование), икономиката е износ на суровини и внос и дистрибуция на храна и евтини домашни потреби, монополизирани до 97%.
Да кажат ясно какви по-десни от това промени искат да правят тези десни партии!
Какви доходи ще намаляват, какви социални гаранции ще отменят?
И кой шегаджия им е измислил именцето "реформаторски"?

А колкото до енп - пред тези ояли се и замозабравили се чичковци има огро-о-о-о-о-мно поле за десни реформи, но не в България! Те трябва да потърсят ГРЕДАТА в окото си, а не трески за дялане в България!
Западна Европа е затънала до шия в социализъм и комунизъм, в социални утопии, в социална демагогия, в социални плащания, в хрантутене на мързеливци, в консуматорство. Ето това е полето за десни реформи! А не издирване за конфискация цървулите на босия!
20 Август 2013 21:37
Те с такива - като тези на снимката,клечащи пред чуждите посолства и мадам Yes, никакви реформи не стават.
И тези в ЕНП не са никакви утописти- а са реалисти.
На тях им трябват послушковци- като започнеш от Станишев на прикритие е ПЕС, та стигнеш дo Алелуята и прошковци.
Иначе печалбите в БГ падат.......
20 Август 2013 21:39
Абе тия куманяки пак ще развалят обединението на десните, цъ-цъ-цъ...
20 Август 2013 21:47
Надежда, Надежда Нейнски ще ги приласкае и сплоти. Не знам дали може ли да я наречем"стожерка" на дясното, но колко стожера е изправила и изкрИвила..не само в дясното пространство. Може да нарекат формацията си "Блок на баджанаците".
20 Август 2013 21:55
Какво иска да реформира тоя реформаторски блок?

Както се казва - нищо, но от сърце
20 Август 2013 23:37
Куманоидите и реформаторите гарантират десетилетие на бедност и безвремие на българина. Соченето с пръст е продуктивно единствено към канала докато си миете ръцете....
21 Август 2013 02:04
Много хубава статия и много хубави коментари.
21 Август 2013 07:17
Боже ,Боже едни и същи пукали ,крадци и измамници 23 години не им стигнаха да ги хрантути тоз народ ,махнете се наи-после бе,що за наглост,що за гьонсуратлък,не ми стигат българските думи и отвращение ,което изпитвам към тези изроди и после не искат хората да гласуват ,разберете махнете се и харата ще отидат да гласуват когато вас ви няма
21 Август 2013 08:09
А защо харата трябва да гласуват когато теб те няма?
Те ще гласуват и когато си там. Не си толкова страшен, на колкото се правиш.
21 Август 2013 08:39
Пръмова ще унищожи и реформаторския блок също както направи с НДСВ, на тази лицемерна и манипулативна личност не може да се гласува доверие, колкото по-далеч е от политическия живот на страната ни, толкова по-добре.
21 Август 2013 09:05
Червен_Боклук,biarta,mira85,Fantata,Kamat, ,
Нагледахме се на реформите им.
21 Август 2013 09:11
Събрали се цръвените другари да ривът на гробищата на разбитите авари и хич биля не мислят кво ша става с техната партийка след сгромолясването на Сатанишко.
21 Август 2013 10:06
Да си пазим, викаш, щурчо, Станишко? Че сгромоляса ли се - лошо, а?
21 Август 2013 10:28
Реформация-промяна на формата. Какво ще реформират, т.е. променят по форма?
Реанимация-присаждане на душа отново, връщане на душата, съживяване.
Какво е останало тук, че да се съживява?
Ще се пръкне зомби.
21 Август 2013 10:35
Където минат Сините, трева не никне.
Формация, в която участват Сините да се нарича реформаторска е подигравка с понятието реформаторски.
21 Август 2013 10:39
Те затова сега пак син седесар пак е минпред.
21 Август 2013 11:14
Ей, добре че не разбирам от политика и няма да коментирам, че като гледам няколко форумеца как са се орезилили под статията, направо мъчно ми става Е , не много
21 Август 2013 11:25
Така или иначе Реформаторският блок е факт, факт е, че ако отидат обединени на изборите, ще минат бариерата,
някоя от големите партии може да разчита на тях като коалиционни партньори.Естествено, няма как това да е БСП, остава ГЕРБ.
Затова всякакви заклинания по отношение на ГЕРБ са неуместни. В техния електорат има толкова разочаровани сини, че трябва да си ги приберем обратно.
Личните чувства към ББ тук нямат никакво значение.А и Европа не иска повече ББ като Мин.пред.
При едни нови избори , ще се мисли за друга, компромисна фигура.
21 Август 2013 12:10
Прибавянето на всевъзможни десни отломки към блока изобщо не е правилният път. Нито би било правилно сближаването с Борисов, което моментално ще отблъсне огромното мнозинство от потенциалните избиратели на реформаторите - и ще им отнеме всякакъв реформаторски облик.
Ако Реформаторският блок иска нещо повече от скромно присъствие в парламента, трябва да отговори на очакванията и исканията, които предявяват хората по площадите. А те искат ново начало, нов морал, прозрачност, независимост, прагматична политика, институционални реформи, демонтаж на олигархично-политическия комплекс. О не, не са малко неща и не са лесни за постигане! Но или реформаторите ще се нагърбят с тях, или ще останат да си мижитуркат, а от руините ще израснат нови политически формации, които реално представляват гражданите.
А ЕНП да го ду.а.
21 Август 2013 12:16
Какво има да се реформира, викате? Ами, примерно, съдебната система. Или факта, че в малките населени места хората са 100 % зависими от местния феодал и партийния велможа, които най-често са едно и също лице. (Впрочем, в този смисъл социалната политика в България не е дясна, защото не стимулира икономическа независимост. Напротив, може да се каже, че е лява, но скръндзава - а това е най-лошият вариант, защото държи хората в зависимост от бюджетни плащания, а тези плащания едва им стигат да свържат двата края).
Простичко казано - трябва да се реформира, да се разбие корпоративно-клиентелисткият модел в България. Не казвам, че е лесно.
21 Август 2013 12:31
Реформация-промяна на формата. Какво ще реформират, т.е. променят по форма?
Реанимация-присаждане на душа отново, връщане на душата, съживяване.
Какво е останало тук, че да се съживява?
Ще се пръкне зомби.

Посейдон !
Все ми се струва, че действат чрез един изпипан рекламистки подход - не се лансира толкова самия продукт, а потребността от него.
Някой им е подхвърлил идеята, че в България много се търси "дясното", поне аз така мисля.
21 Август 2013 13:03
Е, РБ поне не са изпаднали дотам, че да правят коалиции с лидери на партии, които са криминални престъпници като дон Цеци и Тома Томов.

Виж, БСП не са толкова гнусливи.
21 Август 2013 14:13
Ако Реформаторският блок иска нещо повече от скромно присъствие в парламента, трябва да отговори на очакванията и исканията, които предявяват хората по площадите.
Като ги гледам, точно прескачането на 4% бариера е мечтата на реформаторите. После хем ще могат да кажат "ние не можем да си изпълним програмата, защото не сме управляващи", хем да се пазарят за пари и длъжности срещу подкрепа. Лека и сладка работа. Виж ако искат да управляват е по-сложно и трябва да направят коалиция с ГЕРБ.
21 Август 2013 14:52
Утописти - да, ама в руския смисъл на думата. Утопиха де що имаше надежди, за по-уреден живот, неуправляван от руски зомбита.
21 Август 2013 15:01
Като ги гледам, точно прескачането на 4% бариера е мечтата на реформаторите.

Мани, не е мечта, ами борба на живот и смърт политическа!
Ако останат отвън - ще е завинаги и никакви фондации, институти и посолства няма да могат, нито пък ще искат да им помогнат.
21 Август 2013 15:15
При едни нови избори , ще се мисли за друга, компромисна фигура.

От ОНОВА тефтерче?
21 Август 2013 15:32
Днешният ни политически спектър наподобява куца медуза ...
21 Август 2013 15:47
Днешният ни политически спектър наподобява куца медуза
21 Август 2013 15:48
Така или иначе Реформаторският блок е факт, факт е, че ако отидат обединени на изборите, ще минат бариерата,

Миранда,първо трябва да се разберат за депутатските листи.
21 Август 2013 17:33
Смешно написана с прозрачни цели статия. Ами ако се разберат-отиваме ние от тройната и господарите ни на кино. НЕ МОЖЕ. Да ги оплюем, белким не им повярват хората. Защото социолозите показват, че хората са склонни да им повярват-засега предпазливо. Това не бива да се допуска и се явява платена журналистка-иначе подкрепящите Орешарски, водени от Шамара и Петното не блестят с интелект, а само с криминално минало. Реформаторския Блок вече го има и е сила, затова е този плач от Атака+ДПС+БСП. Тъжно ви е, ама е факт.
21 Август 2013 17:40
Точно си го написал Руританец-поздравления. Хората от площадите искат ясно какво. Успееш ли да им го дадеш (че имаш капацитет е ясно, но иска труд и себеотрицание) печелиш. Ако не-залязваш. Успех на РБ-заради нас-обикновенните българи, които си обичаме Родината.
21 Август 2013 18:09
Успееш ли да им го дадеш (че имаш капацитет е ясно, но иска труд и себеотрицание) печелиш. Ако не-залязваш.


А-аа, вашият изгрев вече бе, драги. И залязохте. СЕГА си мислите, че пак ще изгрявате? Може, може ... То пред изгрев е най-тъмно, казват. Та затуй никакви ви няма напоследък. Десет хиляди пискливи задника на жълтите павета не стигат за ... изгрев, обаче. Труд, себеотрицание? От кого това бе! Я не ме разсмивай! Духайте си вувузелата там, това го можете.
21 Август 2013 18:51
Николай_РС, ето ви малце руски зомбита:Смотрит зомби страшно вслед,
Смотрит мне, тот злой андэд,
Не спасет горящий торф,
Не спасет, ведь я же мертв.

Укусили меня тоже,
Больше мир так жить не может,
Все укушены, и Я,
Лось, медведь, жираф, свинья!

Кто ж теперь нам всем поможет?
Кто еще так жить не может?
Кто поможет? Ты иль Я?
Может лось, жираф, свинья?

Ндээ, ребята, тут бардак,
Всюду зомби, вурдалак...


"Кругом мертвецы, а мы огурцы!"
"Я люблю зомбей! Давай веселей!"
P.S вернулся добавить ещё один -

Мой дед
- АНДЕД!21 Август 2013 19:10

Руританец
21 Август 2013 12:16
21 Август 2013 20:03
До "Червен_Боклук" От любопитство погледнах в. Дума. Впечатлиха ме коментарите - статии под статиите, протяжни опити да убедят себе си в правотата си. Тук във вестник "Сега" същото! Кратко и ясно не можете ли?! Май, не!
Сбогом !
22 Август 2013 00:37
РЕАНИМАТОРСКИ БЛОК
22 Август 2013 00:45
Реформаторския Блок вече го има и е сила

Малееее, страх...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД