:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Те са в размер на около 50 млрд. долара и са с цел противопоставяне на предполагаемата кражба на американска интелектуална
Пред България са само Лесото и Латвия, а зад нас е дори място на военен конфликт и тероризъм като Афганистан
Тя планирала „мащабен терористичен акт в центъра на Киев"„ твърди украинският главен прокурор
СТАТИСТИКИ
Общо 373,338,578
Активни 1,712
Страници 113,057
За един ден 1,302,066
Власт

Ердоган започна наказателна акция срещу участниците в протестите

Демонстрантите са разследвани и сплашвани, журналисти са уволнявани от работа, а непокорните държавни чиновници са командировани в далечни градове
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Турската полиция арестувала по време на протестите най-малко 3000 души, сред които има и деца. Някои от тях са пуснати на свобода, но никой не знае колко остават зад решетките.


Тайфун Кахраман се срещна с премиера Реджеп Ердоган преди повече от месец, а сега е в хотел в Газиантеп в Югоизточна Турция и е объркан. Градът се намира на 1150 км от Истанбул и на по-малко от 100 км от границата със Сирия. Кахраман е архитект и работи в Отдела за опазване на историческото наследство към Министерството на културата. Доскоро 32-годишният мъж беше в Истанбул, където оглавяваше протестите срещу проекта за застрояването на парка "Гези", които прераснаха в масови антиправителствени демонстрации в началото на юни. Сега за наказание Кахраман е командирован в този провинциален град. Официалното обяснение обаче е, че в югоизточната част на страната има недостиг от служители.

"В Истанбул приятелите ми са арестувани и гонени из тесните улици със сълзотворен газ, разказва Кахраман. - А аз съм изпратен тук." Той обаче може да загуби работата си, ако откаже да бъде командирован. Освен това получава и смъртни заплахи вероятно от привърженици на премиера Ердоган. Той показва имейлите на блекбърито си, сред които има и изпълнени с омраза туитове. "Искаме да те видим да висиш на площад "Таксим", пише в един от тях. В Истанбул той не се прибирал в дома си в продължение на седмици. Четири пъти е сменял хотела, спял в офиса или в апартаменти на приятели - когато изобщо е можело да поспи.

Доскоро Кахраман организира конференциите на групата "Солидарност за "Таксим", пише съобщения до медиите и е един от тези, които са поканени да разговарят с премиера Реджеп Ердоган през юни. Той също така направи и подготвителните работи за изготвянето на експертен доклад, който е в основата на съдебно решение от преди три седмици, забраняващо строежа в парка "Гези".Кампания за отмъщениеРазрушаването на парка в центъра на Истанбул бе само първопричината за протестите, които продължават и в момента и вече са насочени срещу правителството. Броят на протестиращите обаче намалява от стотиците хиляди, които участваха в масовите демонстрации. Доста от тях са изморени, но също така много се и страхуват.

До голяма степен незабелязано от обществото започна голямо прочистване, при което се наказват тези, които се противопоставиха на премиера Ердоган и на правителството му в последните седмици. Активисти са арестувани, тормоз се упражнява над журналисти, демонстранти са преследвани. Турският парламент пък лиши Камарата на архитектите и инженерите от правото й на глас при дискусиите на проекти за градско планиране. Турското Министерство на образованието нареди на училищата да предоставят списък с имената на всички учители, които са участвали в протестите, и сега за тях може да има неприятни последствия. "Ердоган се е заел с кампания за отмъщение срещу критиците си", казва опозиционерката Айше Данишоглу. "И нищо не може да го спре."

Турските правозащитни организации твърдят, че полицията е арестувала най-малко 3000 души, сред които има и деца. Някои от тях са пуснати на свобода, но никой не знае колко остават зад решетките. Арестуваните са предимно лидерите на протестите - активисти на "Солидарност за "Таксим", фенове на футболния отбор "Бешикташ" и членове на опозиционни партии. Задържани са и хора, които не са били толкова активни в демонстрациите. Преди дни силите за сигурност обискираха студентски общежития в Истанбул и арестуваха десетки от обитателите им.Арестувани без причинаМного хора, като Умут Акгюл, не знаят защо са в затвора. Студент по бизнес администрация, Акгюл идва в Истанбул от Ескишехир в Северозападна Турция, за да се види с родителите си. Семейството идва в центъра на Истанбул на 6 юли, за да участва в мирен протест на площад "Таксим", който се превърна в център на демонстрациите. Както и в предишните дни, полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ срещу протестиращите. Акгюл се скрива във вход на сграда, а родителите му намират подслон в кафене. Оттам Али Акгюл вижда, че полицията отвежда сина му. Той се затичва към полицаите и крещи: "Това е моето момче!" Полицията обаче го избутва. Други също са арестувани, като сред тях е и продавач на знамена.

Акгюл е отведен в полицейски участък заедно с още няколко десетки демонстранти, докато родителите му цяла нощ чакат напразно отвън. На следващия ден на сина им е отправено обвинение и той е изпратен в затвор в квартал "Байрампаша", където сега дели килия с убийци и изнасилвачи. Родителите му, на които е позволено само веднъж да го видят, твърдят, че синът им споделил, че другите затворници го бият. "Никой в тази държава вече не е в безопасност", казва майката Гюл Акгюл. Родителите на Умут са брокери на недвижими имоти, но не са ходили на работа, откакто синът им е в затвора. Наели са адвокат, но все още не е ясно какви обвинения са отправени на Умут Акгюл и кога ще започне делото.

Родителите твърдят, че синът им не е бил член на политическа организация и никога преди това не е участвал в демонстрации. В най-лошия случай той, както и останалите участници в протестите срещу застрояването на парка "Гези", може да бъде подведен под отговорност по турския антитерористичен закон и да бъде обвинен в създаването на терористична организация с цел сваляне от власт на правителството. Ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на доживотен затвор. От 2005 г., когато правителството направи доста поправки в антитерористичния закон и разшири действието му, много кюрди, журналисти, адвокати и кметове бяха хвърлени в затвора по обвинения в тероризъм без перспектива за справедлив процес.

Съдията мотивира решението Акгюл да бъде задържан с видеозапис, на който се виждало, че студентът напада полицай. Човекът от записа е облечен с пуловер, а в този ден Акгюл е носил фланелка. "В Турция няма справедливост", казва баща му. "Ако е необходимо, случаят ще стигне и до Съда на ЕС".Полицейско насилие и сплашванеКогато Ердоган стана премиер преди 10 години, той обеща повече демокрация и спазване на конституцията, както и да се сложи край на преследването на политическите противници и на полицейските репресии. Сега обаче става ясно, че той е възприел методите на предшествениците си. Емма Синклер-Уеб от "Хюман Райтс Уоч" критикува масовото ограничаване на основните права в Турция, като казва, че правителството не прави нищо, за да разследва голямото насилие в последните седмици. Точно обратното, полицията продължава да се отнася брутално към мирните демонстранти.

Наскоро млад демонстрант почина в Антакия в Южна Турция. Свидетели твърдят, че полицаи са го пребили до смърт. Той е петата жертва от началото на протестите за парка "Гези". Почти 8000 души са били ранени, като сред тях има 111 фотографи и журналисти, които според Истанбулската фондация на фотографията са били жертва на полицейско насилие и жестокост.

Турските журналисти са жертви на репресии от доста години. Никоя друга държава по света няма толкова много журналисти зад решетките. До протестите за парка "Гези" обаче обществото не си даваше сметка колко ограничена всъщност е свободата на словото. Повечето медийни компании застанаха на страната на Ердоган, а журналистите, които отразяваха прекалено позитивно бунтовете според правителството, загубиха работата си. Някои дори са арестувани.

За първи път са отправени заплахи и срещу чуждестранни журналисти. Оператор на арабската "Ал Джазира" беше ранен, а италиански репортер бе експулсиран от Турция. Кореспондентът на британското сп. "Икономист" Амбърин Заман заяви, че никога не е виждала да се упражнява такова насилие срещу журналисти.Остава духът на съпротиватаФотографът Мехмет Качмаз, който работи за турската агенция "Нар", вярва, че обществото е било разтревожено от снимките на полицейското насилие, както и че органите на реда са се заели с журналисти и фотографи, за да попречат на работата им. Той снима протестите още от началото им. Спомня си за случаи, при които негови колеги са били пребивани, снимките им - изтривани или пък апаратите им били конфискувани или разбивани в земята. "Опитват се да ни сплашат", казва Качмаз. Той едва не загубил лявото си око, когато заедно с четирима колеги снимал близо до площад "Таксим" преди две седмици. Полицията разпръснала демонстрантите със сълзотворен газ и гумени куршуми. Качмаз стоял встрани на улицата, без каска или маска. Вдигнал ръцете си, когато приближила полицията. Наблизо нямало нито един демонстрант, но въпреки това полицай изстрелял в лицето на Качмаз гумен патрон. Фотографът чул изстрел и от окото му бликнала кръв. Колегите му го завели в болница. В продължение на три дни нищо не виждал, клепачът му бил зашит, като по-късно зрението му се възстановило.

Консервативният журналист Йигит Булут вече призова турците към "война" и твърди, че ще "умре за Ердоган". Той смята, че правителствата в Германия и Великобритания стоят зад протестите и че целта им е да отслабят Турция. "Турският народ обаче ще спечели войната." Премиерът Ердоган, изглежда, споделя това мнение и вече назначи Булут за свой главен съветник.

Опитите на правителството да сплаши демонстрантите обаче само засилват духа на съпротивата сред хората. Тайфун Кахраман - активистът, който е командирован в Анадола, вече е намерил ново занимание. Малка група природозащитници протестират срещу плановете да се орежат дърветата в обществения парк в Газиантеп. Кахраман ги посети и им предложи да им направи експертен доклад, за да подадат оплакване в съда. "Гези" е навсякъде, дори и в Газиантеп.
Снимка: sol.org.tr
Държавният служител Тайфун Кахраман (в средата), който бе сред лидерите на протестите срещу застрояването на парка "Гези", вече е командирован на 1150 км от Истанбул - в град Газиантеп.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Турският премиер Реджеп Ердоган (вдясно) поздравява съпартийците си по време на заседание в столицата Анкара на управляващата Партия на справедливостта и развитието.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Фоторепортер е прикрил лицето си с ръце, ранен от полицейски гумени патрони, използвани за разгонване на демонстрантите в Турция.
6
3570
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
28 Юли 2013 19:21
ТЕСТ ЗА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ И МОРАЛ:Ердоган и Борисов са приятели,близки съмишленици,проведоха съвместни заседания на Правителствата си.Едно от двете поздравления след изборите получи от Ердоган.Та,как юнаците бокови оценяват политиката на Ердоган?А значи и на Борисов...
29 Юли 2013 08:08
Тебе Боко да те не е притворил и напердашил бе ?
29 Юли 2013 08:51
Нещо друго ще да е било.
29 Юли 2013 09:14
Не толко весело ?
29 Юли 2013 12:59
Ето го истинския Ердоган, ислямист и диктатор, който западните политици дълго време толерираха.
29 Юли 2013 14:13
Случващото се в Турция е интересно - преход към президентска република с възвръщане на ролята на религията, в качеството й на държавна идеология, както по времето на Отоманската империя, за сметка на намаляване влиянието на политическото начало по западен образец, към което все повече консервативни турци изпитват недоверие и открита неприязън.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД