:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Скандалният мач №2 срещу "Балкан" се доигра пред празни трибуни
Москва отхвърли твърденията, че е свалила Боинга над Украйна
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,842,027
Активни 1,282
Страници 116,289
За един ден 1,302,066

Премиерът Орешарски призна, че е безгласна буква в играта на БСП

Депутати от соцпартията са бесни на вътрешния министър Цветлин Йовчев заради некадърната спасителна акция от обсадения парламент
Снимка: Борислав Николов
Лютви Местан шепне на ухото на премиера Орешарски по време на дебатите за актуализацията на бюджета. Вчера ръководителят на правителството, чиято оставка се иска от 42 дни на протести в София, заяви, че животът на кабинета се решава от БСП, а неговата задача се изчерпва в изпълнението на програми и отказва да се занимава с политика.
Премиерът Пламен Орешарски най-после наруши мълчанието си и вчера взе отношение по кървавите сблъсъци пред парламента, действията на МВР и упоритите протести с искане на неговата оставка. От изказванията му стана ясно, че от него нищо не зависи. Той препрати към БСП въпроса докога ще съществува правителството и отказа да коментира действията на МВР под претекст, че не той е ръководил операциите. И докато БСП за пореден път твърдо застана зад кабинета и Орешарски, сред социалистите нараства недоволството срещу вътрешния министър Цветлин Йовчев, който е заподозрян, че умишлено е провел абсурдната операция по извеждането на депутатите от обсадения парламент. В "пъкления план", целящ да обслужи ГЕРБ, му помагал шефът на НСО Тодор Коджейков, който отговаря за сигурността на депутатите в парламента. Коджейков не отговори на въпроса на в. "Сега" за участието си в организацията на евакуацията.

"БСП като мандатоносител може да реши докога да свърши мандатът - до утре, до март или до края на мандата. Това, което аз съм поел като ангажименти, е на база на тази програма да правя периодични, краткосрочни, в рамките на няколко месеца, екшън планове или планове за действие, които да отчитам. До този момент се стремя да правя точно това. Аз не съм политически човек и няма да участвам в каквито и да е избори", заяви премиерът Пламен Орешарски в отговор на въпрос дали с него е обсъждан вариант за избори през май 2014 г. Той уточни, че фактът, че програмата за управление на правителството, която ще се разглежда утре и която е с хоризонт до пролетта на 2014 г., няма нищо общо с идеята да има предсрочни парламентарни избори едновременно с евроизборите. "Не търсете каквито и да е скрити сигнали в програмата, както досега се опитваха да го правят заради политическата обстановка. Част от мерките прехвърлят този мандат и аз бих се радвал, когато програмата се дискутира в зала, да се включи и опозицията, за да може някои от дългосрочните мерки да се изпълняват и в следващи години. Има някои мерки, които сигурно надхвърлят и 10 години. Ако успеем да я изпълним до пролетта, би следвало да сме гениални, а не сме", каза Орешарски.

По повод на обсадата на парламента Орешарски оцени като "голяма грешка" действията на протестиращите, но не и на полицията. "Аз видях всякакви кадри, на които хора хвърлят едри камъни, които няма как да са в центъра на София, което сигурно говори за предварителна подготовка", посочи премиерът. И отказа коментар за действията на МВР, чийто грешки бяха сред основните причини за ескалацията на напрежението в нощта на обсадата на парламента.

Малко по-рано същия ден пресслужбата му разпространи негово изявление, в което той благодари на служителите на МВР за проявения професионализъм и мъжество при овладяването на ситуацията пред парламента. "Апелирам МВР, изпълнителната власт, прокуратурата и Столична община да предприемат всички законови действия и мерки, за да защитят закона с цел нормално функциониране на държавата. Необходим е консенсус за намиране на изход от кризата, за възстановяване на държавността, справедливостта и развитието на България. Решени сме да търсим обществено съгласие и диалог за постигането на тези цели", казва Орешарски.

Не така миролюбиво към МВР обаче са настроени депутатите от БСП. Те публично недоволстват от действията на Цветлин Йовчев и спасителната му операция. По време на заседанието на депутатите и ръководството на БСП в сряда са се чули куп критики срещу вътрешния министър. Кирил Добрев е направил паралел с 1997 г. и се е възмутил, че Йовчев не се е появил на мястото на събитията. Други се чудили на решението автобусът с депутатите да тръгне минути след 22 ч., когато започват новинарските емисии. Въпреки всички критики обаче никой не е говорил за оставка, макар че към Йовчев има недоверие още от времето, когато бе назначен за министър, тъй като е тясно свързан с ГЕРБ.

Социалният министър Хасан Адемов директно заяви вчера, че окървавяването на 40-ия ден на протеста е резултат от наслагване на грешни решения, неправилни преценки на психолози и тактици. Той смята, че първата грешка е била насрочването на заседанието на финансовата комисия по бюджета за 17:00 часа, непосредствено преди станалото вече традиционно събиране на демонстранти пред Народното събрание.Той сподели, че хаосът е бил голям. "Едва ли е важно кой е взел решението за 17:00 часа. Но сякаш има сценарий, който ни вкара в неприятната ситуация, едно наслагване на грешни решения", обясни Адемов пред Би Ти Ви.

Самото МВР упорито настоява, че "акцията с белия автобус", както я кръсти "Фейсбук", е била правилно решение. След като вътрешният министър Цветлин Йовчев пое отговорността за действията и обяви, че това е било адекватното поведение за онзи момент, по въпроса се изказа и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Пред TV7 той обясни, че оперативният щаб е заседавал в сградата на МВР, както и че анализите му не били грешни, но тактиката не сработила. По думите му решението за автобуса е било наложително и ако трябва да се взима отново, ще е пак същото.

Лазаров подчерта, че още от началото протестите са нерегламентирани и че Столична община проявява "творчество по този казус". Думите му обаче придобиха заплашителна нотка, след като обясни, че в други държави в Европа за разпръскване на тълпите се използват водомети. Той не пожела да уточни дали МВР има намерение да стори същото, но обясни, че ако има заповед за прекратяване на протестите от Столична община, МВР ще трябва да направи "всичко възможно да разпръсне хората по какъвто и да е начин". На въпрос защо във вторник вечерта около парламента не е имало полицаи с жилетки "Антиконфликт", а тежко екипирана жандармерия, главният секретар заяви, че това решение е било взето след съвет от психолозите на МВР. Тази грешка беше доказана емпирично - в сряда вечерта, когато жандармерията се оттегли, а на площада около празния парламент се върнаха полицаите "Антиконфликт", нямаше никакви проблеми между униформени и протестиращи.РАЗСЛЕДВАНЕ

Софийската районна прокуратура вчера започна разследване по телевизионни кадри за действията на полицаите, които са били граждани. Разследват и хулигански действия и противообществени прояви на протестиращите. Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че огромната част от полицаите са се държали коректно и нямат отношение към начина на извеждане на депутатите и избраната тактика. Той беше категоричен, че ръководството на МВР трябва да окаже максимално съдействие при проверката. Той щял да търси кой е издал заповедта за евакуацията. Според него ставало дума за "непосредствено лице, което е ръководело действията там". "Ще стигнем и дотам", обеща той. За насилието се самосезира и омбудсманът Константин Пенчев.

Депутатите са върнаха на работа, след като в сряда никой не припари до парламента. Вътрешният министър Цветлин Йовчев също дойде. На снимката е в компанията на депутатите от ГЕРБ Красимир Велчев и Лъчезар Иванов.

 Депутатите са върнаха на работа, след като в сряда никой не припари до парламента. Вътрешният министър Цветлин Йовчев също дойде. На снимката е в компанията на депутатите от ГЕРБ Красимир Велчев и Лъчезар Иванов.


217
13705
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
217
 Видими 
25 Юли 2013 19:48
Ми долу тогава! Пайдос!!!
25 Юли 2013 19:50
Това правителство сдаде багажа. Да падне - това е въпрос на време.
25 Юли 2013 19:52
Премиерът Орешарски призна, че е безгласна буква в играта на БСП
Това заглавие е като вчерашното. Вие хора, поне форума си четете ли? "Уикенд" ряпа да яде.
25 Юли 2013 19:55
След това заглавие ще има помятания във форума!
25 Юли 2013 19:59
Затова искаме оставки. А като имате предвид, че играта на БСП очевидно не включва и вас, вместо да се дърлим тука, идвайте при нас. И за вас е.
25 Юли 2013 20:00
След това заглавие ще има помятания във форума!
И рубашкопорвание!!!
25 Юли 2013 20:01
След това заглавие, ще има помятания във Форума.

Прав си Манерко!
Вече пишат като "Екип на СЕГА", за да няма персонификация.
Направо да ги ожалиш...

P.S. Protobulgarin, голям си бързак бе, изпревари ме с цяла една секунда!

25 Юли 2013 20:04
Из центъра вече е пълно с ченгета от провинцията. Орешарски не само е безгласна буква, ами и ще направи първия сакатлък след Виденов.
25 Юли 2013 20:05
Екип на "Сега"


Скъпи Екипе,
Вероятно в залисията покрай протестите си пропуснал да забележиш, че Бойко Методиев не е вече премиер и върховен началник на всички българи, и личната му партия герп вече не е част от парламентарното мнозинство. В момента сме в състояние на възстановена конституционна нареда, тоест мандатоносителят е този, който определя бъдещето на правителството в съответствие с чл. Чл. 84.ал.6 от основния закон.


6. (Парламентът) избира и освобождава министър-председателя и по негово предложение - Министерския съвет; извършва промени в правителството по предложение на министър-председателя;
25 Юли 2013 20:08
Вече пишат като "Екип на СЕГА", за да няма персонификация.
Направо да ги ожалиш...

OLDMAD, взе ми думите от клавиатурата ...
25 Юли 2013 20:08
голям си бързак
Десетопръстна система, копеуе!
25 Юли 2013 20:10
Играта не е само на бсп. Участват активно също така дпс и юруш.

Проето да му се не начудиш на тоз премиер? Мотаят го публично като пионка в детска игра, а той стиска ли стиска зъби и не смее да изо̀ка. Как ли би посмял утре да се изправи пред студенти ако се раздели с политиката? На улицата как би излязъл някога и погледнал хората в очите?

Остава ми да си мисля, че се надява в един момента да стигне до последния хоризонтал и да се превърне в царица.

От срам казват не се умирало.
25 Юли 2013 20:14
Вероятно в залисията покрай протестите си пропуснал да забележиш, че Бойко Методиев не е вече премиер
Е, уважаваните членове, на уважавания от всички нас Екип, са журналисти, да не са юристи-конституционалисти
25 Юли 2013 20:29
Екип на "Сега" и Вие сте слуги. Чета Ви заради форума. Много сте кухи и елементарни подлизурковци. Жалко. Чета вестника от 1997 г.
25 Юли 2013 20:40
Скоро Пламен ще си признае ,че вчера е подал оставка пред Станишев !
Мотиви: окървяването на протеста и страх , че след падането на това правителство, ще му бъде рано или късно повдигнато обвинение .
Станишев обаче играе ва банк - Брюксел и Виена , икономическите интереси на Моника и ко. , пред интересите на БГ.
25 Юли 2013 20:42
И от мен жалко, мои познати вече игнорират вестника, който четат от години като почти единствения предоставящ доскоро
широка палитра от гледни точки. И ако забелязвате, "Екипът" паралелно отпусна юздите и на модераторството, та форумът се "оДневничи" ...
Не знам как още не са пенсионирали Димитри, който определено не се вписва след острия газетен завой...

Все пак, трябва да се признае, че днес "Екипът" е направил усилие леко да балансира новата "генерална линия", като е допуснал в "Наблюдател", сред
юлианките и един по-уравновесен коментар...

25 Юли 2013 20:49
И от мен жалко, мои познати вече игнорират вестника...


Игнорирай го и ти. Ориентирай се направо към "Дума" и Газета.ру. Няма смисъл да разнасяте връзки от тях тук.
Какво ви е виновен екипът на Сега. Орешарски се е чудил какви оправдания да дава и сам се е оплел в тази мрежа да приказва глупости.

-------------------------
дистанционен парламент
25 Юли 2013 20:52
Ми, четете "Шума ", бе .....
Хем пряко от парламента редактора и издател ще пише оди .
25 Юли 2013 20:56
Какво ви е виновен екипът на Сега. Орешарски се е чудил какви оправдания да дава и сам се е оплел в тази мрежа да приказва глупости.

Болднатото са единствените цитати на Орешарски, използвани в колективната творба на Екипа.
"БСП като мандатоносител може да реши докога да свърши мандатът - до утре, до март или до края на мандата. Това, което аз съм поел като ангажименти, е на база на тази програма да правя периодични, краткосрочни, в рамките на няколко месеца, екшън планове или планове за действие, които да отчитам. До този момент се стремя да правя точно това. Аз не съм политически човек и няма да участвам в каквито и да е избори", заяви премиерът Пламен Орешарски в отговор на въпрос дали с него е обсъждан вариант за избори през май 2014 г. Той уточни, че фактът, че програмата за управление на правителството, която ще се разглежда утре и която е с хоризонт до пролетта на 2014 г., няма нищо общо с идеята да има предсрочни парламентарни избори едновременно с евроизборите. "Не търсете каквито и да е скрити сигнали в програмата, както досега се опитваха да го правят заради политическата обстановка. Част от мерките прехвърлят този мандат и аз бих се радвал, когато програмата се дискутира в зала, да се включи и опозицията, за да може някои от дългосрочните мерки да се изпълняват и в следващи години. Има някои мерки, които сигурно надхвърлят и 10 години. Ако успеем да я изпълним до пролетта, би следвало да сме гениални, а не сме", каза Орешарски.

Айде сега ако обичаш, обясни къде точно се е оплел, моля.
25 Юли 2013 20:58
Премиерът Орешарски призна, че е безгласна буква в играта на БСП
и на Д(п)С
Не че някога сме се съмнявали. Просто гейчето трябваше да има зад кой да скрие съселската си физиономийка ...
25 Юли 2013 21:00
Премиерът Орешарски призна нещо, което всички ние знаем. Ако той не го е знаел е глупак, ако го е знаел е подлец.
Доста от БСП депутатите признават че са направени много грешки. Нещо, което всички ние виждаме. Ако дупетатите не го виждат значи са слепци. Ако го виждат значи са типигьози.
МВР-то е частна охранителна фирма. Издържана с парите на данъкоплатците и облсужваща интересите на олигарсите от всички разветки. Който не го разбира е заблуден. А който го разбира, но отрича – е заблуждаващ.
25 Юли 2013 21:00
Благодаря за просветлението kenen, убедихте ме окончателно!
От утре съм на жълтите павета заедно с градския Сократ-май, и със синя лента на чело - "Аз не съм комунист, и никога няма да бъда!"
Още си я вардя от едно време.

P.S. Деба и овчата мисла, как не се разбрахте най-сетне протестантите бе?!
Всеки дърпа чергата към себе си, и пцуе на поразия инакомислещия!

Сократе, ти поне си разумен человек, с нищо ли не можеш да помогнеш вече?
25 Юли 2013 21:01
и със синя лента на чело - "Аз не съм комунист, и никога няма да бъда!"
Още си я вардя от едно време.


седесар
25 Юли 2013 21:04
Екип на СЕГА, досега всяка седмица спонсорирах вестника ви с 1.5 лв - хартиеното издание за сряда и събота.

Сега ще купувам тоалетна хартия за 1.5 лв и ще ви я изпращам. Дано ви стигне, за се избършете.

Ваш Никола Цанев
25 Юли 2013 21:07
Сократе, ти поне си разумен человек, с нищо ли не можеш да помогнеш вече?

Не трябваше да се стига до онзи ден.
Диалог можеше да се постигне. Има начини да се осъществи еднопосочен диалог (не монолог!) и тук е пълно с познавачи, които по друг повод биха развили цяла дисертация за това.
Щом от Люлин, Младост и по-близките градове почнаха да палят москвичите и да идват, късно е вече за разум.
25 Юли 2013 21:09
Адски ми се иска да мисля, че да се подпишеш като ЕКИП е някаква форма на разграничаване от нещо ли, срам ли, де да знам, нещо такова.
25 Юли 2013 21:10
седесар..

Точно!
Мръсен, небръснат, с плетен пуловер компле с дънки и мръснобели вункащи чорапи, и най-важното... задъхан от тичане: - "Другарю, тук ли записват за СДС?"
25 Юли 2013 21:12
За мен Правителството имаше 2 линии на поведение:

1 Или ако вярва че може и знае да беше подало оставка и да се върне на бял кон.
2. Или да покаже твърдо и принципно управление да е измело протеста с бой, вода и прочие и да е подкарало поред на номерата към прокуратурата предшните.

Но, това което правят ми прилича на едно шикалкаване и борба със зъби и нокти да осребрят милиарда и нещо странично ако може.
Липсата на позиция е най страшното нещо в политиката.
Явно педерастията на лидера се отразява и чрез педерастия в политиката.
Ами колкото и да съм принципно да работи едно законно избрано правителство, аз не съм за да ме управляват безгръбначни.
25 Юли 2013 21:15
От тук нататък лоша дума за Пеевски или Бареков не искам да чувам. Явно всички медии и журналисти са "от един дол дренки."
25 Юли 2013 21:16
2. Или да покаже твърдо и принципно управление да е измело протеста с бой, вода и прочие и да е подкарало поред на номерата към прокуратурата предишните.

Още един провокатор тип - "Искам да ме боли, ама много"!
Какво ви става бе хора, садомазото вече ви влезна в кръвта ли?
25 Юли 2013 21:16
Диалог с улицата...На тия, дето са там, в нашия край им викат уличници. Ако са мъже - ясно, нехранимайковци. Ако са жени - още по-ясно...
Улицата...
Нашият блок е на четири улици. Нито една от тях не каза нищо.
А и хората не можах да попитам. Всички загрижени - кой има работа, кой проблеми...Нямат време за губене, театра, лиготения, истерии...
П.П. Интересно, къде Орешарски е признал, че е безгласна буква в играта на БСП?
Ама конкретно - не "подразбира се", "усети се" и тем подобни камуфлажни дрънкания...
И - защо не в играта на ДПС?
Тях защо пропускате?
--------------------------------
Блогът на Генек

25 Юли 2013 21:16
Цанев, купи си розова , дават и прашки в този цвят
Най - върви "Азер" .
Екипа на "Сега"
25 Юли 2013 21:16
Мръсен, небръснат, с плетен пуловер компле с дънки и мръснобели вункащи чорапи, и най-важното - задъхан от тичане

Сетих се!
Една култова журналистка от "Дума".
25 Юли 2013 21:26
Любак, що така пропусна най-важното:
... "Другарю, тук ли записват за СДС?"

Да не би нещо... а?

P.S. Айде от мен да мине - цитирах Иван Йорданов К., ама няма ти кажа откъде.

25 Юли 2013 21:33
пропусна най-важното: "Другарю, тук ли записват за СДС?"
Ами "тоя не го пиши за депутат, това е водопроводчика" не е ли важно?
25 Юли 2013 21:38
Айде сега ако обичаш, обясни къде точно се е оплел, моля.

Моля. Всеки нормален човек с капчица разум и съвест - нали не е много от наша страна да искаме поне толкова от министър-председателя?, който има претенцията да бъде нещо повече от подлога на партийните хунти, би построил изказването си приблизително така:

- Скъпи сънародници! Не по-зле от вас знам, че партийната диктатура е най-голямото зло, нахвърляло се върху България през цялата й нова история.
Нещо повече, лично мога да свидетелствам какво представлява партокрацията - концентриран израз на всичко най-долно у човека и най-лошо в обществото. Няма низост или престъпление, които партийците не биха извършили срещу народа ни в безкрайната си алчност, наглост и безотговорност.
Но не аз създадох това проклятие и не аз ще го ликвидирам. Това ще го извършите вие и най-вече младите, умните и красивите, които искате оставката ми.
Моята задачя е друга. Моят дълг е да осигуря минимума човешко общежитие в страната, докато вие я спасявате и очиствате от партийната чума.
Затова ви моля да ме разберете и да ми простите.
25 Юли 2013 21:43
късно е вече за разум

Глупости, въобще не е късно.
На който не му идва, ще му бъде налят.
25 Юли 2013 21:44
Е добре де щом мвр министъра е толкова гъст с герб що не го изритат тогава?
25 Юли 2013 21:45
Д-р и.к.внимателният, гледай си рисковите инвестиции, политиките ше ти съсипят бизнеса.
Казано е - от икономист политик не става!
Гледай Орешарски и се учи!
25 Юли 2013 21:47
Kamat
25 Юли 2013 21:16


Камаз или Комат, ти вече модел Азис ли имаш та раздаваш съвети
25 Юли 2013 21:50
Сетих се!
Една култова журналистка от "Дума".

А-а-а!!! По-добро дори от идеята с трансформиращото се злато!!!
25 Юли 2013 21:59
Ще замола другарчетата да не ни занимават повече с простотиите си какви вестници ще употребяват.

За екипа на "Сега"
И един въпрос - докога писането във форума ще продължава да е безплатно?
Убеден съм, че един абонамент за включване ще се отрази много благотворно върху качеството му.
25 Юли 2013 22:04
От тук нататък лоша дума за Пеевски или Бареков не искам да чувам
25 Юли 2013 22:05
докога писането във форума ще продължава да е безплатно?
Да го направят платено, ще си пишеш сам.
25 Юли 2013 22:05
И един въпрос - докога писането във форума ще продължава да е безплатно?25 Юли 2013 22:06
Ще замола другарчетата да не ни занимават повече с простотиите си какви вестници ще употребяват.


Лянча, ти ли си екипът на СЕГА, та ще замолваш некого

Ай стига лянчене
25 Юли 2013 22:07
абе много ви навикнаха и омаяха на приказки тия уманитари -политолози, социолози, антрополози и прочее идео ..ози...

що не щял бил да дръпне едно прочувствено слово Орешарски... ами човекът си е експерт, ако щете и "сухар", грешката му е, че не си е назначил една устата пиарка от някое НПО - да не мърда от телевизора...

ако ви се слушат сладки приказки - превключете на старите ленти на харизматичната мутра ББ - тя е со дар слово
25 Юли 2013 22:07
Вероятно в залисията покрай протестите си пропуснал да забележиш, че Бойко Методиев не е вече премиер и върховен началник на всички българи

Рекидж,
а може би точно понеже редакцията е забелязала този факт, е постъпила по този начин?
25 Юли 2013 22:07
Не, бе Цаннев - гледам кахър имаш, да помогна .. ако не искаш 'Азер", купи "Вагин@н".
Той и Мишо К.днес без малко да направи една друга реклама реклама .....
25 Юли 2013 22:08
Не е лошо да се обмисли идеята за платен достъп до онлайн изданието и форума. Да се разбере кой наистина цени изданието и възможностите на форума и кой е скучаещ прошляк, който няма къде да си излее фрустрацията.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД