:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Скандалният мач №2 срещу "Балкан" се доигра пред празни трибуни
Москва отхвърли твърденията, че е свалила Боинга над Украйна
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,841,304
Активни 1,319
Страници 115,566
За един ден 1,302,066

Големите партии си запазиха щедрите държавни субсидии

За намаление ще се мисли евентуално при приемането на бюджета за догодина
Снимка: Борислав Николов
Депутатът Четин Казак напуска парламента зад гърба на полицай. По сградата на Народното събрание вчера отново летяха домати, праскови, бутилки с вода. В ранния следобед протестиращите се оттеглиха. По данни на МВР са арестувани 14 души, които са заподозрени като провокатори. Още в "България"
Лицемерието на политическата класа стигна своя връх вчера. След като месеци наред говореха, че държавната субсидия за партиите е прекалено висока и трябва да се намали, БСП и ДПС я запазиха непроменена и се отказаха да правят съществени поправки в Закона за политическите партии. Единственото изменение, което успя да се промуши, е в угода на статуквото - то засяга парламентарното номадство и отменя разпоредбата парите да следват депутата. Така след бурно обсъждане на проблема в правната комисия и редица предложения за снижаване на сумите чрез промяна на механизма за определянето им се запазва сега действащият режим и парламентарните партии и тези, прескочили бариерата от 1% на избори за НС, ще получават по 12 лв. на глас. Само за последните 4 г. това струваше на хазната над 200 млн. лв.

Остана доброто намерение орязването на парите да бъде направено наесен с приемането на новия държавен бюджет, както предвижда и самият закон. В момента правителството обсъжда актуализация на бюджета, но депутатите дадоха да се разбере, че няма да се възползват от тази възможност. При дебатите вчера не бяха обсъждани конкретни проценти на намалението. Отхвърлено бе единственото предложение на левия Георги Кадиев да се промени механизмът за определяне на субсидията, а оттам и размерът й. Така след едномесечно разтакаване и фалшиви дебати в правната комисия не бе изпълнено едно от основните искания на протестиращите. Но дебатът даде възможност на управляващите в продължение на седмици да симулират загриженост и "чуваемост" към гласа на улицата.

В самия Закон за политическите партии няма фиксиран размер на субсидията. До 2011 г. в него бе описан механизмът за определяне на субсидията - за всеки глас партиите, прескочили 1% на изборите, получаваха по 5% от минималната работна заплата за страната за текущата година. В разгара на икономическата криза обаче под обществен натиск ГЕРБ реши субсидията да се замрази. Затова този текст бе премахнат от Закона за политическите партии и размерът би трябвало да се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет. Въпреки че партиите трупат огромни суми по влогове, а пари за социални дейности постоянно не достигат, размерът на субсидията не бе намален нито веднъж. Няма гаранции, че това ще стане и при гласуването на бюджета за 2014 г.

Всичко това не попречи вчера червената депутатка Татяна Буруджиева публично да обяви, че БСП и ДПС са гласували субсидията да бъде намалена, което предизвика възмущението на ресорните репортери. "Само едно ще кажа на тези хора, които се опитаха сутринта да ни спрат да не влизаме в парламента: днес ние приехме и гласувахме намаляване на субсидиите на политическите партии, при това запазвайки субсидиите за партиите, които са надхвърлили 1% на изборите. Точно това беше едно от основните искания на протестиращите", заяви убедено Буруджиева. И доразви манипулацията: "Какво щеше да произтече, ако ни бяха спрели (протестиращите) и не можехме да влезем тука? Питам всички, които искат да не работят институциите: как си представят, че ще се подобрят нещата, ако институциите не работят?"

Дори и след като бе коригирана, Буруджиева изтъкна като голяма заслуга на партията си запазването на държавната субсидия за малките партии след настояването на "Атака" тя изобщо да отпадне. Политоложката обясни, че БСП и ДПС са отказали да се ангажират с конкретни цифри колко да бъде субсидията, тъй като били нужни "много по-сериозни изчисления и въпрос на много по-широк дебат". С което на практика потвърди подозренията за популисткия характер на цялото законодателно упражнение. "Никой не е луд да си реже субсидията преди избори", далеч по-откровени бяха в мотивите си пожелали анонимност депутати от мнозинството.

По неофициална информация натискът да не се пипа субсидията идва основно от ДПС. Ден по-рано социалистите свиха знамена пред коалиционния си партньор и се отказаха от собствените си предложения, внесени за обсъждане в правната комисия.

Залата вчера отхвърли единственото конкретно предложение за намаляване на субсидията, направено от червения депутат Георги Кадиев - по 6 лв. на глас и 45 хил. лв. за спечелен мандат. С мотива, че не е редно размерът на субсидията да се вкарва в постоянно действащ закон, както обясни зам.-председателят на парламента Христо Бисеров (ДПС). Той допълни, че партията му принципно е съгласна да се намали субсидията, но при приемането на държавния бюджет наесен. Същата позиция изрази и колежката му от БСП Мая Манолова. Нито един от двамата обаче не спомена с колко.

БСП и ДПС се опитаха да потулят скандала, като не приеха предложение на "Атака" да се отнеме държавното финансиране на извънпарламентарните партии, взели над 1%, както и правото им да вземат под наем държавни и общински помещения за своите нужди. Според управляващите това би поставило малките формации в неравностойно положение. Със същия аргумент отхвърлиха и идеята партиите да получават отделно пари за всеки спечелен мандат.---- ПОДКРЕПА

БСП и ДПС неочаквано се застъпиха за ГЕРБ, след като Георги Кадиев поиска на партия, която не участва в пленарните заседания, да се намалява субсидията пропорционално на времето на отсъствие. "По конституция в работата на НС участват народни представители, а не партии", изтъкна Христо Бисеров и предложи да се въведат по-тежки санкции за отсъстващите депутати. Подкрепи го социалистът Таско Ерменков, според когото излизането от пленарна също било "начин на участие в политическия живот".

37
4656
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
37
 Видими 
18 Юли 2013 19:39

Натисни тук

Умни и красиви в действие...
18 Юли 2013 20:17
Нищо лично - бизнес!
--------------------------------
Блогът на Генек

18 Юли 2013 20:30
БСП и ДПС неочаквано се застъпиха за ГЕРБ

Барака №3 да си смени бельото с барака №5.
18 Юли 2013 20:32
Нова конституция при която тези неща да се гласуват на референдум или от друга камара. След като имаме една идиотска конституция в която депутатите могат да си гласуват сами всичко за себе си, трябва да им сме благодарни, че не са си утроили субсидията, ами само са я запазили.

-------------------------
дистанционен парламент
18 Юли 2013 20:35
Предлагам държавните субсидии напълно да отпаднат и партиите да се финансират изцяло от икономическите групировки. Така всичко ще бъде ясно, кой за кого работи и как работи пазарната икономика.
18 Юли 2013 20:37
Тия се бъзикат с Атака но имам чуството че ще ядат масура.
18 Юли 2013 20:47
Наглост. Има ли друго определение за тези самопровъзгласили се „политици”, чийто единствен инструмент е устата, единствен прийом – лъжата, и единствена цел – червата. Да бъдат винаги пълни. Главите могат и да са празни.
За сетен път – ако това е Българския парламент, правителство и правосъдна система – Благодаря. Да си ги ползува, който ги харесва. Ама едва ли има такива. Възможно най-страшното нещо, което може да се случи на тези кърлежи е народът да осъзнае простата истина че ако това е лицето на националния ни суверенитет – той с облегчение би се отървал от него. Най-големия враг на Българина и на България са Българския Парламент, Правителство и Съдебна система. Най-голямата надежда са Европейския съюз, Парламент и Съд. Контролът от страна на тези институции е не само желателен, но и направо задължителен, за да може да се озаптят малко тези самозабравили се Български еничари.
18 Юли 2013 20:57
Наглост.

Не думай!
И кога го откри това - СЕГА ли?
Я да видим:
ЗАКОН ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ
В сила от 01.04.2005 г.Обн. ДВ. бр.28 от 1 Април 2005г., изм. ДВ. бр.102 от 20 Декември 2005г., изм. ДВ. бр.17 от 24 Февруари 2006г., изм. ДВ. бр.73 от 5 Септември 2006г., изм. ДВ. бр.59 от 20 Юли 2007г., изм. ДВ. бр.78 от 28 Септември 2007г., изм. ДВ. бр.6 от 23 Януари 2009г., изм. ДВ. бр.54 от 16 Юли 2010г., изм. ДВ. бр.99 от 17 Декември 2010г., изм. ДВ. бр.9 от 28 Януари 2011г., изм. ДВ. бр.99 от 16 Декември 2011г., изм. ДВ. бр.30 от 26 Март 2013г.


P.S. Как беше - "Всички вкупом съгрешихме...".
Останалото можеш да си го продължиш сам.
18 Юли 2013 21:17
нима някой е очаквал нещо различно. наистина трябва да скачаме и да викаме "ура", че само са оставили субсидиите непроменени. можеха и да ги вдигнат. в стожера на демокрацията Англия членовете на тамошната Парлама обсъждат варианта да си вдигнат заплатите с над 10%. на фона на съкращаване на здравеопазването изглежда много демократично. после се чудим защо нашето здравеопазване се руши - еми защото успешно се демократизира.
липсва ми Параграфа, "демокрация е, бе!"
18 Юли 2013 21:25
орязването на парите да бъде направено наесен с приемането на новия държавен бюджет, както предвижда и самият закон.
Що ручат жабетата авторите и какъв е смисъла от заглавието на статията?Да,да!Не е въпрос на хонорар.Просто бизнес.
18 Юли 2013 21:26
Дааа, в диалог са с гражданите, вслушват се.
Буруджиева направо беше изпаднала в истерия и крещеше фалцетно на С. Диков.
18 Юли 2013 21:32

Предпочитам диалога на красивите и умните... като в клипа в началото
18 Юли 2013 21:38
БСП и ДПС неочаквано се застъпиха за ГЕРБ

Душичките!!!Каква изненада!!!
18 Юли 2013 21:42
Жътва е. Между две ръкойки избърсвам морно чело, пускам VEFа и ха, познат глас. На оня болевласия, баш пискюлджията на АТАКА говори: "София не е България, протестират 200-300 души, а трудовите хора в провинцията работят"
Прав си Бай Ефенди- напръжаме се, но по субсидии не моем се мерим с теб. Шъ зема да си основа и язе една партия. А от коле си мисля, че ако маанат сребърниците, ти ще откинеш като кучка от пес кворума.
Какъв тънък лед, а и тия безделници от ГЕРБ........................
18 Юли 2013 21:53
За свещи да ги дават тия пари.
Хората тънат в беднотия, а мюсолманокомунистите им взимат от залъка.
18 Юли 2013 22:03
И доразви манипулацията: "Какво щеше да произтече, ако ни бяха спрели (протестиращите) и не можехме да влезем тука? Питам всички, които искат да не работят институциите: как си представят, че ще се подобрят нещата, ако институциите не работят?"

Ами и аз да попитам същото, ако не работят институциите, кой ще подобрява нещата - хвърлящите домати? И как? Ужасно манипулативен въпрос, мани, мани! А сега да може някой от хубавите-умните-имотните да отговори на него, цена няма да има!
Кривчо, какво си седнал да се заяждаш за някакви си закони, които предполагали това и онова, какво са това законите за доматохвъргачките? Нищо не ги лови, освен гравитацията!
18 Юли 2013 22:28
Барака №3 да си смени бельото с барака №5

И цвета на тениските, за да не си объркват бараките... (имаше го в един японски филм - Додескаден)
18 Юли 2013 22:29
“....БСП и ДПС я запазиха непроменена и се отказаха да правят съществени поправки в Закона за политическите партии.”

България е утвърдена абсурдна държава.Така ще е докато закона за политическите партии се подготвя и приема само от партийни членове. България е тотално прогнила държава заради абсолютно корумпираните ръководства на днешните български партии,особено на големите.Това е причината,поради която се правят закони обслужващи главно интересите на предварително оформените за подмяна на прехода единни политико-икономически бандитски кръгове наричани с общото „олигархия”.Останалото от „политическия живот” тук се допълва с поведението на хамелеона.Поради криминалния преход не може да се очаква някакъв морал в поведението на тези политически партии – това за съжаление се получи в България.Щом се е получило така, реална промяна може да има само и единствено,ако обществото наложи /по всякакъв начин/ограничение за участие на партиите в управлението на държавата до не повече от 49% в НС – за парламентарно управлявана държава.Това,че партиите са част от обществото ще се потвърди именно тогава,когато в НС е представено цялото общество,част от което са партиите,а партия идва от „част”,нали? Това се налага още повече заради обстановката в България! Тя е много различна от европейските демокрации и няма нужда да ни се дават те,като пример за подражание.И да се внушава „ама и там е така, представителна демокрация чрез партии и пр.”.В България не е така.Сегашните протести може да имат ефект,ако се иска и настоява за това. Да се вика по цял ден „ос-тав-ка” за ново правителство избирано при същите условия от изцяло партийно НС /няма значение кои ще са партиите вътре,предвид качеството на ръководствата на партиите ни/е смешно.
18 Юли 2013 22:32
ЗАКОН ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ
В сила от 01.04.2005 г.Обн. ДВ. бр.28 от 1 Април 2005г., изм. ДВ. бр.102 от 20 Декември 2005г., изм. ДВ. бр.17 от 24 Февруари 2006г., изм. ДВ. бр.73 от 5 Септември 2006г., изм. ДВ. бр.59 от 20 Юли 2007г., изм. ДВ. бр.78 от 28 Септември 2007г., изм. ДВ. бр.6 от 23 Януари 2009г., изм. ДВ. бр.54 от 16 Юли 2010г., изм. ДВ. бр.99 от 17 Декември 2010г., изм. ДВ. бр.9 от 28 Януари 2011г., изм. ДВ. бр.99 от 16 Декември 2011г., изм. ДВ. бр.30 от 26 Март 2013г.

Особено - 2010 г - юли, декември; 2011 - януари, декември; 2013 - март....а дкога имаше парламент, че и указ на Президента...
18 Юли 2013 22:32
А иначе - всички са против субсидиите....
18 Юли 2013 22:42
Буруджиева, най-нова лъжкиня в бесепе, започна да надминава постиженията на съпартийците си. Обаче без да иска , каза нещо много, много истинско - "Част от лицата навън нито са симпатични, нито са интелигентни. Тези хора са идентифицирани и от предишни митинги като провокатори. Част от тези хора са идентифицирани като хора от сенчестия и престъпен свят." - да, това същите онези, които окървавиха февруарските протести и спретнаха преврата. И тогава, и сега работодателите им са същите - партията на Буруджиева. Това са същите провокатори, които днес понамокриха Ж.Бойчев. Някои от тях все пак бяха арестувани.
18 Юли 2013 22:51
някой надявал ли се е на нещо друго..
19 Юли 2013 00:25
-
19 Юли 2013 02:40
'социалистите свиха знамена пред коалиционния си партньор и се отказаха от собствените си предложения'

Остава да възродят и УБО.
Което май излизаше и по-евтино...
19 Юли 2013 08:22
Все пак въпреки многото приказки на читателя не му не става ясно как е гласувала "Атака". Някой знае ли?
19 Юли 2013 09:04
Депутатите от ГЕРБ би трябвало да целуват ръка на колегите си от БСП и ДПС, че не са пипнали субсидията, от която в момента герберската Централа им изплаща "консултантските", компенсирайки загубите от неходене на работа.
19 Юли 2013 09:04
Лицемерието на политическата класа стигна своя връх вчера.
Нови и нови върхове се постигат в продължение на 24 години и нямат край!
Депутатът Четин Казак напуска парламента зад гърба на полицай.
Това не е полицай, а Ивайло Московски, който се е дегизирал като полицай и причаква Волен Сидеров, за да го...
19 Юли 2013 09:09
Атака не гласуват бе,те са над тия неща..! Те само осигуряват кворумо..? Те са невинни...! Вервай ми..! А оня измекяр Волен къде се скри с пищова и палката...?
19 Юли 2013 09:26
Някой да не би да е очаквал нещо друго? Най-високите партийни субсиди в най-мизерната страна в Европа.
19 Юли 2013 09:42
Някой да не би да е очаквал нещо друго? Най-високите партийни субсиди в най-мизерната страна в Европа.
19 Юли 2013 11:04
Може да се помисли и за увеличение на броя на депутатите. Броят на българите от 9млн. е паднал на 7млн. само защото грижата за населението не е адекватна. При повече депутати грижата ще се увеличи и населението ще си добрува в България , а не в чужбина.
19 Юли 2013 14:38
важното е сега правителството да започне нормално да функционира, щото лятото почти си отиде и има много неща да се правят до зимата.
19 Юли 2013 17:06
Ще видим какво ще се случи догодина. За нас само увеличения на данъци и такси, на тях увеличения на субсидиите. И без друго получават пре много пари, привилегии и други, редно е, време е да си намалят облагите!
19 Юли 2013 19:10
19 Юли 2013 19:12
РУСНАК, ТУРЧИН И БОЛЕН ЛИДЕРОВ отговарят за националната сигурност. Дрън, дрън.. Отговарят за СВОИТЕ ИНТЕРЕСИ. ПЕДЕРАСИ, МРЪСНИ..
19 Юли 2013 19:12
РУСНАК, ТУРЧИН И БОЛЕН ЛИДЕРОВ отговарят за националната сигурност. Дрън, дрън.. Отговарят за СВОИТЕ ИНТЕРЕСИ. ПЕДЕРАСИ, МРЪСНИ..
19 Юли 2013 19:16
NO PAIN NO GAIN (НЯМА БОЛКА, НЯМА ПОБЕДА), Това още не знаят некултурните протестиращи. Ако разберат, че власт не се сваля без кръв, тогава на буруджийките и останалите дебелаци в Нар.С-е ще им се смрази усмивката..
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД