×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Три отбора в група В запазиха шанс за 1/8-финалите
Кирстен Нилсен била обградена от гневни клиенти, които викали "Срамота"
Facebook, Alphabet, Amazon, Netflix и Apple също се повишават
Променена е и Конституцията, според която т.нар. "чуждо население" не може да се заселва в Унгария
На нея щели да бъдат лидерите на България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания
Депутатите от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха в пленарната зала
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,568,264
Активни 997
Страници 382
За един ден 1,302,066

Довършването на магистрала "Марица" се отлага за другото лято

Заради изминалата зима строителят на лот 2 подготвя сертификат за форсмажор и ще поиска удължаване на срока
Лазар Лазаров
Сценарият с последната отсечка на магистрала "Тракия", чието пускане бе отлагано на два пъти и откриването се забави с 4 месеца, се повтаря и при друга магистрала - "Марица". Двата лота на този аутобан също няма да бъдат завършени в сроковете по договор. Изцяло готова магистрала "Марица" е реалистично да има едва другото лято, прогнозира пред "Сега" шефът на пътната агенция Лазар Лазаров.

Най-сериозно е изоставането при лот 2 - между Димитровград и Харманли. Тази отсечка, както и лот 4 на "Тракия", се строят от обединения с водещ партньор "ПСТ Холдинг". В момента строителят холдинг "Марица хайуей" (ПСТ и австрийската фирма "ПООР БАУ ГМБХ) подготвя сертификат за форсмажор заради изминалата зима с искане да бъде удължен срокът по договор. Сертификатът обаче още не е внесен официално, съобщиха от пътната агенция. Сертификатът за форсмажор се издава от Българската търговско-промишлена палата и благодарение на него на фирмата не могат да бъдат налагани санкции за изоставането от сроковете. По договор отсечката между Димитровград и Харманли трябва да е завършена в края на август. Към момента техническото изпълнение на участъка е едва около 38%. Строителството на 34-те км е за близо 147 млн. лв.

"Ако строителят се мобилизира, отсечката може да бъде завършена до края на тази година. Той вече започна да работи по отсечката, като пренасочва техниката от лот 4 на "Тракия". Имаме уверения, че ще се работи усилено", обясни Лазаров. Той бе категоричен, че допълнителни средства за магистрала "Марица" няма да бъдат отпускани, както се случи при "Тракия".

Строителството на лот 1 на "Марица" - между Оризово и Димитровград, също изостава заради изграждането на най-голямото съоръжение по отсечката - моста над река Марица. Едва в петък бе подписан акт 11 за лот 1. Забавянето между акт 10 и акт 11 е пет месеца и заради това срокът по договора също се удължава с толкова, което означава, че лот 1 би трябвало да е завършен през април 2014 г. Според Лазаров обаче най-вероятно заради зимата строителят също ще поиска сертификат за форсмажор, което означава, че реалистичният срок за завършване на лот 1 е другото лято. Досега са изпълнени около 40% от отсечката. Строителят е италианският консорциум "Кооператива Муратория Чементисти - Чи Ем Чи Ди". Договорът за 31-те км е на стойност 160 млн. лв.

ОТКРИВАНИЯ

В края на юни ще бъдат предсрочно пуснати 17-те км от магистрала "Струма" до Дупница. Отчуждителните процедури по следващия лот 2 - до Благоевград, вече са приключили и в момента се чака разрешението за строеж. Отчуждаването на терените струва 2 млн. лв. на АПИ. На 15 юли би трябвало да бъдат открити и последните километри на "Тракия", с което тя да бъде напълно завършена.
10
3302
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
24 Юни 2013 09:36
подготвя сертификат за форсмажор заради изминалата зима

И какво точно и беше "форсмажорното" на изминалата зима , че не се сещам ?
24 Юни 2013 10:20
Падна Бойко и край с магистралите.
Че кво им пречеха?
24 Юни 2013 13:23
След това очаквайте и анксчета заради "форсмажора". Олигарски, човекът на Божков ще има честта да се отплати на шефчето ....
24 Юни 2013 13:57
Не, просто парите, които Тиквата отклоняваше, сега секнаха. А и след затваряне на турската граница за камиони, за к'во ни е магистрала Марица? Икономическите интереси на Таийп и Боци нещо поспрЕха...
24 Юни 2013 14:44
Някаква голяма какафония се задава! Не само с магистралите. Хубаво е да си беден - помощи те чакат...Мързеливите и неграмотните - също....Социализъм...
24 Юни 2013 16:16
Не, просто парите, които Тиквата отклоняваше, сега секнаха.

Откъде точто отклоняваше, дай да видим.
24 Юни 2013 17:18
ГЕРБ построиха по-малко магистрали с повече средства от предишните. Шансът да имаме магистрали е да ни ги строи ГЕРБ.
24 Юни 2013 17:21
ГЕРБ построиха по-малко магистрали с повече средства от предишните.

числа?
24 Юни 2013 17:36
е зимата е 3 месеца , и се случва всяка година от поне 5 000 години.
Как така заради 3 неочаквани месеца , който са им се случвали през целия живот, искат 1 година отсрочка?
24 Юни 2013 17:42
сега е момента да имаме безплатна магистрала .
Асвен ако не докажат че са живели и са заложили проекта да се изпълни , преди ледниковата епоха
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД