:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Местните твърдят, че разполагат с данни за други подкупи, искани от Десислава Иванчева
Това се е случило в рамките на акция „Скорост” на пътната полиция
Това посочвали данните от нов доклад
Кметът на „Младост” сама определила мястото и времето, по което да й бъдат дадени парите, твърди той
На прокуратурата ще й бъде много трудно да докаже това престъпление, твърди още адвокатката
СТАТИСТИКИ
Общо 377,227,822
Активни 1,331
Страници 65,412
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

„Шума”, шум или какво?

Калин Донков
Доцент Радой П., отдавнашен мой редовен кореспондент, ми писа с необикновена молба. Негов студент намерил в семейните книжа странна банкнота, която никой не можел да определи нито по произход, нито по стойност. Специалисти по валутите от големи банки, както и колекционери и нумизмати не могли да дадат що-годе свързано мнение. Напълно непозната банкнота, с противоречиви белези и знаци, с йероглифи и с кирилски букви. Тогава доцентът, верен приятел на спряното от ГЕРБ списание "Български воин", си спомнил една статия за временните валути, които победителите в някои войни от миналия век въвеждали в окупираните от тях земи. Молеше да му пратя копие от статията и някои разяснения, ако зная нещо повече. Даваше и малко изходна информация. Дядото на студента (според мен това може да е бил и прадядо - б.а) бил бригадир в Съветския съюз, със сигурност някъде в Азия, но мястото и републиката вече не си спомнял никой. Оттам може да е донесена и банкнотата, защото била открита в мукавено ученическо куфарче със сувенири и грамоти. Г-н Попстоянов имал "някакъв спомен", че в статията се споменавали някакви японски пари, били в обращение в Съветска Русия при нахлуването по време на гражданската война.

Не знам дали г-н П. бе споделил с мен целия си "спомен",защото онова, което открих в броя на списанието от 2009 г., съдържа и нещо, което придава особен смисъл на неговото проучване. Но всичко по реда си...

По време на големи войни подготовката на мощните милитаристични държави освен построяването на нови поколения самолетоносачи, крайцери и подводници,освен натрупването на огромно количество самолети, танкове, артилерия, боеприпаси и логистика включва и разработване на методика и средства за оползотворяване и изгребване на богатствата и ресурсите на завладените земи. Една от тях е въвеждането на временни окупационни пари, които нямат никаква стойност извън превзетите територии и животът им има продължителност колкото самата окупация. Освен дето унижават гордостта на победените, тези парични знаци напълно подчиняват икономическия живот на завоюваните държави.Националната валута обикновено е част от националното самочувствие,станала е съставка на националната символика и е важен реквизит от националния суверенитет.

Да започнем с Япония. С нея и ще завършим. Когато в края на 1941 г. японските експедиционни сили се стоварват в Бирма, Малая и Филипините, както и по най-важните острови и архипелази в Тихия океан, в трюмовете на щурмовите кораби и на транспортните самолети заедно с бойните части пристигат и денкове с банкноти. Нова местна валута, предназначена за психологическо и икономическо овладяване на новите територии. Те носят имената на мирновременните пари в окупираните земи (за Малая - долари, за Суматра - гулдени, за Бирма - рупии, за Филипините - песос) и голяма част от тях японците не успяват да унищожат поради изненадващото - за тях! - завършване на войната, така че днес изобилстват в класьорите на колекционерите.

Европа също "предлага" банкноти за завладените райони във Франция, Белгия, Русия, Сърбия, Румъния и Италия през Първата световна война. А през Втората немците печатат "самостоятелна" украинска валута - карбованец за бъдещата, също "самостоятелна" Украйна. Тези "валутни войни" германците допълват с масово производство на фалшиви пари от официалните валути на противниковите държави - съдбата на отпечатаните огромни количества долари и лири стерлинги, укрити, а после намерени, е, меко казано, неясна. Има немалко белетристика и филми за това, както и просто разследвания.

Оказва се, обаче, чевсъщност японците са пионери в това коварно финансово делоТе въвеждат военновременна валута още през ХIХ век, когато нахлуват в Тайван. После, когато след Първата световна война стоварват войски в Далечния изток, в приморските райони на Съветска Русия те въвеждат свои окупационни йени и с тези хартийки успяват да изкупят и да изнесат огромни богатства от окупирания Сибир: храни, злато, кожи, руда. Когато се изтеглят, японците унищожават остатъка от своите "пари", за местните хора те пък нямат никаква стойност, никой не ги пази и така малкото останали банкноти от онези окупационни емисии днес са между най-скъпите в света. За някои от тях колекционери дават до шест хиляди долара.

Така си дойдохме на думата...

По спомени от прочетеното в славното списание моят кореспондент навярно е предположил, че това може да е някой от онези скъпоценни екземпляри, запилял се по Сибир и попаднал при нашия "бригадир". По моему е малко вероятно, тъй като приморските краища на СССР бяха много строго закрити за чужденци и попадането на цяла бригада българи в онези ширини ми се види невъзможно. Било е по времето, когато в Съветския съюз се усвоявали целините, българите се трудели главно в Казахстан, откъде е донесъл онзи варненец загадъчната банкнота, не става ясно. Все пак, колекционерската й цена (ако наистина беше от "онези" пари) поне обяснява раздвижването в електронната ми поща.Но защо ви разказвам това?Влиятелни мъже и жени предлагат ревизия на ролята на еврото, говорят за връщане на националните валути в ЕС, като възможност за "малките братя" да изправят на крака смазаните си от кризата икономики. Самият Оскар Лафонтен, активист, а и фактор при въвеждането на еврото, днес подробно обосновава един такъв ход. Докато се фиксираме върху честни-нечестни изборни резултати, върху проценти и кворуми, върху бомбастични разкрития и отстъпвани-отбранявани имунитети, ние оставяме подобни идеи да преминат през общественото съзнание незабелязано, "тихо като през пустиня". Няма ли да бъде късно, когато един ден те зазвучат с пълни децибели и няма ли изненадата да бъде съпроводена с поредната печална българска равносметка?

Някогашен герой на моите "Частни случаи", в живота шеф на бензиностанция, имаше обичай да казва: "Тази шума - за днес, за утре - друга шума". "Шумата" бяха банкноти, които той картинно пускаше отвисоко да се сипят и разпръскват по пода. С това той изричаше нещо общоизвестно, с което ние вътрешно рядко се съгласяваме докрай - че парите не са между големите ценности на живота, че те идват и си отиват и, най-подлото, имат обичай да сменят притежателите си.

И ето го сега и еврото! Изигра ли своята роля единната европейска валута и каква беше тя? Възможно ли е и то да се окаже от онези временни пари, които се изпаряват заедно със значителни национални активи и се измерват не само с огромни пропуснати ползи, но и с пропуснато време, пропуснати шансове и море от лични човешки загуби!

И кой губи и кой придобива в случая, когато се въвеждат и отменят, когато се печатат и унищожават банкноти?

А най-вече, сега ли трябваше да ги приказват тези работи, когато най-после се появиха петте евро с българските букви по тях?

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Новата банкнота от 5 евро, която бе пусната в обращение от май, окачена на фасадата на Холандската банка в Амстердам. Това е първата европейска банкнота с кирилица. Но сега ли трябваше да говорят в Европа, че еврото вече е изживяло ролята си, когато най-после се появиха българските букви на него?
35
8850
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
06 Юни 2013 19:35
Тука е редно да се спомене за разумното поведение на Дянков да не избързва с въвеждането на еврото в България.
За което беще незаслужено оплют от всички анти-гербери.
06 Юни 2013 20:30
„Шума”, шум или какво?
- нищо! Процес. Много шум за нищо.
За статията - заради въпросите, които се надигат. Независимо от отговорите. Разораването на бурените винаги е от полза.
06 Юни 2013 21:06
Еврото е шума,засега.
06 Юни 2013 21:24
.
06 Юни 2013 21:34
.
06 Юни 2013 21:39
По моему е малко вероятно, тъй като приморските краища на СССР бяха много строго закрити за чужденци и попадането на цяла бригада българи в онези ширини ми се види невъзможно
...Вярно че става въпрос за дължина а не за ширина, но пък се подсетих за откъс от спомените на Христо Паков, българин,авиатор, военен строител.В средата на 20-те години попада в района в който после е построен Комсомолск на Амур.Оглеждат терена за места подходящи за строителство на летища.Там (звучи невероятно) среща селце в което говорят на архаичен български език.Оказва се че са потомци на една от преселническите вълни след руско -турските войни от началото на 19 век.
06 Юни 2013 21:54
Оказва се че са потомци на една от преселническите вълни след руско -турските войни от началото на 19 век.

Ами не са слушал какво им говорил ГС Раковски: ...ама вие, като идете в ония диви пустини, дето няма ни вода студена, ни шума зелена, ни трева цветовита, на едно пусто от бозалък* (Бозалък – вид едра трева. Бел. ред.) покрито диво поле, дето не може человек нито една трънка да види израсла! Сички в такова едно място ще се разболейте и повечето от вас ще измрат! Какъв тежък грях вие, мили Българи, земате огторе си? Можете ли да понесете вий този грях? Вие ставате убийци на децата си, на домородствата си! Можете ли вие в тех голи и диви пустини тутакси да направите къщи, да набавите покъщнина и да се закриляте от оная свирепа и люта зима, която става по тех диви места и ще ви найде без покрив? Я! Смислете за колко години и с какви разноски и трудове можете направи ония къщи, покъщнина и потребни прегради, които сте тук нашли от баба и дядо, или сте сами с толкова мъки направили? Ами отде ще земете и вещество (кересте) за тях, като тамо е пуста и страшна пустиня и не растат нито тръне, както казахме?
06 Юни 2013 22:02
.
06 Юни 2013 22:06
ГС Раковски продължава: Тамо не ви остава друго, освен да изкопайте дупки в земята и да живейте като къртици (слепи мишки), или да си изкопайте гробове и да се закопайте живи! Де остават вашите хубави лозя, ливади, ниви и райски градини? Де остава оная зелена и гъстолистна шума, оная гъста гора и прохладните й сенки? Няма веке да видите, не ще ги сънувате насъне и ще си оплаквате дните!

Тия пари, що ви обещава и ви дава сега лукавото руско правителство, за да ви измами, са нищо при такива потребности и нужди, които ви чакат тамо, и те са твърде лесно разносят. С тех пари Русия ще ви завърже с железни вериги тъй силно, щото като станете нейни черни робове, ще ги заплащате вие и потомците ви с кръвта и с живота си? А ето как ще ви настанят, щом идете тамо: Ще ви продадат и споделят на някои си спахии (помещики), които като ви определят по една част земя да си направите по-прости и по-бедни още и от цигански колиби, ще ви карат насила с кнута (бич руски) деня и нощя да им работите като коне, само за едно облекло и за една прехрана? Кожи необработени и черен като земя хляб! Вие ще бъдете техни вечни роби и те ще ви продават един другиму си като добитък, когато им скимне! О! Какъв срам за Вас! Тамо няма уплаквание пред никого си; защото от онова място, в което ви заклещят един път, не можете ся помръдна никъде!
06 Юни 2013 22:09
Това произведение от ГС Раковски го имаше в една малка книжка, част от друга, от Кръстю Раковски, близък роднина на ГС Раковски. Натисни тук Натисни тук
За жалост другата не я намирам в интернет, а е изключително интересна - за руската политика на Балканите и по отношение на България. А този линк показва само кой е Кръстю Раковски и нищо повече. И то вероятно изкривено. Хубаво е да се прочете какво е писал човекът. Българин!

---
Махнах линка на Чоли Боли и сложих друг. Срам!
06 Юни 2013 22:11

Boatswain Spyder
06 Юни 2013 22:02
Спомените ми са по мемоари на споменатия Христо Паков.Доколкото помня през 30-те вече нищо не е било останало-Комсомолск на Амур е погълнал не само нашите сънародници.И да има следи не знам как би могло да се открият.
Христо Паков "В небето на два континента", Държавно военно издателство 1969г.
06 Юни 2013 22:17
Това е книгата. Натисни тук Тук е антикварна. А аз говоря за ново издание от 90-те години, заедно с брошурата на ГС Раковски от 25 - 30 страници.
06 Юни 2013 22:44
Но защо ви разказвам това?

Защо, наистина?
06 Юни 2013 22:49
съдбата на отпечатаните огромни количества долари и лири стерлинги, укрити, а после намерени, е, меко казано, неясна. Има немалко белетристика и филми за това, както и просто разследвания.

Отпечатани са единствено лири стерлинги. Доларите се забавят доста и са готови за печат едва няколко дни преди капитулацията на Райха. Това става в Ораниенбург, северно от Берлин, в KZ Sachsenhausen, известен в началото като KZ Oranienburg поради факта, че е в самия Ораниенбург, Заксенхаузенер щрасе.
Има свидетелски показания по този въпрос. Голяма част са заснети на лента. А част от лирите стерлинги отиват даже за основаване на еврейската държава. Толкова са неразпознаваеми, че накрая се налага да бъдат въобще извадени от обръщение определени купюри.
06 Юни 2013 22:54
Оси Лафонтен Веднъж и аз да съм съгласен с червения укривател на данъци. Натисни тук
06 Юни 2013 23:35
Идеята на болшевиките е била изобщо да нема "шума". Всичко по равно и в натура, барабар с жените.
07 Юни 2013 00:49
На Луната няма българи, там има македонци...
07 Юни 2013 06:04
Що ли е пропуснат моментът с вагоните отпечатани гедерейски марки предназначени за завлядяната след Трета световна Западна Германия и открити след Обединението ?
В реалният живот всичко стана " С точностю до наоборот " , ама нейсе .
07 Юни 2013 08:34
Тука е редно да се спомене за разумното поведение на Дянков да не избързва с въвеждането на еврото в България.
За което беще незаслужено оплют от всички анти-гербери.
Този пък за (нев) Дянковчето се е закахърил. Дали той или ЕС не позволи да минем на евро не се знае. Ама минем ли жална ни е майка. Аз бях в мощмната икономика Германия и видях какво стана. Повечето цени (в началото само на нехранителни стоки) одма скочиха.
наш VOCлю пък се е загрижил за Африка Разбира се, че като изведнъж прекъснеш една валута ще останат вагони с нея. Ама и авторът да не говорим за наш VOCлю нищо не казват дето германската армия е наводнила България с инфлационни марки и така е изкупувала хранителни стоки за фронта - сирене, кашкавал. Ама те плачат, че партизаните нападали тези мандри, които произвеждали тази продукция за германците. Въпреки, че тогава, а и сега и на Запад се счита, че е било легитимна практика. Всяка съпротива срещу хитлеризма се е считала и сега се счита за легитимна. Благодарение на тази съпротива, на участието ни в Отечествената война и политиката за съсдаване на балканска федерация сме спасили територии, които победителките Югославия и Гърция са искали от нас и Чърчил е натискал да се дадат.
07 Юни 2013 08:36
Идеята на болшевиките е била изобщо да нема "шума". Всичко по равно и в натура, барабар с жените.
Чурчо пак се е изпуснал във Форума, рано сутрин. Бе Чурчо, сутрин минавай през тоалетната не тук.
Те болшевиките едва ли са могли да направят това, но сега наистена въревим да няма шума - с въвеждането на електронните пари. Всичко да се плаща с карти по интернет и т.н. Натам върви светът.
07 Юни 2013 09:50
Питам се, дали Маркса с плюсовете е чел нещо друго освен "Наръчник на агитатора"?! Демонстрирането на ниво "ЗКПЧ на батальон", показва че не е!
07 Юни 2013 11:24
"Тука е редно да се спомене за разумното поведение на Дянков да не избързва с въвеждането на еврото в България.
За което беще незаслужено оплют от всички анти-гербери."

Прав сте, Боев, но ми се струва, че точно за тази постъпка не беше оплют.
07 Юни 2013 11:38
Кое поведение на Дянков е било разумно? Та нали забърка целия финансов хаос в държавата заради обещанието да влезем в ERM и след година да въведем еврото. Добре, че се въздържаха да ни приемат. Дянков после почна да бие отбой и да говори, че ще изчакаме.
07 Юни 2013 12:16
Проблемът на еврото не е икономически, а политически. Но европейската политика е мътна работа.
07 Юни 2013 13:06
Оспамихте му на човека темата. Той се надяваше да се идентифицирате с простака-бензинаджия, за когото парите били шума, пък вие! И се надяваше като всеки осъзнат или неосъзнат (по произход) комуняк да заклеймите еврото - вероятно само защото той го нямал в нужното му количество. Сега започна да дава израз на надеждата си, че еврото щяло да стане шума - надеждата на комуняка: всички пак да са равни/западът да обеднее. Че то ако стане шума, другите валути какво ще станат! Ама на него му е все едно, той и от тях явно няма. Иначе почит и уважение като разправя сърцераздирателно конструирани истории. Там е литература. Тук е политика.
07 Юни 2013 14:25
Питам се, дали Маркса с плюсовете е чел нещо друго освен "Наръчник на агитатора"?! Демонстрирането на ниво "ЗКПЧ на батальон", показва че не е!
Кафеникавият. И да се питаш и да не се питаш с тази празна куфалница дето я носиш на раменете си нищо няма да излезе от питането. Ти не си от мойто ниво. Ти си на ниво питанки.
07 Юни 2013 14:28
Нали установихме нивото ти - ЗКПЧ, чело Наръчник на агитатора. Тогава аз сигурно съм на ниво титулната страница на Винету?
07 Юни 2013 16:44
кирилица и йероглифи?
По статията бих казал че са от Монголия.
07 Юни 2013 17:06
,
07 Юни 2013 17:19
На мен ми звучи като паднал отвисоко. Надол с каската.
07 Юни 2013 17:58
azdebil_bg 06 Юни 2013 21:06
Еврото е шума, засега.

Ех, да бях един еврошумкар, па да се заровя в гъстата еврошума...
07 Юни 2013 18:30
Както каза един приятел преди малко - не е лош маркса, ама малко залупен пада. Дали не е рабфаковец? На нивото на Ц. Цачева ми мяза. Да е жив здрав!
07 Юни 2013 20:13
Биткоин- новите пари в интернет Натисни тук
08 Юни 2013 02:45
Шума, шум или "шумкар"!
10 Юни 2013 20:30
Инотивни идеи за парите? Натисни тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД