×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Исландците пропуснаха VAR-дузпа и отстъпиха с 0:2
Срещата била в рамките на Българското европредседателство, пише премиерът във Фейсбук страницата си
Новият заем ще бъде използван за погасяване на стари дългове
Нападнаха съветници от американската коалиция в зона за деескалация в Сирия
„Системата е на ръба”, твърди главният прокурор
Столтенберг очаква Македония да бъде поканена в НАТО в началото на юли
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,830,544
Активни 1,284
Страници 126,013
За един ден 1,302,066
Пито - подслушано - платено

БСП съживява всички стари идеи за СРС-тата

Управляващите са решили да осъществяват всички идеи, които битуват през последните години по линия на специалните разузнавателни средства. Основните сред тях са създаване на отделна агенция, която да осъществява използването на всички специални разузнавателни средства, включително подслушване, следене, филмиране, ровене в интернет и пощенска кореспонденция, внедряване на агенти, доверителни сделки, контролирани доставки. Така специализираната дирекция, която сега е в МВР, ще бъде преобразувана в агенция към правителството. Първоначалната идея обаче беше в тази структура да са всички специални разузнавателни средства (СРС). Сега прави впечатление, че не е предвидено в нея да е специализираната дирекция за подслушване и следене на ДАНС, както и мощностите на военното и цивилно разузнаване. Те очевидно си остават отделни.

На път е да бъде вкарана в употреба и идеята за създаване на Национално бюро за контрол върху СРС. Такова беше създадено в края на тройната коалиция, дори бе избран и състав от петима членове като за председател беше предвиден бившият правосъден министър Антон Станков. То обаче не заработи, защото първото нещо, което направи ГЕРБ, бе да го ликвидира чрез промени в закона. Тогава "за" гласува и "Атака".

ДПС и БСП прокарват с промените в закона за СРС и една сравнително стара идея, лансирана за първи път публично от бившия главен прокурор Борис Велчев. Още през 2010 г. при един от поредните големи скандали със СРС той предложи ведомствата да могат да искат такива средства само ако имат пари в бюджетите си.

"Това трябва да е отразено в нашите бюджети. Така органите ще поръчват използването на СРС само когато са сигурни, че могат да си го позволят. И ако това се приеме, то ще се събират данни със СРС само тогава, когато няма друг законен способ за събиране на доказателства", аргументира се тогава Велчев. На практика сега тази идея се вкарва в закона за СРС с предлаганите от ДПС и БСП промени.ФРЕНСКИ МОДЕЛ

Във Франция например има лимит на СРС-тата в рамките на бюджета и когато той се надскочи, тогава съответното ведомство си плаща. Не е ясно как точно ще се осъществи този замисъл в България, в мотивите на законопроекта се говори единствено за финансова обвързаност. Конкретното решение ще се вземе от Министерския съвет, но вероятно ще се спази френският модел.
4
1379
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
05 Юни 2013 21:37
Не знам кви идеи съживяват БСП, но решението е едно - вместо 100 милиона за СРС-та - НУЛА. Идиоте, ще плащам аз от данъците си, за да може едни мутри да слушат други мутри....
05 Юни 2013 22:00
Основните сред тях са създаване на отделна агенция, която да осъществява използването на всички специални разузнавателни средства, включително подслушване, следене, филмиране, ровене в интернет и пощенска кореспонденция, внедряване на агенти, доверителни сделки, контролирани доставки.

Излиза, че Цветановците сред червените идиоти са "в пъти, в пъти повече", отколкото при предшествениците им...
Поредната цоциалистическа лъжа!
Ами плащайте им, да си я осъществят!
От мен - нито стотинка!
06 Юни 2013 07:50
От мен
06 Юни 2013 08:52
Цялата работа е да не се подслушва законно. За да няма случайно СРСта за важни кукловоди, които явно искат да направят голяма кариера даже и на запад.

Сега като съберат на едно място всичко, като му сложат 10-20 човека шапка.. + една две комисии и информацията винаги ще стига първо до правилните хора. Че последните 4ри години бяха държани в шах и останаха много гладни.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД