:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Макрон настоя единният пазар да се запази след Брекзит
В 30 града в България и 8 в Европа поискаха да знаят кой е собственик на "Юлен"
Прокуратурата, ДАНС и съдът не намериха престъпление в манипулирането на данните в БАЦИС
В някои части на Сибир живакът падна до почти минус 70 градуса
Фонд "Земеделие" ще управлява 2.91 млрд. лева за европрограми и проекти
СТАТИСТИКИ
Общо 365,027,369
Активни 787
Страници 135,511
За един ден 1,302,066

Софиянци искат в общинския съвет всички партии с над 1% на изборите

Любопитна идея лансира инициатива "Граждани за София" - до месец в състава на Столичния общински съвет да влязат представители на всички партии, които на местните избори през 2011 г. са спечелили над 1% от гласовете на избирателите. Повод за искането на хората от инициативата са всички инвестиционни намерения на Столична община за големи инфраструктурни обекти. "Дори да нямат право да гласуват, те ще могат да направят преглед на всички инвестиционни намерения на общината и ревизия на решенията на СОС през последните два мандата", обясни Димитър Димитров от инициативата.

По думите му така в общинския съвет ще влязат около 30-40 нови общински съветници. Според него сегашният му състав не отговаря на политическите пристрастия на хората. Той цитира изследване, според което нагласите са в съвета да има представители на Движение "България на гражданите", на Национален фронт за спасение на България, повече представители на "Атака". Гражданите освен това искат двойно повече съветници от БСП спрямо тези на ГЕРБ. Според Димитров разширението на състава на СОС може да стане и е законно, но ако се наложат промени в закона, той призова новия кабинет да ги инициира. Предложението е подписано от 10 граждански организации.

Едно от спорните решения е първата промяна в Общия устройствен план от 5 г. Това стана заради нежеланието на гражданите от Казичене в района да се изгради нов гробищен парк. Така гробището ще бъде във Филиповци. "Сега обаче този терен е оставен със статут на стопанска земя без право на застрояване", коментира Димитров. Гражданите от Казичене сега са недоволни, че там няма какво да се направи, а според тях там трябва да се изгради истинска зона за живеене. "Това е територия за царско живеене - на север от парк "Врана" върху стопанството, което е произвеждало екологична храна за царското семейство", обясни Димитров. По думите му на този терен може да се появи най-добрата територия за живеене заедно с нов Студентски град и олимпийски комплекс.
896
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД