:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 225
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Днес се отбелязват 137 години от гибелта на Христо Ботeв

 
Днес се отбелязват 137 години от гибелта на българския национален герой, революционер, поет и публицист Христо Ботев. Президентът Росен Плевнелиев ще бъде във Враца за участие в честванията по повод Деня на Ботев и празника на града. В Драматично-кукления театър във Враца държавният глава ще присъства на концерт по случай годишнината от подвига на големия поет и революционер Христо Ботев. Президентът Росен Плевнелиев ще присъства на митинг-заря в памет на загиналите за свободата на България и на тържествената проверка по повод 137-годишнината от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Държавният глава ще произнесе слово.
Председателят на Народното събрание Михаил Миков ще присъства на тържествата в Калофер и на връх „Околчица”, посветени на Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България. Михаил Миков ще произнесе слово на тържествената заря-проверка, която започва в 21.00 часа.
Военнослужещи от военно формирование 34 750 – Карлово ще участват в откриването на бюст-паметник на Христо Ботев в град Стрелча. По-късно същия ден ще участват в тържествена проверка-заря в градовете Казанлък и Калофер. Във Враца военнослужещите от военно формирование 22160-Плевен ще участват в митинг – заря. Тържествени проверки-зари ще проведат военнослужещите от военното формирование 52740- Хасково в градовете Хасково и Кърджали.
В Казанлък ще има тържествена заря-проверка на площад „Севтополис”.

X X X

За пръв път гибелта на Христо Ботев се отбелязва през 1876 г. в Румъния, когато Стефан Стамболов прави възпоменателно тържество. Това каза в интервю за „Фокус” Боян Ботйов, председател на общонародната фондация “Христо Ботйов”. През 1884 г., 2 юни се отбелязва в Пловдив по инициатива на възрожденеца Георги Бенев. Тогава е бил и рожденият ден на султана и като контра пункт на това е било направено възпоменателното тържество за Ботев, заяви Ботйов. Когато се създаде нашата фондация поставихме традиция да бъде чествано рождението на Христо Ботев, както съответните европейски страни отбелязват по подобаващ начин датата на рождението на своите творци и герои, докато в България не беше така. От 20 години и повече това се случва и у нас”, посочи той. По думите на Ботйов алманахът за Христо Ботев трябва да излезе от печат следващия месец. В него ще бъде включено всичко най-добро създадено от творци, художници и скулптори за Христо Ботев през изминалите 137 години. Представянията на алманаха ще бъдат на Деня на будителите и на 6 януари във всички селища, които са свързани с живота или делото на Христо Ботев. „Ботев, заедно с Левски са едни от символите на Възраждането и на цялата ни славна история. Никога не бива да забравяме това, че Христо Ботев съчетава по неповторим начин думите и делата”, каза Ботйов.
Всички произведения на Ботев звучат, все едно са писани за днешния ден, което показва, че не сме мръднали спиралата на развитието си много напред. „Такъв е примерът във в. „Знаме”, в който през 1875 г. Ботев казва, че е необходимо да взимаме от Европа това, което ни е необходимо и потребно, а не да и подражаваме сляпо, защото това би било пагубно за българите”, каза още Боян Ботйов.
35
1949
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
01 Юни 2013 09:27
Поклон.
Дано не гледа надолу.
01 Юни 2013 11:18
Като разбрал що за хора са българите взел че се гръмнал, колегата му преди него само написал "Народе?????", не успял да си разбие челото в стената на килията.
01 Юни 2013 11:47
Но... стига ми тая награда -

да каже нявга народът:

умря сиромах за правда,

за правда и за свобода...



Поклон!
01 Юни 2013 14:44
Христо Ботйов - нашият гений на поезията - поклон!
01 Юни 2013 14:54
При всичкото това критическо положение аз пак си не губя дързостта и си не изменявам честното слово... Приятелят ми Левски, с когото живеем, е нечут характер. Когато ние се намираме в най-критическо положение, то той и тогава си е такъв весел, както и когато се намираме в най-добро положение. Студ, дърво и камък се пука, гладни от два или три деня, а той пее и все весел. Вечер, дордето ще легнем, той пее; сутрина, щом си отвори очите, пак пее. Колкото и да се намираш в отчаяност, той ще те развесели и ще те накара да забравиш всичките тъги и страдания. Прнятно е човеку да живее с подобни личности!!!..."


Ето защо двамата са на едно в сърцето на българския патриот. Поет, революционер, лидер ... Да поменем днес с добра дума Христо Ботйов - човека.
01 Юни 2013 15:00
Firmin
Нарочно ли пропусна
Изповядвам единний светъл комунизъм, поправител недъзите на обществото.

Чакам събужданието на народите и бъдащий комунистически строй на целия свят.

Щото с тези думи бяхте вписали Хр.Ботев за знаме във вашата Партия.
01 Юни 2013 15:21
СЕГА, пак е втори юни..И миналата като всяка година тук в СЕГА се отбеляза тази дата и Хр.Ботев.
Днес, по различни ли сме,по омъдряли след година по този повод с същите никове/или почти/
...Икона. Да, Ботев доста отдавна се е превърнал в икона. А иконите имат това неприятно свойство да се изпразват от реално съдържание. Още преди 60 и повече години Боян Пенев в своята студия за Христо Ботев е казал: "На никой български поет името не е споменувано тъй често и тъй напразно, както името на Ботева". Това е първото изречение. Така че многото приказване за Ботев изпразва от реално съдържание името му. Особено политиците - който седне и стане, все за Ботев приказва. Те по този начин черпят от легитимността на тази фигура. И някак забравяме, че Ботев е поет, при това гениален поет. А делото на такъв поет живее само когато върху това дело се проблематизира, тоест когато гледаш отвътре съдържанието...

в-к "Сега" Брой 4405 (125) 02
Натисни тук
01 Юни 2013 15:25
Гений е Ботев, протуберанс на българския дух. С трагичната съдба на малкото български гении. Стамболов е отказал да води четата, например, да отиде на заколение, но не е отказал да изкупува на безценица турските чифлици след освобождението. Мистично нещо е способността на една нация да генерира истински елити, хеле пък гении.
01 Юни 2013 16:26
Тоз, който падне в бой за свобода,
той не умира!
01 Юни 2013 16:41
...Ще да пия на пук врагу,
на пук и вам, патриоти,
аз вече нямам мило, драго,
а вий... вий сте идиоти!

Все едно е писано СЕГА!
01 Юни 2013 16:47
"Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита"

Все едно е писано СЕГА!
01 Юни 2013 17:30
Поклон пред паметта и саможертвата !








=======

Само аз ли откривам разлики във времевия поток на събитието и публикуването му?
01 Юни 2013 17:44
Ботев е бил битов алкохолик, дриймър, изключително добър поет и съвършенно бос революционер, разстрелян като куче след пиянка оргия на "Милин Камък", когато другите от четата са разбрали, че е луд и ги води на сигурна смърт, така както Сидеров води атакаджиите и Атака.

Силата както на Ботев, така и на Сидеров набира мощност благодарение на перманентната българска простотия и БГ-реотанно мислене.

01 Юни 2013 17:56
Restroom_Attendant
Мога и още нещо да напиша за теб но.....

А Ботев е велик и всички разумни човеци го признават!
01 Юни 2013 17:58
Restroom_Attendant
01 Юни 2013 17:44
Колега, най-приятелски Ви съветвам, веществото което приемате, да му намалите малко консистенцията!
01 Юни 2013 18:07
Мисля, че за гротескното и обидно тесктче на /мръсна дума...не ща да му пиша ника/ важи правилото "Не хранете трола"...
01 Юни 2013 18:15
Ботев е Великан.

А чистача на тоалетни (restroom attendant) да ходи да коментира на статиите свързани с Турция.
01 Юни 2013 18:23
metamorph, относно забележката ти за датата, имай малко милост към дежурния редактор, и той деца храни.
01 Юни 2013 18:27
metamorph, относно забележката ти за датата, имай малко милост към дежурния редактор, и той деца храни

Изобщо не искам да създавам неприятности на никого. Просто се чудех... даже си помислих, че аз съм в някаква времева дупка и почнах да се съмнявам в здравия си разум и възприятията си за време, макар да сверих датата...
01 Юни 2013 18:38

Почит и Поклон!


======

А шкембеджията хаджи Иванчо Пенчович ефенди си е казал: "Тялото ми е кръстено, а душата ми е обрязана."


01 Юни 2013 19:08
01 Юни 2013 19:37
Сганта никога няма да прости лекотата, с която словото на Ботйов им разтакава уюта. Мекеретата и шушумигите винаги ще намерят повод и довод да пръцкат против житието и битието на патриотите.
Мълчи народа!
Глухо и страшно гърмят окови,
не чуй се от тях глас за свобода:
намръщен само с глава той сочи
на сган избрана - рояк скотове,
в сюртуци, в реси и слепци с очи.

ПОКЛОН пред живота и поезията на гения!
01 Юни 2013 21:52
Поклон пред паметта на Христо Ботев!
01 Юни 2013 22:00
Относно датата на гибелта на Ботев:
Натисни тук
02 Юни 2013 00:59
Поклон пред човека и гения! Толкова млад, а толкова прозорлив! Сътворил малко над двайсетина неповторими стихотворения, които всеки български патриот знае наизуст. Ами публицистиката му е еталон, който за жалост съвременниците не ползуват. Няма вече такива хора. Знаел е, че отива на сигурна смърт. Еснафът не може да смели това.
Колко много прилича на баща си.
02 Юни 2013 02:46
He never dies, who falls for his nation
Fighting for freedom, as he’s admired
By earth and heaven, all God's creation
And poets play him rhapsodic lyres.

At daytime, eagle shades him from sun's glare,
And wolf revering his wound is tending;
Above him falcon brotherly care
For fallen valiant is also lending.

The night is falling – the moon is glowing
In starry heavens, indigo-colored,
The wood is rustling, the wind starts blowing, –
The Balkan's singing a hajduk ballad.
02 Юни 2013 03:01
Един велик Българин! ПОКЛОН!!!
02 Юни 2013 06:48
Поклон пред паметта на големия поет Христо Ботев!
Поклон пред паметта на всички,отдали живота си за една свободна и просперираща България !
02 Юни 2013 07:25
Натисни тук
02 Юни 2013 08:01
И все пак, с риск да бъда оплют и сравнен със земята, ще отбележа, че докато се кланяме на иконата, не зле да помним и реалната история....
Нали затова сме мислещи люде и средна класа....
02 Юни 2013 08:06
И все пак, с риск да бъда оплют и сравнен със земята, ще отбележа, че докато се кланяме на иконата, не /е/ зле да помним и реалната история....
Нали затова сме мислещи люде и средна класа....

Шшшшшшт ...че ако та чуе Метю - с тебе е свършено.
Дет се вика ...гитти-битти.
02 Юни 2013 08:16
И все пак, с риск да бъда оплют и сравнен със земята, ще отбележа, че докато се кланяме на иконата, не зле да помним и реалната история....
Нали затова сме мислещи люде и средна класа....

Нещо притеснително има в "реалната история", реалните обществено-политически възгледи и убеждения на Ботев за "средната класа", да? Определено.

Поклон пред Христо Ботев!
02 Юни 2013 09:06
И все пак, с риск да бъда оплют и сравнен със земята, ще отбележа, че докато се кланяме на иконата, не зле да помним и реалната история....

Като сте казал А, кажете и Б, Фродо. Напомнете това от "реалната история", което трябва да се помни, във връзка с паметта на Ботев.
02 Юни 2013 09:08
Нека все пак не омрачаваме празника....

А иначе темата е доста интересна и си заслужава дискусията, пък и моя милост съм кОпал малко из тая дупка, та имам какво да споделя. Но нека да е някой друг ден....
02 Юни 2013 09:16
Нека все пак не омрачаваме празника....

Нека. Но отбелязвам това "скромно" множествено число, което предполага, че омрачаването би могло да бъде колективно дело..
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД