×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Група закачулени и въоръжени с тояги и ножове лица са атакували в предградие на Лвов
Бунтовници заявиха, че САЩ са им отказали да се месят в Южна Сирия
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 386,027,405
Активни 1,483
Страници 79,446
За един ден 1,302,066

Ако кабинетът "Орешарски" не сполучи, улицата дебне отвсякъде

Повторението на тройната коалиция би било комично, ако беше вярно
Антоний Тодоров
Пламен Орешарски предложи своя кабинет, наблюдателите побързаха да го квалифицират, по-скоро неутрално, макар веднага да забелязаха някои неудачи. Едно обаче е видно - кабинетът е съставен от експерти и политически фигури, сред които няма партийни лица от първия план.

Залогът в днешната ситуация е: ще има ли парламентарно правителство, или бързо ще отидем към нови избори след 2-3 месеца? Бившият премиер Борисов напомни, че новото правителство може със сигурност да разчита едва на 120 депутати, което не е абсолютно мнозинство. Това е вярно, но също така е вярно, че ако то не бъде избрано, ще има нови избори. Последните не са заплаха, но техният резултат едва ли ще промени с много днешните съотношения. Дали ГЕРБ вижда интерес от нови избори? Дали истински вярва, че ще привлече "изгубените 5-6%" вследствие на скандала от Костинброд? Колкото до "Атака", и те едва ли разчитат, че скорошни избори ще им донесат по-добър резултат.

Така ситуацията изглежда само с едно полезно решение - въпреки неудоволствието и ГЕРБ, и "Атака" (последната вероятно с известно облекчение) ще потърсят начин правителството да бъде гласувано. Техническото решение за това не е толкова важно.Няма нова "тройна коалиция"Неудовлетвореността на ГЕРБ от резултатите на изборите произведе най-баналната критика към очертаващото се анти-ГЕРБ съгласие в парламента. Бойко Борисов определи това като "нова тройна коалиция" между БСП, ДПС и "Атака". Такова повторение би било комично, стига да беше вярно. Бързо постигнатото съгласие на БСП и ДПС не беше толкова неочаквано - и двете партии бяха категорична опозиция на ГЕРБ в предишния парламент. Колкото до "Атака", едва ли сериозно можем да си я представим в коалиция с ДПС, както и с БСП (въпреки някои съвършено неуместни изказвания на някои видни социалисти в полза на обратното).

Да припомня - през 2005 г. "тройната коалиция" беше извънредно трудно постигната като съгласие между спечелилата изборите дотогавашна опозиционна партия БСП и партиите от дотогава управлявалата правителствена коалиция ДПС и НДСВ. Тогава коалицията изглеждаше като компромис между доскоро управлявалите и доскорошната опозиция. Сега ситуацията е съвършено различна. Три от четирите парламентарни партии не искат ГЕРБ да участва във властта и правят дори невъобразимото, за да го постигнат. Изглежда, ГЕРБ добре разбират това и се опитват да дискредитират тези опити с очевидното заклеймяващо "нова тройна коалиция".

Така обаче самоизолацията на ГЕРБ ще подсили изолацията от страна на другите. Вероятно именно пред такава заплаха Лиляна Павлова си позволи да направи малък реверанс към усилията на Орешарски. За да сондира доколко новото правителство няма да се окаже "правителство на възмездието", особено след няколко изказвания на видни фигури от БСП, че една от първите задачи ще бъде "разчистването на калинките" от висшата администрация, или казано с други думи, разчистването на ГЕРБ от властта. Такова очакване съществува донякъде в обществото, макар и не като основна цел (все пак резултатите от изборите са компромисни).Правителство на спасениетоСега не е ясно докога това правителство ще се задържи. Не толкова заради крехката си парламентарна подкрепа - парадоксално, но при такова съотношение в парламента трудно може да се постигне мнозинство за успешен вот на недоверие. Напротив, веднъж избрано, това правителство може да се окаже изключително устойчиво. Рисковете за него са извън парламента, в едно общество, което засега изчаква какво ще бъде направено, но което е готово много бързо да се мобилизира, ако нещата тръгнат в нежелана посока.

Така съставено, правителството изглежда като голяма политическа коалиция с фигури, чиято политическа биография е разнообразна. Въпросът е какво ги е събрало заедно. Несъмнено общото разбиране за това, че ситуацията е извънредна и изисква нестандартни решения. А това правителство е нестандартно - с мандата на БСП, включващо министри социалисти, но оглавявано от бивш "седесар", с няколко министри от различни политически кръгове, с утвърдени непартийни експерти. Заявката за "правителство на спасението" е направена. Дано не сме в ситуацията на древните атиняни, които според Демостен са били много щастливи, защото, каквото и да направят, все ще е добре - дотам са се докарали.

Важното е какво ще бъде направено най-вече сред очакваните спешни мерки. А те са в няколко критични области: доходите, енергетиката, правосъдието, вътрешните работи, здравеопазването. Ако това не стане, "улицата дебне отвсякъде".
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Не беше изненада, че БСП и ДПС намериха бързо общ език и сформираха правителство. Омразата към ГЕРБ вероятно ще накара и "Атака" да положи усилия кабинетът да бъде утвърден.
СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Самоизолацията на ГЕРБ и Бойко Борисов се подсили от изолацията от страна на другите. Затова Лиляна Павлова си позволи да направи малък реверанс към усилията на Орешарски.
37
4942
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
37
 Видими 
28 Май 2013 20:28
Няма "ако"--кабинетът е обречен още преди да е гласуван, ако го гласуват изобщо.
28 Май 2013 20:32
Ще поживеем и ще видим. Търпението на народа е на свършване.
28 Май 2013 20:47
Кандидати за властта дал Господ, но никой не казва как ще повиши рязко събираемостта на държавните приходи, по който показател сме на последно място в ЕС като процент. А без това няма как да се случи нещо положително. Но и никой не ги пита, а това трябва да е дежурният въпрос. Защо ли?
28 Май 2013 20:53
Парламентът е с крайно ниска обществена подкрепа, затова каквото и правителство да изкомбинират в простъпната политолигархия, няма да се ползва и с минимално търпение. Как ще се изразява нетърпението - друг въпрос. Печелят само потурнаците, най-много ще загуби БСП със сер гей начело.
28 Май 2013 21:01
Едно обаче е видно - кабинетът е съставен от експерти и политически фигури, сред които няма партийни лица от първия план.


Ама само от първи план. Сетне лъсва вторият ешалон на тройната и на олигарсите.
28 Май 2013 21:02
Търпението на народа е на свършване.
Хе хе хе , това може да мине само пред някой чуждоземен репортер. Дето не знае какво стадо блее по тези географски ширини. Овчо тъпо стадо , което мучи следобед пред ракийката и салатката , бий си жената , бистри тежко политика и футбол , не протестира , докато не му дойде сметката за тока ... и се прехласва по бат Бойко ! Тези ли чалга-дебило-примати ще протестират ? Те ли ще си зарежат салатката и ракийката да одат да се бъхтат по улиците ? Я не ги разправяйте тия бабини деветини...
28 Май 2013 21:11
Овчо тъпо стадо , което мучи следобед пред ракийката и салатката , бий си жената , бистри тежко политика и футбол , не протестира , докато не му дойде сметката за тока


Виж ти, какво било мнението на червените онбашии за българите. Малце рано сте се разпищолили. Веке ви изритахме едно пишман-министърче. Нема такъв световен прецедент в историята. Та сите комунистически еничари да си знаят, що ги чека.
28 Май 2013 21:18
Овчо тъпо стадо , което мучи следобед пред ракийката и салатката , бий си жената , бистри тежко политика и футбол , не протестира , докато не му дойде сметката за тока


Съвсем точно описание на промитите от Политбюро и техните недоносчета червени мозъчета. Сега пропагандата на мафията и подопечните и СМИ съвсем ги маргинализира, видно от почти всеки техен пост по форумите.
28 Май 2013 21:24
Да приемем че ББ и Атака провалят правителството. После нови избори. И после к'во? Бойко печели 121мандата? Мисля че "електората", колкото и да е низкокачествен, има някакъв инстинкт за самосъхранение. Дано не се наложи да го прилага!
28 Май 2013 21:26
Тези ли чалга-дебило-примати ще протестират ?
Кога станА калайджия Мукито -
кога му почерне подгърбието.
Едно време - атакишче и "Велика България", а
сега - нихилишче-подигравчийче.
Tempora mutantur и Fin du siècle...
28 Май 2013 21:37
Муктата се нерви. И с право.
28 Май 2013 21:42
Нерви се, но мери със собствения аршин
28 Май 2013 21:51
За младите българи Бойко Борисов е селянинът с колелото. А за по-старите българи той е другоселецът, който оплаква умрялата си партийка на площада пред селската кръчма.
28 Май 2013 22:08
Муктата се нерви. И с право.

Ъхъ, сигур са го прихвърлили у некое арапско предградие

После нови избори. И после к'во?

МИ разни варианти има. Примерно могат ли Атака и НФСБ да сформират коалиция ....
Новият лидер на БСП ще ги подкрепи ли ....
Варианти много
28 Май 2013 22:17
За младите българи Бойко Борисов е селянинът с колелото.


Ами какви са Копчеведа и слугата Олигарски? Като гледам дори мнозинство нямат. Ако изкарат до зимата ще е чудо.
28 Май 2013 22:33
Муктата изобличава класовата незрялост на матряла с една кларацеткинска страст. Но що делать? Ммм? Нема наличие на революционна обстановка, дъ ге!
28 Май 2013 23:00
Овчо тъпо стадо , което мучи следобед пред ракийката и салатката ! Тези ли чалга-дебило-примати ще протестират ? Те ли ще си зарежат салатката и ракийката


Mukta, завиждаш ли за ракийката и салатката? Щото може и така да се схване Най-добре е ти да дойдеш и да събудиш и поведеш дебилите като си толкова серт. То от вън всеки може. И не забравяй, че и ТИ произхождаш от този народ.
28 Май 2013 23:09
ГЕРБ бяха изгонен само за 5-6 дни.
Тези - неоколониалните протежета 3:5:8 , ще се инатят и ефекта ще бъде почти гражданска война.
Все пак ще има нови избопри през зимата на 2014г.
Мизерията е по-силна от тока и от PR на Моника Йосифова.
28 Май 2013 23:10
ГЕРБ бяха изгонен само за 5-6 дни.
Тези - неоколониалните протежета 3:5:8 , ще се инатят и ефекта ще бъде почти гражданска война.
Все пак ще има нови избопри през зимата на 2014г.
Мизерията е по-силна от тока и от PR на Моника Йосифова.
28 Май 2013 23:34
Има истина. Орешарски е в състояние да окървави протестите.
Разбира се после ще го влачат и тъпчат по паважа .....
но ще има невинни пострадали
28 Май 2013 23:51
Рисковете за него са извън парламента, в едно общество, което засега изчаква какво ще бъде направено, но което е готово много бързо да се мобилизира, ако нещата тръгнат в нежелана посока

Кога дойде Видовден с големата гьостерица, лошо им се пише на олигарсите и техните еничари.
29 Май 2013 00:46
кабинетът е съставен от експерти и политически фигури, сред които няма партийни лица от първия план.

Само един въпрос към автора. Вие прочетохте ли имената на проектоминистрите, и ако да, как дефинирате Найденов, Вагинин, Стойнев, Адем, Михайлова?
29 Май 2013 01:40
От тези нищо не очаквам , освен грабеж. С това са закърмени от партиите си. А това , което ни набиват автори като този, мe принуждава да се чудя той в коя държава живее? В същата в която живея аз, или в друга. С това отговарям и на zdran. Няма как спасители да са хора като Орешарски, още по-малко може да е спасително правителство , от което вони на тюрлюгювеч. С етикет "експертиза" не може да заблуди поне 70% от българите. А когато започваш пътя си с подвеждаща реклама, не чакай милост.
29 Май 2013 02:22
Експертите-престъпници са по-вредни от експертите-НЕпрестъпници!
29 Май 2013 03:12
Когато се критикува с общи приказки, се дава възможност критикуваният също да се измъкне с общи приказки. Не позволявай това! Конкретно трябва: събираемост на държавните вземания Контрабандата. Защо си на последно място в Европа по тези показатели? Без излишни разсъждения и възмущения. Ни позволявай да се измъкнат чрез разводняване, многословие и купешки лафчета. Както и да те баламосват с "научните" си титли.
Знам че информациите трябва да са и обемни, но конкретно за случая, по важно е ефективността.
29 Май 2013 07:40
Проектът "Орешарски" е "прост" продукт на олигархичното Статукво, което е блокирало способността ни за Общо развитие...
29 Май 2013 07:53
Пошъл , уважавам пошлия ти цинизъм. Обаче в десет мнения - девет коментирате скромната ми персона и една етнографска картинка , в която мнозина се припознаха. а ти се изтърва вчера и фърли категорична прогноза... Днеска да не се изсулиш.
29 Май 2013 09:06
Проектът Орешарски е подпроект на проекта мистър Клийн- т.е.последен шанс на Брюксел и задокеанското лоби там да запазят непокътнати монополите тук и икономическите си интереси за сметка на БГ народ.
Отстраняването на Станишев от БСП е борба за нормалност в лявото, за автентична лява партия , за нормален политически живот , в т.ч. и създаване на симетрична силна дясна партия.
Иначе ще тънем в колониалната гмеж години още.
И онези там- зад граница го знаят. Крепят мистър Клийн. Затова няма да е лесно.
29 Май 2013 09:16
След бамбашка мнението на Муктата се оказа, че има "виновен" за хала на "тази страна в която всички сме братовчеди". А истината е толкова простичка. Матриялът, този към когото Който трябва се обърна с фамилиарното: "Вие сте прости и аз съм прЗт и ще разберем" си направи труда вместо да отиде за гъби да си пусне гласеца. И авторът, ще не ще, сега пише пожелателни статии. Защото след тези изборни резултати, "надежда всяка оставете". С улицата или без улицата, сме у киреча.
29 Май 2013 09:40
"Проектът Орешарски е подпроект на проекта мистър Клийн- т.е.последен шанс на Брюксел и задокеанското лоби там да запазят непокътнати монополите тук и икономическите си интереси "
Дреме му на Брюксел .Който и да дойде все ще изпълнява договорите,а когато си решат -ще спират парите.Кой и как управлява Остатъчна Република България има значение само за тия дето още живеем тук и емигрантите запазили някакъв сантимент.
29 Май 2013 09:56
Като рече сантимент та ми се насълзиха оченцата.
Ае наздрае и се отпуснете. Може да получите удоволствие. Тройно, като миналио път.
29 Май 2013 12:45
"На народите с къса памет (за периода 2005-2009) преходите им са много дълги". Единственото спасение за България е една "българска пролет" и измитане на цялата тази сган, с камънье и дървье. Колкото по-рано, толкова по-добре, докато все още има нещо за спасяване в Родината... Иначе - вълци ни яли (тия, дет са в Парла-мента и спонсорите им - кукловоди). Така стоят нещата на тази измъчена земя. Другото е бла-бла-бла и прах в очите на матряла. Е*ати орисията ! ...
29 Май 2013 13:10
Това го чака:

http://www.cross.bg/gallery/103930/151202#bigimage
29 Май 2013 15:18
Аз съм доволен от тройната коалиция. Заплатите първо се повишаваха в държавния сектор и след това следваше повишение и в частния. Тази схема действаше и за пенсионерите. Да живее швейцарското правило. От Бойко имам само едно мизерно повишение.
29 Май 2013 16:42
Повторението на тройната коалиция би било комично, ако беше вярно

вярно е, но не е комично, а пагубно и трагично.
29 Май 2013 21:42
Тошев ,Тошев , знаех си че ше се изсулиш... Като п....я из гащи.
30 Май 2013 01:39
Това правителство е бетон!Авторът на статията пише хуморески...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД