:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 260
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Държавата отпуска 500 000 лв. за карти на дюни и плажове

Снимка: БГНЕС
Засиленото строителство по българското Черноморие превърна дюните в изчезващи природни забележителности.
За половин милион лева регионалното министерство ще трябва да изготви детайлни кадастрални карти и регистър на плажовете и дюните - задача, която властта отдавна трябваше да реши. Средствата, които правителството ще одобри на днешното си заседание, са за описване на териториите в землищата на селата Осеново, Близнаци, Ново Оряхово, Шкорпиловци, Самотино, за езера, влажни зони, лагуни, лимани, защитни съоръжения покрай бреговете. Специализирани карти ще се изготвят и за дюните, извън обхвата на плажовете, в землища с одобрени кадастрални карти и регистри.

Нужните средства за изпълнение на задачата са общо 700 000 лв. Останалите 200 000 лв. ще бъдат покрити от бюджета на Агенцията по геодезия за 2014 г. Фактът, че няма точен и подробен кадастър, бе вечното оправдание на ресорното министерство при проблемите с миналогодишните скандали за застрояване на Черноморието. Природозащитниците пък многократно отбелязваха, че липсата на кадастър е един от основните механизми за безнаказани строежи по родните плажове.

Последният подобен случай е от археологическия резерват "Яйлата", където на площ от 1.5 дка се изгражда рибарска "хижа". След като в понеделник РИОСВ-Варна констатира, че постройката е по-голяма от разрешението за строеж, вчера кметът на Каварна Цонко Цонев временно замрази строителството. "Постигнахме малък успех. Главният архитект на Каварна вече ми показа заповедта за спиране на строителството. Благодаря на всички за съдействието!", коментира природозащитникът Владо Руменов, един от учредителите на групата "Свободен Камен бряг", която първа подаде сигнал за строежа. За законността на градежа предстои да се произнесат и експерти от строителния контрол в София, Бургас и Варна. Временното спиране на работата по обекта има за цел да им даде време да довършат проверките.
1
1003
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
15 Май 2013 12:16
А този Руменов на "зелените" какво ще каже за Поморийското езеро където са си пуснали багерите да копаят като за последно?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД