:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Той молил да се върне в Русия, Кремъл отрича
Оцелели след стрелбата във Флорида се появиха на корицата на "Тайм"
Борисов иска най-тежки наказания за полицаите, пуснали без проверка самолета от Франция
Всяка победа е ценна за мен в този момент, сподели тенисистът
СТАТИСТИКИ
Общо 373,572,894
Активни 1,083
Страници 91,908
За един ден 1,302,066

1/3 от жилищата в България все още се отопляват с дърва

Широката употреба на твърдо гориво е показателна за енергийната бедност на населението
Дървата продължават да са най-разпространеният начин за отопление на българските домове. В селата с дърва и с въглища се топлят почти 100% от къщите. Това показва анализ на на Центъра за изследване на демокрацията. В него са използвани данни на националната и европейската статистика.

31.1% от жилищата у нас се топлят с дърва, 28.6% - с ток, а 0.7% - с газ, което според изследването се дължи и на недостатъчната газификация. Дори и в градовете дървата са популярен метод за отопление, като делът на жилищата на дърва и на парно е почти равен - съответно 22.8% и 22.7%. На ток в градовете се топлят най-много - 38.3%. В селата дърва използват 62.8% от жилищата, а въглища - 32.4%. Едва 4% от селските къщи се топлят на ток.

"Широко разпространената употреба на дърва и въглища за отопление е показателна за енергийната бедност на населението. Според статистика на ЕС за доходите и условията на живот повече от 30% от домакинствата в България не са в състояние да се отопляват пълноценно през студените зимни месеци. Това е особено тревожно предвид факта, че България има едно от най-ниските нива на потребление на енергия за отопление в Европа", пише в анализа на центъра.

У нас потреблението на енергия за отопление на едно жилище е почти два пъти по-малко в сравнение с ЕС. "Българското домакинство употребява нарастващ дял от доходите си за горива за битови нужди, включително за отопление и електричество. Това означава, че въпреки използването на сравнително по-малко енергия за отопление на домовете си българите харчат по-голяма част от доходите си за тази енергия в сравнение с домакинствата в други държави - членки на ЕС", пише още в анализа. Европейският съюз е изпълнил наполовина поставените цели за намаляване на потреблението на енергия. Ако се поддържа сегашното темпо, потреблението ще намалее само с 9% до 2020 г., а целта е 20%.

Изследването показва още, че делът на енергийно ефективните жилища у нас остава много нисък. Най-популярната мярка е външната изолация, но едва 18% от българските домакинства са поставили такава. 40% от градските жилища са с енергоспестяваща дограма, а 41% имат и външна изолация. Десет пъти по-малко са санираните жилища в селата - там домовете с енергийно ефективни прозорци и изолация са едва 4%. От центъра посочват, че няма данни каква част от общото потребление на енергия у нас се ползва за отоплението на жилищата. В Полша например около 2/3 от електрическата енергия отива за отопление.

Другият метод за енергийна ефективност - поставянето на фотоволтаични панели, е още по-непопулярен. Със слънчеви панели към 2011 г. са били 1.5% от жилищните сгради у нас. Това означава, че от общо над 2 млн. жилищни сгради по-малко от 31 хил. имат монтирани слънчеви панели. Повече от половината от тях - 60% са в градските райони, а най-много слънчеви панели - 87%, са монтирани в еднофамилни къщи. 14% от всички такива жилища са в София, следват Пловдив и Бургас - с по 11%. Любопитното е, че най-високият дял на сгради със слънчеви панели е сред държавните и общинските (например сиропиталища и домове за възрастни хора) - съответно 7% в градските и 8% в селските райони. По данни на ЕК, цитирани в изследването, българските домове в градските райони могат да произвеждат от собствени източници средно по 1600 квтч електроенергия на кв. м жилищна площ годишно, което се равнява на 30% от средното им потребление.
16
2835
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
08 Май 2013 19:40
На дърва съм. Финансово е изгодно, комфортно, доволен съм, възстановяема енергия е фактически.
Някому е нужно да ползвам ток или газ? Или - недай, Боже! - парно?
На мен - не!
-----------------
Блогът на Генек
08 Май 2013 19:43
На дърва съм. Финансово е изгодно, комфортно, доволен съм, възстановяема енергия е фактически.


И аз
Тези дни даже избирам нов бензинов трион
Писал съм и друг път тук - имам наследствена гора и си режа на година 4-5 кубика за отопление
08 Май 2013 19:54
Това показва анализ на на Центъра за изследване на демокрацията. В него са използвани данни на националната и европейската статистика.
31.1% от жилищата у нас се топлят с дърва, 28.6% - с ток, а 0.7% - с газ,

Преди 2 години имаше преброяване.
Там процентите бяха
около 60% на дърва
около 15% на парно и газ
около 25% на ток

Сигурно още ги има на сайта на НСИ.
08 Май 2013 20:22
Не все още, а пак.
08 Май 2013 20:35
Има повод и хайде да се заблуждаваме, ама взаимно.
Аз съм оборудвал колибката на кучето с уранови люспи. Вече трета година и не свършват...
08 Май 2013 21:00
да сте чували за полициклични ароматни въглеводороди? а за фини прахови частици? или вашите деца дишат един друг въздух? сигурно...
общественият интерес не е да се изгарят дърва и въглища. не на последно място заради общественото здраве. отделно, че в един прекрасен ден и едно дръвче няма да остане в пустинята.
поинтересувайте се как е на други места по света, който наричаме цивилизован. енергийната ефективност е съвсем друга бира, която няма да седна да коментирам.
за съжаление, в момента обществото като цяло няма икономическа възможност за промяна на начина, по който се отоплява. и затова е още по-жалко, когато някой има тази възможност, и не го прави. просто така, защото има право на свобо-о-оден избор. и защото си живее на свой собствен остров. на хиляди километри от най-близката суша. не визирам конкретно никого. споко.
08 Май 2013 21:29
имам наследствена гора
-Сигурно баща ти и дядо ти са я садили.Друго си е да си дете на номенклатурата...
08 Май 2013 21:32
да сте чували за полициклични ароматни въглеводороди? а за фини прахови частици? или вашите деца дишат един друг въздух?

Ето един нещастник който никога не е седял до разпалена камина, не е вдъхвал ароматен боров пушек....
08 Май 2013 21:35
В развитите страни само богатия може да си позволи отопление на дърва. В това богатство вече сме ги надминали. Аз също съм на дърва - 20м3 на година.
08 Май 2013 22:57
напротив. израснал съм в планината. затова я обичам и не ми е все едно какво става с нея.
но, предполагам, за един "гражданин", натъпкан с комплекси като... да не казвам като какво, няма по-голям гъдел от това да реже дърво след дърво, да си нагрява тлъстинките край огъня и да си играе на романтика. без да го е еня за последствията.
то, за да го е еня, се искат известни познания. а също и едни мънички сиви клетки, ако цитираме поаро.
08 Май 2013 22:59
-Сигурно баща ти и дядо ти са я садили.Друго си е да си дете на номенклатурата...


Садили са, и аз садя
Преди месец боцнах 10-на пауловнии да пробвам какво ще стане. Иначе редовно си разсаждам издънки на акация. След 10-на години са готови за рязане
София пълна с измислени реститути, тука некъв ми се отваря за няколко дка гора в Средна гора
09 Май 2013 02:46
Прореждай си гората редовно да не си я харесат задаващите се шумкари за свърталище.
Щот тогаз вече немож смогна да засаждаш за компенсация.
09 Май 2013 10:52
Двуетажна къща,почти 6 мес.отоплителен сезон,общо 7-9 куб.м. букови дърва по 60 лв. Смятайте каква е ефективноста сами...
09 Май 2013 15:16
С новото увеличение на тока което ни готвят другия отоплителен сезон 2/3 че са на дърва счетоводни услуги
09 Май 2013 20:10
Широката употреба на твърдо гориво е показателна за енергийната бедност на населението


Айде бе,ами в Норвегия поне 60% по селата се отопляват с дърва,а и по градовете почти всяка къща има печка или камина,и се ползват.Макар че дървата са също безумно скъпи ,дори и там хората масово използват твърдо гориво.
09 Май 2013 20:23
Отоплението на дърва е възможно най-неефективното отопление.Да ходиш да режеш в гората да го товариш на камион да минаваш през големи баири да стоварваш отново да режеш да цепиш и носиш и всичко това за да се стоплиш това в никоя нормална държава не може да стане - просто ще е много скъпо но не и в България просто ние не си ценим труда.
п.п.Аз също се отоплявам на дърва.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД