:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,019,979
Активни 208
Страници 12,408
За един ден 1,302,066

Нежелаещите да гласуват се увеличават


Расте делът на хората, които се чувстват разочаровани от предизборната кампания и не биха желали да гласуват. Повече са и тези, които се колебаят за кого да гласуват. Вероятно част от тях изобщо няма да отидат да гласуват, заяви пред БНР директорът на Националния център за изучаване на общественото мнение Лидия Йорданова. Тя съобщи, че до три дни центърът ще оповести конкретни данни за ефекта от скандалите, свързани с подслушването върху общественото мнение.
"Струва ми се, че тази кампания беше много трудна, много напрегната, много негативна. В крайна сметка от днес навлизаме в последните 4 дни от тази кампания, които могат да променят много картината на обществените настроения и на избора на хората за кого да гласуват. Голям залог за една безкомпромисна битка между основните политически опоненти има през тези 4 дни. Очаквам нещата да не влизат в добрия тон, а напротив", допълни Йорданова.
Според нея към този момент, без да се отчита ефектът от последните 4 дни, не може да се твърди, че електоралната активност е стимулирана и че хората са мотивирани да излязат да гласуват. По думите на Лидия Йорданова по-рязък спад в желанието да се гласува има в големите градове, в София и в областните центрове, и то сред младите хора на възраст под 30 години.
"Там колебанието да се гласува е много силно изразено, а също и за високообразованите българи – това са елитни обществени прослойки, които реагират чувствително и адекватно на тона в тази кампания. Те определено се отдръпват засега или поне не желаят да се ангажират публично със своя вот, когато отговарят на въпросите на социолозите", обясни директорът на НЦИОМ. Тя посочи, че към момента има 4-5 малки партии, които са на границата за влизане в следващия парламент, 4 партии са сигурни, а още 1-2 имат някакви шансове.
111
2518
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
111
 Видими 
07 Май 2013 10:47
Що бе , какво му е на Светльо Хиподила?
07 Май 2013 10:50
Айде и от НЦИОМ дадоха "заден".
Шубето наистина е голям страх.
07 Май 2013 10:51
Ми има 1 седмица, скоро ще разберем. Аз просто чакам Цацаров да открие ново производство срещу Цецоууууу.
07 Май 2013 10:54
След два месеца замеряне с кал, бройката на наивните партийни ескимоси доста намаля.
07 Май 2013 10:57
... бройката на наивните партийни ескимоси доста намаля

Това са чукчи бе, не са ескимоси.
07 Май 2013 11:02
НЦИОМ да бяха помълчали, щеше да е далеч по добре и за тях.
07 Май 2013 11:02
Видях някои от видеоклиповете на разни партии - не знам кой ги създава, но според мен са насочени към хора с интелектуални затруднения.
07 Май 2013 11:03
Нещата са ясни! Тройна коалиция - БСП, ДПС и Кунева. Ще имат над 120 гласа. А може и ГЕРБ с АТАКА и Кунева. Но всички отричат за тези комбинации. Всички искат да "управляват", ако може така да се изразя (с много резерви). А още повече искат, то е и единственото - да крадат. Аз съм твърдо от нежелаещите да гласуват. Не, че е важно.
07 Май 2013 11:10
Атака,ще се включи в управлението само,ако Волен е :мин.пред.,президент,пред.народно събрание,конституционен съдия и омбусман едновремено!
07 Май 2013 11:10
Пенчо .
Това са възможните и най вероятни комбинации.
Ако влезе и Костов, възможно е и той "с отвращение" да добави мерудия към гербатака ку.
07 Май 2013 11:12
Голосуй-не голосуй, всё-равно получишь х...


07 Май 2013 11:14
Old_BG
, добре завърнал се от фризер
07 Май 2013 11:16
Пенчо бре-
Аз съм твърдо от нежелаещите да гласуват. Не, че е важно.
Мдааа, важно беше да го уточниш. Всеки негласуващ всъщност подкрепя ГЕРБ. Защото Мълчанието на Избори е знак за съгласие, да не кажа съпричастност, с последното управление. А негласуването е дефакто мълчание.
07 Май 2013 11:18
Има две причини.
Първата, че нещата в държавата вървят толкова добре, вече 23 години, че на хората им е все едно кой ще управлява. Управляващите от всички партии са доказали своите управленчески способности.
Втората, че хората искат да покажат своето презрение към политическия елит и категорично отказват да бъдат използвани за користни цели през 4 години.
Негласуващите са хора, които отказват да закупят некачествената и вредна за здравето стока, която им се предлага на политическия пазар.
Да ги виним ли за това, че не искат да настъпват мотиката по няколко пъти?
07 Май 2013 11:18
Винаги съм бил на мнение, че ниската избирателна активност + "недействителните" бюлетини дават по-голяма тежест на купения и манипулиран вот. Затова е и напъването на разни НЦИОМ-и и подобните им боко- да ни обясняват как не щем да гласуваме.
07 Май 2013 11:21
Неразумния избор на 12 май, може да доведе до пролетарско-цигански гладни бунтове.
Набира сила и скандала със незаконните и законни подслушвания.
Доскорошният градски прокурор на София Николай Кокинов е потвърдил уличаващият разговор с Бойко Борисов и Мирослав Найденов в Банкя в обяснение пред Върховна касационна прокуратура, съобщава вестник "Преса". Кокинов засега е единственият от тримата събеседници, които са дали показания по проверката на ВКП за скандалните записи.
Натисни тук
07 Май 2013 11:22
Мдааа, важно беше да го уточниш. Всеки негласуващ всъщност подкрепя ГЕРБ. Мълчанието е знак на съгласие, да не кажа съпричастност, с последното управление.


Центур, защо искаш да наложиш елементарната си теория на по-интелигентни хора?
Мое право е да гласувам. Не задължение.
07 Май 2013 11:23
Центур, защо искаш да наложиш елементарната си теория на по-интелигентни хора?
И кое му е интелигентното по време на драматичен избор да си седиш в къщи като мишка ??? Нямаш мнение ? Нямаш позиция ? Не си достатъчно информиран ? Апатичен си и безразличен дали ще те управлява Мутрата от Банкя или някой крадлив, но все пак нормален политик ? Ако е тъй, с какво право се наричаш интелигентен ?
07 Май 2013 11:26
Негласуващите са хора, които отказват да закупят некачествената и вредна за здравето стока, която им се предлага на политическия пазар.

И отказвайки, докарват на власт некачествена и вредна за здравето стока, която им го начуква насилствано и безотказно ги принуждава да консумират тази стока, при това на завишени цени.
Това поведение ми прилича на онази, дето изпращяла шамар на един, който арогантно я обарал отпред, но не му обърнала внимание на последващото пляскане по задника, щото не се интересувала какво правят зад нея!
07 Май 2013 11:26
За нас ескимосите нито има избор, нито драма.
07 Май 2013 11:27
Yankov,
"Центур, защо искаш да наложиш елементарната си теория на по-интелигентни хора?
Мое право е да гласувам. Не задължение. "

Споделям мнението ти! Много точно и ясно казано!
07 Май 2013 11:28
И кое му е интелигентното по време на драматичен избор да си седиш в къщи като мишка


Това, че ти го смяташ за "драматичен" не те прави тигър. По-скоро, лесно манипулируем.
07 Май 2013 11:30
Yankov -
Това, че ти го смяташ за "драматичен" не те прави тигър. По-скоро, лесно манипулируем.
Не съм се обявил за тигър. Но щом имам позиция, значи мога да мисля и не съм манипулируем. Което не може да се каже за негласуващите.
07 Май 2013 11:30
Май не беше пляскане Олди, а "плющене".
Нейсе.
Партията на "гъбарите", в момента я надуват всички "цоциолози", за да има с какво да се оправдаят на 13.05, че боба им бил червив.
Позната история.
07 Май 2013 11:31
Нежелаещите да гласуват се увеличават
Добра новина за основните играчи. Което обаче ще направи сформирането на ново правителство още по-трудна задача...
07 Май 2013 11:32
Основното, което ни внушават е, да не гласуваме за други партии извън определените пет партии, защото гласа ни щял да се загуби, а гласувайки за някоя от тези пет партии, гласа ни с сигурност не само че се губи, но и отива в към грешната партия, т.е. губи се два пъти. Решението е да не се гласува за "големите" партии, а да се гласува за някоя от малките партии, което е шанс сегашните големи партии да станат малки партии, а малките партии да станат големи партии, т.е. да сменим досегашния корумпиран политически елит. Негласуването е нещо като гласуване за запазване на статуковото и не е особено добър вариант.
07 Май 2013 11:34
От дълго време не съм гласувал поради липса за кого. Сега също няма за кого, но ще гласувам против ГЕРБ. С отвращение!
За съжаление борбата срещу простотията в управлението и неограничения слугинаж на чужди интереси се нуждае от моя и на десетина души около мен гласове.
07 Май 2013 11:35
Ади да ви питам вас, негласуващите, да не би да правите некви тайни ритуали от вкъщи за евентуалното бъдещо управление бе ? Щом не искате да направите открит и директен избор, значи или ви е страх от нещо, или действате под хипнози и внушения, или сте безнадежден случай и няма шанс сериозно да се замислите над нещо.
07 Май 2013 11:35
Rakita, не те знам дали си вярващ, ама НЦИОМ не е Господ!
Не забравяй Първата заповед:
1. Аз съм Господ, Бог твой, и да нямаш други богове освен мене.
07 Май 2013 11:36
Позната история.

Нямам нищо против хората отказващи да гласуват - това си е наистина тяхно право.
При все по засилващите се "покупателни" способности на определени личности и партии обаче, отказът от гласуване наистина хвърля вота, а и нас самите в някаква сива търговска част на битието ни.Нещо повече - не мога да се примиря, че все повече съдбата ми зависи от някакви тъмнозелени братя или лумпенматрял!
ОК - всеки с раницата си, но ми е чудно, че след това негласуващите често са доста гласовити.
07 Май 2013 11:38
Нямаш мнение ? Нямаш позиция ? Не си достатъчно информиран ? Апатичен си и безразличен дали ще те управлява Мутрата от Банкя или някой крадлив, но все пак нормален политик ? Ако е тъй, с какво право се наричаш интелигентен ?


Точно обратното на това, което твърдиш. Познанието ме прави критичен към възможностите на предлагането на политическия пазар. Не искам да ме смятат за по-тъп от тях. Трудно е да манипулираш интелигентен човек. Лесно се прилъгват по-първичните и наивните.
Освен това мисля, че по този начин се увеличава конкуренцията. До известна степен ме кефи как се боричкат и калят хора, които иначе претендират, че могат да управляват държава. Могат грънци. Щом са способни на всичко това, а след изборите да се прегърнат и съставят коалиции, значи освен всичко друго, са и хора без достойнство.
07 Май 2013 11:38
Курткапанът на услужливата социология ще щракне със зловещ трясък. Това е ефектът на уподобяването. Обратен на "лъжливото овчарче". ГЕРБ води ... ГЕРБ води ... ГЕРБ води ... ГЕРБ ... НЕ ... води. Тряс!
07 Май 2013 11:39
НЦИОМ не е Господ!
Всъщност, ако избирателната активност е по-висока, противно на внушенията, то голяма част от гласовете на колебаещите се ще отидат за алтернитивни партии, които няма да влязат в парламента, така че тези гласове отново ще се разпределят към основните играчи.
07 Май 2013 11:39
Yankov 07 Май 2013 11:22
Мдааа, важно беше да го уточниш. Всеки негласуващ всъщност подкрепя ГЕРБ. Мълчанието е знак на съгласие, да не кажа съпричастност, с последното управление.


Центур, защо искаш да наложиш елементарната си теория на по-интелигентни хора?
Мое право е да гласувам. Не задължение.


Но заради отказът ти да упражниш правото си, значението на купените гласове и на обявените за недействителни бюлетини нараства. За пример, стратегът на тази практика от ГЕРБ май спечели последните местни избори в Пловдив.

Такава позиция като твоята подрива основите на слабата ни и без това демокрация. Затова и гласуването би трябвало да стане задължение, а не само право на гражданите.
07 Май 2013 11:39
Ако Yankov и Пенчо бре не гласуват на тия избори, с какво право могат да коментират следизборно ? Да, формално имат същите права като нас, но негласуването ги отхвърля тотално от тази общност. Някакси, не е много морално да нямаш позиция и мнение в деня на Избор, а сетне да ръсиш акъл из форумите.
07 Май 2013 11:40
До известна степен ме кефи как се боричкат и калят хора, които иначе претендират, че могат да управляват държава. Могат грънци. Щом са способни на всичко това, а след изборите да се прегърнат и съставят коалиции, значи освен всичко друго, са и хора без достойнство.

07 Май 2013 11:43
Курткапанът на услужливата социология ще щракне със зловещ трясък. Това е ефектът на уподобяването. Обратен на "лъжливото овчарче". ГЕРБ води ... ГЕРБ води ... ГЕРБ води ... ГЕРБ ... НЕ ... води. Тряс!
Уплашиха се от паралелното преброяване на австрийската фирма. И сега вкупом социолозите почват лека-полека да обясняват защо са кандисвали на победа за ГЕРберастията и да сочат за причина големия брой на негласуващите. Мирослава Радева дали тайно вече не си изгриза ноктите от яд, че даде такива грандомански разлики ?
07 Май 2013 11:46
Позицията на негласуващите според мен е поза тип "обидено дете". Не е интелигентна - инфантилна е.
07 Май 2013 11:49
Щом се отдръпват високообразованите българи (елитни обществени прослойки), значи БСП ще има предимство и ще победи на изборите!
Ще очакваме да върне България на хората.
07 Май 2013 11:50
Новината всъщност е, доколкото това е новина, че се правят всячески опити да се спрат българите да гласуват и да се свали избирателната активност. Цел - недопускане на нови и неизвестни политически играчи на терена. Това е. А идеята "че тези които не гласуват не се поддават на манипулация" по същество също е манипулация! Мързеливите, неграмотни, дезориентирани и апатични избиратели са истински рай за нашите продажни и крадливи политици... и те си ги отглеждат... и си ги манипулират както си искат...
07 Май 2013 11:51
Големият въпрос е в това, че две десетилетия са твърде голям период, голяма част от българските граждани да гласуват, правейки тънки сметки кой да не бъде, а не със "ЗА" по съвест и убеждение.
07 Май 2013 11:51
БСП ще има предимство и ще победи на изборите!
Ще очакваме да върне България на хората.
Но преди това ще върне обръчите от фирми.
07 Май 2013 11:54
Но преди това ще върне обръчите от фирми.
Ти сериозно ли бе ? Казах ти да не коментираш вътрешна политика, че нон стоп се дъниш и имиджа ти отива на кино. А в ГЕРБ нямаше обръчи, викаш ? Бокоууууу и Цецоуууууу през Флоров са искали 20 млн Евро подкуп. На това кво му се вика ?
07 Май 2013 11:55
Затова и гласуването би трябвало да стане задължение, а не само право на гражданите.

Което обаче изисква промяна в Конституцията.
А това значи ново Велико Събрание.
(избягвам думата "Народно", да не ме захапят некои баш-демократи)

Не че няма да стане, но ще е доста трудно.
Докато не минат поне няколко парламентарни "въртележки" и Парламентарни избори тази година.
Казвал съм го много пъти - чака ни горещо "италианско" лято.

Тук някой постоянно повтаряше за "Зимата на нашето недоволство" - някъде в началото на 2014-та.
Е какво, дотогава да си траем ли?
07 Май 2013 11:55
Някакси, не е много морално да нямаш позиция и мнение в деня на Избор, а сетне да ръсиш акъл из форумите.

Център, не си точен.
Те си имат позиция, имат си и мнение, но отказват да поемат някаква отговорност.Пак повтарям - и това си е тяхно право.
Макар че то лесно така - ей ги тук "добрите", ей ги тук "лошите" - какво избирате?
това май искат господата отказващи да гласуват - да им сложат на сергията ясно разграничен избор.
Не става!
Отиваш на пазара и си избираш краставиците. Каквито си ги избрал - такива ядеш!
Що не се откажете да ядете, като всички са нитратни?
Щото глад, нъъълиии?
Пък тук - абе нямало свестни.Ами няма! Ама то лесно да оставиш друг да избира краставиците и да го навикваш сетне какъв боклук ти е донесъл.
Само че накрая - всички ги ядем и в прекия и в преносния смисъл.
07 Май 2013 11:57
А в ГЕРБ нямаше обръчи, викаш ?
Не скачай така, не съм казал, че няма - има архив за целта.
07 Май 2013 11:57
Те си имат позиция, имат си и мнение, но отказват да поемат някаква отговорност.Пак повтарям - и това си е тяхно право.
Не, нямат позиция, нямат и мнение. Никой не им харесвал ? Ми да издигнат себе си бе !
07 Май 2013 11:58
Зашо само си чешете езиците , ако ще не Велико , а Супер Велико (Народно) Събрание да има няма как да се вкара задължителното гласуване.
Да не са луди да си режат клона на който седят ...
07 Май 2013 12:00
Аз гласувам за това да се осигурят безплатни раирани пижами с номерче и пълен пансион от 5 до 10 години на голяма част от провинилите се в лакомията си гербероидни калинки! Имам още няколко дни да преценя, коя партия със шанс да влезе в парламента, е най-склонна да направи това добро за България дело...
07 Май 2013 12:02
Щом се отдръпват високообразованите българи (елитни обществени прослойки), значи БСП ще има предимство и ще победи на изборите!
Ще очакваме да върне България на хората.


Мъ ни щът, бе! Ни щът! Ний викаме а да ви я върнем Българията, пък те - йок, ни щем я ний, ний дома ще си седим, тъй надобно ест! Щот пексиметя неквасен не могат го яде.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД