×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Група закачулени и въоръжени с тояги и ножове лица са атакували в предградие на Лвов
Бунтовници заявиха, че САЩ са им отказали да се месят в Южна Сирия
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 386,027,189
Активни 1,490
Страници 79,230
За един ден 1,302,066

Земеделският министър: Родното производство ще бъде защитено

 
Проф. Иван Станков Снимка: БГНЕС

Не може да не ме притеснява това, което се случва с Мирослав Найденов, но аз съм извън тази тема. Това обяви пред БНТ земеделският министър проф. Иван Станков. По думите му в България производство е силно занижено. "Над 80% от зеленчуците и малко повече от половината месо са внос. Разчитаме много малко на родно производство. Още в началото на нашия мандат ние защитихме нашите приоритети в Съвета на министрите на ЕС. Там за първи път представихме първенството на Съвета по зърнопроизводството, защото то е важно за България. Има много нови приоритети, на базата на които ние разработваме аграрната политика на страната и новите критерии", обясни министърът. Той изрази убеждението си, че българското производство ще бъде защитено. "Вече има предприети стъпки за това. Ще черпим и опит от Франция", обясни проф. Станков.
Според министъра, за да се подобри комуникацията между търговските вериги и българския бизнес, трябва да се създаде вертикална интеграция, за да могат търговците и преработвателите да имат отношение към производителите. "Нужно е да се започне с изграждане на обединения и сдружения в хоризонтална интеграция между самите производители, а след това връзка между производителите, преработвателите и търговците", обясни той.
Проф. Иван Станков заяви, че агнешкото и яйцата са по-евтини в навечерието на Великденските празници. В момента се извършвали корекции по наредбата за млечните продукти. "Надявам се разумът тук да надделее и да се работи в интерес на потребителите", каза той. По думите му, пчеларите ще получат подкрепа от министерството.
16
1530
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
26 Април 2013 09:18
"Над 80% от зеленчуците и малко повече от половината месо са внос.
Нямам как да е по-различно, поради две основни причини:
- селските стопани в ЕС получават два пъти по-големи субсидии от нашите, което подбива цената на родната продукция. Субсидиите отиват предимно в ръцете на едри фермери и земевладебци, повечето - близки до властта и често не се използват по предназначение;
- рекетът над българските земеделци никога не е спирал през последните 20 години. Продукцията им си изкупува все така евтино (а на пазара излиза неколкократно оскъпена), което не дава възможност за възобновяване на производствения цикъл, което принуждава монзина от тях да се откажат. В същото време контрабандният внос на чужда селскостопанска продукция също не е преставал, което допълнително подбива цената на продукцията. Мафиотизирането на селското стопанство е благодатна тема, която си заслужава да бъде разчепкана.
26 Април 2013 09:23
Как ще ги защитите и защо? Вчера купих смолянски картофи от производител , на дребно, по .... 1,3 лв килограма. А приятелят ми внася картофи от Турция, които се продават по 0, 8 лв /транспортни разходи, повече от двама във веригата/ . Няма ли да се научат и нашите на по-малка норма на печалба! Или трябва да фалират, че да им дойде акъла.
26 Април 2013 09:35
Искам да обърна внимание на един тъжен факт отразяващ нивото на форума напоследък - в рубриката "Най-коментирани статии", 4 от 5 са за футбол (единствената на неспортна тема е от сряда, на Д. Иванов).
Варварите отдавна не са пред вратите!! Боже пази България!
26 Април 2013 09:57
Земеделският министър: Родното производство ще бъде защитено

Остава и да каже как ще стане това,така че да не се внася 2 пъти по-евтино мляко от Унгария и евтината растителна и животинска продукция от Полша.
Тоя не знае ли, че сме в ЕС? Или каквоточно значи ЕС?
26 Април 2013 10:01
Земеделският министър: Родното производство ще бъде защитено


По какъв начин?
Щото хората нямат пари, а за да купуват качествени храни са нужни финанси. Кой не иска да яде качествено сирене и месо?
Но като иде в магазина не купува сирене от 10 лева, а взима една бучка от 2,60 дето е наблъскано с палмово масло и тебешир.
Или внос на свинско от Испания - свински врат за 6 лв, изрезки от луканка за 5 лв, бекон за 4 лв... и това при цена на сланината на българския пазар 4-5 лв.
26 Април 2013 10:03
Бай Драгане,
На по-ниска норма на печалба трябва да се научат прекупвачите, не производителите. Производителите пищят - от прекупвачите; и от такива като твоя приятел с турските картофи. Ако ги нямаше прекупвачите, българските картофи нямаше да са много по-скъпи от турските, и основната разлика щеше да бъде в качеството - в полза на българските. В началото основен посредник между пазара и производителите беше бухалката. Отдавна не я вадят, но само по една причина: производителите са си научили урока. А като сложиш и циганските нашествия - един приятел ром ми се чудеше, защо си правя градинка, след като можел да ми каже, къде го има засято "от същото"...
................................
Та - производителите пищят, и никой не ги чува, а "нормативни документи" на тон чиновническа България винаги може да произведе. Ако на огромната маса от чиновници не бъде обявена война - до свеждането им до разумния минимум, и до лишаването им от възможност за произвол, ерго "взятки", България ще продължи да умира. И доколкото политици, които да са склонни да го направят, просто не съществуват, ergo... същото
26 Април 2013 10:35
Прекупвачи? Че нали има борса?
26 Април 2013 11:14
Защитата на родното производство се нарича "протекционизъм".
И никой от ЕС няма да ни го позволи!
Сещате се защо, нали?
26 Април 2013 11:44
Дъртънян,
приятелят ми печели достатъчно и при тази цена. Но защо производител, а не прекупвач ги продава толкова скъпо? Не ти ли е ясно , че българинът от 2-3 декара домати и краставици или от 2-3 крави иска да стане милионер? Е не може да стане. Трябва , и ще фалира. Но след това ще се научи да знаеш.
26 Април 2013 11:53
Не е нормално внос на синьо сирене от Германия и Австрия в перфектни разфасовки по 100 гр. да трува по-евтино от българските калъпи по 3-4 кг. Същото е и при топените сирена. И при колбасите . Затова гледате толкова скъпи автомобили по шосетета и имоти с необясними цени.
Никаква протекция!
26 Април 2013 12:11
Бедна, бедна България.Достатъчно е само да ни спрат вноса на храна и ще развеем бялото знаме.Не е нужно да влизат войници даже да ни окупират..
26 Април 2013 14:21
200 000 пчелни фамилии умират в България през последната година, според чуждия печат.
Скоро няма да има какво да защитавате.
26 Април 2013 14:34
Според мен на борсата българските производители са много слабо представени. Там господаруват прекупвачите, голяма част от които са и вносители. Беззаконието ще ни умъртви. Борсите трябва да са под постоянен строг контрол.
26 Април 2013 14:50
Но след това ще се научи да знаеш.

Просто ВЕЧЕ няма да има кой да се учи, бай Драгане.... Много ти е висока камбанарията. А пък тия, дето си имат работа с борсата, не са точно тия, дето произвеждат. Тия, дето ходят на борсата, "произвеждат" и портокали, а отвреме - навреме - и кокосови орехи. Предполагам, че ги отглеждат някъде във врачанския Балкан.
26 Април 2013 14:51
А за ученето е лесно. Спираш хляба и почваш с пастите.
26 Април 2013 15:16
За две години синът ми загуби 8 кошера.
Качихме ги на ремарке, и в момента маршируваме из гората и поляните - диви череши, джанки, акация, бор, билки...
Но не е това което беше.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД