:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Той молил да се върне в Русия, Кремъл отрича
Оцелели след стрелбата във Флорида се появиха на корицата на "Тайм"
Борисов иска най-тежки наказания за полицаите, пуснали без проверка самолета от Франция
Всяка победа е ценна за мен в този момент, сподели тенисистът
СТАТИСТИКИ
Общо 373,572,706
Активни 1,094
Страници 91,720
За един ден 1,302,066

Швейцария връща квотите за граждани от ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Зловещи плакати на Швейцарската народна партия, агитираща да се ограничи достъпът на българи и румънци до местния пазар на труда, не постигнаха своята цел на референдума през 2009 г. Над 60% от швейцарците одобриха тогава продължаването на споразумението за свободно движение на работници между страната им и ЕС, което обхвана и новоприетите в съюза България и Румъния макар и при специални клаузи до 2016 г.
Швейцария обяви, че само след седмица връща режима на квоти за достъп до установяване в страната на граждани от ЕС, съобщиха агенциите. Първоначално това ще касае осем страни от Централна и Източна Европа, а от 1 юни същото ще стане и с други 17 държави от ЕС. В съобщението на Федералния съвет на страната се казва, че за срок от една година от 1 май на швейцарска територия за повече от 12 месеца ще бъдат допуснати едва 2180 граждани на трите балтийски републики, Чехия, Унгария, Полша, Словакия и Словения. Ако влезе в сила новият режим за останалите 17 държави, за тях квотата наброява общо 53 700 души. Мярката не засяга разрешителните за срок, по-малък от 12 месеца. България и Румъния не са включени в двете групи, за тези страни е в сила друг ограничителен режим до 2016 г.

Аргументацията на правителството е, че се задейства предпазна клауза в споразумението за свободно движение на хора от 1999 г. Според нея до 31 май 2014 г. Швейцария може едностранно да въвежда квоти за броя на наети и самонаети граждани на ЕС, когато броят им във всяка от двете категории се увеличи поне с 10% над средния показател от предходните 3 години. Властите твърдят, че нетният приток на работници е стигнал до 80 000 души годишно, което се отразява негативно на икономиката, трудовия пазар, социалното осигуряване, инфраструктурата и имотния пазар. Всичко това дава храна на крайнодесни партии да критикуват остро правителството и да настояват за ограничителни мерки срещу чужденците.

Дипломат №1 на ЕС Катрин Аштън коментира, че съжалява за решението на швейцарците и добави, че то противоречи на договора от 1999 г., тъй като квотите трябва да правят разлика между отделните страни.
1
1212
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
26 Април 2013 07:13
Май мирише на раздяла между швейцарците и ЕС. За българските "еврИпейци": Да ви пратя един поздрав от Пеньо Пенев - "Раздяла"
Натисни тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД