:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 270
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

БСП заменя плоския данък с данък "лукс"

БСП отстъпи сериозно от собственото си решение на конгреса през февруари да замени плоския данък с прогресивно подоходно облагане. Вчера Националният съвет прие окончателния вариант на предизборната платформа на партията, който предвижда запазване на 10-процентовия налог като цяло и по-висок процент само за най-богатите. Социалистите се отмятат и от обещанието за необлагаем минимум, записано в конгресните документи. То е заменено с ангажимента да повишат еднократно най-ниските доходи с 10 процента. Соченият като бъдещ премиер Пламен Орешарски обявил пред социалистите, че цялостен отказ от плоския данък ще бъде лош сигнал за бизнеса и хората масово ще започнат да се осигуряват на минимални доходи.

След близо 3-часово разгорещено обсъждане на платформата стана ясно, че работна група тепърва ще изчислява за кои доходи ще се въвежда по-висок данък. Разбра се само, че по-високата ставка ще се прилага за доходи, които надхвърлят стократния размер на минималната работна заплата, т.е. 3100 лв.

Един от авторите на платформата - Янаки Стоилов, обясни, че социалистите не се отказват от прогресивното облагане, но тепърва ще се обсъжда коя стъпка кога може да се въведе. Обсъжданите на заседанието варианти са налог от 15-20% за месечен доход над 4-5 хил. лв. По изчисления на левите експерти това ще засегне около 100 хиляди души. В платформата са запазени другите обещания на БСП - за нови 250 хил. работни места, 450 лв. минимална заплата до края на мандата, по-ниска тарифа за цената на тока до определен минимум, разбиване на монополи и предотвратяване на картели, както и преразглеждане на действащи концесионни договори. Социалистите ще въвеждат и гражданско наблюдение върху регулаторните органи и обществените поръчки.

На пенсионерите БСП предлага намаляване на таксите при личния лекар на 1 лв. Обещанието за връщане на старите условия за пенсиониране обаче също е претърпяло корекции. В последния вариант на платформата се предвижда запазване на сегашното положение. От БСП предлагат още да се премахнат лимитите на прегледите при специалисти и да се въведат финансови стимули за болници в отдалечени райони.

До редакционното приключване на броя пленумът на БСП не беше приключил с подредбата на листите за предстоящия вот. Стана известно само, че дългогодишният врачански депутат Георги Божинов се оттегля от първата позиция в Търговище, след бунт на местните социалисти.

----- СВЕТСКА КВОТА

Пълна със светски личности, спортисти, културни дейци и ексдепутати се оказа гражданската квота на БСП, която пленумът одобри вчера. В 24 МИР в София ще се състезава световноизвестният ни оперен певец Калуди Калудов. Прочулият се като издател на еротичното списание "Плейбой" Мартин Захариев пък е включен в соцлистата за 23 МИР. Ръководещата столичната болница "Шейново" Таня Андреева пък е в 23 МИР. За Ямбол е избран шефът на Съюза на българските писатели Николай Петев. Представително лице за социалистите в Русе ще бъде олимпийският ни шампион по стрелба Таню Киряков. Актуалният макроикономист Петър Чобанов е издигнат в Пловдив-град. Неизвестно защо е включен в гражданската квота отцепилият се от РЗС в миналия парламент ексдепутат Георги Терзийски. Подкрепата, която даде на левицата в пленарна зала, му е спечелила избираемо място в Габрово. Друг бивш депутат и настоящ вицепрезидент на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Петър Кънев ще се състезава за социалистите във Велико Търново.
52
4229
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
52
 Видими 
02 Април 2013 19:24
Един от авторите на платформата - Янаки Стоилов, обясни, че социалистите не се отказват от прогресивното облагане, но тепърва ще се обсъжда коя стъпка кога може да се въведе.
Конете на червените ескадрони са ОШАШАВЕНИ НАПЪЛНО!
Олигархия и римляни в единен строй.
Олигарсите с арабски жребци, а евроромите дебнат конете на червените ескадрони...
02 Април 2013 19:27
Страйки,аз пак съм тук.И пак същото-
02 Април 2013 19:32
...по-високата ставка ще се прилага за доходи, които надхвърлят стократния размер на минималната работна заплата, т.е. 3100 лв.


Не се разбира:
-минималната заплата ли е 3100 лева, или
-стократния размер на минималната заплата е 3100 лева.

Ако е второто, излиза че минималната заплата е 31 лева.

А?
02 Април 2013 20:33
Добро определение - СВЕТСКА КВОТА...
------------------------------
Блогът на Генек

02 Април 2013 20:42
Като "цивилен изкуствовед"
02 Април 2013 21:38
Паниката в БСП е пълна! Вече се чудят какви обещания да дават. В следващите 40 дни ще стават чудесии.Колкото и да се напъват,горките, не могат да стигнат нашия Болен Хитлер - 500 лв мин.пенсия и 1000 мин.заплата, национализации, Одрин,Босфора,Дарданелите,Истанбул,Беломорска Тракия....България на три океана....Болен, ама процентът му расте...С този Ентелект за къде сме?...
02 Април 2013 21:57
Някой не може да смята. 100- кратен размер на мин. заплата е 31000лв. 3100 е 10- кратен
02 Април 2013 22:21
...Разбра се само, че по-високата ставка ще се прилага за доходи, които надхвърлят стократния размер на минималната работна заплата т.е. 3100 лв..


Мъка, мъкаа. Минималната заплата е 310 лв. Стократният размер е 31 000лв. Ама то червените аристократи такива подробности в пейзажа не ги трогват.
03 Април 2013 06:32
Разбра се само, че по-високата ставка ще се прилага за доходи, които надхвърлят стократния размер на минималната работна заплата, т.е. 3100 лв.
- Това говори достатъчно за умствения капацитет на червената върхушка.
03 Април 2013 08:54
Пълен шаш !
Захариев ще требе да дигне ставката на мадамите щот новите данъци ще ги оставят съвсем без гащи.
03 Април 2013 09:05
По традиция БСП превключи на лява вълна и чист популизъм преди изборите (не, че това ще й помогне де). След изборите всичко ще си дойде отново на мястото.
03 Април 2013 09:11
Данък имоти е реално данъкът богатство. Ако БСП е лява партия , би трябвало да махне отстъпката 50% за основно жилище, щото жилището и 1 милион може да струва. Освен това БСП като лява партия би трябвало да поиска да има балансирани данъци - данък имоти, ДОД да са в съизмерими, а не както е сега данък имоти да е символичен - така богатите не плащат нищо - щото доходите от собственост при тях са много повече от трудовите доходи. Всичко отива на гърба на хората с трудови доходи. А как може да се направят съизмерими? Ами трябва да се определи какъв е средният натурален доход от един имот на година - това е годишният наем за даденият вид имот в съответния район - та данък имоти нека е 10% от тази сума. Че даже данък имоти трябва да е по-висок от това, защото с тези пари се и оправят улиците в квартала където е имота, т.е. има и услуга за съответния собственик. Не е като ДОД - всичко да отива в общия кюп.

Да не говорим, че мизерията в която сме в момента е резултат, точно на тази голяма разлика между данък имоти и ДОД. Създаде се балон в цените на имотите, който се пренесе и върху всички стоки и още се поддържа. В другите страни данък имоти е около 1% от цената на имота. И това не е случайно - така има пари за инфраструктура и най-важното - цените на имотите съответстват на доходите на хората. Има и работа най-малко по поддържането на инфраструктурата, че и имотите. Отделно така активите/имотите/ на държавата се използват най-ефективно. Т.е. и икономиката става ефективна.
03 Април 2013 09:15
Днес под тая статия мога да изброя точно кои форумни дейци НЯМА да изразят мнение, ако не са директно провокирани, хахахаха.
БСП четат социологията и преписват на коляно както им се трува за вярно, на принципа "тука има - тука нема", просто се смях здравата като четох коментарите, особено на наблягането на "СВЕТСКА КВОТА" - предполага се че другите са или духовници, или ченгета, или какви?
Суматоха прискърбна - грешка в нулите на стократния размер на минималната заплата - какво тук значи някаква си нула, в края на числото - беспе олигархитя не признава по-малко от 6 нули в края на числото та за тва нормално са сгрешили.
ха да видим до къде ще го докарат ...
03 Април 2013 09:18
Тая работа се нарича "След дъжд качулка". Янаки Стоилов е недолюбван от Сергей щото бил много ляв..? Идеологически..? Да,има все още подобни личности в БСП които не са забравили за какво е създадена и за какво съществува партия като столитницата..! Но Янаки не е номиниран за премиер както крайно десният Орешарски...? Защо ли..? Много ясно защо - просто всички тези обещания по-горе са една предизборна лъжа на Станишев. "Нека вземем властта,пък после ще видим" Това е мотото на нашенските лъжесоциалисти..! Народът вече го разбра - макар и след 23 години ходене по мъките..!
03 Април 2013 09:38
Получовеците герберасти наскачаха в див възторг ! Не можели да смятат червените ! Смятат си те много добре... Изречението с 10 % ставка просто е синтактично смотано. Става въпрос за заплати - 100 пъти надхвърлящи минималната т.е. = 31 000 лв , при което 3100 лв е сегашния им данък. И те смята да го вдигнат , за което съм напълно съгласен. Едва ли някой от цвъкащите по-горе взема такава заплата , че се е запенил така ...Така че това е добро предложение на БСП. Виж , свалянето на потребителската такса при ОПЛ на 1 лв. е тъпотия , и е обяснявано многоратно защо - защото ще отпадне възпиращият ефект на таксата , и пенсионерите ще задръстят коридорите на ДКЦ - та с причина и без причина...
03 Април 2013 09:45
А, Муктада .... както-нататъка-ти-е-ника, не си прав. Аз взимам заплата много над тая, та тея неща ме вълнуват Благодаря за синтактичния анализ, сега ми е ясно вече
03 Април 2013 09:46
Соченият като бъдещ премиер Пламен Орешарски обявил пред социалистите, че цялостен отказ от плоския данък ще бъде лош сигнал за бизнеса и хората масово ще започнат да се осигуряват на минимални доходи.

Едва ли Орешарски ще изтърси такава простотия, но за манипулация става.
Що се отнася до плоския данък, то той е обречен. Въпрос на време. Дали нашите политици ще проумеят вредата от него, или ще го разберат по трудния начин, чрез данъчна хармонизация, наложена въпреки всичко от ЕС, ще видим.
03 Април 2013 09:47
Разбра се само, че по-високата ставка ще се прилага за доходи, които надхвърлят стократния размер на минималната работна заплата, т.е. 3100 лв.

Не знаех, че мининималната работна заплата в България е 31 лева, което отговаря на горе-долу 2.50-3.00 лева от преди 1989-та.
Това "стократното" авторката ли си го изчисли или го е чула на пленума?
03 Април 2013 09:51
Орешарски е прав - по-добре е да няма минимална необлагаема сума.
Това е заради масовото укриване на доходи в България, а и по-голямата част от ДОД би трябвало да идва точно от облагането на да го наречем условно първите 200-300 лева от доходите. Все пак добре е и укриващите доходи да си платят ДОД.
03 Април 2013 09:55
Цялата работа с плосък или прогресивен данък е ала-бала чесане на езици. Когато един данък е прогресивен, то няма никакъв проблем да го нацепиш до минималната ставка. При положение, че се говори и само за преките персонални данъци, при това без най-големите - осигуровките, които дори формално не се водят данъци и които са регресивни, поради праговете (колкото по-малко получаваш, толкова повече плащаш), то няма и никакъв проблем да преобразуваш счетоводно един приход в друг и отново да отидеш възможно на най-ниската ставка.
-
Проблемът е, че не се съзнава, че данъчната система има преразпределителни функции. Тя далеч не се състои само от преките персонални данъци. Данъчната система, трябва да бъде, както максимално опростена и не губеща ресурс, време и нерви, така и да изпълнява функциите за осигуряване на баланс и максимизиране на потреблението, а от там и производството.
-
Нужно е да се въведе необлагаем минимум и то не само за персоналните, но и за корпоративните преки данъци. Необлагаем минимум от 24 000 годишно би бил разумен. Нужно е и над определена много голяма сума, например половин милион, силна прогресивна скала на облагане - отново и за корпоративните данъци, както и за имуществените данъци. С цел да се обезсърчава концентрацията и насърчава конкуренцията.
-
Разликата между лекарството и отровата е в дозата, но и за двете трябва да си наясно каква болест искаш да лекуваш.

03 Април 2013 10:18
Какво значение имат решенията на пленум на една опозиционна партия за бъдещото управлениена страната ?
03 Април 2013 10:47
Хиляди българи получават в странство да речем около половината на тези 31000 лв/ нулите са преброени, не подскачайте/. Поради скудоумието на управляващите и в частност това което се случи по станишево време с изцепките на мургина въпроса с доходите на гастербайтерите се подритва от правителство на правителство. Можеха да видят как е в Румъния пък и в други страни. Всички икономически емигранти СЕГА са наострили ушички и пращат позивни до семействата си в БГ- я сте гласували за станишев, я са ви спрели пощенските записи. Та така със социологическите проучвания и сметките на форумните зелени чорапки накъде отивали изборите. Щото ако някой си мисли, че обеднелите българи вярват на станишев че парите взети от данъците на заможните ще отидат за пенсиите на хората, да попита мама дали му вярва.
03 Април 2013 10:57
Щото ако някой си мисли, че обеднелите българи вярват на станишев че парите взети от данъците на заможните ще отидат за пенсиите на хората, да попита мама дали му вярва.
Това е най-голямата трагедия за БСП - вече дори бедните, отрудени и онеправдани хора не й гласуват доверие. Дори след напастта, преминала над страната ни и наречена "Управление на ГЕРБ".
03 Април 2013 11:03
Какви са тия "пощенски записи" , колега ? Вие нещо за Полски Трамбеш ли описвате , или как българите в чужбина превеждат /банкови преводи/ в БГ ? Ами ще ви обясня. Превеждат с едно цъкане на мишката на лаптопа. Има междубанкови суифтове , които са напълно безплатни , има и такива с такса /най-често входяща , от българските прошляци/,но не висока. Но никой нормален човек не праща "пощенски записи" или пък убийствено скъпите мъни-грами. И това беше до преди година две ,когато лихвите по депозитите в БГ бяха все още отчетливо по-високи от тези в Западна Европа. Това вече не е така. След десятъка на Дянков по срочните депозити, може да се каже ,че почти няма смисъл да се пести в България.При тази хронология не БСП плаши гастарбайтерите и преводите им към дома , а точно герберастите /Дянков/ ги отказаха от тях...
03 Април 2013 11:24
Данък лукс е прах в очите на хората. На Станишев не му трябва да побеждава на изборите, даже напротив. За да продължи кариерката в ПЕС него отлично го урежда да е втори. С лево-десните виражи се подготвя почвата за Голяма коалиция за след изборите. За това е и гамбита с Орешарски като примамваща фигура. Той, че минпред няма как да стане, е ясно. Затова пък за минфин ще върши на няколко хора много добра работа, както го доказа при тройната. Варненци да не забравят защо го напуснаха от СДС навремето. Старата любов къмолигарсите ръжда не хваща.
03 Април 2013 11:24
БСП са най-подходящият кандидат с най-адекватна стратегия за решаване на проблемите, които ГЕРБ ни създадоха
03 Април 2013 11:26
Само болен червен мозък може да нарече 300 лв "заплата" и да обложи 3100 лв. с данък "лукс" ... Издръжката на четиричленно семейство е 2200 лв ( само храна, дрехи и сметки) !!!
Лукс ли е да си издържаш семейство със законни доходи ?
03 Април 2013 11:27
Муктада-и-така-нататък, вие какво имате срещу Полски Тръмбеж? Да видим тая година омразните герберасти дали пак ще го спечелят
Че в Полски Тръмбеж интернет няма ли - или не схващате метафоратата с пощенските записи?
03 Април 2013 11:29
Ще е готино с данък "лукс" да бъдат обложени точно бсп-олигарсите - те тва няма да го позволят
03 Април 2013 11:35
XYZxyz, ,
Малката секира/Орешарски/ се усеща, че всяко разклащане на лодката може да я напълни с вода.
Кризата е все още в разгара си и трябва да се действа много внимателно.
03 Април 2013 11:36
Нямам нищо против Полски Трамбеш , а още по-малко против Долно Уйно , които са ми любими населени места в мамковината. Също така и оная махала край Сатовча , дето един козар беше иззидал с камъни на поляната надпис в прослава на гРОБ ! Убеден съм че всички тия опорни центрове на демокрацията ще бъдат превзети от гРОБ на изборите , а от козите няма да има нито една да не егласувала за Цеко /щото им е водач на листа/.
03 Април 2013 11:38
Данък "лукс" е друго понятие и е непонятно защо се използва в заглавието на статията, без връзка с съдържанието й.
От друга страна е хубаво да има данък "лукс", който ще се плати най-вече от разните седерасти - сегашни и бивши както и някои хора от "елита" и на други партии.
03 Април 2013 11:38
БСП поема ангажимент, ако вземе властта, до края на следващия управленски мандат да въведе семейното подоходно облагане.

Това е цитат от статията от Горещите новини за пленума на БСП.
Натисни тук
Мисля, че това е доста по-важно от различните варианти за ставка по ДОД, но някак си се подмина все едно, че не се е казало.
03 Април 2013 12:05
БСП са най-подходящият кандидат с най-адекватна стратегия за решаване на проблемите, които ГЕРБ ни създадоха
Може, но повечето българи не й вярват. БСП не може да мобилизира допълнителен интерес към нея, дори след оставката на предишното парвителство. А може би не иска?... Не иска да управлява?
03 Април 2013 12:05
Нямам нищо против Полски Трамбеш , а още по-малко против Долно Уйно , които са ми любими населени места в мамковината.
Колега, предлагам ви в този списък да прибавите и китните населени места Каспичан, Дупница и Сливница (някой знае ли, колко е разстоянието между последните две?)
03 Април 2013 12:06
Личният счетоводител на Черепа, Орешарски щял да му удари данъчна балтия. Смех. Даже яхтата на бай Аамед избълбука.
03 Април 2013 12:16
" Разбра се само, че по-високата ставка ще се прилага за доходи, които надхвърлят стократния размер на минималната работна заплата, т.е. 3100 лв. ". Излиза, че минималната работна заплата у нас е 31 лв. ???!!! Може би това е мечтата на "бизнесмените", "индустриалците", въобще на "работодателите" и обслужващите ги журналисти и "учени" от многобройните институти по пазарна икономика, либерални стратегии и т.н. За един В.Каролев сигурно и такава заплата (31 лв. на месец) е огромна, в подобен смисъл се изказаха той и Стоян Александров тази сутрин по БТВ. Мечтая да поживеят само един месец тия двамата не с 31 лв , а даже с 310 и да ги чуя пак.
03 Април 2013 12:22
Муктата разноглед стана от мятане на червената амбразура и все по весело ще ни прави с наближаването на 12 Май
03 Април 2013 12:49
БСП отстъпи сериозно от собственото си решение на конгреса през февруари да замени плоския данък с прогресивно подоходно облагане. Вчера Националният съвет прие окончателния вариант на предизборната платформа на партията, който предвижда запазване на 10-процентовия налог като цяло и по-висок процент само за най-богатите. Социалистите се отмятат и от обещанието за необлагаем минимум, записано в конгресните документи. То е заменено с ангажимента да повишат еднократно най-ниските доходи с 10 процента. Соченият като бъдещ премиер Пламен Орешарски обявил пред социалистите, че цялостен отказ от плоския данък ще бъде лош сигнал за бизнеса и хората масово ще започнат да се осигуряват на минимални доходи.


Иначе, Орешарски въведе плоския данък от 10% през 2008 г. по време на управлението на троегъзите под патронажа на "социалиста" Сергей Станишеф!!!

Вчера, както предвидих, лявата олигархия именувана БСП, обяви, че е против и няма да въведе един справедлив пропорционален данък, както е в Западна Европа:
Фирмите и физическите лица с по-високи доходи да бъдат облагани с по-висок данък, необлагаем минимум за бедните и по-ниски данъци за дребния бизнес.
03 Април 2013 13:11
Да видим какво казват хората с високи доходи:
Банкер: Не се срамувам от високата си заплата
News.dir.bg - 3 април 2013, 08:54
У нас се създаде впечатлението, че да имаш малко повече пари, е срамно. В последните дни на парламента Искра Фидосова и Яне Янев казаха - ето, ние си отиваме, но ще направим така, че вие да сте лоши.

Това каза членът на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и шеф на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян пред Нова телевизия.

Вчера четирите национално представителни работодателски организации внесоха декларация, с която заявяват, че няма да участват в срещата на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Те се обявиха против промените в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор.
................................
Според банкера в България има данъчна тайна. "Това законово изискване е нездраво любопитство. Какви са тези севернокорейски работи? Заплатата ми не е шестцифрена, петцифрена е, достатъчно хубава. Аз си плащам данъците и с това приключва цялата работа. Ако някой се интересува от доходите ми, или да стане данъчен, или да ходим някъде другаде - В Беларус, в Северна Корея. Опитват се да ме накарат да се срамувам, че съм добре платен. Това, направено от десни политици, е много парадоксално. Не се срамувам от доходите си, гордея се", каза още Хампарцумян.
......................


Убавец, а ?
Аз съм данъчен, но нямам право да се интересувам от доходите на такива, ако не ми е възложено писмено с резолюция, заповед и т.н. Поинтересувам ли се от чисто човешка любопитство, дори да не го направя обществено достояние, ще отнеса дървото. Всяко любопитсво, дори и и това от обществен интерес, в НАП се наказва.
На кого е изгодна данъчната тайна ? На шепа богати хора. Но не и на обществото. Затова е редно да се премахне !
03 Април 2013 13:22
Хубавото на плоския данък е, че всички си плащат, даже и тези дето укриват доходи.
Ако някой си получава официално 300-350 лева и горе-долу още толкова необлагаеми на ръка, при прогресивно-подоходния данък с необлагаем минимум ще плати приблизително също толкова ДОД, колкото и при плоския данък сега. За това е добре да няма необлагаем минимум, поне докато укриването на доходи се сведе до някакви по-нормални размери. Прецакването при укриващите доходи идва по-високия ДОД и от по-ниската осигурителна сума - преките последици са: по-ниски здравни обезщетения, по-ниски обезщетения при безработица, по-ниска пенсия след пенсионирането, а косвените са по-високи проценти и суми за осигуряване, отделяне на повече средства за подпомагане на родители пенсионери и т.н. Сумарно за България от укриването на доходите, ни намаляват доходите заради сумата, която работодателите не плащат за осигуровки.
03 Април 2013 13:24
На кого е изгодна данъчната тайна ? На шепа богати хора. Но не и на обществото. Затова е редно да се премахне !

Аз мога да кажа на кого е изгодно доходите на всички да са публично достояние.
Може би и на крадците, решили да претършуват жилището Ви или на бандити, отвличащи хора срещу откуп или заплашващи ги с убийство да им вземат парите. Или най-малкото хора с много свободно време да Ви бройнат и следят с цел изнудване. Може и на съседи, които могат да решат, че и общите разходи трябва да се плащат според доходите. На някой познат, решил да поиска пари назаем без намерение да ги връща, даже на обикновени навлеци искащи пари за какво ли не.
Откъде накъде хората с прилични доходи (не казвам богати, а средна класа) ще трябва да влизат в полезрението на всякакви криминални типове и лумпени?
03 Април 2013 13:29
Координатний,
предполагам не си на мимимална заплата, от която да ти спират данък. Лично аз също съм облагодетелстван от плоския данък, но не гледай само като статистик. Освен за едни пари, ставо въпрос и за някаква справедливост. Освен ако не вярваш, че богатите са богати защото са най-умните, най-интелигентните, най-работливите, най-предприемчивите и т.н., че и най-красивите.
03 Април 2013 13:36
Бирник-царски, нема значение колко и какви данъци ще събереш, щото събраното ще бъде разпиляно. Без полза и отчет.
03 Април 2013 13:36
Круела,
ако данъчните декларации са източник на информация за крадци, похитители, измамници и др. подобни боклуци, то тези престъпления сега, поради данъчната тайна, не би трябвало да съществуват. Или съществуват, щото ние, данъчните, сме информатори на отрепките. Кое е вярно според теб ?
Между другото, данните от данъчните декларации са толкова достоверни, че направо е учудващо как толкова голяма част от бизнеса съществува, дори е жив, след кото от години не е способен да излезе на дори и минимална печалба/доход.
03 Април 2013 13:41
Хузи е прав: когато сивата икономика намалее до нивата на Западна Европа и събираемостта на данъците са подобри, тогава може да се въвеждат по-високи данъчни ставки. Иначе се наказват добросъвестните, докато мошениците отново печелят.
03 Април 2013 13:45
Между другото, данните от данъчните декларации са толкова достоверни, че направо е учудващо как толкова голяма част от бизнеса съществува, дори е жив, след кото от години не е способен да излезе на дори и минимална печалба/доход.

Ами освен да ги изобличите и дадете на прокурор...
Познавам хора, които нарочно не се набиват в очи с демонстрация на богатство. Сигурно имат основания за това.
03 Април 2013 13:57
Круела,
в Западна Европа данъчната култура е насаждана с векове. Неплащането на данъци преди векове се е наказвало с обесване, по-късно с каторга, докато се е стигнало до настоящето ниво на общественото съзнание.
У нас за 23 години това съзнание бе унищожено за цяло поколение. Оттук натам години и поколения ще трябва да минат.
03 Април 2013 14:14
Е хубаво, но какво са виновни тъкмо добросъвестните за това състояние на нещата, та трябва те да бъдат наказвани?
Добросъвестният си плаща по закон, мошеникът крие. Държавата, вместо да накаже мошеника, глобява добросъвестния. Колко добросъвестни ще останат в по-далечна перспектива?
03 Април 2013 14:58
Добросъвестният си плаща по закон, мошеникът крие. Държавата, вместо да накаже мошеника, глобява добросъвестния
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД