:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Български фирми и граждани имат 100 млн. евро в кипърски банки

Медведев: Руските държавни сметки в Кипър са блокирани
 
Дмитрий Медведев Снимка: ЕПА/БГНЕС

Български юридически и физически лица, без да се броят банките, имат депозити в размер на общо 100 милиона евро в кипърски банки, сочи статистика на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от Ройтерс и Dnes.bg.
Депозитите в кипърски банки възлизат на общо 107,8 милиарда евро. От тях 38,2 милиарда евро са на банки, а 69,6 милиарда - на други юридически, както и на физически лица. Малко повече от половината от общата сума по депозитите - 56,6 милиарда евро, е на кипърски вложители.
Румънски физически и юридически лица (без банки) също имат общо 100 милиона евро в кипърски банки. На първо място по този показател в ЕС убедително са гърците с 4,7 милиарда евро, следвани от британците с 2 милиарда евро.
ЕЦБ не предостави статистика за депозитите в кипърски банки на банки от Европейския съюз страна по страна. Тя не изнесе и данни за депозитите от държави извън ЕС.
Според международната рейтингова агенция "Муудис" обаче руски банки са имали към края на миналата година вложени 9 милиарда евро в кипърски банки (от общо 12,8 милиарда евро, вложени в кипърски банки от банки извън ЕС, според ЕЦБ), а руските корпоративни депозити на острова възлизат на близо 15 милиарда евро.
Руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че сметките на руските държавни агенции в Кипър са били блокирани, съобщи агенция БГНЕС. Той направи това в момент, когато се очаква кипърският финансов министър Михалис Сарис да възобнови преговорите с Москва за отпускане на помощ. Очаква се Сарис да продължи срещите си днес, след като проведе разговори с руския си колега Антон Сулианов и с първия вицепремиер Игор Шувалов вчера, които не доведоха до конкретни резултати.
Медведев предупреди, че Русия ще заеме твърда позиция за Кипър, защото сметките на държавните структури в островната държава са блокирани. "Голяма част от нашите открити държавни структури работят в Кипър. Сега техни пари са блокирани по неясни причини, защото източникът на парите е очевиден. Тези пари са декларирани навсякъде. В това число влизат и държавни структури. Поради това трябва да заемем доста твърда позиция за събитията около Кипър и регулирането на неговия дълг", заяви Медведев.
Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу също ще се срещне с Медведев днес, като основната тема ще бъде Кипър. Сарис заяви, че ще остане в Москва, докато бъде постигнато споразумение, което да помогне на банките да избегнат банкрут и страната да не изпадне в неплатежоспособност. Кипърският финансов министър се надява също така на смекчаване на условията по заема от 2,5 милиарда евро, който Москва отпусна на Никозия през 2011 г. и чийто падеж настъпва през 2016 г.
125
4938
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
125
 Видими 
21 Март 2013 08:44
Кошмарът на Германия е Русия да купи и измъкне Кипър от кризата, сдобивайки се със стратегически остров в Средиземно море.
Не бива да забравяме,че в момента Русия губи единствената си военно-морска база в района-тази в Тартус,Сирия.
Натисни тук
21 Март 2013 09:12
Медведев предупреди, че Русия ще заеме твърда позиция за Кипър, защото сметките на държавните структури в островната държава са блокирани. "Голяма част от нашите открити държавни структури работят в Кипър.
Леле, държавни сметки в офшорки, вярно че там оперира голяма руска банка Сбербанк, ама държавни пари да се държат там, може и немски да има такива
21 Март 2013 09:16
Русия губела базата си в Тартус?
Някой друг път в някой друг живот....

Но още една база в Кипър няма да е лошо. Ларнака, Тартус, Бейрут ще бъде една добра триада.
Играта е много тънка. Кремъл може да фалира Кипър и да повлече "процеса на доминото" в ЕС. Но това може да се окаже бумеранг. На всеки е ясно, че отворят ли се банките започва неконтролируемо теглене и фалит. ЕС сам се нахендри. Такива процеси трябва да се правят на тихо, в сътрудничество с всички заинтересовани и мигновенно. Почнат ли да се разнасят из медиите става апокалипсис.....

21 Март 2013 09:19
Русия губи единствената си военно-морска база в района-тази в Тартус,Сирия

те нали руснаците агресори а само едничка база..
Виж демократите usrael са друго нещо

Пентагонът е собственик или наемател на 702 бази в 130 държави.
21 Март 2013 09:21
А, да само руска база липсва в Кипър. Има две английски, турска (в турската част), сега и руска.
21 Март 2013 09:23
Братята,
вчера обясних внимателно, че Великобритания няма бази в държавата Кипър. На географския остров Кипър просто има 2 юридически държави ( Кипър и Великобритания) и една де факто държава - Севернокипърската турска република!
21 Март 2013 09:26
Продължаващото бездействие на кипърските банки създава сериозен проблем за жителите на острова и за бизнеса. Много хора са останали без пари за най-належащи нужди, много фирми не могат да платят на своите служители и снабдители. Това засяга и десетки хиляди българи, които живеят на острова.
21 Март 2013 09:30
Panayotis 21 Март 2013 09:26,
Тази контестация я знаем, но иначе слабо (поне аз) разбираме какъв е изхода ако си грък и знаеш повече то кажи го.
21 Март 2013 09:30
То и тук от три години е така, само дето бройката засегнати българи е бая по- голяма.
21 Март 2013 09:34
.
21 Март 2013 09:39
Малко повече от половината от общата сума по депозитите - 56,6 милиарда евро, е на кипърски вложители.
...някои може ли да раздели тази сума на броя на жителите на острова? Благодаря;

Не забравяйте онова газово поле, открито наскоро, и договора с Израел за съвместна експлоатация, или паметта ме подвежда?
21 Март 2013 09:43
Rogatia,
Кажи ми поне една единствен апричина да не им трябва!
До 2015 се взе решение за възстановяване на Средиземоморската ескадра от 5-6 кораба от Разрушител нагоре.
Най-вероятно Сирия ще се разцепи и ще се образува малка Алауитска държава около Тартус и Латакия към която ще се присъдинят християните които граничат с тази общност. Това ще е нещо като "руски Израел" в сърцето на същинския Близък Изток. Кипър е идеално място за логистика и опорен пункт за "отскок".

21 Март 2013 09:44
Май нещата отиват към геостратегически сблъсък и съответно решения. Все по-ясно става, че ключът е в Москва. Не зря Барозу и еврокомисарите днес отиват на крака в руската столица. Очевидно има защо. Снощи Бернанке каза, че кипърската криза не заплашва да се отрази на щатите. В случая изявлението му де факто означава, че кипърската криза прави така да им пари и на тях под краката. Така че нищо чудно и горещата линея Москва-Вашингтон да е прегряла през нощта по същия повод.
21 Март 2013 09:45
Тази контестация я знаем, но иначе слабо (поне аз) разбираме какъв е изхода ако си грък и знаеш повече то кажи го.

Не знам какъв е изходът. Просто обръщам внимание на човешката страна на кризата, която за мен е по-важна от разните геополитики.
21 Март 2013 09:52
Изходът е яка инфлация в цялата еврозона и много вероятното й разпадане. Което, от друга страна е логичен изход тъй като всеки трябва да има в паничката толкова, колкото държавата му като цяло е изработила и вероятно ще отбележи край на живота назаем.
Изгарянето на парите в банките не е краят на света, този филм вече сме го гледали.
21 Март 2013 09:55
Kanavaro 21 Март 2013 09:44
Май нещата отиват към геостратегически сблъсък и съответно решения. Все по-ясно става, че ключът е в Москва. Не зря Барозу и еврокомисарите днес отиват на крака в руската столица.

Отиват зер. ЕС-то са банкрутирали и бедни мишки. Всичко купувано и строено на версия, че и източна Европа вкараха в клопката на кредитното робство.
От друга страна как може банки в които са инвестирани толкова пари на вложители от цял свят са банкрутирали?
21 Март 2013 09:55
Естествено човешката страна е много важна. Човек цел живот спестявал и накрая минава големата ножица. Кофти.
Но къде са парите и как така се получи? Говори се че има "инсайд". Дни преди да затворят банките е имало износ на милиарди от Кипър. И както винаги пешкира опира обикновения човек. Та кой нормален човек когато отворят банките нема да хукне да си спасява каквото може да се спаси. Помня баща ми как висеше пред една банка от 6 сутрина през 1996 и взимаше всеки ден по 100 долара. Некои немаха тоя шанс и получиха я 20 чифта маратонки я 100 кила фиде и други такива култови работи....
21 Март 2013 09:57
Незнам кой с какьв акьл предложи да се вземат проценти от вложителите. Явно всички са си мислили че парите са незаконни на руски чиновници от средна рька. От днес се оказа че са се опитали да гушнат директно пари на руски дьржавни фирми. Дилетанство на ниво разузнавателни служби и икономически министри. План В няма никой. Всичко вьрви кьм Леман Брадьрс 2 с известните последствия. Да се готвят Малта, Люксембург и после май Лондон.
21 Март 2013 09:59
Изхода е да се даде по 1 кирка и лопата на всеки грък и кипърец и да се хващат на работа.
Че аман от хрантутници и мошеници
21 Март 2013 10:01
Цялата тази работа с кипърските банки освен, че е грабеж е още и провокация към националната сигурност на Кипър и региона на Средиземно море.
21 Март 2013 10:03
До скоро и аз имах толкова (или поне за малко да ги имам), обаче, както се пее в едно старо „поп-фолк“ парче, чиято изпълнителка (певачка) май-май се мандахреца из Кипър, ...но ми се размина . . .
WesternTwilight
21 Март 2013 10:03
Всичко вьрви кьм Леман Брадьрс 2 с известните последствия.

Иска ви се на вас гърчетата, шантажирате целият свят.
"Ако ние фалираме ще повлечем всички с нас"
На най !!!
Борсите не са мръднали, никой в останлата част на ЕС не си е теглил парите, хората са спокойни.
Ще си фалирате с кеф, ще го отнесете: Кипърци, Гърци и Руснаци ... останалият цивилизован свят дори няма да разбере какво се е случило с вас.
Така че по полека със "заплахите".
+ Цяла Европа (включително Испания, Италия, Португалия) не може да ви ДИША
21 Март 2013 10:06
Timbuktu,
Най-вероятно ЕС е станал жертва на собствената си пропаганда. Вчера френския външен министър или финансов се изцепи, че "половината от чуждите граждани в Кипър били забележете "руски олигарси". Десетки хиляди олигарси явно имало на Острова на Афродита. WOW....
ПСВ почна от Балканите с изстрела на Гаврило Принцип, какво ще почне сега един господ знае, но ако не се потуши пожара немедленно това ще разруши световните финанси които се крепят на магия.....
21 Март 2013 10:06
Ачка явно ти е заседнало нещо грьцко и не те оставя. Оплачи се на доктора не на форума. Ти откьде беше точно че се буташ в цивилизования свят?
Сигурен сьм че имаш синя крьв
21 Март 2013 10:06
ЗИП-е! Ако руснаците не са си научили урока, че една база, освен да е защитена откъм морето и въздуха, още и отзад - по суша, то тогава не им трябва, бадева ще потрошат сума ти пари за ялова работа. Справка - Порт Артур 1904г., Талин и Рига 1941г., Севастопол 1942г.
21 Март 2013 10:10
Аз пак питам, тези банки чия собственост са? И как така банкрутират, като вложителите наливат такива огромни суми? Защо никой не иска отговорност от тези , които управляват банките?
Я да взема да проверя сам, каква е играта тука.
21 Март 2013 10:10
Не бойте се гърчета.
До края на деня най-вероятно "гордите" Кипърци (който така смело отхвърлиха плана на ЕС) ще гласуват наново и този път ще гласуват ЗА.
Византийският им номер не мина (ама толкова са прозрачни горките).
Ще урежат депозитите и ще се молят на майка Европа да ги спасява.
И ръка ще целуват, че иначе ще останат гладни за великден
21 Март 2013 10:12
Аз пак питам, тези банки чия собственост са?

Аз пък да ти кажа - държавни са. В Кипър повечето икономика е държавна.
21 Март 2013 10:13
......вероятно ще отбележи край на живота назаем


Въх, недей. Темелите на развития капитализъм да рухнат? Какъв смел ревизионизъм.
21 Март 2013 10:13
Както и бях предвидил предложението е да се закрив Laiki bank и да се спавят другите 2... Да видим сега кой ще изпищят...
21 Март 2013 10:13
Аче, ти турче ли си уа, или само си толко тъпо?
21 Март 2013 10:14
Rogatia,
сега е ерата на ядреното оръжие и флота на една ядрена държава е абсолютно неуязвим от страна на други големи играчи.
Флота се използва като "дубинка" за бой по канчето на аборигените.
Времето на големите морски битки безвъзвратно отлетя. Англо-аржентинската война е последен римейк, но там условията бяха други и самите ингилизи смехотворно нерешителни.
21 Март 2013 10:17
Доклкото разбирам кипърците са намерили 4.2 милиарда евро от нужните им 5,8. Познайте къде ще бръкнат?
Естествено ще опапат пенсионните фондове. Църквата ще заложи имоти и другото което остава ще се събере отнекъде. Русия също ще помогне с някъква сума...
21 Март 2013 10:17
Време е Изтока да създаде своя алтернативна банкова система и валута, че западната много лъжлива и изпортена. Гарантирам , че останалия свят веднага ще се насочат на Изток. Стига са го отлагали.
21 Март 2013 10:24
Изходът е яка инфлация в цялата еврозона и много вероятното й разпадане. Което, от друга страна е логичен изход тъй като всеки трябва да има в паничката толкова, колкото държавата му като цяло е изработила и вероятно ще отбележи край на живота назаем.
Изгарянето на парите в банките не е краят на света, този филм вече сме го гледали.
Само дето германците още изпитват неистов страх от хиперинфлацията във Ваймарската република, която докара националсоциалистите на власт.
Споменът за ваймарската хиперинфлация диктува поведението на германците в еврокризата
Натисни тук
От друга страна как може банки в които са инвестирани толкова пари на вложители от цял свят са банкрутирали?
Много ясно - банките са преточени, както преточиха нашите банки през 1995/96 г. Преди няколко години Норвежкият суверенен фонд беше преточен през Уолстрийт, та сега за някакви кипърски банки с препрани пари в тях ли ще се поколебаят.
И как така банкрутират, като вложителите наливат такива огромни суми? Защо никой не иска отговорност от тези , които управляват банките?
В момента спрямо кипърските банки и голяма част от техните вложители се прилага типичен мафиотски подход - никой няма да се оплаче, че са му откраднали парите, които самият той е откраднал преди това
21 Март 2013 10:25
Kanavaro

Вероятно се ползва същият сценарий като с Гърция - рекетиране на ЕС. Да ама тоя път Русия е категорична - "ако трябва ще ги купим". Та за туй вероятно са тези черезвичайни посещения и консултации!
21 Март 2013 10:35
Само дето германците още изпитват неистов страх от хиперинфлацията във Ваймарската република, която докара националсоциалистите на власт.

И това е вярно (виж "Черният Обелиск" на Ремарк), но в един момент положението няма да може да се удържа вече от Германия, Финландия и Холандия. Много станаха дупките.
Създавайки ЕС и еврозоната липсата на механизми за изключване на една държава от общността създава в момента непреодолими проблеми, които ще завлекат цялото ЕС в калта. Защото солидарността е до време и възможности. Ако имаше такъв механизъм нямаше да сме свидетели на безсрамно изнудване, а всяка закъсала държава щеше първо, да държи финансите си по-изкъсо без да харчи прекомерно, второ, да контролира банките си и ги предпазва от рискови инвестиции така, че да имат ликвидност, и трето ако изпадне в криза щеше да предприеме необходимите болезнени мерки за оздравяване на икономиката.
21 Март 2013 10:42
Защото солидарността е до време и възможности. Ако имаше такъв механизъм нямаше да сме свидетели на безсрамно изнудване, а всяка закъсала държава щеше първо, да държи финансите си по-изкъсо без да харчи прекомерно, второ, да контролира банките си и ги предпазва от рискови инвестиции така, че да имат ликвидност, и трето ако изпадне в криза щеше да предприеме необходимите болезнени мерки за оздравяване на икономиката.

Круелке разбиранията ти са малко по напред от тези на Ачката който вярва че с раздаването на кирки на населението се оправя проблема. Как точно което и да е правителство ще контролира банките, който освен че са частни са и мултинационални. Какви рискови инвестиции като споменатата Леман беше АААААА, както и европейските (грьцките) облигации в който инвестираха кипьрските банки.
21 Март 2013 10:44
Създавайки ЕС и еврозоната липсата на механизми за изключване на една държава от общността създава в момента непреодолими проблеми, които ще завлекат цялото ЕС в калта.
Няма нужда да се изключват провинили се и свръхзадлъжнели страни от ЕС и еврозоната. Директното конфискуване на спестяванията като първа крачка и връщането на старите национални валути в тези страни, като втора крачка, които веднага след това да бъдат девалвирани (с което се постига още една конфискация на спестяванията), са достатъчно ефективни методи, с помощта на които тези страни да бъдат наказани, а населението им да плати дълговете на своите държави.
21 Март 2013 10:49
ЕС раздаде над 600 млрд. евро за спасителни планове, но се опъна на последните 5,8 млрд. Сякаш измислено от някой пожарникар. Или от охранител, каратист, паркетен генерал или стринка от ГДР. Или от Бонго-бонго. Всичките деятели на ЕНП, която доминира Еврогрупата са от един дол дренки и трябва да бъдат изметени.
21 Март 2013 10:56
Опънаха се за едни смешни и жалки 5,8 милиарда евро шот са кухи буквояди като оня Ромповидния.
Било написано, че помощта не може да бъде по голяма така, че дълга да е над 160% от БВП. Точно било изчислено, че с 10 милиарда помощ и дълга на Кипър отивал на кота 157% от БВП. А на Кипър му требели 17 милиарда евро. И какво измислиха европейските рапони. Чели недочели че в Кипър е пълно с "руски мафиоти" си казаха "абе шо да не им вземем по 10% те ще си мълчат шот иначе шъ се издадат. Да си беха направили труда да разберат, че там има държавни структури и ще се стигне до международен скандал с нечувани последици. Брюкселски кухи зелки.....

21 Март 2013 11:17
От всичко, което четох до сега, Grunda направо ми скина джигеря с прозорливостта си , че Русия щяла да загуби базата си в Тартус.... разбираш ли.
Абе, като си в този форум, барем малко от малко анализирай какво става или виж ЗИП-я: -той ти е казал, че Сирия ще я делнат на две - кланът Асад ще заеме стратегическата зона с Латакия , а контролираната от Москва опозиция - останалата част от Сирия. Башибозукът ще бъде отсвирен, в буферната зона ще има руски, френски и италиански сини каски под флага на ООН.
Може да се предполага , без да твърдя , че българските кинти в Кипър са много повече от 100 млн. Дали известни наши политици са успяли да изкарат кинти преди кризатата- ще се разбере по разкешването им преди изборите и в следващата предизборна кампания есен 2013-зима 2014 г.
Почти цялата ЕК е в Моксва на килимчето при тов.подполковник. Засега подполковника е непоклатим - газовото находище и военна база или тази криза ще бъде начало на инфектиране на целия ЕС и прощай Петя . Капиталовложенията на средния руснак- защото те горят, олигарските са офейкали, ще бъдат компенсирани./Кипър риска 30 % еднократно данък върху 25 млрд. руски вложения /
А тов. Мендель, неочаквано , се държи повече от ястреб.
21 Март 2013 11:26
Да си беха направили труда да разберат, че там има държавни структури и ще се стигне до международен скандал
Държавни пари в офшорни сметки
Може да се предполага , без да твърдя , че българските кинти в Кипър са много повече от 100 млн.
Да, в местни офшорни компании, контролирани от български собственици.
21 Март 2013 11:36
Според последни сведения, обсъжда се смекчен вариант на данъка върху депозитите, с 3% до 100 000 Евро, 7% от 100 до 500 хиляди и 9% от 500 хиляди нагоре. Възможно е банките да работят от петък, но с ограничения върху движението на капитали.
21 Март 2013 11:38
По какво се познават червените празни кратуни?

Че като им замирише на Съветски съюз, изпадат в необуздана свръхвъзбуда и логорея.

Никаква хигиена, ей, не се научихте, че като си зарАзен, трябва да си слагаш носна кърпичка пред отверствието, за да не пръскаш слюнки наоколо.
21 Март 2013 11:38
Круелке разбиранията ти са малко по напред от тези на Ачката който вярва че с раздаването на кирки на населението се оправя проблема. Как точно което и да е правителство ще контролира банките, който освен че са частни са и мултинационални.

Вече го правят. Я опитай да вземеш кредит в която и да е държава да видим дали ще ти дадат ако нямаш достатъчно доходи? А преди кризата как беше? Мижави семейни доходи и жилищен заем, превишаващ десет пъти средния брутен годишен доход.
Освен това се създават и национални банкови регистри така, че някой, който не може да си покрива заемите към една банка да не може да тегли и от друга.
21 Март 2013 11:44
The New Rulers of the World / Новите владетели на света ( BG suntitles )

http://www.theworld-11-11-11.com/blog/novite/2013-03-21-642#.UUrVMTdR70E


Невидима империя:Създаването на новия световен ред

http://www.theworld-11-11-11.com/blog/red/2013-03-21-641#.UUrWVjdR70E
21 Март 2013 11:45
Да попитам само: СЕГА ЕС ли са виновни, че Кипър като държава, банкова система и офшорна зона е банкрут? Защото кипърските банки май по собствена инициатива са набутали 2/3 своите капитали в гръцки държавни книжа. 3/5 от техните капитали са с тъмен произход (руски олигарси, руски фирми та и руски държавни пари, сръбска мафия, български, румънски и всеккви балкански скрити кашета). Защо лихвата по депозите в Кипърски банки са средно 5% при средно 1,5% в останалата част на ЕС? Германия ли е виновна, че Кипър като държава е така устроена, че 4/5 от приходите са от банковия, строителния и туристическия сектор? ЕС, доколкото знам, от самото начало предлага тези 6 млрд. собствено участие от страна на кипърската държава да се съберат от вложители с над 100000€ сметки и щавенето на обикновенните дребни вложители и малки местни фирми си е чисто кипърска инициатива. ЕС може ако поиска за миг да оправи нещата, но въпроса тук е принципен. Руснаците са наясно с това и затова също няма да се хвърлят да спасяват на всяка цена своите „източно православни братя”. Кипър е капут, спукан бакон и никой няма да вложи и един пробит долар там докато стандарта не падне значително. Жалко за обикновенните кипърци, но те трябва да проумеят, че до това дередже ди докараха техните управници и банкери, а не Европа.
21 Март 2013 11:45
А преди кризата как беше? Мижави семейни доходи и жилищен заем, превишаваш десет пъти средния брутен годишен доход.

Преди кризата банките бяха докарали цената на панелки в гето до 2 живота работа и спестявания. Това беше пьрвия балон дето грьмна и след него канонадата продьлжава. Нямаше нищо общо с доходи.
Ситуацията вече взе да става комична. Европейската централна банка протила факс че в понеделник цяла да спре парите.‌Интересно ми е какви пари праща днес след като банките не работят. Явно отиде конйо в реката и сега се тьрси кой ще е заека с шапка.
21 Март 2013 11:46
Еквадор е пример как една страна може да се измъкне от лапите на МВФ.
Не е изключено Кипър да последва примера й.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД