:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,762,923
Активни 184
Страници 10,546
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Свърши телевизионната приказка на измисления герой Борисов

Главната задача на служебното правителство ще бъде да прекъсне връзките на изпълнителната власт със сенчестата икономика и монополите, казва социологът Цветозар Томов
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Цветозар Томов
Цветозар Томов е роден през 1954 г. в Плевен. Завършил е журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Занимава се със социология от 1986 г. Преподавател е в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Шеф на социологическата агенция "Скала".

--------



- Г-н Томов, изненада ли ви решението на премиера да подаде оставка?

- Не, аз го очаквах и дори на няколко пъти го прогнозирах.

- Неизбежно ли беше?

- Да, защото ескалацията на уличните протести щеше да се фокусира върху фигурата на Бойко Борисов в степен, която да направи невъзможно избягването на подобно решение. Смятах, че то ще бъде взето до края на седмицата. Мисля, че Борисов постъпи разумно, като го направи още сега.

- Оставката бе разтълкувана като бягство от отговорност, тъй като тя не решава проблемите на протестиращите.

- Аз лично не бих я назовал така, въпреки че става дума за човек, който многократно е бягал от отговорност, по простата причина, че той вече нямаше как да поеме политическа отговорност за развиващата се в страната политическа криза. Напротив, за да може да бъде поета тази отговорност от някого в страната, Борисов трябваше да си отиде. Така че той постъпи държавнически и мъдро, може би за първи път в живота си.

- Какво срина харизмата му. Само допреди месец рейтингът му беше на прилично ниво, а ГЕРБ продължаваше да е водеща политическа сила?

- Рейтингът на премиера още е на едно прилично ниво, но тенденцията да пада я наблюдаваме от доста време. Това, което срина популярността на Борисов, е реалността. Борисов е измислен герой в телевизионна приказка. Тази приказка започна да звучи все по-неправдоподобно на хората, защото реалността непрекъснато им показваше нейната неистинност. В момента хората вече не вярват на тази приказка. Все повече хора не вярват. И това е естественият край на политическата кариера на Борисов. Независимо от това, което ще постигне тази партия и той лично на изборите, предстои тази приказка да свърши, защото никоя приказка не може да се противопостави на реалността. Не е изключено скоро да узнаем, че и финансовата стабилност и бюджетна дисциплина са били един мит, поддържан само в медийното пространство. Дано да не е така.

- Как смятате, че ще се отрази този жест на изборите? Възможно ли е той да върне загубените проценти на ГЕРБ?

- Да, възможно е, ако следващото правителство не се справи. Ако не покаже, че България може да бъде управлявана по-разумно, по-цивилизовано, по-справедливо от начина, по който това се случваше през последните 4 години. Мисля, че това е политическата стратегия на Борисов - да се отдръпне встрани и да остави другите да вадят неговите кестени от огъна. Главната задача, според мен, на следващото служебно правителство ще бъде да прекъсне връзките на изпълнителната власт със сенчестата икономика и монополите.

- Мислите, че тази връзка някога е била прекъсвана през последните 23 години?

- Не, не мисля, но толкава дебела и здрава, колкото стана през последните години, никога не е била.

- Мислите ли, че едно служебно правителство за няколко месеца може да се справи с такава сложна задача?

- Трябва да го направи. Иначе лошо. Обстановката в страната е нетърпима. Главната причина за социалните протести е обстоятелството, че стотици хиляди хора просто нямат никакви нормални, човешки и икономически перспективи, нямат възможности да живеят като хора в 21 век.

- Нима вярвате, че едно служебно правителство може да промени това?

- Не просто може, то е длъжно да го промени. По същия начин, по който, ако капитанът на един кораб напуска борда със спасителна лодка, следващият капитан трябва да спре потъването. Иначе ще потъне заедно с кораба.

- Има ли капацитет президентът да излъчи силно служебно правителство?

- Честно казано днес (вчера, бел.ред.) до 9.30 ч. не, но се надявам капацитетът да му е възникнал в последните часове.

- Как трябва да изглежда служебното правителство според вас?

- Да не бъде доминирано от никоя политическа сила и по възможност в него да са събрани хора, които имат някакъв управленски опит и са показали, че могат да бъдат отговорни към бъдещето на страната.

- Позата на опозиция, която Борисов зае при хвърлянето на оставката, ще му донесе ли точки в предизборната надпревара?

- Той винаги е заемал позата на опозиция, дори когато беше в ролята на премиер. Просто сега тази поза стана по-малко смешна. Аз не помня нито един случай, в който Борисов да е обяснявал собствените си гафове с друго, освен с действията на някой, който има повече власт от него. Винаги е искал колкото се може повече власт, за да се справи с нещата, а когато я получи, започва да оправдава несполуките си или с властта на миналото, олицетворявано от Станишев и Доган, или с външни фактори. Не си спомням някога да е оправдал собствените си гафове със собствените си действия. Той е вечен опозиционер по манталитет. Сега влиза в по-подходяща опозиционна роля. Надявам се да става все по-подходяща в бъдеще.

- Плаши ли ви фактът, че ключови институции, като Конституционния съд, от който зависи честността на изборите, и ДКЕВР, от който се чака решение на проблемите с цената на тока, са неокомплектовани?

- Това е един от проблемите, които трябва да бъдат разрешени час по-скоро. Впрочем парализата на институциите не е от сега. В някакъв смисъл е по-добре, че някои от тях са обезглавени, за да могат да се намерят глави за тези институции. По-лошо е там, където институциите не са обезглавени, но на техните шефове не може да се разчита.

- Кои трябва да са трите ключови задачи на следващия кабинет, съставен след избори?

- Основното, което трябва да се промени в България, е властта да допусне контрол върху себе си. И аз се надявам политическият шамар, който българският народ си зашлеви сам с избора на Борисов, да подейства в това отношение. В България няма работещи институции, които да позволят граждански контрол върху властта. Именно затова правителството падна в резултат на единствената форма на граждански контрол, която няма как да бъде забранена - бунта на улицата. Тези институции трябва да се развият в целия им спектър - от медиите, които имат много грехове пред българските граждани в последните години, до легитимираните в законодателството форми на граждански контрол, които на практика не се прилагат. В противен случай би било тъпо да разрешаваме всички проблеми и безобразия чрез уличен натиск. Вторият фактор е да спрат злоупотребите с власт, той е свързан с първия. И третият фактор е да се сложи ясна разделителна линия между държава и организирана престъпност. В момента такава линия няма.

- Нужно ли е да се промени следваният дотук икономически модел, за което се говори все по-често?

- Ако тези три неща се случат, икономическият модел няма как да не се промени. Монополизацията на българската икономика е резултат на незаконната симбиоза между държавата и сенчестия бизнес.

- Понякога бизнесът не е сенчест.

- Когато се стигне до такава симбиоза, имаме правото да го наричаме сенчест. Най-малкото защото начинът, по който пазарът функционира в България, се определя от задкулисни действия. В България няма реално функциониращ пазар. За да имаме растеж, би трябвало по някакъв начин да се отпуши икономическата инициатива. Има и още маса частни проблеми, свързани с наследството на ГЕРБ, които тепърва трябва да се решават. Най-болезненият от тях е може би крайно ниският жизнен стандарт на огромни групи хора. Другият е затъването на дребното предприемачество, което практически фалира, а то е гръбнакът на средната класа. В изключително тежко състояние е пенсионната система, здравеопазването, образованието. Проблемът, заради който досега не можеше да има разумен дебат по тези теми - диктатурата на Борисов, отпадна. Оттам насетне се изправяме пред реалните си проблеми.

- Като виждате кои са основните политически играчи, които евентуално ще поемат управлението след изборите, считате ли, че те са в състояние да започнат този разумен дебат?

- Или ще го започнат, или гражданските протести ще продължат и ще пометат и тях. Досега нашата политическа класа се показа негодна да разреши проблемите на страната.

- Тя си е все същата. Без появата на нови политически субекти считате ли, че вълкът ще си промени нрава?

- В момента сме достигнали стадий, при който е невъзможно да се оцелява политически, без вълкът да си промени нрава. Вълците с непроменен нрав ще бъдат изхвърлени от политическия живот. България е в състояние, в което повече не може да бъде управлявана по този начин. Не може повече да се злоупотребява така масово с власт. Не може най-некадърната част от българското общество да управлява държавната администрация. Всичко това трябва да се промени, иначе просто няма как да съществува тази страна в рамките на ЕС. Аз не смятам, че това ще стане в резултат на нечия добра воля. То ще стане, защото сме стигнали едно дъно и по-надолу не можем да дълбаем.
64
14997
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
64
 Видими 
20 Февруари 2013 19:43
Приказката тепърва започва. Ама няма да е Андерсенова, а Грим-ова.
20 Февруари 2013 19:45
Преподавател е в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Как така, нали уж го напусна в протест срещу докторясването на Стоичков?
20 Февруари 2013 19:47
Точно -
------------------------
Блогът на Генек

20 Февруари 2013 19:49
Няма такава наглост. Няма такова безочие. Няма такъв гьонсуратлък , като този на гербераста. Трябва да си пълен кретен и идиот за да сложиш Светините Ботев , Левски + Симеон Велики на обложката за подкрепа на един криминален буклук , какъвто е Борисов ; Буда - сравнен с Апостола ... Това и цигани не биха го направили.
20 Февруари 2013 19:57
Томов
20 Февруари 2013 20:10
... започва да оправдава несполуките си или с властта на миналото, олицетворявано от Станишев и Доган, или с външни фактори.
Нима не е вярно? Не зная някой да е минавал през минно поле и да е ... оцелял. И - тежко на студентите от "Паисий Хилендарски"! Щом подобен дявол им чете Евангелията...
20 Февруари 2013 20:14
Мисля, че това е политическата стратегия на Борисов - да се отдръпне встрани и да остави другите да вадят неговите кестени от огъна.

А, добрутро, експерте. Това го пиша тук още от президентските избори.
20 Февруари 2013 20:22
Добър анализ. Не особено задълбочен, но без празни приказки.
20 Февруари 2013 20:30
В България няма работещи институции, които да позволят граждански контрол върху властта.
А опозицията какво прави в парламента?
Вторият фактор е да спрат злоупотребите с власт, той е свързан с първия. И третият фактор е да се сложи ясна разделителна линия между държава и организирана престъпност.
Хм, но злоупотребата с права и "публично.частното" партньорство да продължи.
Как така, нали уж го напусна в протест срещу докторясването на Стоичков?
Когато дренките почнаха да падат, човекът си е приготвил кошницата. Предприемчив е, не е черпаклия да чака някой да му донесе дренки.
20 Февруари 2013 20:41
"човек, който многократно е бягал от отговорност" - Все едно в Гърция техния премиер да подава всяка седмица оставка, заради мини-войните, които се случват по Атинските улици!? Пред които нашенската сношна тупурдия изглежда като детска игра...
20 Февруари 2013 20:59
Борисов е измислен герой в телевизионна приказка.

Приказките обикновено имат добър край.Това не е приказка, това е кошмар и героят си е съвсем реален.Де да можехме да се събудим и ...да я нямаше тази маймуна!Всъщност - нека си я има, даже би ми било интересно да прекарвам дори и часове пред клетката в зоологическата - където и е мястото.
И банани ще и хвърлям.
Дори и да бъркам - нека да е приказка- в приказки вярват малки, наивни и неосведомени деца.
ОК - нека да намерим тогава начин, да накараме тези деца в деня на избора да си стоят в къщи!
Или поне далеч от урните, а???
Щото ми е писнало от дребни олигофренчета, а видя се -не само на мен!
20 Февруари 2013 21:01
...Вълците с непроменен нрав ще бъдат изхвърлени от политическия живот. България е в състояние, в което повече не може да бъде управлявана по този начин....

Така е. Изтребването на сите досегашни партийни вълци, требе да стане национален спорт. За доброто на България.
20 Февруари 2013 21:13
Тоя нали беше напуснал Пловдивския в знак на протест заради доктор хонорис кауза Хр.Стоичков?Оказа се, че Марадона пък е доктор хонорис на Оксфорд и там на никой не му дойде на ума да протестира, та се получи малко неловко с г-н Томов.Та въпросът ми е напуснал ли е или само е вдигал пушилка за да го забележат.
20 Февруари 2013 21:22
Много добро интервю, всичко е казано перфектно! Браво Томов! Това много ми хареса:
Не може повече да се злоупотребява така масово с власт. Не може най-некадърната част от българското общество да управлява държавната администрация
20 Февруари 2013 21:23
Какъвто мутрофашистът, такива и антифашистите...
20 Февруари 2013 21:26
Толкова много глупости на толкова малко място.
Сериозно постижение.
Да са живи и здрави студентите в Пловдивския университет.
20 Февруари 2013 21:30
Това много ми хареса:

Не може повече да се злоупотребява така масово с власт. Не може най-некадърната част от българското общество да управлява държавната администрация
Сиреч требе индивидуално да се злоупотребява с власт и най-некъдрата част от българското общество е - ама това никога не съм аз. Та коя е най-некъдърната част - "придприемчивите мургани" бизнесмени (изгонени от Франция), лустрираните пишман-икономисти или степендиантите на "Магнаурската" школа в Симеоново? Или се визира само социологията и то само в лицето на Румяна Бъчварова?
20 Февруари 2013 21:39

Гражданският контрол може да бъде регламентиран юридически чрез ВНС и промени в конституцията.
Друг начин няма.
В противен случай улицата ще помете партийната система, като по този начин ще застраши демокрацията.
20 Февруари 2013 22:04
Гражданският контрол би следвало да е под формата на изцяло мажоритарно избрани депутати с възможност за отзоваване. Всеки трябва да може да гласува за всеки един от кандидат-депутатите (без райониране).

Същото се отнася и за съдебната власт и конституционния съд в частност.
20 Февруари 2013 22:11
никоя приказка не може да се противопостави на реалността

Мисля, че това е едно дълбоко грешно твърдение. Добрият наратив има свойството да формира деиствителността. Спомнете си за "кръв, пот и сълзи" или "г-н Горбачов, сринете тази стена"
Проблемът в нашия случай е, че наративът беше слабичък. Егати юнакът, дето четири години се бори с триглавата ламя, и така не му остана време да формулира как ще целуне красавицата.
20 Февруари 2013 22:15
гошо! Съгласен на 100%!
1. Пряко избиране на Главния Прокурор и Председателя на ВСС
2. Мажоритарен избор на депутатите

Може ли това да се постигне чрез референдум? Че с Велико Народно събрание няма да стане. 2/3 ти от депутатите трябва да го свикат, а това няма как да стане! Гарван гарвану око не вади!
20 Февруари 2013 22:16
ПС Забравих класиката "I have a dream!"
Както и да е, в момента не виждам, кой може да съчини такъв наратив. Иначе казано, усеща се отчайваща липса на лидери.
20 Февруари 2013 22:33
Иначе казано, усеща се отчайваща липса на лидери.

Байгън вече от Лидери и Спасители!
Еле па тъпкани с "харизма"...
20 Февруари 2013 22:37
Изпускаш момента, че трябва да имат и визии !
20 Февруари 2013 23:41
Стига сме анализирали и критикували, дайте предложения на къде да я подхващаме.
Никой не иска да се опита да предложи икономически мерки и модел за развитие.
България е пълна с критици, аналитици, анализатори и политически мрънкалници, нямаме основното, ИДЕЯТА какво да правим и как да го правим!
Стига с разсъжденията по темата кой бил крив, стига с досиета и нафталини, давайте да мислим какво правим.
В нашето общество явно няма място за БСП, СДС, ДПС, НДСВ и разни бивши нафталини, идват избори историята ще се повтори ако не излезе предложение и идея които да ориентират държавата на къде да върви.
21 Февруари 2013 00:11
Тоя смешник с родата при пръмица ли беше?
До кога с тея клоуни, туварищи?
21 Февруари 2013 00:12
ИДЕЯТА какво да правим

Още един със сопата. Чакай, бе колега. Какъв икономически модел те гони. Ние него си го избрахме. И не е той проблема. Или искаш държавно-монополистичен модел?
Гледай по-широко на нещата. Какво ще кажеш за върховенството на закона например?
21 Февруари 2013 00:38
Чичо Тиква се изявяваше в опозиция само защото беше кмет. Това няма как да се случи още един път и Тиквата е напълно неспособен да влезне в ролята на речовит опозиционер, който атакува управляващите от парламентарната трибуна, използвайки аргументи и витиевати метафори. Същевременно пропускайки заради парламентарните си задачи редовното мачле с Вучката. ГЕРБ са били "опозиция", но само в смисъла на селски изпълнения като "Ела пред Министерския съвет да се бориме и със саби да се колиме".
21 Февруари 2013 00:46
zdran
21 Февруари 2013 00:48
Ей, богу, не знам как да се изразя по-ясно. Тиквата- това, Дмитриевич- онова.
Всичко се случва, защото фундамента е крив. Преди 20+ години, ние решихме да се развиваме по един начин, условно наречен европейски.
Този начин предполага като основни ценности, свобода на мненията, прява на личносття, разделение на властите, върховенство на закона и тем подобни щуротии.
Кажете ми коя от тях е факт в нашата родина.
Ако бяхме протестирали,когато избираха ВСС, така както протестираме днес, може би сметките за тока щяха да бъдат различни....
21 Февруари 2013 00:55
Упс, изпуснал съм пълен член и съм писал я вместо а.
21 Февруари 2013 01:17
Цветозар Томов
21 Февруари 2013 01:18
Моите уважения към метода на г-н ЦвТомов, но за да ни бъде по-полезен, е следвало той да бъде пречупен и през задължителната в този случай, втора призма на анализа.
Познавателната ни Проблема днес има своя "практически" смисъл, току между Социологията и Политологията, докато хората стигат и остават до, "То е ясно, ама как да го направим, че да стане?". Общата социология не дава отговор на този въпрос, защото загърбва задължителният си, анализ на системата на управление. Приложи ли се такъв, Отговорът и сам си идва, като структурен анализ на социологическата система. Става дума за необходимостта от дълбоко преструктуриране на системата на политическото ни общуване в модерно Общество, до която ББ и хората му не стигнаха да сетят. Дано им стигне през следващия мандат...
21 Февруари 2013 01:44
Все едно в Гърция техния премиер да подава всяка седмица оставка, заради мини-войните, които се случват по Атинските улици!? Пред които нашенската сношна тупурдия изглежда като детска игра...


Те затова гърците преди няколко седмици обстрелваха офиса на премиера си със снайпер, а на финансовия си министър т.нар. критски революционери му изпратиха куршум в писмо като предупреждение да чака покушение А тук заради един неработещ газов пистолет срещу Доган ореваха орталъка
21 Февруари 2013 06:20
Добре, но липсва грам икономическа мисъл - все пак главното в тези бунтове, които са по същество хлебни, е немотията. Как да се стимулира заетостта, доходите, а не смао как да се обуздаят монополите - това е въпросът. И г-н Томов сякаш никога не е мислил и чел по него.
21 Февруари 2013 07:12

О:Главната задача, според мен, на следващото служебно правителство ще бъде да прекъсне връзките на изпълнителната власт със сенчестата икономика и монополите.
В- Мислите, че тази връзка някога е била прекъсвана през последните 23 години?
О- Не, не мисля, но толкава дебела и здрава, колкото стана през последните години, никога не е била.
В- Мислите ли, че едно служебно правителство за няколко месеца може да се справи с такава сложна задача?
О- Трябва да го направи. Иначе лошо. Обстановката в страната е нетърпима. Главната причина за социалните протести е обстоятелството, че стотици хиляди хора просто нямат никакви нормални, човешки и икономически перспективи, нямат възможности да живеят като хора в 21 век.

Няма как служебното правителство да направи това. Как служебното правителство ще отмени, например, лобистките текстове в законодателството? И какви реални действия може да предприеме това правителство без законодтелна подкрепа? Само за мандата на ГЕРБ приетите лобистки текстове са трицифрено число!
Тоя човечец, заедно с пригласящите му от БСП и ДПС иска да качи и президента на шейната. Защото отсега вече е прието правилото, че Президентът ще носи пасивите на служебното правителство.
Служебното правителство и разпускането на парламента парализират страната до назначаването на ново правителство. Сетне на него ще му е необходимо време - така че реални промени ни очакват най-рано през август и то при най-добро стечение на обстоятелствата.
21 Февруари 2013 07:27
Конституция на Република България
...
Чл.64(3) Избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното.
...
Чл.99(5) Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в срока по чл. 64, ал 3. Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание.



21 Февруари 2013 07:27
Защото отсега вече е прието правилото, че Президентът ще носи пасивите на служебното правителство.


Че имаме ли Президент? Не че имахме избор.
21 Февруари 2013 07:44
Българска работа!!!
Рушнахме колибата, без да знаем какво да правим...
Еми..да извикаме хората дето знаят!
Не е ли факт, че читави управници у нашенско няма...факт е...вече сума ти години.
Е, що да продължаваме агонията?
Правилното решение..е политически да се обявим за протекторат...на Германия.
За има -няма 20 години...ще ни научат, и как се спазват закони, и как се работи...и как се служи. С 10 пъти по-малко полиция, ще имаме ред, дето не сме го и сънували...за съд и правораздаване-да не говорим. Закони, няма защо да се "коват"...в немско са ги изковали...работещи-отколе.
После...постепенно ще ни прехвърлят, отговорностите, една по една...
Поне ще останат българи на територията. Иначе...се затрихме...одма!!!
21 Февруари 2013 07:46
Чл.64(3) Избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното.


На книга звучи чудесно.
Да приемем, че изборите са в края на април. Това означава Ново народно събрание през май. При сегашното разпределение на политическите сили влизат ГЕРБ, БСП, ДПС, Кунева ....може би "Атака". БСП и ДПС нямат мнозинство. Кунева и Борисов отказват коалиция. И какво става?
Но дори и да излъчи правителство, това Народно събрание ще приема правилник, комисии, и прочее: технологичното време е поне месец.
Още поне един месец ще отнеме законодателното уреждане на въпросите само за енергетиката. Стигнахме ли август?
21 Февруари 2013 07:55
Февраль будет Октябрем. И наоборот.
21 Февруари 2013 08:52
Наоборот - в зад ?
21 Февруари 2013 09:02
Най-вероятно партиите ще отидат на предсрочни избори преди "гражданските комитети"да се организират и да представят общи искания.
Едва ли гражданите ще успеят да вкарат много свои хора където и да било,без реална организация.
Натисни тук
21 Февруари 2013 09:17
А неговият Станишев не е ли измислен!?
21 Февруари 2013 09:20
социолог = шаман мошеник
21 Февруари 2013 09:21
И Румяна Бъчварова ли?
21 Февруари 2013 09:26
какво я прави по-различна?
21 Февруари 2013 09:27
А не, тя не. Това се отнася само за другите, за нашите не вАжи
21 Февруари 2013 09:45
а, бе, щом са ви присърце някои, величайте си ги, това не ги прави по-малки мошеници.
21 Февруари 2013 09:54
При сегашното разпределение на политическите сили влизат ГЕРБ, БСП, ДПС, Кунева ....може би "Атака".

Не бързай.
Нека да видим какво ще кажат хората в неделя. Вече трети ден скандират, че не искат старите муцуни в новия Парламент. Пък и все повече нараства искането за Велико народно събрание и нова Конституция, щото старата вони на мърша.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД