:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,019,981
Активни 209
Страници 12,410
За един ден 1,302,066

Проверки на надути сметки за ток ще има само след жалба

От ЧЕЗ оправдаха високите стойности с по-дългия отчетен период и с декемврийските празници
Снимка: Велислав Николов
Рамадан Аталай (ДПС), Петър Курумбашев (БСП) и Диан Червенкондев (ГЕРБ) участваха във вчерашното тричасово заседание на икономическата комисия в парламента. Депутатите изслушаха ръководството на "Топлофикация-София", а от дружеството отново оправдаха високите сметки за парно през декември със студеното време, кражбите и т.н.
Единствено след подаване на жалба или сигнал ще има проверка или преизчисляване на високите фактури за ток. Това стана ясно от обясненията на "ЧЕЗ България". Компанията от своя страна от вчера е обект на проверка заради съмнения за завишени сметки за електроенергия в Благоевград, Сандански, Гоце Делчев, където тръгнаха граждански протести. Там експерти на дружеството спешно започнаха срещи с гражданите. Сигнали за надути сметки за последния месец обаче има на практика от всички райони под контрола на ЧЕЗ.

Наред с Министерството на икономиката дружеството ще бъде проверено и от експертите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. "Проверката обхваща част от клиентите на ЧЕЗ, тъй като има подадени сигнали. Останалите дружества не се проверяват по този ред, но те така или иначе подлежат на годишна ревизия от страна на министерството", заяви пред "Сега" ресорният зам. -министър Евгения Харитонова. Тя добави, че резултатите от проверките се очакват в началото на следващата седмица.

От ЧЕЗ допуснаха, че действително е възможно да има повишение на сметките, но то се дължало отчасти на по-дългия срок за отчитане на електромерите. През декември той е бил по-голям със седмица. "Възможно е повишението да се дължи и на декемврийските празници", обясни вчера шефът на дирекция "Обслужване на клиенти" в дружеството Димчо Станев. По данни на ЧЕЗ през последните три дни в региона на Благоевград са подадени общо 42 жалби и сигнали за високи сметки за електроенергия, а общият брой на оплакванията от началото на годината е 54.

Оплакванията за високи сметки за електроенергия валят не само от Благоевград, но и от други градове на страната, където токът се разпределя от "Енерго-про" и EVN. Затова вчера шефът на комисията ДКЕВР в парламента Димитър Главчев настоя за проверка и на другите ЕРП-та. "Фактурите трябва да са ясни, независимо от електроразпределителното дружество. В момента хората реално не са наясно какво точно плащат", заяви той.

Според депутата Диан Червенкондев пък трябва да се изчака проверката, назначена от енергийното министерство, и едва тогава да се прецени. "Ако съмненията за нарушения се потвърдят, ще поканим ръководството на ЧЕЗ на изслушване в комисията по икономика. Не искаме да бързаме", заяви той.ЖАЛБИ

Десетки обаждания на ден, свързани със завишени сметки за ток, отчитат от организацията "Активни потребители". "Най-често хората се интересуват дали е имало ново увеличение на тока. Определено има напрежение и казусът с тока и парното се превръща от потребителски в социален проблем", коментира шефът на организацията Богомил Николов.

6
3150
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
06 Февруари 2013 20:35
Според депутата Диан Червенкондев пък трябва да се изчака проверката, назначена от енергийното министерство, и едва тогава да се прецени. "Ако съмненията за нарушения се потвърдят, ще поканим ръководството на ЧЕЗ на изслушване в комисията по икономика. Не искаме да бързаме"...

Абе папур, къде ви останаха предизборните обещания, за национализация на всички ЕРП?
У кашоните ли?
06 Февруари 2013 20:42
Прочели са какво пише в договорите с тях. То, в опозиция, лесно се обещава.
07 Февруари 2013 08:43
"Най-често хората се интересуват дали е имало ново увеличение на тока.

Вместо да задават глупави въпроси е достатъчно да сравнят предишната сметка и новата. Там има цените на ток и на различните допълнителни тарифи, така че може да видят има ли, или няма увеличение! Де*а и олигофрените!
07 Февруари 2013 08:49
Минимална заплата в България 310 лева, а сметка за електричество 340 лева! Къде мога да намеря още нещо подобно, като в България?! Бесправни и бедни хора! В България няма закони за хора, за българи, - гиноцид над българска нация!
07 Февруари 2013 12:01
Ей, ние българите сме людоеди- сами се самоизяждаме.
Пуснахме всякави частни монополи да ни свалят ризите от гърбовете... Заради няколко хиляди лева, хората във властта, които ние сме избрали, са готови и майките си да продадат.
Как ще се оправим по мирен и безкръвен начин- не знам...
07 Февруари 2013 20:08
Това е не само кражба а целенасочен геноцид.Няма как да ме съгласят като ми казват че съм ползвал ток за 50 лв а трябва да плащам 150,за да пълня свинските сатанински гуши на наща престъпна управленческа оргия от българоубийци.Да вярно е че ние сме си виновни,по мирен начин едва ли ще се ликвидират българоубийците-разбирайте партийната мафия.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД