:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 263
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Банките не вярват на бизнеса и са прекалено предпазливи

Ниските данъци вече не могат да компенсират високите и растящи такси, множеството излишни разрешителни, безсмислените лицензи, казва председателят на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски
-Г-н Прохаски, защо смятате, че през 2013 г. икономиката на България ще буксува подобно на миналата година?
- Защото растеж от половин-един процент годишно е като тъпчене на място. Неслучайно българите нямат усещане, че сме излезли от кризата. Да не говорим, че в цели райони хората са убедени, че кризата се задълбочава. Очакванията ни за по-добро второ полугодие не се потвърдиха и растежът за 2012 г. ще е около 1%, а буксуването вероятно ще продължи и през 2013 г. - това показват последните месечни данни за България и международните прогнози за динамиката на европейската и световната икономика. Просто няма признаци за скорошно по-съществено ускоряване.
- Но други икономики - Турция, прибалтийските, се ускориха и растат въпреки враждебната външна среда. Защо ние не успяваме?
- В редовното си проучване Doing business Световната банка отчете влошаваща се среда за България и това няма как да не се отрази на намеренията и решенията на чуждите инвеститори. А без значителни инвестиции не можем да очакваме чудеса. Всички недостатъци на средата, за които говорим от години - липсата на прозрачност, предвидимост и обективност на административната и съдебната система, - си остават и подкопават доверието на инвеститорите. А според голяма част от бизнеса у нас несигурността в средата дори се задълбочава.
Ниските данъци вече не могат да компенсират растящата административна тежест - имам предвид високите и растящи такси, множеството излишни разрешителни, свързани с допълнително заплащане, безсмислените лицензи.
За електронното правителство много се говори, прави се малко, а каквото се прави - е на парче. Вече две правителства в продължение на два мандата правят отделни елементи, а не система. Сега вървят поредни конкурси, но всички специалисти, с които разговаряме, твърдят, че не се действа по единен замисъл. Електронизацията е радикално средство за премахване на пороците на обществените поръчки, но не виждам напредък по въпроса. А време няма - до 2016 г. всички страни от ЕС, включително и в България, трябва да преминат към електронни обществени поръчки.
Хубаво е, че финансовият министър Симеон Дянков наскоро обеща златен регистър за бързо възстановяване на ДДС, но това е мярка, за която се говори от началото на кризата, а регистър няма. Толкова ли е трудно да се идентифицират една по една изрядните фирми, които са на светло и редовно си плащат всички данъци, и на тях да им се даде облекчен режим! Това е особено важно за фирмите износителки, на които понякога ДДС им се задържа дълги месеци.
Вече две години се бавят и промените в Закона за насърчаване на инвестициите, които трябваше да подобрят шансовете на България в конкуренцията със съседните страни за привличане на чуждестранни компании. Споровете за насърченията продължават, след като президентът наложи вето заради някои текстове в закона.
Необходима е специална политика за насърчаване на инвестициите в бедните общини. Виждаме как в градове, където има една-две по-значими български или чуждестранни инвестиции, ситуацията се променя. Например Търговище - благодарение на турската инвестиция в стъкларските заводи средата се промени сериозно и Търговище не е сред най-изоставащите области.
- Кои са най-изоставащите?
- Зависи кои критерии разглеждаме. Например, ако говорим за БВП, то Видин, Сливен и Силистра са най-зле. През 2009 г. БВП на човек от населението в тези области е бил 43-44% от БВП за София, а през 2009 г. вече е едва 21-23%. За 10-годишния период ножицата между София и бедните области силно се е разтворила. Последните данни на Агенцията за заетост показват същото - 3.6% официална безработица в столицата, над 20% в Монтана и Видин. Затова трябва да се насочат мерки за растеж точно в тези райони. И дори при огромно усилие ще минат години, преди да се усети подобрение. Ясно е, че София ще бъде център на растежа, тя вече има особен статут в икономиката. Но трябва да се спре отварянето на ножицата.
- Преди дни вицепремиерът Симеон Дянков остро разкритикува българските банки - според него те не осигуряват "гориво" на растежа, не кредитират малкия бизнес, обслужват само едри играчи.
- Дянков до голяма степен е прав. Нашите банки избягват риска, залагат на сигурно, не вярват толкова на бизнес планове и на оценката си за тях, колкото на обезпечението. Наистина са свръхконсервативни и това не допринася в този труден период, когато има някакви наченки на растеж, този растеж да бъде насърчен.
- Но банките твърдят, че няма достатъчно качествени инвестиционни проекти, и затова отпускат малко заеми?
- Може би истината е някъде по средата. Всъщност има взаимно недоверие между банките и бизнеса. Време е то да започне да се преодолява - фирмите да кандидатстват по-активно с инвестиционни проекти, банките да покажат, че искат да финансират добри идеи, а не да са просто лихвари. Сега много предприемачи имат чудесни идеи и планове, но не смеят да поискат кредит, защото от опит знаят - банката първо ще ги пита могат ли да дадат 100% и повече обезпечение, независимо колко добър и перспективен е проектът.
- Какви поуки носи според вас скандалът с евросубсидиите за музикалната компания "Пайнер"?
- За мен от чисто икономическа гледна точка проблем няма. Фирма като фирма, иска да си модернизира техниката, нека да го направи. Европейските субсидии по програмата "Конкурентоспособност" са точно за това. Не съм чул някой да е казал, че има нарушение на процедурата, неспазване на правилата в случая с "Пайнер". Чух неиконономически аргументи, но не е работа на Министерството на икономиката да оценява какъв е продуктът.
- Но този конкретен случай повдигна важен принципен въпрос - за смисъла и ползите от евросубсидиите, които често отиват у фирми и бизнеси, които са толкова проспериращи и мощни, че спокойно могат и без тях. При това става дума за всички сектори - нали България се прослави и със зърнени милионери, субсидирани от Европа?
- Аз имам доста добър поглед към селското стопанство. Да, първоначално средствата отиваха основно у най-едрите зърнопроизводители, но вече се насочват, особено през последната година, все повече към по-малки производители и към сектори, различни от зърнопроизводството, които бяха ощетени по-рано. Там нещата се подобряват. Всъщност в "Конкурентоспособност" имаше повече проблеми - средствата или отиваха само в по-големи фирми, или не стигаха до бизнеса въобще. А тази програма е много важна за бизнеса. Надявам се много добре да бъдат отчетени недостатъците от сегашния програмен период и в следващия средствата да стигат до фирмите лесно и бързо.
- Кой съсипа ВМЗ-Сопот според вас?
- Проблемите на ВМЗ-Сопот са същите като при повечето държавни предприятия - прекалено много работници, прекалено дълго отлагано преструктуриране, недобра търговска политика, забавена приватизация. ВМЗ, както и "БДЖ - товарни превози" бяха приоритети в миналогодишната програма за приватизация.
Между другото правителствата в България след 2001 г. следват странна логика - не правят реформи и приватизация, когато е най-лесно, в първата година от управлението си. Вярно е, че правителството на ГЕРБ започна мандата си в разгара на световната икономическа криза и възможностите да бъдат намерени инвеститори за големи дружества не бяха най-добрите. Но то и не направи опити да търси.

ВИЗИТКА

Георги Прохаски е председател на Центъра за икономическо развитие, основан през 1997 г. Завършил е международни икономически отношения в УНСС. Бил е изпълнителен директор на фондация "Отворено общество", председател на Българската фондова борса, преподавател в УНСС.
11
1906
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
06 Февруари 2013 20:01
България има злато за 793 млрд. долара!
"Именно подземните богатства, с които България разполага в изобилие, са пътят към икономически възход, който така и не се случи през всичките години на прехода, категоричен е експертът. За това обаче е нужно националноотговорно правителство, което да се заеме сериозно с връщане на изключително печелившия бранш в български ръце. Ситуацията в момента обаче не е такава – управляващите от ГЕРБ продължават колониалната политика на отдаване на богатствата от земните ни недра на чужденци срещу обидно ниски концесионни такси. В момента огромна част от златните мини се експлоатират срещу жълти стотинки от чужди компании – например на канадците от „Дънди прешъс металс”. Които изнасят всяка година злато за милиарди долари зад граница, а на нас оставят пустеещи, отровени земи и няколко милиона „приход” от концесии."
Натисни тук
06 Февруари 2013 20:03
БГНЕС
"АTAKA настоява ГЕРБ да прекрати концесионните договори за българското злато.

В момента правителството на ГЕРБ отдава на концесия богатствата на страната ни на чужди фирми, които изнасят печалбата навън."
06 Февруари 2013 20:51
и българинът отдавна не вярва на банките. по обясними причини.
06 Февруари 2013 21:23
премахване на валутния борд...
..фиатен лев, плаващ курс...
...промени в българската банкова систем...правителствено гарантиране на влоговете без ограничение в размера им..
...премахване на всички съшествуващи преки и косвени данъци и такси с изключение данък имущество..
..постоянна правителсвена програма за гарантирана преходна работа 400 лв/месец с всички бенефити..
....правителствено осигурено здравеопазване и образование...
....премахване на всички мита и други ограничения пред вноса и износа...
....неограничено финансиране за политическите партии, но задължително 40% от всаяко политическо дарение отиват автоматично за опозицията...


http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/01/blog-post_19.html

06 Февруари 2013 22:27
Банките не вярват на бизнеса.
- Ситият на гладния не вярва.
07 Февруари 2013 01:33
Типичния за пишман икономистите от "Отворено общество" догматизъм, съчетан с порядъчна доза неграмотност.
растеж от половин-един процент годишно е като тъпчене на място. Неслучайно българите нямат усещане, че сме излезли от кризата.

буксуването вероятно ще продължи и през 2013 г.


В икономическата наука метафори като "тъпчене на място" и "буксуване" са признак на невежество. Налице е депресия. Икономическа депресия. Което е много сериозна "болест" на икономиката. Голямата депресия в САЩ продължи почти десетилетие и бе преодоляна не с половинчатите и непоследователни мерки на "Новия курс" на Рузвелт, а благодарение на започването на Втората световна война. Друг христоматиен пример за депресия е т.нар. "загубено десетилетие" на Япония. В началото на 90-те години след спукването на имотния балон островната държава падна в капана на депресията, от който не можа да се измъкне нито с кейнсиански, нито с монетаристки мерки. Още през 2009 г. нобеловият лауреат Пол Кругман публикува книгата "Завръщането на икономиката на депресията" ("The Return of Depression Economics and the Crisis of 2008", в която аргументира тезата, че глобалната криза 2007-2008 е вкарала световната икономика в депресия, от която не може да се излезе с традиционните монетаристки средства.
Нашият социопат зорлем ни вкара в спиралата на депресията - "зорлем", защото нямахме никакви обективни предпоставки. За разлика от прибалтийските страни у нас нямаше сериозен имотен балон (благодарение на Орешарски, който благоразумно стерилизираше входящите "горещи пари", т.е. не им позволи да влизат в икономиката, за да не прегрее, а акумулираше фискален резерв). Дянков обаче утепа бизнеса с ненужно затягане на колана година и половина (втората половина на 2009 и цялата 2010) в името на безсмислената цел влизане в еврозоната. И така успешно охлади икономиката до степен да я сложи във фризера. От който на следващите ще им е доста трудно да я измъкнат.
Книгата на Кругман е преведена на български. Но който се интересува, може да я свали в pdf формат на английски тук --> Натисни тук
Ukrhdjd e
07 Февруари 2013 09:31
***
07 Февруари 2013 12:09
То пък едни банки. То пък един бизнес. Ум да ти зайде.
А разни пухльовци разнасят насам-натам полюциите на вестник ОАКА. Мани-мани ...
07 Февруари 2013 12:22
Гюрова, я първо се ограмоти що е "депресия" и после раздавай акъл и оценки! Че нещо здраво си се объркала в понятията.

Тъпчене на място и буксуване са си съвсем уместни изрази, когато експерти коментират за неспециалисти икономически въпроси.
Странно е как във форума умникгюровци като Гюрова се изказват със самочувствието на академици.

Депресия означава да си стоиш на дъното, а България, макар че още гълта вода, е изплувала.
07 Февруари 2013 12:24
Такива като Кругман получават награди, защото намират оправдания за космически дълг на САЩ, които са във фактически фалит, обаче са прекалено големи, за да бъде признат този факт. И печатницата на пари работи ли, работи...
08 Февруари 2013 09:15
Много правилно казва човека: Огромна бюрокрация която не позволява никакви законни инвестиции. Това е причината за сегашното ни положение. Стотици чиновници с хиляди изисквания и наредби, дето няма как да се изпълнят, и накрая - рекет от екоорганизации. Неработещ съд бавещ делата смного години...
Ако инвеститора е много упорит - докато се пребори с всичко това ще минат поне 10 години, което в повечето случаи означава, че инвестицията вече не е ефективна.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД