:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 292
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

НПО до Брюксел: Политическа зависимост блокира съдебната система

Политическа зависимост, избор на компрометирани лица, непрозрачност при номинирането и предварителни договорки - това е обобщената оценка за състоянието на съдебната реформа, която 10 неправителствени организации изпратиха на Европейската комисия. Те подготвиха свой мониторингов доклад, който да замести този на Брюксел. В него се проследяват зависимостта и формализмът на двата поредни състава на Висшия съдебен съвет (ВСС), както и опороченият избор на съдебни инспектори, членове на ВСС, конституционни съдии и главен прокурор.

Според организациите притеснение буди и изборът на част от състава на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, излъчвана от Народното събрание. Посочва се че, не са приети никакви правила, гарантиращи прозрачност и ефективност на проверката на качествата на кандидатите. НПО критикуват назначаването на председателя на комисията - прокурора Пламен Георгиев, от министър-председателя Бойко Борисов без обявяване на предварителни критерии.

Като голям проблем се посочва последователният отказ на ВСС да даде адекватен отговор на призивите на НПО за проверка на начина на разпределение на делата във Върховния административен съд (ВАС). Посочва се и че част от най-съществените комисии на ВСС, чиято дейност пряко засяга независимостта на съдебната власт, са оглавени от представители на парламентарната квота.

В доклада се изброяват като проблеми още политическият натиск, влиянията от икономически и властови лобита, вътрешните форми на нерегламентирано въздействие по административен път, ниският праг на толерантност към конфликтите на интереси и търговията с влияниe. Според гражданските сдружения причината за състоянието на съдебната власт се корени в структурните проблеми на нейния модел и досегашната имитация на реформи.
3
1558
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
29 Януари 2013 20:28
За интересуващите се - пълния текст на доклада Натисни тук
30 Януари 2013 09:32
тази НПО сега се сетила да се "сети".
Къде бяха такива НПО в последните 20 години?
Според мен пак е политическа поръчка.
30 Януари 2013 12:48
Какво очакват НПО от Брюксел? Санкции на държавата, пари в касичките си, или и двете заедно? Защо не работят в страната за утвърждаване, или тръгването й по пътя на демократичното й развитие, а я клепат в Брюксел? Вижда им се, че сме малко наклепани. или гледат да усвоят едни пари?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД