:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 91
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

8000 македонци са станали българи през последната година

Маргарита Попова е дала гражданство на 18 833 души през последната една година
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Вицепрезидентът Маргарита Попова и представители на Комисията по българско гражданство представиха отчет за дейността си през последната една година. Попова бе категорична, че гражданство не може да се предоставя само по финансови критерии.
Вицепрезидентът Маргарита Попова е дала българско гражданство на 18 833 души за последната една година, отчетоха от Комисията по българско гражданство. Най-голям е броят на "новите" българи от Македония (8185), Молдова (5705), Украйна (975) и Русия (881). Любопитен факт е, че 18 американци също са се сдобили с червен паспорт. Повечето са взели гражданство на основание български произход. От ресорната комисия обаче не съобщиха имена.

Сред осемте души, получили гражданство заради интерес на държавата от натурализацията им или за особени заслуги към България, са шестима спортисти. Сред тях са състезателката по модерен петобой - рускинята Полина Стручкова, която имаше шанс да участва на олимпиадата в Лондон '12, но не успя да вземе квота и арменският тенисист Карен Хачатрян, който живее в България почти от раждането си, а в момента е лидер в юношеските и младежките ранглисти у нас.

Български граждани са станали и двамата бразилски футболисти на "Лудогорец" - Шоко и Марселиньо, спрягани за потенциални играчи в националния отбор. С гражданство са се сдобили и две състезателки по художествена гимнастика, но от федерацията по художествена гимнастика (БФХГ) отговориха, че нямат такава информация. "През миналата година отправихме запитване за две гимнастички, но от спортното министерство ни отказаха, понеже бяха малолетни и нямаха никакви заслуги", коментираха от БФХГ. На други петима спортисти е отказано гражданство, тъй като не са постъпили достатъчно убедителни предложения.

За особени заслуги към страната ни с гражданство се е сдобил и бизнесмен от Италия, разкрил 2200 работни места. Вероятно става дума за Едоардо Миролио, който има пет текстилни завода в Сливен, Елин Пелин, Нова Загора и Ямбол. Инвестира и в недвижима собственост и винарство.

Български гражданин е станал и професор Аталай от Израел с особени заслуги в областта на медицината.

На 11 души, направили дарения, обаче е отказан български паспорт. Седем от тях са от Русия, двама от Украйна, един от Казахстан и един от Саудитска Арабия. Даренията варират от 50 000 лв. до 100 000 евро, дадени за възстановяване на църковни храмове. Маргарита Попова беше категорична, че гражданството не може да бъде свързвано единствено с финансови измерения.

7
2128
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
23 Януари 2013 20:29
Огромното болшинство от тия 18000 на които са дадени паспорти имат много по-малко заслуги към България от тия последните на които е отказано. Така и не мога да разбера каква е ползата на България от толкова големия брой раздадени български паспорти. Колко от тях живеят в България? Колко въобще имат намерение да живеят тука? Известно е на всички, че паспортите се вземат за лесно пътуване в Европа. И каква е ползата на България от това. Единствено ще ни остане това, когато някой новопокръстен българин извърши престъпление в Европа и ще го напишат на сметката на българите. Според мен паспортите не бива да се раздават така лесно. Нека да дойде тук, да се установи да живее тук, да плаща данъци в България и то поне 3-4 години и тогава да претендира за гражданство. И гражданството да се дава след изпит по български език и история на България.
24 Януари 2013 02:32
/:/ "8000 македонци са станали българи през последната година"
............................................................................
Аааа, и европейци, и европейци... са станали тези- което им е била целта, май?! При това, европейци, които, обаче, НЯМА да платят и плащат и дори стотинка(цент) от техните доходи за Издръжката на ЕС( а и на България, също)- сиреч, като българските емигранти в държави извън ЕС!
24 Януари 2013 04:13
Абе това не е чак толкова интересна новина.По интересното е,че през декември бех в Бг да си уреда наследството и си прибера парите.Наложи се да си направа нова карта понеже на старата изтекал срока и не я признават в банката.Като ми даваше новата карта чиновничката ми казва.Ти си от тия които управляват България.Помислих си,че ми прави комплимент като американец.Но след това се замислих.Тази промена на досието ми е само благодарение на цара Симеон2 и Доган защото тогава бех на техна страна.Язък,че това ми беше последното идване в България и не ме грее чак толкова такава новина но едно големо мерси на Симеон2 .
24 Януари 2013 07:58
Съдейки по новоиздигнатите паметници, около 30 българи тази година са станали македонци - Симеон Радев, братя Миладинови и пр.
24 Януари 2013 09:07
на тая Попова бате ви Бойко да и бере греха, дето я направи зампрезидентша. значи, шиптъри и макета, които где седнат, где станат ни плюя станали бугари-татари, а хора бизнесмени, с камари мангизи - не стават за българи? Аферим и ашколсун!
24 Януари 2013 09:21
Върлаков, абсолютно си прав!
С риск да се повторя от вчерашният си пост ще споделя, че всяка делнична сутрин минавам по "Батенберг" и винаги ме е учудвало защо има спрели по десетина македонски микробуса там всеки път. Около микробусите се мотат някакви брадясали мърльовци с ръце в джобовете. После колеги ми казаха, че това са кандидат-българи. Самият факт, че само един - два пъти съм мяркал жени е ясен факт, че искат паспорти само , за да бачакат из Европа по-лесно. А съдейки по видът им се съмнявам, че ще бачкат легално (поне повечето от тях).
Така , че след циганите и тези "българи " ще доизградят нашия облик пред обикновеният евпопеец...
24 Януари 2013 11:24
А колко хиляди са се преселили да живеят постоянно у нас? Вземането на документи, валидни в ЕС е едно, а съвсем друго е пропагандната страна на факта.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД