:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,020,012
Активни 225
Страници 12,441
За един ден 1,302,066

Австрийски вестник: Скоро 98% от вестниците в България ще бъдат в едни ръце

Който критикува Борисов, бива отстраняван
В България е в ход съмнителното превземане на една медийна група, което засяга и интересите на инвеститора Карл Хабсбург. Заплашени са един вестникарски монопол и - от заглушаване - критичните гласове.
Това се казва в обширен анализ за проблемите със свободата на медиите в България на авторитетното австрийско издание "Ди Пресе ам зонтаг", което Агенция БГНЕС публикува без съкращения.
"Непоклатим като крепост се издига "Полиграфическият комбинат Димитър Благоев" на оживения булевард "Цариградско шосе", един бетонен колос в охра и сиво, пред входа му тежко се извисяват шест колони. Той носи името на бащата-основател на българските социалисти и тук се е печатала държавно-социалистическата пропаганда; "Работническо дело", официалният всекидневник на Политбюро на комунистическата партия, в който истинската информация трябваше да се търси между редовете. Дните му отдавна са приключили, през 1990 г. настъпва ерата на свободното слово.
Доколкото в съществуващия от скоро медиен свят на демократична България може да съществува нещо като традиционни вестници, то те могат да бъдат открити именно тук, на "Цариградско шосе"47. Водещите от 90-те години всекидневници "24 часа" и "Труд" се печатат тук, както и повечето седмичници и списания. Това е "Медийна група България", която от 1996 до 2010 г. в по-голямата си част беше собственост на германския WAZ.

Нервност в Комбината.

Дори невъзмутимата външност на комбината е измамна. В изпънатите му коридори цари нервност. Сред журналистите всеки ден се появяват нови слухове.
Защото в България може да възникне един близък до правителството медиен монопол, който да напомня за дните, когато от № 47 са били разпространявани пропагандни лозунги, само че днес свободно в условията на пазарната икономика. "Медийна група България" тези дни се сдоби с нови собственици. Сделка. Само че извършена при закрити врата и имената на кредиторите и новите собственици в договорите са само имена на силните на деня.
Смяната на собствеността в българските медии винаги е уравнение с много неизвестни: "Собствениците са като матрьошки, прочутите руски дървени кукли, винаги изскача някоя нова фигура", твърди медийният експерт Орлин Спасов.
Някои наблюдатели дори се опасяват, че 98% от българския пазар на печатни медии скоро може да бъде в една ръка - ръката на известната като близка до правителството "Нова българска медийна група". Това би била най-голямата концентрация във вестникарската индустрия в ЕС. "Медиите в България се превръщат в инструменти за упражняване политическа и икономическа власт", казва западен дипломат, пожелал анонимност.
Истинският криминален сюжет за власт и медии в България започва с оттеглянето на WAZ в края на 2010. Хората от Есен продават това, което имат, на група инвеститори, които от една страна се състоят от Огнян Донев, шеф на фармацевтичния гигант "Софарма", и Любомир Павлов като мажоритарни акционери, и, от друга, на група от инвеститори "BG Privatinvest" от Карл Хабсбург, германеца Даниел Руц и Христо Грозев, живеещ във Виена предприемач в областта на медиите.
Чак след това интерес към сделката показва друга група: "Нова българска медийна група" (NBMG). Тази група принадлежи на предприемачката Ирена Кръстева и на сина й Делян Пеевски. Пеевски всъщност е член на опозиционната партия ДПС, която представлява предимно интересите на турското малцинство.
С поемането на властта от Бойко Борисов през 2009 г. вестниците от NBMG за една нощ се превръщат от решителни антиправителствени издания в хвалещи победителя. Министър-председателят Бойко Борисов, който отдава голямо значение на своя медиен образ, редовно може да бъде видян на първа страница, пикантерии от кухнята за членове на кабинета пълнят страниците. NBMG е финансирана предимно от "Корпоративна търговска банка", която работи с много държавни средства.
Новите българо-немско-австрийски собственици, обаче не успяват със своя медиен експеримент. Според хора от бранша тиражите на "Труд" и "24 часа" са паднали през последните години до 20 000-30 000 бройки, което е една трета в сравнение с миналото. И стойността на "Медийна група България" е паднала от 40 млн. евро (цената, на която я продава ВАЦ) на 23-28 милиона. Има и разправии между собствениците:Грозев/Хабсбург според Донев/Павлов са некоректни, и първите смятат за незаконно намаляването на тяхното участие.
Междувременно в София се водят четири съдебни процеса. Е ли Карл Хабсбург "медийният цар на Балканите", както го нарича "Зюддойче цайтунг"? Вероятно не. Въпреки многократните опити на "Пресе ам зонтаг" не успяхме да се свържем с него. Неговият партньор Грозев обаче зае следната позиция: "Наивно мислехме, че в медиите в България има плурализъм. Сега вече сме по-умни."
Да се върнем към мажоритарните собственици Павлов / Донев. Те също са подложени на натиск. Според критично настроения към правителството журналист Иван Бакалов заради неудобно поднасяне на новините те са влезли в конфликт с правителството. И по-конкретно с министър-председателя Бойко Борисов. Борисов просто пожелал да ги "изключи". Това потвърждава и член на ръководството на "Медийна група България".
Така през 2012 г. пламва нова "медийната война": Вестниците на NBMG и "Медийна група България" започват едни срещу други битка с кални материали на страниците си. Целта е да бъдат дискредитирани "противниковите" собственици и техните делови начинания. Прокуратурата започва разследвания срещу Павлов / Донев по различни обвинения като: пране на пари, фалшифициране на документи и укриване на данъци. Техните активи в компанията и до днес са запорирани. Всъщност човек може да предположи, че изходът от разследванията зависи от това дали двамата ще се оттеглят от издателския бизнес, пише сериозният медиен портал "Mediaрool".

Междинна гара?

Така изглежда. Компанията е теглила кредит от 15 млн. евро от "Инвестбанк", малка, до скоро намираща се в затруднение банка, която чрез сложна схема от дялови участия е свързана с NBMG. Като нов собственик и управител е поставена бившата главна редакторка на "24 часа" Венелина Гочева, която е оценявана като близка до правителството. Според някои наблюдатели сделката трябва да бъде финализирана в началото на март, за да се печели време и да бъде намерен нов чуждестранен инвеститор. Това е оптимистичният вариант.
Само че ако NBMG всъщност стои зад сделката, те едва ли ще искат да признаят, че са собственик. "Пеевски не желае да обяви, че е новият медиен господар на България", твърди наш информатор от групировката. Медийният експерт Спасов споделя тази оценка и посочва големия нерешен проблем в бранша: непрозрачните структури на собственост. Един "официален" монопол би предизвикал не само негодувание сред обществеността, но и неизбежна намеса на Комисията за защита на конкуренцията и предупреждения от Брюксел, смята Спасов.
Остава въпросът има ли българското правителство интерес от концентрацията на медиите? Като "с едната взима, с другата - дава" описва западен дипломат сегашните структури: "Правителството – в краткосрочен план – има интерес от консолидация." През лятото на 2013 г. ще се проведат парламентарни избори, Борисов и неговият екип се надяват за втори мандат, но шансовете за еднопартийно правителството са оскъдни. Поради което може ли да бъде направен опит за по-силно влияние върху обществото чрез медиите, какъвто е сега случаят?
Министър-председателят е известен със стриктността си към медиите. Като експерт по борбата с престъпността в Министерството на вътрешните работи, където започна кариерата си, той беше известен с тесните си връзки с млади журналистки. Сред колеги са известни случаи, когато с SMS-и и обаждания Борисов реагира на статии, които не му се нравят. През май 2010 г. той представи в писмо до главните редактори на страната един риторичен въпрос: Вярно ли е, че правителството оказва натиск на пресата? Разбира се, не, отговориха медиите в един глас. Само че организации като "Репортери без граници" гледат на нещата по друг начин: България отстъпи в класацията за свобода на словото от отличното 35-то място на 80-то, най-лошото в ЕС.
Междувременно в медийната къща на "Цариградско шосе" още преди смяната на собствениците се усеща промяната. На един журналист, който искал да публикува интервю, представящо премиера в неблагоприятна светлина, му било отказано с аргумента "повече не носи такива истории". И сега повечето медии са на страната на силните. Но вестниците могат и да се обърнат срещу тях.
27
4643
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
20 Януари 2013 10:25
На г-жа Jutta Sommer bauer някой и е разказал на "по кафе" какво се случва във България и боц - статийка.
На един журналист, който искал да публикува интервю, представящо премиера в неблагоприятна светлина, му било отказано с аргумента "повече не носи такива истории".

Хубаво е да громим ББ, но малко на по-високо ниво ще трябва.
20 Януари 2013 10:26
Скоро ще Ви викат при Джаро
20 Януари 2013 10:31
Готовиии!!! Старт! Ей сега ша забравите циркаджилъците на ДПС-то и ще метнете одеалото връз Бойча!!! Ади , приятно занимание!
20 Януари 2013 10:54
Отчетохте ли се, фейдеросчета бокови? Ако да - изгрибайте, да му мятаме одеалото на спокойствие.
20 Януари 2013 10:54
А на горкият ни Министър Рашидов е възложена неблагодарната задача, да открие и посочи, Кои са собствениците на "националните" вестници ???...
20 Януари 2013 10:57
С поемането на властта от Бойко Борисов през 2009 г. вестниците от NBMG за една нощ се превръщат от решителни антиправителствени издания в хвалещи победителя.

Това изречение Боко трябва да си го окачи в кабинета. Не успее ли да да си нагласи изборите (да ги спечели честно може само в огледалния свят), на следващия ден ще бъде оплют първо от Дудука, а след това,още по-напоително, от Свин и син.
20 Януари 2013 11:16
Абсолютно се противопоставям на безпочвените обвинения на австрийските, немски и швейцарски червени прашки - журналисти, бивши и настоящи дипломати.
Напълно безпочвени инсинуации, плод на нежната им дружба със Станишев и на твръде силно кафе!
Да, истина е, че вестниците и телевизиите у нас не критикуват Борисов. Но това няма нищо общо с десетките милиони, които правителството изсипа в тях за реклама на европрограмите, нито с факта, че Цветан Василев е собственик на банката, която ги кредитира и съпритежава, нито с факта, че тази банка държи почти всички депозити на държавните фирми и министерствата, купи Булгартабак и пр.
Медиите у нас не критикуват г-н Борисов просто защото той няма за какво да бъде критикуван - безупречен е!
Е,да има и изключения...В-к "Сега", а преди да получат едни съобщения от съдия изпълнител и в-к "Дневник" си позволяваха(единият все още си позволява, но не задълго) да Го обиждат с разни безпочвени и безобразни карикатури, но това е само защото са поръчкови, преднамерени и необективни....
Ако бяха обективни, щяха да публикуват карикатури на майките - престъпнички, на обсипаните в злато работници на ВМЗ - Сопот, на докторите- престъпници, които не направиха нищо за Цанков камък, на българите, които само мрънкат, че нямат пари, а държат милиарди в банките, също и на непочистената Виена, а не на безупречния г-н Борисов...
20 Януари 2013 11:26
Австрийски вестник: Скоро 98% от вестниците в България ще бъдат в едни ръце

М-да-а-а. Едни стотици хилядарки, дадени на австриец за н'ам какво си... Почват да си казват думата, май.
20 Януари 2013 11:27
Да. Точно така е, Алине.
Подкупили са и немския посланик у нас, червените му прашки!
20 Януари 2013 11:30
На, виж какво интервю е дал в сряда, прашката му с прашка червена:
" В структурно отношение обаче наистина се забелязват сериозни дефицити в българския медиен ландшафт. Това бе установено от различни изследвания, особено открояващо се от тях е изследването на “Репортери без граници”, които в годишната си ранглиста за свобода на медиите за пореден път понижиха мястото на България. И ако малко преди присъединяването на България към ЕС (през 2007 г. - бел. ред.) тя беше поставена на 35-то място, сега страната е на 80-то място в тази класация. Европейската комисия също се обърна чрез писмо на еврокомисар Нели Крус към българското правителство по този въпрос. Някои мои колеги, посланички и посланици, също взеха отношение. Следователно очевидно не става дума само за мнението на германския посланик. Ако трябва да обобщя, ми се струва, че на преден план стои въпросът за прозрачността и концентрацията на структурите на собственост на медиите в страната, както и индикациите за автоцензура на журналисти и много купени публикации."
20 Януари 2013 11:33
Ти мани другото, ами същите неща ги говори и френският посланик. Прашка червена френска!
20 Януари 2013 11:34
Холандският - и той! Не стига, че не ни пуснаха в Шенген, въпреки, че си измазахме(и боядисахме) стеничката, ами сега и тези лъжи!
20 Януари 2013 11:35
98% протурски медии, които венцехвалят и галят егото на Бокаса.
Това е по-гнусно от шведска тройка с Цв. Цв., барекофф и глиган пеефски...
20 Януари 2013 11:36
А-у-у, е не!
Това не мога да го преживея!
Американският посланик също е купен от Моника!
Виж какво казва:
"Един от най-големите ми приоритети в България е да наблюдавам детайлно свободата на медиите“, заяви новият американски посланик в България Марси Рийс пред списание "Vagabond".

Проблемите в страната са много, разнообразни и понякога твърде сложни. Фактът обаче, че България все още е на дъното на Европейския съюз, що се отнася до свободата на словото, важи с пълна сила.

„Медиите са известни като четвъртата власт и трябва да подхождат с критика към демократичното общество. Вече съм провела разговори с много български журналисти и се опитвам да държа под око какво се случва в медиите“, споделя посланикът на Америка.

Според нея свобода на медиите означава журналистите да бъдат отговорни, обективни и точни в отразяването на събития. Освен това, те трябва да бъдат свободни да пишат върху теми, които сами си избират.

„Чела съм, че журналисти са били заплашвани, което от своя страна води до автоцензура“, казва посланикът."

По нейните думи разследващата журналистика е от голямо значение: „Трябва да поощряваме отговорната журналистика, базирана на теми като корупция и така нататък“, смята Рийс.
20 Януари 2013 11:37
Бокаса.


много добре, г-н Беев.
20 Януари 2013 11:38
... ми така де, какво толкова "изненадващо" са открили?
В-ците СЕГА, АТАКА и тлв Алфа само не са в онай ръчички дето държат останалите 98%... кой не го знае?
20 Януари 2013 11:42
Wreckage, открий седемте разлики:
овде и овде
20 Януари 2013 11:44
Летно време Рапонът добива почти същия цвят като на императора. Една разлика по-малко.
20 Януари 2013 12:11
Попангелов,френския посланик ни има зъб заради "Случая в Коиловци",а немския не знае руски и поради тази причина не е комуникирал с Боко.
20 Януари 2013 12:40
Австрийски вестник: Скоро 98% от вестниците в България ще бъдат в едни ръце


Kой Му дърпаше езика на Тиквата да се прави на виенски снегорин?
20 Януари 2013 13:27
Гнусни западноевропейски каманяки, как не ги е срам да Го критикуват? Не знаят ли че Мафия има само в Италия? Нашият Бокочет е много-най-супер-хипер демократичен и нищо лошо, и дори неутрално, казано за него не може да е истина... За него само Добро (или нищо) (в политически план де )
20 Януари 2013 15:05
Добре де!
СЕГА само 2% ли е?
20 Януари 2013 15:59
Koй казва, че СЕГА е в други ръце? Нали всеки ден Му правят реклама по няколко пъти.

Това за независимостта на българските медии отдавна се коментира. Даже г-н д-ра по журналистика даже беше писал, че у нас такива изобщо няма. Въпросът е в чии ръце ще бъдат медиите? Щото, нали, едни така величаеха серегея докато беше на власт, а сега са най-върлите му плювачи. Очаква се като вземе властта в свои ръце отново да се обърнат да го цалуват. Измекяри разни. "Другите" пък, общо взето, са опозиция на всяка власт. Ама нищо, де. Важното е да убедим света, че у нас милиционери на всяка крачка дебнат добрия българин дали не казва нещо срещу властта. А след изборите справедливостта ще се възроди със страшна сила...
20 Януари 2013 16:04
С поемането на властта от Бойко Борисов през 2009 г. вестниците от NBMG за една нощ се превръщат от решителни антиправителствени издания в хвалещи победителя.

Това далеч не е така. Тези вестници никога не са били антиправителствени, което и правителство да е било на власт. В края на мандата на Троег*зицата Ирена щеше да получава нещичко като подарък. Ако сте забравили, де.
Така през 2012 г. пламва нова "медийната война": Вестниците на NBMG и "Медийна група България" започват едни срещу други битка с кални материали на страниците си. Целта е да бъдат дискредитирани "противниковите" собственици и техните делови начинания. Прокуратурата започва разследвания срещу Павлов / Донев по различни обвинения като: пране на пари, фалшифициране на документи и укриване на данъци.

Горките Донев/Павлов... Как само са ги натопили за несъществуващи прегрешения...
20 Януари 2013 16:09
Ндаа...и тук опит за политическо убийство...
20 Януари 2013 18:30
.
23 Януари 2013 13:37
Пак ни изкараха кирливите ризи от чужбина. Малко ли срам берем за други неща, че и в медийна корупция вече ни обвиняват. Не знам как да го нарека, може би липса на късмет, но само фрапантни неща се случват през мандата на Борисов. И в повечето случаи това значи "без втори мандат".
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД