:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,019,918
Активни 210
Страници 12,347
За един ден 1,302,066

На Иракли пак се строи

Природозащитници свикват "Последен протест за Иракли и морето"
 
Докато тече скандалът с дюните край Несебър, на Иракли се строи на плажната ивица. Това съобщи блогът Stopatom, който пусна снимки от мястото, което е само на трийсетина километра от Несебър. Според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие това би трябвало да е изключителна държавна собственост, като строителството на плажа и дюните е забранено. Очевидно обаче и този терен е намерил начин да се промуши, най-вероятно съвсем законово между текстове и алинеи на някой закон, и да стане частна собственост, върху която вече се строи, отбелязва Mediapool.
На мястото трябва да бъдат вдигнати 9 ваканционни бунгала на един етаж и 5 на два етажа, както и 3 склада с басейни. Това е посочено на информационната табела, поставена на обекта. Според нея строителството е започнало на 2 ноември 2012 г. и трябва да приключи за 49 работни дни.
Инвеститор на обекта е “Емона 2000” ЕООД. Дружеството е собственост на Добрин Иванов. Строител е “Агрогруп Екзакт”. От фирмата отказали да уточнят пред Mediapool дали са приключили с изграждането на бунгалата и да дадат подробности за строежа.
Въпреки че “Да спасим Иракли” информира преди няколко дни за случая, до момента държавните органи не са дали информация дали всичко по този случай е редовно и защо там може да се строи върху пясъка, а в Несебър не може и сделката ще се разваля.
По принцип Иракли е защитена местност, но в единия край на плажа има бунгала на различни институции. Останалото крайбрежие е известно с девствената си природа и чистата околна среда, която не може да се срещне почти никъде по Черноморието ни. Там растат уникални растения, които са вписани в Червената книга на България и са защитени от Закона за биологичното разнообразие.
Гражданска група "Да спасим Иракли" смята, че заради забавянето на заповедите за обявяването на защитени местности по Евродирективата за местообитанията и Закона за биоразнообразието, България е пред сериозна заплаха от европейски санкции.
България ще докладва на Европейската комисия състоянието на защитените зони през юни тази година. Съществува обаче риск да се окаже, че много от тях са били унищожени заради бездействието на институциите.
Спешно трябва да се регулират защитените зони по Черноморието. Сред най-проблемните територии са Камчийски пясъци и Иракли - Емине. Временните решения като временно преустановяване на строителството в тези зони са крайно недостатъчни. Само твърди и решителни системни действия могат да предотвратят унищожаването на зоните и съд за България, алармират активните граждани от групата.
Природозащитниците настояват министърът на околната среда Нона Караджова да подпише спешни заповеди за защитените зони, за да бъдат спасени Иракли, Камчийски пясъци и Ропотамо от застрояване.
Според министъра на околната среда Нона Караджова картотекирането на защитените територии е на финалната права. Процесът се проточил, защото 35% от територията на страната попада в защитени зони и въпреки кризата са били намерени 16 млн. лв. от оперативна програма “Околна среда” за изготвянето на картите. На 7 януари, на срещата на природозащитниците с премиера, тя обеща до два-три месеца заповедите за тях да бъдат подписани.
Гражданската инициатива „Да спасим Иракли” организира протест пред Народното събрание заради новия строеж в една от последните останали незастроени местности по българското Черноморие. Протестът ще е в понеделник, 14 януари от 18.30 ч.
"След 6 години протести, дела и стотици акции, ето го и бетонът в "Натура 2000" на поредните "еднофамилни къщички" на Иракли! Този път инвеститорът се казва "Емона 2000". Този път планът включва 30 къщи и резиденции. За всички, които подкрепят "Да спасим Иракли" дойде време да извикаме отчетливо - Писна ни да се занимаваме с това да спасяваме Иракли! Искаме решение веднъж завинаги!”, пишат инициаторите на акцията, озаглавена "Последен протест за Иракли и морето".
"Искаме незабавно обявяването на Иракли, Кара Дере и Камчийски пясъци за защитени територии и издаване на заповедите им за защитени зони по Натура 2000 и европейската директива за местообитанията! Настояваме за реални действия за спасяването на дюните, а не бързешком да се променят няколко сериозни закона на парче, без обаче да се разширят възможностите за обществен контрол върху институциите.
Писна ни от лъжи и полуобещания - от олигарси с различни политически окраски, писна ни тази игра на гонене и хващане! За това се иска съвсем малко добра политическа воля! Дотук такава липсваше! Нашата кауза не е Иракли, а законността, която е тъпкана от Странджа до Калиакра. От Сребърна до Банско. Каузата ни е моралът”, заявяват още инициаторите на протеста.
64
5941
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
64
 Видими 
13 Януари 2013 11:43
Добрин Иванов е импортиран от някъде и иде да снесе някакви пари на някого. Баф, Закона, дето и лош да бива, сме длъжни да изпълняваме...
13 Януари 2013 11:44
На Иракли пак се строи
Нормално е за държавата МУ-чирак веке на мафията...ТОЙ не знае,защото само за подслушване харчи само 100 милиона лева..Бюджетът на БАН за 2 години...
13 Януари 2013 11:45
ГЕРБ изпълняват предизборния си лозунг "Градим България" - активно застрояват и малкото останало от крайбрежната ивица, заравняват дюни, изграждат ски писти, асфалтират лунната пътека... Още един мандат и на територията незастроено кътче няма да е останало
13 Януари 2013 11:47
След малко Тиквата, като си изяде осмата филия с мас, ще разпореди да спре строителството и да се възстановят смачканите растения!
13 Януари 2013 11:47
***
13 Януари 2013 11:54
ГЕРБ изпълняват предизборния си девиз "Градим България" - застрояват и малкото останали незастроени места по крайбрежието, заравняват дюни, изграждат писти, асфалтират лунната пътека... Още един мандат и на територията незастроено кътче няма да е останало

Не че предишните са оставили много, де.
Борбата против застрояването се води само в опозиция.
А за Иракли наистина е безобразие. От това, което мога да видя на снимката се строи върху площта на къмпинга, единственото останало място за младежи и хора, които не искат да плащат безумните цени за чъдъри на парцелираните плажове. Ще съсипят и последното останало по-диво местенце.
Аман бе, не се ли наядохте!
13 Януари 2013 12:00
Останалото крайбрежие е известно с девствената си природа и чистата околна среда, която не може да се срещне почти никъде по Черноморието ни.

Известно е също така с купищата боклук и екскременти, които любителите на чистата природа оставят след себе си, особено тия дето отиват за уикенда.
Щото както добре знаем, най-приятно е да се из@каш на чистичко и девствено...
13 Януари 2013 12:02
За какво сте се захванали с Иракли? Нали знаете, че сега фокусът е върху дюните, там санасочени вси комисии и комисийки.
Така чена Иракли всичко е спокойно.
13 Януари 2013 12:09
Не че предишните са оставили много, де.


В този конкретен случай предишните са си свършили работата:
както вече бе посочено, действията по премахване на незаконно построени сгради се извършват в изпълнение на административен акт- Заповед № ДК- 02- БС- 79/16.10.2008г.на Началника на РДНСК гр.Бургас,

Натисни тук
13 Януари 2013 12:20
Може

От малък учен съм така:
Туй може,а онуй не може.
В България е днес мъгла:
Кое днес може,и кое не може?...
Велможата купува плаж.
За него може,а за нас не може!
На пясъка строи палат!?...
За него може,а за нас не може!...
А друг гора сече без страх!
За него може,а за нас не може!..
Хотели писти благодат...
За него може,а за нас не може!
Дори прилапват цял Балкан!?
за някой може, а за нас не може!...
по дивеча ни стрелят- срам!
За някой може,а за нас не може...
Приватизират всичко тук!
За тях може,а за нас не може!
дори Софийския боклук!...
За някой може,а за нас не може!
13 Януари 2013 12:25
Известно е също така с купищата боклук и екскременти, които любителите на чистата природа оставят след себе си, особено тия дето отиват за уикенда.

И ти си прав.
Вярно е, до това лято не се строеше.
13 Януари 2013 12:25
Според вица:
В Германия - Каквото може, може. Каквото не може, не може.
Във Франция - Каквото може, може. Каквото не може, пак може.
В Русия - Каквото не може, не може. Каквото може, пак не може.
В България - Каквото не може, може. Каквото може, не може.
13 Януари 2013 12:26
Да й приседне дано хубавата ни земя на управляващата шайка троглодити и на всичките им кумци, баджанаци и прочие "зайови приятели и роднини"
13 Януари 2013 12:33
Ловки, ти ходил ли си на Иракли, че така говориш за боклуци? Кога за последно? Колко пъти?
13 Януари 2013 12:34
екскременти, които любителите на чистата природа оставят след себе си,

Ами това е природата бе, Ловки, насред нея има и биологични отпадъци, оставени от хора, птици и животни. Ти ако знаеш какви екскременти на гларуси и чайки мета всеки ден от терасата си, ама деца на дивата природа, какво да ги правиш
13 Януари 2013 12:46
Докато тече скандалът с дюните край Несебър, на Иракли се строи на плажната ивица.

Rp: Пиночет.
13 Януари 2013 12:58
Миналата година си направих уикенд на Иракли.Беше гнусно изживяване - аз бях на къмпинга, на платения в началото на плажа - зад заведението.В 10.00 една чалга пияна компания които си бяха натресли палатките на 50 метра от къмпинга (вероятно в зашитена зона) край реката започнаха чалга партито.Това си бяха люде, които се кефеха да се чуват по уредбата, а музиката им беше здрава.Изредиха се всичките селяци да викат по микрофона , в това число и децата им.И то си личеше че го правят нарочно - ей така, да не спят другите.Мега селяци.
Разбира се, от полицейското не си мръдаха пръста въпреки че им звъняхме до дойдат и да си приберат версиите.
Затова в България - никакви летувания повече.Който иска почивка - ей я къде е Гърция.Там да видиш как действа полиция по оплакване.
13 Януари 2013 13:04
Ловки, ти ходил ли си на Иракли, че така говориш за боклуци? Кога за последно? Колко пъти?

Аз бях миналото лято. Имаше палатки далеч извън зоната на къмпинга и директно на плажната ивица и храстите се използваха за тоалетна.
13 Януари 2013 13:22
Когато потекат хотелските отходни води, ще се види каква е разликата с неорганизираното ср@не. Колкото и неловко да е направено.
13 Януари 2013 13:40
Всичко на юг от Албена е приключило.
Тук там все още останалите парченца се довършват.
Преди три години за последно надникнах към Крапец - беше все още фрии.
СЕГА вече не знам.
По принцип, цялото ни черноморие се превърна в грандиозен нужник.
Приключваме и магистралите водещи към него - да се стига по лесно и бързо, нъл тъй, може зор да има някой!
Въобще с мамковината като цяло е така.
13 Януари 2013 13:52
Вече нямам желание дори да попържам.

Убеден съм, че много напредналото онкологично заболяване в Територията се лекува единствено с ножа. Баене не помага, надежда за намеса на друг, външен касапин - е напълно необоснована - точно обратното. Молби и добродушие - още по-малко.

Ситуацията е: - "Пациента умира!" Той няма желание, воля, сила и организираност за да се спаси от налегналите го ПАРАЗИТИ. Бог да го прости!

Амин!
13 Януари 2013 13:52
Известно е също така с купищата боклук и екскременти, които любителите на чистата природа оставят след себе си, особено тия дето отиват за уикенда.
Щото както добре знаем, най-приятно е да се из@каш на чистичко и девствено...

...
Ловки, айде малко да си имаме уважението. Хората, които ходят там и обичат Иракли го поддържат чист. Не измествай темата от любимите ти герберасти - строители на съвременна България. Боклуът и екскрементите на тия от уикенда ще се разградят по-бързо, отколкото бетоновите мечти за пари на келепирaджиите.
13 Януари 2013 14:37
http://www.facebook.com/events/243971052403054/
13 Януари 2013 14:44
ГЕРБ усъвършенства схемата на тройната коалиция със заменките, на която на която бяха обещали да сложат край.
Грейнаха имена на знайни и незнайни звезди от ГЕРБ и кръгове от бизнесмени.
Скандални сделки със защитени територии с дюни се очаква да изплават и на Камчийски пясъци, Света Агалина и Харманите в Созопол,а на Иракли се строи на плажната ивица.
Не напразно Стив Ханке ни каза,че инвеститорите не искат да знаят за България заради корупцията. И допълни: "Корупцията е ахилесовата пета на България. Ако бъде премахната реално, ще се учудите колко бързо може да расте икономиката".
Факта,че процедурата по този вид продажби всъщност е стартирала още по времето на предишното управление не може да оправдае прехвърлянето отговорността само към предишните управления.
Натисни тук
13 Януари 2013 15:11
Ловки, ти ходил ли си на Иракли, че така говориш за боклуци? Кога за последно? Колко пъти?

Мои приятели са ходили, и споделиха същото, което каза и Кру.
Отишли за уикенда, на тръгване старателно си прибрали в чувал всичко, така че да не остане и помен от пребиваването им, но в съседство други любители на природата и девствената чистота просто напъхали боклука в един плик от Билла, завързали го и го засилили в храстите, където летящите наоколо твари тутакси го разкъсали и се сбили за съдържанието. Ходенето по двете нужди наистина бързо се усвоява от Майката природа, но не така стои въпросът с тоалетната хартия, красиво носена от морския бриз и търкаляща се живописно по плажната ивица.
Застрояването на морето и планината е престъпление, независимо гой го извършва, дали "любимите ми" герберасти или любимите вам камуняки. Казвал съм го многократно, би трябвало да сте наясно с позицията ми.
Престъпление е обаче и тровенето на морето и планината с тонове боклуци, които не Бойко е занесъл и зарязал там, а любителите на същата тая природа.
Хексе, знаеш ли колко тона пластмасови торбички, кенчета и певеце шишета от бира, стъклени бутилки от алкохол, празни цигарени кутии и какво ли още не бяха събрани на Витоша при последното почистване? А на Седемте рилски езера колко, знаеш ли? А на красивия язовир Въча ходила ли си? Десетте декара помия и боклук до стената на язовира виждала ли си? Аз я имам на клипче на телефона, като се видим другия път ще ти я пусна.
13 Януари 2013 15:24
Престъпление е обаче и тровенето на морето и планината с тонове боклуци, които не Бойко е занесъл и зарязал там, а любителите на същата тая природа.

И според теб какво трябва да се направи? Само заради това, че между летовниците има простаци да спрем достъпа до природата на всички? Да направим всяко кътче частна собственост, заобиколена с огради и надписи "Частна собственост. Не преминавай, стрелям без предупреждение!"? А в заградените места ще цари чистота и красота. Или да застроим всичко, защото хотелиерите ще поддържат чисто, ще предоставят на туристите тоалетни и кошчета за боклук? Наистина не ти схващам идеята, би ли ми я обяснил по-подробно?
13 Януари 2013 15:25
https://www.bivol.bg/irakli-emona2000.html
13 Януари 2013 15:37
Да направим всяко кътче частна собственост, заобиколена с огради и надписи "Частна собственост. Не преминавай, стрелям без предупреждение!"? А в заградените места ще цари чистота и красота. Или да застроим всичко, защото хотелиерите ще поддържат чисто, ще предоставят на туристите тоалетни и кошчета за боклук?

Смяташ че предлагам това, нали?
От многото вероятни мои предложения ти избра тези две...
Разговорът се развива по познат сценарии, затова питай някой който милее за българската природа.
Аз ходя на море в Гърция, не ми пука за родното море, питай Хексето.
13 Януари 2013 15:40
***
13 Януари 2013 15:43
От многото вероятни мои предложения ти избра тези две...

Нищо не съм избрала, споменах само две възможности и те помолих да обясниш какво предлагаш да се направи с простаците, които замърсяват околната среда. Очевидно те създават проблеми, значи трябва да има и някакво решение. И понеже ти ползваш наличието на простаци в подкрепа на някаква теза, която не си разяснил, затова проявих любопитство. Това, че не ти пука за родното крайбрежие не е добре, но сподели как гърците се оправят с простаците и защо плажовете им са чисти, а нашите не са.
13 Януари 2013 16:17
Ако ще говорим за чистота на природата там, където ходят много хора трябва да има тоалетни, душове, контейнери и кошчета за боклук, които да се обслужват редовно.
Къмпингът и брегът бяха оборудвани с такива, проблемът беше, че палатките бяха извън къмпинга. Според мене, такова къмпингуване по морето извън определените за къмпинг места не бива да се допуска. Къмпингът беше почти празен, а нагоре по високото в храстите - палатка до палатка. Все пак ако говорим за защитени видове човешкото присъствие там трябва да е строго регулирано.
13 Януари 2013 16:28
И да има кошчета, и да няма, простакът цапа навред.
Спомням си преди 5-6 години отидох в Царево в края на сезона. Който е ходил, знае, че стълбите към плажа са оградени с парапет, който представлява кръгла куха тръба. Кошчета има навсякъде. Е, в тръбата на парапета плажуващите бяха натикали пликчета, банички, обелки от банани, фолио от вафли, каквото се сетите. А кошчето е досами края на въпросната тръба. И само си помислете какви усилия и изобретателност са необходими, за да набуташ всичко това в неширокия отвор. Да не говорим какво оставят подире си на пясъка, като станат да си ходят.
Ако енергията, която българите употребяват, за да произведат мръсотия, отиваше за смислени неща, щяхме да сме земен рай.
13 Януари 2013 16:31
Г-джа ДеБил отново тънко ви лизга по нанадолното и лека-полека се отклонява от темата. С фалцето са царе на тиа йезуитски чупки...
13 Януари 2013 17:19
Жанче,
Още един мандат и на територията незастроено кътче няма да е останало

Единственото спасение за крайбрежието е да се преточи Черно в Средиземно море. Така с магическа пръчка сегашното Черноморие ще хлътне на 30 километра вътре в сушата. Вече няма да има инвеститорски интерес. Хотеладжиите ще се преместят да бетонират новата плажна ивица. Тогава ние ще преградим наново Босфора и ще ги издавим всичките гадове - като плъхове гадни, барабар с бункерите им...
Трябва нетрадиционно и мащабно мислене!
13 Януари 2013 17:37
Палечко,
БАЛАДА ЗА ИСТРИЯ, СТАРИННИЯ ГРАД МЕЖДУ ДУНАВ И ЧЕРНО МОРЕ

Има една-единствена беда -
да те напусне даже и морето.

Така се случи с Истрия. Реката,
която носи планини размити,
стоварваше в нозете й грамади,
стоварваше ги с дни и със години,
догдето хората
видяха изумени,
че ги напуска
даже и морето.

Морето си отиваше жестоко.
Отдръпваше се бавно и завинаги.

Пристанището от пристанище
превръщаше се в храм,
където можеш
безумно да копнееш за вода
и никога
вода да не получиш…

Има една-единствена беда -
да те напусне даже и морето.

Приятелства, удобства и любови
да идват и да си отиват.
Нищо.
Нещастия и отчаяния да пламват
и всичко да изпепеляват.
Нищо.
Пазете се от тази нищета -
морето синьо
да ви изостави.

Така се случи с Истрия.

Сега
в средата на едно поле солено
като делфинов скелет
се чернеят
вкопаните във сушата
стени.
13 Януари 2013 18:05
Така с магическа пръчка сегашното Черноморие ще хлътне на 30 километра вътре в сушата.

Ако ми учредиш безвъзмездно и пожизнено право на ползване върху жилището си - съгласна съм. Ама иначе ще ме оставиш без керемидка над главата бе, човек
13 Януари 2013 18:50
Сега, за боклуците - това е съвсем, ама СЪВСЕМ отделен проблем. Била съм практически на всички заливчета по нашето черноморие - има такива, на които почти не стъпва човешки крак (поради една или друга причина - неудобен бряг, едри начупени миди вместо пясък или камъни и т.н.) Повярвайте, толкова боклик, колкото там има, не съм виждала. И откъде идва този боклук? От морето, правилно. Повечето отпадъци не са български, много е забавно даже да разглеждаш пластмасови опаковки.
Какво искам да кажа? Че трябва да се чисти и това трябва да е неотменно задължение на всяка община. Дали е местен простак или простак от Украина - няма значение. Трябва да се чисти и само тогава ще е чисто.
След като уточнихме това, остава въпросът с достъпа до плажа и наличието на избор - който иска лукс - да може да ходи по грозилищата, настроени вече в изобилие. Който го е гнус от море, а (кой знае защо) ходи на море - да си плува в басейните на хотелите. А който иска да е сред природа - да има и за него местенце. В противен случай става така, че част от хората просто няма да имат избор. Хотелите са им или противни, или скъпи, а друго - няма. Разбери, Ловки, правото на избор с всеки изминал ден ни се ограничава и ограничава, един ден ще погледнеш - а примката ти стегнала врата и вместо да гледаш, си оцъклен.
13 Януари 2013 19:01
Днес строителят Добрин Иванов е говорил и дирекно е заявил, че не му пука, тъй като всичко било изрядно. Освен това, в Иракли комплексътт щял да стане много красив
Натисни тук
13 Януари 2013 19:03
Аблепсия,
Дааа - тъжно някак си!
Ма аз имам и вариант Б!
Да се разшири устието на Резовска и с машината за метрото да се прокопае Странджа до Марица и готово. Тогава ще минем само с проект в Програма "Регионално развитие".
Иначе за разширяването на Босфора трябва да се изприщим с проект по програма "Транс-гранично сътрудничество".
13 Януари 2013 19:05
Фидел, да използвам случая - за ... като се замисля, за всички теми
13 Януари 2013 19:07
Жанче,
Бъди широко скроена. Какво тук значи някаква си личност?
Коскай бързо керемидата и идвай насам. Говори се, че учительницата се готви да раздаде парцели по крайбрежието на язовир Искър. Така, че - отново ще бъдеш с изглед към безбрежна водна площ.
13 Януари 2013 19:08
ГЕРБ усъвършенства схемата на тройната коалиция със заменките, на която на която бяха обещали да сложат край.
Около дюните в Несевър грейнаха имена на знайни и незнайни звезди от ГЕРБ и кръгове от бизнесмени.
До сега знаем за Иракли от "Медиапул",че инвеститор на обекта е "Емона 2000" ЕООД. Дружеството е собственост на Добрин Иванов според Търговския регистър. Строител е "Агрогруп екзакт"."Медиапул".
Разрешението за строеж е от септември 2012 година.
ОВОС е от 11 август 2011 година.
В момент на страх и ужас ГЕРБ обещаха да създадат парламентарна анкетна комисия, която да проучи всички случаи на сделки с държавни гори и терени от 2003 г. досега, като гарантираха, че в нея ще участва само един представител на мнозинството.
Бързо след това се осъзнаха и допряха до Янето да им замита и замазва следите.
Най-добре Янето да спасява положението и за Иракли.
Натисни тук
13 Януари 2013 19:08
Много е тъжно, че са минали само 13 дни от началото на годината, а ни занимават само с опасности за суперската ни природа. т.е. не ни занимават, а изплуват всякакви неща. Но вижте какво казва Караджова в сайта на МОСВ: http://www3.moew.government.bg/?show=news&nid=1814

Уж всичко е проверено и нямало проблем. Може би трябва да й се иска ново подробно и категорично изявление по проблема, след като сега всички имат съмнения!!!
13 Януари 2013 19:26
Фидел, да използвам случая - за ... като се замисля, за всички теми

Е, той е от привилегированите в този Форум...
13 Януари 2013 19:31
Може би трябва да й се иска ново подробно и категорично изявление по проблема

А може би трябва да се поиска нещо и от екорекетьорите.
13 Януари 2013 19:33
Е, той е от привилегированите в този Форум...


Сигурно защото Беев пише рядко, кратко, точно и на място За разлика от някои, които словоблудстват всеки ден и се опитват дистанционно да ни вкарат във верния път
13 Януари 2013 19:43
Като си говорите за Иракли, си спомнете кого взе Борисов на "бизнесфорума" в Катар.
13 Януари 2013 19:45
Витоша, Иракли, Банско, Камчия, Несебър, шистов газ, гмо ... какво ли ни остава да видим още?
13 Януари 2013 20:00
Сигурно защото Беев пише рядко, кратко, точно и на място За разлика от някои, които словоблудстват всеки ден и се опитват дистанционно да ни вкарат във верния път

Себе си ли имаш предвид?
13 Януари 2013 20:03
какво ли ни остава да видим още?


Поне още две Българии.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД