:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Срамен е списъкът с областите, в които има най-много нарушения, добави главният прокурор
Разпореждането предизвикало възмущение и отпор от страна на родители
21-годишното момиче е настанено в болница с тежки наранявания в областта на лицето
СТАТИСТИКИ
Общо 373,300,190
Активни 1,743
Страници 74,669
За един ден 1,302,066

Само една фирма стигна до договор за енергийна ефективност

Въпреки сложните процедури държавата ще опрости правилата чак след март


Мярката за "Зелена икономика и енергийна ефективност", която тръгна с огромно закъснение през миналата година, не успява да навакса и едва крета. Средствата по нея се отпускат по линия на единствената програма за бизнеса - "Конкурентоспособност", чието изпълнение също е повече от спорно.

С парите за енергийна ефективност фирмите могат да направят работата си по-продуктивна, като си купят енергоспестяващи машини, оборудване клас А и т.н. Но въпреки че интерес от страна на бизнеса има и може да се кандидатства от лятото на 2012 г., към момента само една фирма е успяла да подпише договор.

Парите от Брюксел трябваше да стигнат до фирмите още през май миналата година. "Днес казваме на българите и българския бизнес - елате и си вземете 600 млн. и си оправете предприятия, сгради, кой каквото има... Моля, елате да вземете даром пари, ви казваме", заяви тогава премиерът Бойко Борисов. Малко след това се оказа, че административни неуредици бавят тръгването на мярката и тя успя да стартира едва през юли.

До момента - половин година по-късно, само софийската фирма "Нонда" ЕООД е успяла да сключи договор, показа справка на в. "Сега". Проектът е за около 73 000 лева, като от тях безвъзмездно се отпускат 29 177 лева. С парите компанията ще направи преустройство на помещенията в административната си сграда в столицата.

Допреди месец пари от Брюксел бяха поискали общо 13 фирми, но 11 от тях бяха върнати, за да преработят документите си. Общата сума на проектите, които те бяха представили, бе 6 млн. лв. - нищожно малко на фона на общия ресурс, за който могат да се борят фирмите - общо 600 млн. лева.

Крайният срок за кандидатстване е до октомври. Макар в момента да няма интерес, управляващият орган на програмата не бърза да опростява правилата. Шефът на главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" в МИЕТ Кирил Гератлиев обяви, че не вижда проблем и чака наплив от проекти през пролетта.

Една от причините за слабия интерес е в многото работа, която трябва да се свърши преди подаването на проекта. Фирмите първо трябва да изберат одитор, който да прецени от какво оборудване имат нужда. След това трябва да се избере самият доставчик, а едва тогава да се попълнят документите за кандидатстване. "За нас критичен е март - ако сме съумели да обясним на всички фирми как точно се кандидатства, голяма част от проектите трябва да дойдат през този месец", заяви неотдавна Гератлиев в интервю за в. "Сега".

5
2580
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
06 Януари 2013 19:45
***
06 Януари 2013 20:08
Всъщност нещата са прости - по тази процедура се предоставят 30-50% от необходимите средства като европейско финансиране, което означава, че желаещите все пак трябва да намерят останалите пари и освен това поради излишно усложнените правила на процедурата да си имат вземане-даване с една от предварително определените 6 банки. И двете условия отказват желаещите - колко са фирмите със свободни оборотни средства в момента и дали от тяхна гледна точка ползата от подобен проект си заслужава бумащината и нервите да се разправяш с администрация и банки?
В другата крайност пък беше приключилата наскоро процедура Безопасен труд на програмата Човешки ресурси. Там се предоставяха 100% (80% за големите предприятия) от търсеното финансиране и се подадоха съответно над 1300 проекта - "Щом дават пари, има ли значение за какво".......
06 Януари 2013 22:20
Любо65 не се нерви....газетата изпусна фронта отдавана - останаха един файтон дренки. Мислещите са или във фризера или дори не влизат вече тук... Я се развесели с творчеството на вила например - 3 години едно и също и не е баннат
06 Януари 2013 22:58
Вилито е класиката в жанра.
Нея няма кой да я пипа,както и някои други.
Но не в това е проблемът!Кой е във фризера и кой-не, си е работа на администраторите.
Проблемът е в начина,по който се прави агитация под булото на привидната непристрастност и обективност.
Честно казано, не гледам кой знае колко много други издания, но едно от тях (явно от другата страна на барикадата) ми направи още по-грозно впечатление с призива си (цитирам по памет):
"Българино, усмихни се! Чакат те големи промоции за коледните празници!" и.т.н.
07 Януари 2013 08:50
Правилата за участие в програмата са ТЪПИ, ТЪПИ и НЕПРИЛОЖИМИ! Не е проблем да се наеме фирма която да извърши енергийната ефективност, не е проблем да й се плати 5-10 хиляди лева за работата, не е проблем да се съберат оферти за оборудването, не е проблем да се наеме консултант и да му се плати 10 хиляди лева /без консултант не става/, не е проблем цялата тежка и умопобъркваща бюрокрация... Проблем е, че няма как да изпълниш условието за размера на фирмата. При предишната програма за енергийна ефективност бяхме малка фирма, а изискването беше за големи фирми. Сега изискването е за малки фирми, но по техните правила ни считат за голяма фирма, не защото сме такава, а защото събират показателите на всички свързани фирми. И пак нямаме право да участваме.
Единствения начин е поставено лице да открие фирма и тя да кандидатства, защото няма изискване за история на фирмата.
Обаче нали разбирате какви глупости ни карат да правим?
Ай сектир и дебелогъзи чиновници!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД