×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Група закачулени и въоръжени с тояги и ножове лица са атакували в предградие на Лвов
Бунтовници заявиха, че САЩ са им отказали да се месят в Южна Сирия
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 386,027,444
Активни 1,488
Страници 79,485
За един ден 1,302,066

Всички в тигана!

Бойко Борисов ще става все по-истеричен, войнстващ, опулен. Станишев тайно ще тъкми следизборни коалиции. “България на гражданите” са новите “Граждани за европейско развитие на България”. Това е техният мач, тяхната истерия
Снима: "Сега"
Едно време Меглена Кунева и Бойко Борисов гледаха в една посока
Тиганът пак цвърчи предизборно, политици и медии бъркат огнена смес от обещания, заклинания, рейтинги, фатални предсказания за печален край и ново начало. Настане ли време като настоящото, поглеждайки телевизиите и електронните социални мрежи, се чудя има ли нормални хора в България. Такива, за които изборите не са истерия.

За всеки парламентарен вот се казва, че ще бъде "на живот и смърт". Че определя завинаги съдбата на България, че текущият тиран (управляващите) ще падне. И каквото и да дойде след това, ще е по-добре, тъй като "от сега по-зле не може да е". Изборите свършват някак, оказва се, че "може да е по-зле".

Естествено, нищо съдбовно в живота на България не се случва. Съдбовното е, че ние - електоратът, преставаме да дишаме с дробове. Пристрастяваме се към отпадъчните зловония на политиката. Вкъртичите ни очи се настанява пошлото й царствоНаскоро се появи книга. Сборник от разкази на българина Мирослав Пенков, спечели награда на BBC. В нея има всичко - за рода, родината, Изтока, Запада, надеждите, разочарованията, социалния жребий... За всичко, което ни дава животът. За вярата, оптимизма, идеалите, разочарованията, измамата на политиката... Но ние не четем тази книга, четем изказванията на Борисов и Станишев.

Истерията погубва паметта. Издигаме и развенчаваме кумири. Намираме оправдания, раждаме псевдогерои и псевдосъбития. Още преди речта на Плевнелиев и гафа със снимката една от най-обсъжданите теми във "Фейсбук" бе какво точно ще каже президентът в новогодишната нощ. После мнозина посветиха уж будния си интелект на разсъждения прекрасни ли неща е наговорил държавният глава, лоши ли. Боже мили, откога новогодишното приветствие на президента е събитие?!Откога думите са по-важни от делата?Откога този безсмислен и нищожен акт, който е без значение има ли го, няма ли го, е повод да ни вълнува?

Много неща ще бъдат казани в предстоящата предизборна истерия. И още повече ще бъдат спестени.

Управляващата ГЕРБ ще направи всичко възможно да подмени изборите в своя полза. Но това няма да е защото Цветан Цветанов е велик безскрупулен манипулатор. Така ще е, защото изборите в България по принцип се провеждат така от управляващите. Помните ли капачките за буркани, кебапчетата? Автобусите с избиратели? А помните ли 2001 г., когато СДС, водена от видния днес борец за демокрация Иван Костов, регистрира две партии дубликат на НДСВ. Фантомите взеха 235 000 гласа и попречиха на царското движение да прекрачи абсолютното мнозинство.

Социолозите може и да познаят резултата. Но те няма да признаят, че (повечето) се трудят не за да констатират обществените настроения, а да ги моделират. Срещу тлъст хонорар от съответната политическа централа. Имат си "техники"- представените от тях предизборни нагласи например не са лъжа, просто са част от истината. Оповестяваните сега проценти са "половинка" от истината. 9-10% от подадените валидни бюлетини винаги са за формации, които остават вън от Народното събрание. Те се разпределят към парламентарните политически сили, приоритетно за водещата. През 2001 г. не 9, а цели 16% от гласовете на българите ощастливиха парламентарните партии, без да е пускана бюлетина за тях. От тук си направете извод колко достоверни са днешните социологически стълбчета за съотношението на силите в бъдещото Народно събрание.

Събарящият дюните багер ще продължи да безчинства при настоящия и следващия парламент. Както бе и при предишния. Държавна земя ще сепрепродава седморно чрез посредниции това няма никакво значение от името на победителя във вота. Този факт се знае, но трудно някой ще го каже. Няма да бъде признат и от фанатизираните електорални агитки в електронните форуми, уж изповядващи ценности. Техните душици са най-мизерни. Едните не искат да ги язди Станишев, другите - Борисов. Но проблемът им не е в собствената им участ на кон или магаре. Те с удоволствие са такива, стига ездачът да е от "техните". Като на стадиона - щом "нашите" бият, значи мачът е хубав и честен; щом не - обратното. Това са им "ценностите".

Не вярвам, че до края на мандата ще виждаме един все по-миролюбив Борисов. Ще го виждаме все по-истеричен, войнстващ, опулен. Ще търси персонален двубой със Станишев, който пък тайно ще тъкми следизборни коалиции. "България на гражданите" са новите "Граждани за европейско развитие на България". Това е техният мач, тяхната истерия. Не знам кой ще спечели изборите. Знам, че те биха били щастливи, ако всички ни наврат в тигана.
49
5320
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
49
 Видими 
06 Януари 2013 18:57
Наскоро се появи книга. Сборник от разкази на българина Мирослав Пенков, спечели награда на BBC. В нея има всичко - за рода, родината, Изтока, Запада, надеждите, разочарованията, социалния жребий... За всичко, което ни дава животът. За вярата, оптимизма, идеалите, разочарованията, измамата на политиката... Но ние не четем тази книга, четем изказванията на Борисов и Станишев.


Бързам да се отчета. Както бях обещал тук, намерих я, купих си я, прочетох я. Надлежно да се отбележи в дневника.
06 Януари 2013 19:09
Не знам кой ще спечели изборите. Знам, че те биха били щастливи, ако всички ни наврат в тигана.

Повече от ясно кой ще спечели изборите - мафията.
За второто изречение
06 Януари 2013 19:12
..."България на гражданите" са новите "Граждани за европейско развитие на България"...

Божидаров, туй нещо как го доказа? Или ей така, лаф да става и да мяташ всички в тигана?
06 Януари 2013 19:17
Както бях обещал тук, намерих я, купих си я, прочетох я.

И вече нямаш нужда да слушаш Борисов и Станишев, нали ?
06 Януари 2013 20:23
Ще видите през тези 6 месеца един миролюбив лидер", прогнозира пред bTV социологът Андрей Райчев

Бойко Борисов ще става все по-истеричен, войнстващ, опулен

Eй, много сте добри. Все един ще уцели
Aпа и дан' уцели средноаритметично пак сте познали
06 Януари 2013 20:53
Събарящият дюните багер ще продължи да безчинства при настоящия и следващия парламент. Както бе и при предишния. Държавна земя ще се
препродава седморно чрез посредници и това няма никакво значение от името на победителя във вота. Този факт се знае, но трудно някой ще го каже.

Аз го казвам, но обикновено ми се сърдят...
06 Януари 2013 21:09
Бойко Борисов ще става все по-истеричен, войнстващ, опулен

Хм...
Може би така:
Натисни тук
06 Януари 2013 21:20
Всички в тигана, а МКунева в кошчето. Що нагло писане предстои да изчетем, но да са живи и здрави, поне медийните ни андрешковци...
06 Януари 2013 21:30
Предизборен клип на Герб Натисни тук
06 Януари 2013 22:14
Това ли беше авторът, дето не беше разбрал края на "Една одисея.... 2001"?
06 Януари 2013 22:20
Вече сме в тигана.
Топличко. Уютно.
Президентът се е концентрирал как да възпитаваме децата - значи, че средното и най-възрастното поколение са му през... манд.. мандракул... как беше тази дума ... да, мандата.
С мантрата "айде ние да се похарчим, че да живеят добре децата ни", е доказано, че може да си изкара 45 години, да е жив и здрав!

06 Януари 2013 22:53
фанатизираните електорални агитки в електронните форуми, уж изповядващи ценности. Техните душици са най-мизерни. Едните не искат да ги язди Станишев, другите - Борисов.

Това изречение така е ударило повечето от дежурните по-форум тук, че като са се припознали още не смеят да се обадят под статията.
07 Януари 2013 08:54
Задават се избори, всенародната любов на партии и партийки ще ни залее от медиите,всеобхватно, напоително... тихо и кротко (едва ли).То ще бъдат реки от"светло бъдеще",Море от любов"," Сполука","съд за виновните","тия са маскари', "ния ще ви оправим"(само те си изпълняват обещанието),а бе чака ни 6 месеца "Пълна лудница" в Бг. оригинал!"Борбата ще бъде безмилостно жестока".... "Какво значи тук някаква си личност ..електорална..."Дайте да дадем" ...и този път! Народът е тотално ошашавен,тотално смачкан,поставен да извира между култура и "кучешка радост", нагаждачество, да оцелееш на вън или да си "отидеш" със или без помоща на "Здравната каса" на ръба на геноцида в България!....Всички обаче гузно ще "забравят" предишните обещания за "светло бъдеще",оправдаваики се кой с криза,кой с "тройната, кой с коалиционните "дугаре",разчитайки и на късата и ошашавена памет на електората, който в ежедневната борба за оцеляване не не верва вече на никои!....Но пак ще иде до урните "да избере по малкото зло(щото за добро от политиците отдавна е престанал да чака!)И" тур е заровено кучето на" Димокрацията" в България!Съгласно " Плана Ран+Ът", не е важно кой ще държи "Черпака" на държавата( от правилните обаче), важно е да се изгребва до дъно държавната паница, да се съсипе "во век и веков" Държавата в България!Дъното което ни уверяваха,че сме стигнали при соца, се оказа високо, високо за повече от половината българи !Прехода от "соц. към "пазарна икономика(както свенливо наричаха Капитализма) се оказа "Планово и планомерно системно ограбване на Държавата, на всичко изградено 45 години от целият Български народ, което продължава и до днес!...Така че изборът е между обявилите се за "леви" Черпаци и десните такива!Които и да дойде на власт, ще "обгрижва" електората пак с "третата ръка" както до сега!...Проблемът е не кой, а защо и как се управляВа "ДЪРЖАВАТА" в България, как се разпределя националното богатство....Проблемът е в липсата на "Държавна сигурност"....кой както иска така да го разбира...Ще се отвори мноого работа и за" Народен съд"...А времето се лети ли, лети, държавното се топи ли топи..но както в казармата, нищо не се губи само си сменя собственика!....понеже...защото "Държавата е лош стопанин",казваха ни продължавайки да я ограбват!.... без почивен ден!
07 Януари 2013 09:15
Кога най-сетне българските анализатори, политици и обикновени хора ще разберат, че българската изборна система НЕ ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯ гласове. Просто гласовете за малки партии с под 4% от реалния вот не участват в разпределението на мандатите. Дали ще гласувате за такава малка партия, или ще отидете за гъби, е на парактика все едно. Разбира се, гласувайки за малка партия под бариерата, е възможно да "потопите" друга малка партия, защото увеличавате действителните гласове (а те се появяват в знаменателя на една дроб, който помни какво е това). Ще ви дам пример.
Нека партиите А, Б, В, Г и Д са получили съответно 500 000, 400 000, 100 000, 40 000 и 30 000 гласа (за удобство приемаме, че други партии няма). Общо действителните гласове са 1 070 000. Партии Г и Д не прескачат бариерата от 4% и не влизат в парламента. Партиите А, Б и В получават съответно 120, 94 и 24 депутати. Може би някой мисли, че нещо се е преразпределило? Продължавам с примера. Нека избирателите на Г и Д отидат за гъби, а партиите А, Б и В пак получат горните гласове. Тук А, Б и В ще получат същите 120, 96 и 24 мандата. Сега пък какво се преразпредели, че не се сещам?
Тази глупава грешка се прави поради следната причина. Социолозите казват примерно, че една партия има 2,5% от вота (това значи, че от 1000 анкетирани 25 са казали, че ще гласуват за партията). Ще прескочи ли тя бариерата? Доста вероятно, да. Защото ще гласуват примерно 65% от избирателите, а гласовете за партии над бариерата ще са примерно 92%. Така партията ще има 2,5/0,65/0,92 = 4,18% от гласовете, произвеждащи мандати, и съответно 10 депутати. Но нашата партия на никого гласовете не е взела!
Ето ви и друг любим мой пример. Партиите А, Б, В и Г имат съответно 500 000, 460 000, 40 000 и 0 гласа миг преди да затворят урните. При този резултат А, Б и В щяха да имат 120, 110 и 10 депутата. В този момент в една секция връхлита председателят на Г и гласува за своята партия. Тя, естествено, пак остава без мандати, но партията В загива, а А и Б получават 125 и 115 депутати. Толкова, колкото щяха да имат, ако всички други малки партии бяха за гъби. Сега пък какво се преразпредели, след като всички малки са за гъби?
Бъдете здрави!
07 Януари 2013 09:46
Мишо Константинов !
Страстно им се иска да е това, в което те си вярват.
А особено ги разстройва влаченето насам-натам на чували с бюлетини...
07 Януари 2013 09:47
А особено ги разстройва влаченето насам-натам на чували с бюлетини...


Мен -да.
Ловки, а тебе не те ли?
07 Януари 2013 10:01
По принцип в началото много ми ставаше кофти, но когато се разбра, че шашмите всъщност идват от изборните комисии, ми поолекна.
В Испания след преброяването бюлетините се изгарят, да не говорим че всеки мож' да си ги влачи накъдето му скимне.
07 Януари 2013 10:10
какво се преразпредели

Преразпределя се волята на общият брой избиратели. Когато някой е отишъл за гъби, то той е решил да не упражни правото си на глас. Отказал се е от правото си да бъде гражданин (именно правото на гласуване за членове на националният парламент е най-същественото, което отличава един гражданин от един пребиваващ чужденец).
-
Когато, обаче един гражданин е гласувал, заявил е волята си и тя не бъде отчетена изцяло на произволен признак, то някой нарушава равенството на един глас с това на всеки друг глас, на базата единствено на произволна целесъобразност. Един гражданин бива дискриминиран на основа политически предпочитания, спрямо друг.
-
Сегашната бариера от 4 % е изцяло произволна, защото някой я е измислил единствено по своя целесъобразност. Бариерата не може да бъде под 0,42 % (100% гласове за 240 депутата) , но може да бъде и 1, 2, 5, 10, 20, 50 % на абсолютно същото основание - скимването на някого.
07 Януари 2013 10:12
И тонове бюлетини да се пренесат, нали някой трябва да ги преброи и да ги впише в протоколите.
И този някой са именно комисиите.
Без тяхното участие каквато и да е фалшификация е невъзможна.
Така ли е, проф. Константинов?
07 Януари 2013 10:12
Съгласна съм със статията, обаче някой има ли идея какво да правим, за да не е описаното по- горе?
07 Януари 2013 10:24
какво да правим, за да не е описаното по- горе

Правим мажоритарни избори, в два кръга (предварителен и същински), с обща финансирана от държавата дискусионна и информационна кампания за всички кандидати от един район, при забрана за индивидуални кампании, плакати, участия, билбордове и т.н.. Изборен портален сайт със секции за всеки район, електронно дистанционно гласуване с електронен подпис (гласуване по интернет от вкъщи) в рамките на изборен ден от 10 минути.
-
Или казано по друг начин - разделяме страната на 240 едномандатни избирателни района с еднакъв брой избиратели, а всеки избирателен район на по 10 подрайона. Всеки тражданин, без никакви формалности може да се самокандидатира (партии, комитети и т.н. нямат формална роля) в подрайона в който живее постоянно последните 5 години. Победителите от предварителните избори в подрайоните участват в същинските избори в един от 240 -те едномандатни избирателни района, в който е техният подрайон. По този начин и в районите и в подрайоните ще имаме не повече от по 10 кандидати, при това добре познати на избирателите им.
07 Януари 2013 10:44
Brightman07 Януари 2013 10:24


Идеална утопия.
07 Януари 2013 10:56
Г-н Константинов, колкото и ясно да казвате нещата, колкото и примери да давате, червената паплач ще повтаря до безкрай,преди и след изборите, че те са фалшифицирани! Знаят,че ще ги загубят и от сега подготвят света с лъжите за нещата...Те са гениалните специалисти по фалшификации през последните 65 години.За тях се гласуваше все 100 %, в краен случай - за "приличие" - 99.88 %...Забравихте ли вече?...
07 Януари 2013 11:09
Партиите А, Б и В получават съответно 120, 94 и 24 депутати. Може би някой мисли, че нещо се е преразпределило? Продължавам с примера. Нека избирателите на Г и Д отидат за гъби, а партиите А, Б и В пак получат горните гласове. Тук А, Б и В ще получат същите 120, 96 и 24 мандата.
...Константинов, последно - 94 или 96 мандата, опечатка или нарочно? Или като новогодишната реч на съпруга на г.жа Плевнелиева?
07 Януари 2013 11:29
Естествено, че 96, а не 94. Извинявам се за грешката, тя е тип "печатна". А както многократно съм писал, чувалите с бюлетини и тяхното влачене нямат никакво отношение към изборния резултат. Което не значи, разбира се, че някой може да ги влачи произволно. Мястото им е в мазето на районната (респ. общинската) администрация. А иначе два са документираните фалшифицирани избори у нас: през април 1923 (на власт е БЗНС) и през юни 1990 (на власт е БСП). В първия случай лъжата е за около 60 депутатски места, във втория - за 40 (от 400).
Бъдете здрави!
07 Януари 2013 11:34
А каква ще бъде бариерата (и дали изобщо да има бариера) е в прерогативите на Народното събрание. През 1990 г. беше избрана 4% бариера и тя действа и до днес. През 2009 г. беше предложена (от г-н Янев) и приета (от тройната коалиция) бариера 8%. Обаче Конституционният съд я бастиса. Ако не беше, щяхте да видите как три партии щяха да отпаднат, вкл. РЗС.
07 Януари 2013 11:45
Бариерата от 8% беше за коалиции.

Въпроси към Мишо К.
- някаква препратка, от която да се види, че на изборите 1990-а е имало документирана фалшификация ?
- резултатите от изборите 2005, при които в София един депутат от БСП влезе с над 50 000 гласа (в 23-и МИР с над 62 000), а един от ДСБ с около 7 500 гласа какво са, ако не преразпределение ?
07 Януари 2013 11:56
Изборна 2013г.

Избори, партийни листи
гербери и социалисти,
доморасли демократи,
и световни тарикати,
битка здрава предстои:
- Кой властта ще издои?...
07 Януари 2013 12:00
А помните ли 2001 г., когато СДС, водена от видния днес борец за демокрация Иван Костов, регистрира две партии дубликат на НДСВ. Фантомите взеха 235 000 гласа и попречиха на царското движение да прекрачи абсолютното мнозинство.

Моля уважаемият автор да направи справка преди да пише нелепости. Кои са тези две партии-дубликати на НДСВ?
Натисни тук
Вижда се, че има една партия-"дубликат" Национално Обединение за Цар Симеон II, но то е на Славомир Цанков и създадено далеч преди изборите.
Линк към статия от в-к "Сега".
Натисни тук
Цитат от статията:
"Обединение за царя" функционира от 8 г., тази коалиция си вървеше в същия състав и със същата бюлетина. Ние ръководим определена част от хората, които държаха на единна монархия от европейски тип.

Въпросната партия получи 77671 гласа, далеч от броя, за който авторът твърди. НДСВ - 42.74, Обединение за царя - 1.70. Къде го това абсолютно мнозинство?!
Поглеждаме за изборите 1997 г. в Уикито и изненада! Какво намираме там? Обединение за Царя и Коронована Демокрация. Две формации.
Натисни тук
Т.е. въпросното Обединение за Царя е участвало и в предишните избори под същото име, следователно няма как да е създадено от Костов.
И да продължим с изборите през 1994 г. Там намираме цели три монархически формации.
Натисни тук
Редакторите на вестника не проверяват ли за подобни журналистически гафове? Или това не е гаф, а манипулация разчитаща на късата памет на избирателя?
Колко дълго мислите, че помним?
07 Януари 2013 12:11
Ето ви и друг любим мой пример. Партиите А, Б, В и Г имат съответно 500 000, 460 000, 40 000 и 0 гласа миг преди да затворят урните. При този резултат А, Б и В щяха да имат 120, 110 и 10 депутата. В този момент в една секция връхлита председателят на Г и гласува за своята партия. Тя, естествено, пак остава без мандати, но партията В загива, а А и Б получават 125 и 115 депутати. Толкова, колкото щяха да имат, ако всички други малки партии бяха за гъби. Сега пък какво се преразпредели, след като всички малки са за гъби?


Властта, драги ми професоре. "А" току що получи парламентарно мнозинство. Самостоятелно. Качествена разлика с конфигурацията 120-110-10. Найс, а?
07 Януари 2013 12:20
През 2009 г. беше предложена (от г-н Янев) и приета (от тройната коалиция) бариера 8%.

Та като говорим кой каво е създавал и регистрирал нека видим и тук:
Натисни тук
Бившият министър на икономиката и енергетиката и години наред несменяем шеф на Софийската организация на БСП Румен Овчаров призна в прав текст, че социалистите са създали и подпомогнали партията на Яне Янев РЗС.

Де факто БСП се опита да елиминира СК от следващия парламент.
07 Януари 2013 12:23
Брайти, пак няма да влезеш в Парламента. Ориентирай се пак към БСП докато е време.
07 Януари 2013 12:42
КРУ,
Не може да се каже че Медиапул са дружелюбни към БСП, но даже и този линк е двусмислен. "Някой е заблуждавал социалистите" не значи непременно че социалистите са заблуждавали.
07 Януари 2013 12:51
Четем, Божидаров, четем. И Мирослав Пенков четем и Борисов и Станишев и Винету и Божидаров четем. Много четене ни се събира, та си мисля да питам доктора, дали не ми вреди толкова четене.
07 Януари 2013 12:52
Овчаров ... попита, а някой скромно си замълча. И толкова. Не бяха назовани отговорните "генни инженери". Подозирам, че поне част от тях са сред "бащите" и на ГМО-то Борисов. Наскоро гледах един да лее крокодилски сълзи. Аз пък, за разлика от Овчаров, ще го назова - Бриго Аспарухов. Впрочем, това е известно, сам Аспарухов "припозна" творението си преди време. По доста странен начин. Но това е друга ... опера. Нали?
07 Януари 2013 13:31
Кои са тези две партии-дубликати на НДСВ?


Коалиция Симеон II 157141 гласа , 3.44%
и
Национално Обединение за Цар Симеон II 77671 гласа, 1.70%

07 Януари 2013 13:53
Чичо Мишо К. е сбъркал форума. Средностатистично, този форум е много по-навътре в комбинациите на политичеките партии и е смешно да ни убеждава ,че няма преразпределение на гласове. А това- с 8% процента бариера на Янев - това не е негова идея , а на други, с едната цел - Костов да не влезе в парламента във вариант коалиция/ защото друг изход нямаха / . За балансьор се беше цанил РЗС / или по-скоро ги убеждаваше, че ще е такъв в отсъствие на синя партия /. Но.......Първанов реши друго. Такива ми ти работи.....
07 Януари 2013 14:15
Правим мажоритарни избори, в два кръга (предварителен и същински), с обща финансирана от държавата дискусионна и информационна кампания за всички кандидати...
-
Или казано по друг начин - разделяме страната на 240 едномандатни избирателни района с еднакъв брой избиратели, а всеки избирателен район на по 10 подрайона. Всеки тражданин, без никакви формалности може да се самокандидатира... По този начин и в районите и в подрайоните ще имаме не повече от по 10 кандидати, при това добре познати на избирателите им.

Брайти,
не разбра ли най-накрая, че териториалното деление вече остаря?! Вече сме в епоха, в която разстоянията не са съществен фактор и затова, за държавни органи това деление не струва. А това "ще имаме не повече от по 10 кандидати, при това добре познати на избирателите им" направо кърти мивки! Нормалният, средностатистически избирател няма нито капацитет нито интерес да познава цели 10 кандидати. Нормалният, средностатистически избирател, когато иде реч за личности, може да се концентрира само за избор на по-значима фигура - президент или кмет. За по-малките длъжности просто няма смисъл да се хаби енергия да се разучават отделни личности (и техните програми). Затова са измислени партиите. Вземи да го вденеш това най-после. Това, че ти си маниак и дълбаеш по този начин, не значи, че и останалите имат желание и/или възможност да го правят. Огледай се, ослушай се и разбери най-накрая, че нещата не стоят така, както на теб ти се иска.
...Сори за назидателния тон, но няма как по друг начин да ти го кажа.
07 Януари 2013 15:22
tent
07 Януари 2013 13:53
Чичо Мишо К. е сбъркал форума.

Дето викаше един - да е х*й, да му го завреш, ма то акъл!
07 Януари 2013 16:28
Ето ви и друг любим мой пример. Партиите А, Б, В и Г имат съответно 500 000, 460 000, 40 000 и 0 гласа миг преди да затворят урните. При този резултат А, Б и В щяха да имат 120, 110 и 10 депутата. В този момент в една секция връхлита председателят на Г и гласува за своята партия. Тя, естествено, пак остава без мандати, но партията В загива, а А и Б получават 125 и 115 депутати. Толкова, колкото щяха да имат, ако всички други малки партии бяха за гъби. Сега пък какво се преразпредели, след като всички малки са за гъби?

Михаил Константинов, доколкото разбирам, системата позволява ако имаме 25 партии и партия А получи 4,24% а останалите 24 партии получат по 3,99% (4,24+24х3,99=100), то партия А взема 240 мандата а останалите 24 партии остават извън парламента??
07 Януари 2013 17:03
Няма ГЕРБ,няма БСП,няма ДПС,няма НДСВ има само вечни икономическо-корупционни интереси.
Натисни тук
07 Януари 2013 17:10
Да, БатВаньо! Точно така работи системата при 4% праг. При друг праг пак работи така, но трябва да се попромени примерът. Така работят всички системи с бариери. А може ли без бариера? Ми, може. В Полша през 1993 г. махнаха бариерата и в парламента влязоха ... 29 партии! Поради пълна невъзможност да работи, този парламент се саморазпусна. Но преди това върна бариерата. Такива работи. В Турция примерно е 10% бариерата и в Меджлиса има само ... 2 партии.
В един друг пост се споменават изборите през 2005 г. Тогава в 23 МИР БСП с 62 000 гласа взе 1 мандат, а ДСБ с 36 000 гласа взе 5 мандата. Така действат понякога двойно-пропорционалните системи. А иначе БСП си взе полагащите й се мандати, но от Ямбол и Враца. Много са причините за това и са обяснени на друго място. Тогава, през 2006 г., предложих изменения в алгоритъма. При данните за 2005 г. предложеният от мен алгоритъм би дал на БСП 5 мандата, а на ДСБ - 3. Алгоритъмът, с някой изменения, действа и сега. Предложил съм и по-добър и се надявам през 2013 г. ЦИК да изполва него.
Изобщо, двойнопропорционалните алгоритми работят "строго пропорционално" на национално ниво, но дават немонотонности на регионално (партия с по-малко гласове от друга партия взима повече мандати в някой район). Имам около 6 статии по този въпрос в професионални математически издания, може да се намерят в нета.
Бъдете здрави!
07 Януари 2013 17:12
Чудесна статия! Изказвайки мнение се застъпват и анализират всички тези. Честната журналистика винаги има очи да види и задната страна на проблема.
07 Януари 2013 18:18
Как чудесна статия? Това е провокация от разни непрогресивни елементи...
07 Януари 2013 18:37
Откога думите са по-важни от делата?

Откакто възниква пропагандата!
От времето на Папа Грегорий ХV, само че тогава е била религиозна по замисъл, докато сега е политико-икономическа.
07 Януари 2013 18:44
„Знам, че те биха били щастливи, ако всички ни наврат в тигана.”
Като не искаме да излезем от външната страна на тигана? Всички стоят в тигана все едно са си вкъщи.Като световната криза,която и без това си е на любимото място във „вица”:Що не й е*а майката на тая криза,ядосал се един нашенец и се разкрещял на кризата „Абе ти ходиш почти по целия свят и все се връщаш.Айде изчезвай най-после от тук!” Аааа,казала кризата, най-ми е добре у дома.
07 Януари 2013 19:36
... електронно дистанционно гласуване с електронен подпис (гласуване по интернет от вкъщи) в рамките на изборен ден от 10 минути.

А стига де -- не ти ли омръзна. Дебил да беше на твоето място щеше да схване защо електронното гласуване е causa perduta. Поне в този форум аргументите са премятани достатъчно за да бъдат осмислени.
07 Януари 2013 19:42
В един друг пост се споменават изборите през 2005 г. Тогава в 23 МИР БСП с 62 000 гласа взе 1 мандат, а ДСБ с 36 000 гласа взе 5 мандата. Така действат понякога двойно-пропорционалните системи. А иначе БСП си взе полагащите й се мандати, но от Ямбол и Враца.

Ех, драги ми Мишо К. защо така ?

Общо от София (3 района), Враца и Ямбол резултатите са:
БСП - 229 368 гласа, 14 мандата или 16383 гласа за мандат
ДСБ - 93107 гласа, 11 мандата или 8464 гласа за мандат

Така че - по-сложничко преразпределение е имало.

А какво стана с доказателствата за фалшификациите през 1990-а ?
07 Януари 2013 22:58
ddantgwyn,
щом могат да се правят регистрации, да се сключват договори, да се подават декларации, да се плащат данъци, да се оперира с милиарди пари от вкъщи и с електронен подпис, то може и да се гласува така. Другото е от лукаваго.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД