×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Това стана със 109 гласа „за“
Като основна причина се сочи „хроничното предубеждение на Съвета към Израел"
Гражданите ще могат да си поръчват от лекия наркотик и онлайн
Мотивът бил "създалата се обществена чувствителност във връзка с участието й" на конференция в Ню Йорк
От думите на еврокомисаря стана ясно, че важното е състоянието на банките
Това ще стане въпреки противодействието на американския Сенат
САЩ: Ще дадем мощна подкрепа за икономическото възстановяване на Гърция
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,497,333
Активни 1,473
Страници 68,453
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

На изборите хладилникът ще вземе връх над телевизора

Налице са първите симптоми за растящо напрежение, за вътрешни противоречия в управляващата партия, казва социологът Живко Георгиев
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Живко Георгиев
- Г-н Георгиев, какви късмети крие социологическата "торта" на "Галъп" в началото на 2013 г.?

- Последната четвърт на приключилата 2012 г. регистрира известни размествания, които навярно ще дадат цвят и на първата половина на 2013 г. Това раздвижване беше предизвикано преди всичко от предстоящата нова политическа година, която ще мине под знака на парламентарните избори. От тях зависи дали ще има промяна, или ще си продължим постарому. Всички социологически агенции регистрират едни и същи тенденции. Продължава спадът на доверието към ГЕРБ в решаващата фаза от мандата и електоралната й подкрепа танцува между 23 и 25% от всички имащи право на глас. С тази кондиция ГЕРБ практически се сбогува с абсолютното мнозинство в следващия парламент. Основният й опонент БСП също се движи около 20-те процента. Навярно този резултат ще се запази до последната права на мандата. Единственият шанс за по-радикални промени и при едните, и при другите е в хода на самата кампания, която все пак може да доведе до размествания. В по-задния план с шанс за парламента са ДПС, траен играч на българската политическа сцена, и Движение "България на гражданите" на Меглена Кунева. Като при Кунева неизвестните са повече, тъй като от новия политически субект се очаква да изненада с някакъв радикално нов политически продукт, идеи и лица. До изборите има достатъчно време "България на гражданите" да влезе в по-добра форма от тази, която демонстрира през втората половина на м.г. - леко позагубено време в сравнение с първоначалната еуфория. Ще видим дали тази формация ще успее да мобилизира ако не друго, то поне онази електорална подкрепа, която постигна Кунева на президентския вот. Иначе няма потенциал да фокусира протестния вот, прекалено мека е в посланията.

- Говорихме си преди време, че когато завалят разкрития за злоупотреби в края на един мандат, това е сигурен знак, че тази власт си отива. Разкритията за далаверите на ГЕРБ, като случая в Несебър, вещаят ли загуба на изборите?

- Във всеки случай те са симптом за поява на паническо бързане, за изтичане на информация, за лошо съгласуване, нещо, което не беше характерно за началото на мандата. Говорят също за надделяване на групово-егоистични интереси в лагера на ГЕРБ, което ще се засили и с предстоящия болезнен процес по редене на листи, тъй като депутатският корпус на ГЕРБ в следващия парламент ще бъде доста по-свит и това неминуемо ще предизвика проблеми. Нека не забравяме, че на миналите парламентарни избори, когато ГЕРБ спечели убедително, цели области бяха дадени на концесия на икономически групировки, които реално редяха листите. Е, сега идва сметката. Може би тези концесии са частично възмездени през мандата, но сто на сто ще има и неудовлетворени. Налице са първите симптоми за растящо напрежение, за вътрешни противоречия в единния някога ГЕРБ. Някои започват да играят солови игри, без да се съобразяват с груповите интереси. И нямам предвид само престрелките между Цветанов и Плевнелиев. Те са само един от симптомите за това.

- ГЕРБ май е на път да опровергае собствения си мит, че еднопартийната власт краде по-малко от коалиция?

- ГЕРБ вече се възприема еднозначно като партия, подобна на всички предишни по своя стил на управление. Престана да е различната партия. Единствената разлика е, че процесът тук е по-централизиран. Коалиция вече не е толкова мръсна дума, колкото изглеждаше през 2009 г. Еднопартийното управление не изглежда толкова голямо благо. На българина му е все тая какъв ще бъде форматът на следващото управление.

- А кое му е важно? На каква стръв ще кълве избирателят на следващите избори?

- Струва ми се, че това ще бъде пакетът от икономически идеи и ангажименти, които ще поеме всяка от политическите партии. Хладилникът ще вземе връх над телевизора.

- Кое може да считаме за късмет на предстоящите избори?

- За мен най-добрата новина би била, ако тези избори не рециклират всички онези негативни практики, които съпровождат българските избори - купуване на гласове, съмнения за злоупотреба в полето на избирателните секции, корпоративен вот. Искрено се надявам този път да бъдат намерени начини нагонът за злоупотреба, за трансформиране на икономическото влияние и пари в политическа власт да бъде усмирен. Въпреки че заявките на управляващите от края на м.г. не ме правят оптимист. Като се почне от дебатите по Изборния кодекс и премахването на придобивки като преференциалния вот и се стигне до политическото им инженерство със създаването на нови коалиции.

- От типа "Ярешки" ли?

- Да. Сто на сто ще се активират и други подобни проекти или ще бъде потърсен начин да се осигурят депутатски групи, подлежащи на моделиране в следващия парламент.

- Кой ще държи ключа към сформиране на следващото правителство - Доган, както обикновено, Кунева или коалициите от типа "Ярешки"?

- Трудно ми е да кажа. Няколко развития ми изглеждат безспорни. Първо - двете първи политически сили, взети заедно, навярно ще си осигурят между 50 и 60% от реалните гласове. Със сигурност ще има 10-12% за партии, останали под чертата, които ще бъдат преразпределени. Вероятно в следващия парламент групите няма да са по-малко от 5-6. Дори във времена, когато имаше изявени фаворити като НДСВ и ГЕРБ, малките политически субекти пак събираха 10-12%. Сега вероятно ще са и повече. Първо, защото няма такъв нов играч, който да фокусира в себе си наказателния вот. Второ - двете големи партии държат относително малък дял от общата торта, което прави малките партии значим фактор в крайната картина от вота. Аз съм сигурен, че до изборите ще има още две-три формации, които сега не засичаме.

- Кои?

- Решително между 1 и 4% ще има коалицията "Атака"-ВМРО. Толкова е и влиянието на Национален фронт за спасение на България (партията около тв СКАТ, бел. ред.) "Лидер" сама или в коалиция също има шанс да вземе над 1%, а има индикации, че ще бъде активирана. Не е ясна и съдбата на "Синята коалиция", където тепърва ще има развитие и по двата фланга - около ДСБ и "Единство" и около СДС, на което ще му търсят коалиционни партньори. В цялата тази многотия не е изключено да се появят 2-3 контраполитически формации от типа "Светльо Витков", черпещи енергия сред по-младата публика в интернет.

- Очаквате ли премиерът Борисов да предприеме някакви резки движения преди изборите, каквито са характерни за един политически мачо, на когото му пада рейтингът?

- Ще търси начин, подозирам. В публичните му изяви вече забелязвам стремеж да разшири ролевия си репертоар. Дълго време той играеше себе си и беше автентичен в тази роля - равен, монотонен, прогнозируем. В последно време очевидно има търсене и на други роли. Възможно е да заиграе ролята на уморен човек с благи намерения, даже спрямо политическите си противници. Нещо нехарактерно за него досега. Може да влезе и в мелодраматичната роля на човек, уморен от управлението, от властта, от неразбирането. Така че безспорно ролевият му репертоар ще се обогати много. И ако досега е бил много добър актьор, полека-лека е на път да се превърне в човек-театър, в цяла трупа. Това е донякъде печелившо. По-скоро ще задържи тенденцията към спад. Не мога да прогнозирам обаче как ще реагира, ако се очертае загуба. Той не е свикнал да губи.

- Този въпрос отсега го дразни.

- Той е неприятен. Никой не би се чувствал добре, ако знае, че вече е минал своя пик - и на властта, и на славата си, и на любовта народна. Това е тъжен момент. Почти всеки политик, а и много по-опитни от него, са минавали през такива периоди. Може пък да намери някакъв модус на поведение, който да му върне любовта на едни 5-6% от електората, който се е разочаровал. Няма никаква социологическа драма в това, което се случва с ГЕРБ. Големият въпрос е дали ГЕРБ ще намери в себе си потенциал да остане траен фактор в политическия живот. Защото ако се окаже еднодневка, ще разбълбука цялата политическа сцена и ще доведе до нов изблик на политическо инженерство.

- Втори мандат на ГЕРБ плаши ли ви?

- Мен нищо вече не може да ме уплаши. Ще е тъжно за България.

- Но пък ще има много магистрали?

- Магистрали вече имат всички. Някои си построиха магистралите и изпаднаха в политически колапс. Тъжно е, като погледнеш световната географска и икономическа карта и констатираш факта, че във Филипините, например, станали 80-90 милиона, че в Турция също са вече 80-90 милиона. А ние се движим към 3-4 милиона и ставаме все по-незначима величина. А когато станеш толкова незначима величина, ставаш незначим и в собствения си живот. Губиш автономия, и то не защото си делегирал суверенитет в ЕС. Просто нямаш собствена тежест в процесите на глобалния свят.

- Няма те на картата, както се казва.

- Да. Това ми е голямата тема. Не че ГЕРБ е виновен за всичко това, но със своята безидейност ГЕРБ ни вкара в една ситуация на застой по време на криза. Не колапс и срутване, а застой. Стоене в нещо като чакалня. Чакаме нещо да се случи - и елитът, и обществото, и държавната администрация са в режим на изчакване. Това Живков го наричаше "снишаване". Да отмине бурята. Ние чакаме да ни приемат в Шенген, чакаме кризата да свърши, чакаме да влезем в еврозоната. Докато чакаме, се развличаме с терористичен взрив в Бургас, с рязане на някакви лентички, но това не променя чувството за безперспективност. Тази безпътица няма да се оправи с магистрали.
22
5494
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
06 Януари 2013 19:07
А ние се движим към 3-4 милиона и ставаме все по-незначима величина.

А защо не към 1-2 милиона?

И тоя нещастник ми бил социолог!
06 Януари 2013 19:27
Абе с една дума, ще видиме, ще се оправиме, някъде ще е облачно с леки певалявания...
06 Януари 2013 19:34
- Втори мандат на ГЕРБ плаши ли ви?

- Мен нищо вече не може да ме уплаши. Ще е тъжно за България.

- Но пък ще има много магистрали?

Ех, г-жо Горанова, защо не четете в-к "Сега" ? Например Засега Станишев води на Борисов с 8 км магистрали повече
06 Януари 2013 20:38
Странно е специалисти по опозицията да се разпитват за управляващите.
И казал човека, каквото му дойде на акъла.
06 Януари 2013 20:46
На изборите хладилникът ще вземе връх над телевизора

Не, МВР ще пребори и двата.
06 Януари 2013 20:53
Странно е специалисти по опозицията да се разпитват за управляващите.

А кого да питат за управляващите? На цецо кумецо ли? Той бил зает - имал да брои едни 25 мильона. И - отказал. Цецо пък бил заЙет да брои апртаменти, Бочко - броял листенцата на изкуствените маргарити в хола си в Банки и мълвял 'обичат ме-не ме обичат', Миро Мършата пък отишъл до морето да брои дюни, Джиджи - приходите в НАП от 10% данък върху лихвите, Фидоса - пичалбата от приходите в собствената и нотариална кантора, пенсионерите - стотинките в портмонетата си. И‌ - така. Всички били зайети с по-важни работи.
06 Януари 2013 22:08
А защо не към 1-2 милиона?

Натисни тук
1. Select Variables ------> Population
2. Select Country/Region ------> Bulgaria
3. Select Variant ------> All variants
4. Select Start Year ------> 1950
5. Select End Year ------> 2100
6. Display ------> Click
7. Радваш се на резултата.
06 Януари 2013 22:22
Налице са първите симптоми за растящо напрежение, за вътрешни противоречия в управляващата партия

Така е, вчера тук някой пусна линк, че зам-председателя на Комисията по земеделието (Емо фаса) влязал в конфликт с министъра на вътрешните работи (ЦвЦв), защото втория се опитвал да пазарната ниша на първия на пазара на контрабандни цигари. Добре дошли в Европейския Съюз!
06 Януари 2013 22:23
И нито дума, нито намек за Копчеведа... тоя човек отписаха ли го вече? Ще го гонят ли, ще го сменят ли?

Все пак той ще е следващия премиер, ако съборят Тирана и настане царството на новата Тройна.
07 Януари 2013 08:01
След като не се научихме да гласуваме с главата си, а гласувахме със сърце и душа, е крайно време да гласуваме и с джоба си, затова да не бъде изненадан, че празният хладилник побеждава пълния телевизор
07 Януари 2013 09:30
Хладилника щял да победи телевизора.И как се пълни хладилника другарю социолог с обещания ли?Аман от неграмотни,платени пропагандатори наречени социолози.Явно много му се иска на другаря да върнем троегъзата на власт,че явно хората на Станишев,Доган и Кунева вече огладняха много за 4 години.ГЕРБ имат много недостатъци,но в икономическото управление са светлини години пред всички които сега се напъват да управляват.Както се казва,те са най-малкото зло от всички възможности.Ако някой си мисли,че който и да изберем той ще бъде чист като планинска роса и няма да има корупция и лобизъм,значи е много наивен това го няма в нито една държава по света.Важното е икономическата политика да е добра и последователна за да стигнем поне средноевропейското ниво.
07 Януари 2013 10:16
На изборите хладилникът ще вземе връх над телевизора

Ами то това е предписано още в Шоковата доктрина на динозавро-хищничеството.
И свръх мизантропски и свръх цинични предписания.

Натисни тук
07 Януари 2013 10:29
Чудя се, ако Живко Георгиев беше взел интервю от Галя Горанова, дали нещо различно щяхме да прочетем
07 Януари 2013 10:52
"- Струва ми се, че това ще бъде пакетът от икономически идеи и ангажименти, които ще поеме всяка от политическите партии"

Но ние вче знаем, че: "Няма такова обещание, което не може да бъде дадено."
и: "По добре каквото и да било обещание, отколкото никакво."
07 Януари 2013 11:13
ах, социологът Живко Георгиев ...
07 Януари 2013 11:17
Това ми е голямата тема. Не че ГЕРБ е виновен за всичко това, но със своята безидейност ГЕРБ ни вкара в една ситуация на застой по време на криза.
Институционалната безидейност е сравнително ново явление и е плод на рухването на двете противостоящи си системи от времето на Студената война. Безидейността и деидеологизацията са по-характерни за източната част от Европа (наскоро зададох въпрос, Путин ляв или десен политик е, на който не получих едностранчив отговор), но тя постепено настъпва и на запад. Днес левите партии вече провеждат дясна политика (такъв пример у нас е БСП, която преди 5 години въведе плоския данък и в редиците на която има най-много олигарси и милионери), а десните партии провеждат лява политика, напр. увеличават се данъци и осигуровки, за де посрещнат бюджетните разходи (увеличаване на осигурителните прагове и въвеждането на данък върху лихвите от ГЕРБ). Всичко това показва, че лявата и дясната идеология се намират в плен на финансовата олигархия, което си личи още повече във времена на криза. Изобщо, кашата в идеологически план е пълна и това не след дълго ще избие нанякъде...
07 Януари 2013 12:15
Хладилникът ще вземе връх над телевизора.

А дано, ама надали.
Щото автоматично хладилника не гласува.Използват се други органи, а някои имат за целта само задник.
07 Януари 2013 12:23
Голям плюс за управляващите е, че удържаха България да не се срути в кризата. Предполагам, че до изборите или ще успеят да напълнят и хладилниците, или ще покажат ясно, че са поели най-сетне натам, накъдето отдавна искаме да вървим: към повишаване на благосъстоянието. Има и още нещо, което разните му там политолози засега не хващат: външният фактор (всеки да го разбира според фантазията си). Както вървят нещата, той ще е дори по-значим и от хладилника.
07 Януари 2013 13:32
Предполагам, че до изборите или ще успеят да напълнят и хладилниците, или ще покажат ясно, че са поели най-сетне натам, накъдето отдавна искаме да вървим: към повишаване на благосъстоянието. Има и още нещо, което разните му там политолози засега не хващат: външният фактор
А какво пречеше и досега да се подобри благосъстоянието, та беше необходимо да се чакат изборите, освен това, как за 6 месеца ще стане това? Може ли да формулираш понятието за "външен фактор"? Благодаря!
07 Януари 2013 14:48
Връх може да вземе само един фактор - ако по чудо / а това чичковците в Брюксел няма да допуснат / мистър Клийн бъде сменен и начело на БСП застане лидер. С голямо "Л", с харизма,с хъс, който ще инициира обществена енергия, без значение дали повечето гласове в такъв случай ще отидат при БСП. Важното е нещо да се случи, обществото ни да излезе от амока на мизерията и безпътицата, на алабализмите за силните сигнали и ясни знаци, демократичните ценности, рИформите . Да се появи автентична лява партия и нейния опонент - силна дясна партия. Някой да каже : това е пътят българи, нашият, националният,ще ми пречат, но аз ще ви изведа. Въпреки всичко.
Иначе- следва нестабилна , макс. до 2-3 години коалиция, и пак избори . Този път ще пробват с Кристалина - ЕС, мониторинг, доверие,от ЕС казаха ,
"ДА" ! на ЕС, но с гонене на нашия интерес. А ние сме се превърнали в антени за силни сигнали и ясни знаци и живеем от междинен доклад до междинен доклад .
07 Януари 2013 15:16
Важното е нещо да се случи, обществото ни да излезе от амока на мизерията и безпътицата, на алабализмите за силните сигнали и ясни знаци, демократичните ценности, рИформите . Да се появи автентична лява партия и нейния опонент - силна дясна партия.
Пак ще каже, че лявото и дясното изгубиха своето значение и влияние след падането на Берлинската стена (всъщност, европейската социалдемокрация беше сломена още през 70-те и 80-те години, като този процес приключи с убийството на шведския премиер Улоф Палме. Дясното в Европа също не може да се самоопредели, поради което на запад избуяха силни националистически тенденции и организации). Ерго, лява вълна няма как да се случи и у нас. Впрочем, за такава вълна ще е нужен свеж външен ресурс, какъвто не се очертава да влезе скоро в страната. И при това ограничено външно и вътрешно финансиране, на родните управляващи не им остава нищо друго, освен да осигурят адекватни финансови потоци за реално управляващата в страната олигархия и мафия, както и за обръчите от фирми. Оттук идват бедите на България.
07 Януари 2013 17:32
Разкритията за далаверите на ГЕРБ, като случая в Несебър, е доведат и до други неочаквани разкрития, за по-предни години. Това ще се стовари близко до изборите с непредсказуем ефект.
Жалкото е, че Миленчо отпада в проучванията с 10 годишния давностен срок, за хотелите по черноморието...
Икономическото влияние не може да не се прояви за изборите. Всички партии ще напрягат мишци и търсят ресурси, за да повлияят на избирателите. Дори да не говорим за пряко подкупване, ще се налива в медиите, рекламни позиви, концерти, рекламни материали, скромни и нескромни подаръци...
Очаква се "партията" на Светльо Витков да събере много от протестния вот на младите и да изпревари редица партии, утвърдени в политическото пространство.
Изводът на социолога Живко Георгиев е, че може да се очаква ГЕРБ да поеме борба за увеличаване раждаемостта: отпускане по-големи пари на циганите при раждане на 3-10-то дете (в момента те са движещата сила в този процес!), увеличаване на привилегиите на майките и превръщане на майчинството в професия... Въпросът е, какво ще каже С.Дянков, а той е непредсказуем!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД