:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
СТАТИСТИКИ
Общо 377,294,603
Активни 471
Страници 11,856
За един ден 1,302,066
АУКЦИОН

НАП или "Кристис"? Изберете сами

Данъчните продават от оръжия, златни кюлчета и лукс имоти до рибарски мрежи, гвоздеи и ПДЧ врати
Снимка: БГНЕС/НАП
Всъщност оръжията съвсем не са единствената стока, която предлага Националната агенция за приходите. Голям интерес има и към автомобилите и имотите въпреки кризата и вялото търсене на жилища.
Какво е общото между гангстерите в САЩ от миналото и някои от престъпните фигури от подземния свят от последните години у нас? Понякога вещите, притежавани от тях, отиват на търг, а колекционери са готови да наддават за притежаването им.

Когато през есента на миналата година бе обявено, че пистолетите на американските престъпници Бони Паркър и Клайд Бароу ще бъдат продадени на търг в американския щат Ню Хемпшир, новината предизвика огромен интерес. Търгът бе озаглавен "Американски гангстери, престъпници и полицаи", а колекционерите видяха в него шанс да станат част от историята или поне да "притежават" част от нея. Наред с пистолетите на Бони и Клайд сред вещите, предложени на търг, се озоваха и оръжия на други легендарни престъпници като Ал Капоне и Бейби Фейс Нелсън, чиито "подвизи" им осигуриха централно място в история на САЩ след Великата депресия от 1929 г.Само за револвера на Бейби Фейссе чакаха около 50 000 долара, докато оръжията на тандема Бони и Клайд - Colt Detective Special.38 и 1911 Army Colt .45, бяха оценени по на 150 000 и 300 000 долара.

Скоро след обявяването на търга отвъд Океана и от българската Национална агенция за приходите (НАП) обявиха, че пускат за продажба вещи на ключови фигури от подземния свят у нас. В "каталога" на данъчните се оказаха имущества на Митьо Очите, на хора от неговото обкръжение, на Ерджан Рашид-Роко и на други известни фигури. А сред останалите стоки, предлагани от данъчните, попаднаха повече от 1200 огнестрелни и газови оръжия, гранатомет, пистолети, карабини, пушки, боеприпаси...

Някои от оръжията имат по-скоро колекционерска стойност, други вече са употребявани и плачат за поправка, а трети стават само за резервни части. Всички те са с различна съдба - някои са били изоставени от собствениците си, след като е изтекъл срокът на разрешенията им, а други са конфискувани от съда в полза на държавата.

За съжаление на любителите на откритите аукциони у нас наддаването е тайно. Всеки предлага цена в плик и после може да присъства на отварянето му, за да разбере дали е успял да предложи най-добрата за държавата цена."Най-често търговете се провеждатпри тайно наддаване, защото явните са свързани с възможност за въздействие на трети лица, които се появяват на момента и може да манипулират участниците", обясни шефката на отдел "Продажби" в НАП Боряна Жилова. Всеки, който желае да си купи нещо от агенцията, първо трябва да внесе депозит от 20% от първоначално определената цена и след това да подаде оферта със сумата, която предлага.

Ако първата продажба се окаже неуспешна и не се яви нито един кандидат, цената се намалява с 20%. "Отстъпката" продължава, докато не се намери кандидат или докато цената на стоката не падне наполовина. Ако и тогава няма желаещи, данъчните изчакват по-подходящ момент и пускат търга наново след време.

Всъщност оръжията съвсем не са единствената стока, която предлага Националната агенция за приходите. По една или друга причина в "аукциона" на данъчните са попаднали и куп други любопитни неща - от дрехи, автомобили и резервни части за тях до гвоздеи, ПДЧ врати, златни кюлчета и дори рибарски мрежи. Отделно от тях агенцията предлага брилянти, перли и какво ли още не.

Въпреки изобилието от стоки обаче най-търсени се оказват оръжията и изделията от благородни метали, казва Жилова. Голям интерес има и към автомобилите и имотите въпреки кризата и вялото търсене на жилища. Всъщност данъчните отдавна са навлезли в бизнеса с недвижими имоти. Само през миналата година проведените търгове от столичната приходна агенция са десетки, като каталогът на имоти включва луксозни жилища и гаражи в Банско, Лозенец, Кюстендил, София и др. Наред с това на тезгяха се оказаха и три новопостроени луксозни еднофамилни къщи в крайморския голф комплекс "Лайтхаус ризорт". Според шефката на отдел "Продажби" някои от имотите са в доста приличен вид, а част от тях дори не са ползвани.

Основният критерий за товадали дадена стока ще бъде купенапо-скоро е начинът, по който изглежда и доколко е запазена. Жилова признава, че в това отношение има известен проблем, тъй като много трудно се намират купувачи например за старите автомобили, които по една или друга причина са попаднали в ръцете на данъчните. "Рано или късно обаче все пак се появява желаещ, който се интересува от тях най-вече заради резервните части. А ние, дори и да сме намалили цената, е по-добре да вземем нещо, отколкото някои от стоките да останат вечно наши", отбелязва тя.

Едва ли обаче може да се говори за профил на купувача. Докато търговете в САЩ се посещават основно от богати колекционери, хора с печеливш бизнес или просто от скучаещи аристократи, то у нас всичко зависи от типа стока, която НАП продава.

А продажбите вървят. През миналата година приходите от разпродажби по съдебни решения, отнети или конфискувани вещи, които попадат "на рафтовете" на НАП, са около 7 млн. лв. - повече от заложеното по план. От януари тази година данъчните ще пуснат и "виртуален магазин", в който освен обявите ще се публикуват и снимки на стоките. Всеки ще може да се абонира и да получава най-актуалните обяви или да ги сортира в зависимост от интереса си. Плащането на депозита за участие в търга ще може да става и с дебитна или кредитна карта, което значително ще улесни участниците.
снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
НАП предлага най-разнообразни стоки, но най-продавани са оръжията и бижутата, отчита шефката на отдел "Продажби" Боряна Жилова.
СЕГА СНИМКИ
Макар продажбите на НАП да не могат да се похвалят с такива печалби, както тези на световноизвестните аукциони, данъчните преизпълняват годишния си план.
СЕГА СНИМКИ
Митниците и данъчните са в непрекъсната връзка за новите "стоки", които често пристигат без документи в аукциона на НАП.
БГНЕС
Не, това не е търг в НАП, а в аукциона "Сотбис", където наддаването не е тайно, както е при данъчните.
1
4500
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
06 Януари 2013 20:53
Тайно е - нали е преразпределение. Нали искат прозрачност, до кога прозрачността ще е само срещу нас, а затъналите в корупция ще си делят тайно плячките?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД