×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Това стана със 109 гласа „за“
Като основна причина се сочи „хроничното предубеждение на Съвета към Израел"
Гражданите ще могат да си поръчват от лекия наркотик и онлайн
Мотивът бил "създалата се обществена чувствителност във връзка с участието й" на конференция в Ню Йорк
От думите на еврокомисаря стана ясно, че важното е състоянието на банките
Това ще стане въпреки противодействието на американския Сенат
САЩ: Ще дадем мощна подкрепа за икономическото възстановяване на Гърция
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,497,565
Активни 1,479
Страници 68,685
За един ден 1,302,066
АУКЦИОН

НАП или "Кристис"? Изберете сами

Данъчните продават от оръжия, златни кюлчета и лукс имоти до рибарски мрежи, гвоздеи и ПДЧ врати
Снимка: БГНЕС/НАП
Всъщност оръжията съвсем не са единствената стока, която предлага Националната агенция за приходите. Голям интерес има и към автомобилите и имотите въпреки кризата и вялото търсене на жилища.
Какво е общото между гангстерите в САЩ от миналото и някои от престъпните фигури от подземния свят от последните години у нас? Понякога вещите, притежавани от тях, отиват на търг, а колекционери са готови да наддават за притежаването им.

Когато през есента на миналата година бе обявено, че пистолетите на американските престъпници Бони Паркър и Клайд Бароу ще бъдат продадени на търг в американския щат Ню Хемпшир, новината предизвика огромен интерес. Търгът бе озаглавен "Американски гангстери, престъпници и полицаи", а колекционерите видяха в него шанс да станат част от историята или поне да "притежават" част от нея. Наред с пистолетите на Бони и Клайд сред вещите, предложени на търг, се озоваха и оръжия на други легендарни престъпници като Ал Капоне и Бейби Фейс Нелсън, чиито "подвизи" им осигуриха централно място в история на САЩ след Великата депресия от 1929 г.Само за револвера на Бейби Фейссе чакаха около 50 000 долара, докато оръжията на тандема Бони и Клайд - Colt Detective Special.38 и 1911 Army Colt .45, бяха оценени по на 150 000 и 300 000 долара.

Скоро след обявяването на търга отвъд Океана и от българската Национална агенция за приходите (НАП) обявиха, че пускат за продажба вещи на ключови фигури от подземния свят у нас. В "каталога" на данъчните се оказаха имущества на Митьо Очите, на хора от неговото обкръжение, на Ерджан Рашид-Роко и на други известни фигури. А сред останалите стоки, предлагани от данъчните, попаднаха повече от 1200 огнестрелни и газови оръжия, гранатомет, пистолети, карабини, пушки, боеприпаси...

Някои от оръжията имат по-скоро колекционерска стойност, други вече са употребявани и плачат за поправка, а трети стават само за резервни части. Всички те са с различна съдба - някои са били изоставени от собствениците си, след като е изтекъл срокът на разрешенията им, а други са конфискувани от съда в полза на държавата.

За съжаление на любителите на откритите аукциони у нас наддаването е тайно. Всеки предлага цена в плик и после може да присъства на отварянето му, за да разбере дали е успял да предложи най-добрата за държавата цена."Най-често търговете се провеждатпри тайно наддаване, защото явните са свързани с възможност за въздействие на трети лица, които се появяват на момента и може да манипулират участниците", обясни шефката на отдел "Продажби" в НАП Боряна Жилова. Всеки, който желае да си купи нещо от агенцията, първо трябва да внесе депозит от 20% от първоначално определената цена и след това да подаде оферта със сумата, която предлага.

Ако първата продажба се окаже неуспешна и не се яви нито един кандидат, цената се намалява с 20%. "Отстъпката" продължава, докато не се намери кандидат или докато цената на стоката не падне наполовина. Ако и тогава няма желаещи, данъчните изчакват по-подходящ момент и пускат търга наново след време.

Всъщност оръжията съвсем не са единствената стока, която предлага Националната агенция за приходите. По една или друга причина в "аукциона" на данъчните са попаднали и куп други любопитни неща - от дрехи, автомобили и резервни части за тях до гвоздеи, ПДЧ врати, златни кюлчета и дори рибарски мрежи. Отделно от тях агенцията предлага брилянти, перли и какво ли още не.

Въпреки изобилието от стоки обаче най-търсени се оказват оръжията и изделията от благородни метали, казва Жилова. Голям интерес има и към автомобилите и имотите въпреки кризата и вялото търсене на жилища. Всъщност данъчните отдавна са навлезли в бизнеса с недвижими имоти. Само през миналата година проведените търгове от столичната приходна агенция са десетки, като каталогът на имоти включва луксозни жилища и гаражи в Банско, Лозенец, Кюстендил, София и др. Наред с това на тезгяха се оказаха и три новопостроени луксозни еднофамилни къщи в крайморския голф комплекс "Лайтхаус ризорт". Според шефката на отдел "Продажби" някои от имотите са в доста приличен вид, а част от тях дори не са ползвани.

Основният критерий за товадали дадена стока ще бъде купенапо-скоро е начинът, по който изглежда и доколко е запазена. Жилова признава, че в това отношение има известен проблем, тъй като много трудно се намират купувачи например за старите автомобили, които по една или друга причина са попаднали в ръцете на данъчните. "Рано или късно обаче все пак се появява желаещ, който се интересува от тях най-вече заради резервните части. А ние, дори и да сме намалили цената, е по-добре да вземем нещо, отколкото някои от стоките да останат вечно наши", отбелязва тя.

Едва ли обаче може да се говори за профил на купувача. Докато търговете в САЩ се посещават основно от богати колекционери, хора с печеливш бизнес или просто от скучаещи аристократи, то у нас всичко зависи от типа стока, която НАП продава.

А продажбите вървят. През миналата година приходите от разпродажби по съдебни решения, отнети или конфискувани вещи, които попадат "на рафтовете" на НАП, са около 7 млн. лв. - повече от заложеното по план. От януари тази година данъчните ще пуснат и "виртуален магазин", в който освен обявите ще се публикуват и снимки на стоките. Всеки ще може да се абонира и да получава най-актуалните обяви или да ги сортира в зависимост от интереса си. Плащането на депозита за участие в търга ще може да става и с дебитна или кредитна карта, което значително ще улесни участниците.
снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
НАП предлага най-разнообразни стоки, но най-продавани са оръжията и бижутата, отчита шефката на отдел "Продажби" Боряна Жилова.
СЕГА СНИМКИ
Макар продажбите на НАП да не могат да се похвалят с такива печалби, както тези на световноизвестните аукциони, данъчните преизпълняват годишния си план.
СЕГА СНИМКИ
Митниците и данъчните са в непрекъсната връзка за новите "стоки", които често пристигат без документи в аукциона на НАП.
БГНЕС
Не, това не е търг в НАП, а в аукциона "Сотбис", където наддаването не е тайно, както е при данъчните.
1
4522
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
06 Януари 2013 20:53
Тайно е - нали е преразпределение. Нали искат прозрачност, до кога прозрачността ще е само срещу нас, а затъналите в корупция ще си делят тайно плячките?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД