:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 258
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МААЕ откри пробив в сигурността в АЕЦ "Козлодуй"

От централата обещаха да изпълнят всички препоръки на световната атомна агенция в срок
Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към ООН отправи сериозни забележки към мерките за сигурност в АЕЦ "Козлодуй". Експертите, участвали в приключилата вчера поредна проверка, са открили, че централата няма планове за действие при евентуални тежки инциденти - например разхерметезиране на реактор или басейните с отработеното гориво. Освен това от агенцията критикуват и реакцията при по-малки инциденти или технически проблеми, съобщи вчера АФП, цитирана от агенция Фокус.

"Анализите на причините за отделни събития не винаги се извършват по задълбочен и навременен начин, за да се предотврати повтарянето на подобни случаи, свързани с човешка дейност", посочват от МААЕ. Експертите от атомната индустрия са съставили над 10 препоръки след двуседмично наблюдение на работата, защитата, техниката, поддръжката и планирането в АЕЦ "Козлодуй". Сред съществените пропуски е и липсата на устройства за измерване на индивидуалната доза от облъчването с неутрони на служителите, които са под риск.

"Не бих казал, че това са тежки укори, а препоръки и предложения. Сигурността в централата е на много високо ниво", коментира пред "Сега" Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй". Той увери, че въпросните устройства ще бъдат купени и използвани от служителите в централата, така че ако има наднормени дози, те да могат да бъдат установени по всяко време. Според Николов системата за сигурност е надеждна. Той обеща, че всички препоръки на МААЕ ще бъдат вкарани в политиката на централата, ще бъдат спазени и изпълнени в срок от 18 месеца. Според него това дори няма да се отрази сериозно на финансовото им състояние.

Тринадесетте експерти на МААЕ отбелязват в доклада си и положителните практики в АЕЦ "Козлодуй", които щели да бъдат споделени с чуждестранни представители на ядрената индустрия. Сред тях са тренировката на работниците, радиационната защита, поддръжката, техническата помощ и планирането.

Сериозни аварии в атомната ни централа досега не е имало. Но на два пъти в последните месеци се случиха инциденти. Единият бе през октомври, в неядрената част на 1000-мегаватовия шести блок. Той бе спрян заради проблем в елемент от управлението на турбогенератора. Подобен случай имаше и през юли, когато отново шести блок бе изключен от електроенергийната система.

31
3897
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
13 Декември 2012 19:38
Естествена последица от супер професионалното ръководство от герберисти. Ужас!!!!
13 Декември 2012 20:34
Тия от МААЕ до един са представители на Тройната?Ще Му бойкотират АЕЦа.А бе я кажете,има ли поне един от ГЕРБерското племе,дето да става поне за чеп?Как успяват да ги съберат все галфони?
13 Декември 2012 20:48
Тук вече полетът на калинката е опасен за вашето здраве и може много по-сериозно от тютюнопушенето да му навреди, до степен да няма значение.
13 Декември 2012 21:06
Франсетата от МААЕ, първом да си прегледат техните централи!
13 Декември 2012 21:06
Редно е да се смени шефът.
13 Декември 2012 22:29
Тази агенция не слуша ли Фидосова, та още е Атомна? ВЕДНАГА! да стане ЯДРЕНА!! Ама-ха...
13 Декември 2012 22:31
Редно е да се смени шефът.

Че той още не е навлязъл....
13 Декември 2012 22:33
Той обеща, че всички препоръки на МААЕ ще бъдат вкарани в политиката на централата, ще бъдат спазени и изпълнени в срок от 18 месеца

А дотогава????
13 Декември 2012 22:41
Даа... кофти работа - имале сме повреда в турбогенератора на единия хилядник.
Незабавно да се спрат двата хилядника на АЕЦ"Козлодуй", и никакво пускане повече!
14 Декември 2012 00:09
Естествена последица от супер професионалното ръководство от герберисти. Ужас!!!!

Ами.
"Ужасът" за червения калдаръм ще настане след 27.01.2013 Г.
14 Декември 2012 00:10
Писал съм и преди, че съм работил на територията на първа атомна... виждал съм 5 блок отвътре...
За съжаление, знаете, рибата се вмирисва откъм главата... с този боклук отгоре за шеф, нищо чудно да ни спрат и 5 и 6-ти. А 7-ми къде ще го завират ли? Искат да го мислят другия мандат къде ще си го турят... но дали ще стане
14 Декември 2012 01:08
Да се благодарим на Господ, че още се крепи централката. Със специалистите по царски орел начело, скоро съвсем ще заприличаме на индианци, които се чудят как да боравят с техника.
14 Декември 2012 02:07
Долу Костоффф!
14 Декември 2012 02:11
Сериозни аварии в атомната ни централа досега не е имало. Но на два пъти в последните месеци се случиха инциденти. Единият бе през октомври, в неядрената част на 1000-мегаватовия шести блок. Той бе спрян заради проблем в елемент от управлението на турбогенератора. Подобен случай имаше и през юли, когато отново шести блок бе изключен от електроенергийната система.


Ами сещайте се сами какво ще е следващото събитие, дето може да затрие половината Южна Европа, в най-добрия случай, както разбирам от повишеното присъствие на калинки в управлението на този важен обект.
14 Декември 2012 02:49
http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=mcXYz0gtJeM&NR=1

Това ти докарва калинките. драпат ли за теб?

.
14 Декември 2012 07:33
Какво го интересува Него това, к'во е казал накакъв си МААЕ?! Те комунистите я строиха, Той лента не е резъл!!!
14 Декември 2012 08:01
Нито един коментар с капчица мисъл!
Съде глупотевина, омраза и простотия!
Боже, пази България!
14 Декември 2012 08:07
StrikeEagle
14 Декември 2012 08:01

Нито един коментар с капчица мисъл!
Съде глупотевина, омраза и простотия!
Боже, пази България!

И ти не нарушаваш статуквото!
14 Декември 2012 08:42
"
Ами сещайте се сами какво ще е следващото събитие, дето може да затрие половината Южна Европа, в най-добрия случай, както разбирам от повишеното присъствие на калинки в управлението на този важен обект. "

Алди, що не вземеш да ни светнеш, какво общо има изправността на турбогенератора с безопастността на обслужващия го персонал и възможно ли е да има изтичане на радиация оттам?
А въпроса за това дали неизправността на турбогенератора има отношение към персонала извън помешението и особено за населението на Козлодуй няма да ти задам, защото не съм толкова тъп.
Това обаче не означава, че гербокалинките /да не обиждаме и създаваме омраза към истинските калинки/ не представляват потенциална опасност за обществото.
14 Декември 2012 09:58
По време на парламентарен контрол бяха изнесени факти за подмяната на ръковдни кадри в АЕЦ-а с "верни другари" на ПП ГЕРБ, които са на светлинни години от предмета на дейност на централата и начина на нейното управление. Стана ясно още, че новото ръководство е осигурило рекордна печалба, от около 150 милиона лева. НО!? - като са пропуснали да извършат необходимите профилактични и ремонтни дейности в плановите периоди. Когато беше зададен въпроса " Каква е компетентността на онези ръководители, които в случай на авария са задължени да предприемат незабавни спасителни мерки?" - стана ясно, че е НУЛЕВА!" Случайни ора са заели ключовите места, за да осигурят необходимите пари на ПП ГЕРБ.
САМО ЧЕ, КОГАТО ТЕЗИ ФАКТИ БЯХА ИЗНЕСЕНИ ОТ ОПОЗИЦИЯТА, УПРАВЛЯВАЩОТО МНОЗИНСТВО В ЗАЛАТА СЕ ПОДХИЛКВАШЕ.
И ето ти сега МААЕ прави същите изводи.
Няма нищо по-опасно от това да те управляват малоумни, неграмотни и нагли мутри!
А най-омерзителното е, когато т.н. "народ" се е лумпенизирал до стапен да загуби чувството си за самосъхранение, тогава "Надежда всяка, тука оставете!"
14 Декември 2012 12:03
Абе казах аз че ще ни затворят и V и VI блокове, ама не ми вярваха. Заради убийството на средната класа пазарите са свити, а инвеститорът в Черна вода (Пари Ба) си гони печалбите.
14 Декември 2012 12:07
Като ни "изберат" Пръмовица на следващите избори, Кошлуков ще ви обясни колко сте изостанали и как другаде намяли руски централи, и това ще стане. Мизерията дъно няма!
14 Декември 2012 12:54
Оппаааа, атаките към V и VІ блок на Козлодуй стават вече открити и институционализирани. Дали някои не драпат вече за закриване на цялата централа? Нищо чудно. А без евтиния ток на Козлодуй и Белене е обречен проект, тъй като ще бъде реализиран на прекалено висока цена (барабар с комисионните) и токът му ще е непродаваем. Така че май се очертава край на АЕЦ-отрасъла в България.
14 Декември 2012 13:10
Сред съществените пропуски е и липсата на устройства за измерване на индивидуалната доза от облъчването с неутрони на служителите, които са под риск

Системите за измерване на индивидуалните дози от гама и неутронно облъчване на служителите в АЕЦ са задължителни и тяхната липса е недопустима. При надхвърляне на допустимите дози облъчените задължително се отстраняват за определен срок от работа, а при по-тежки случаи се подлагат и на лечение. От доклада на МААЕ излиза, че не става дума за някаква неизправност, или че системите са отстранени, а че изобщо не са поставени. Което не е само нарушение, а си е направо престъпление и игра със здравето на хората. На всичко отгоре те са в грубо нарушение на наредбите за радиационна защита от 2006 и 2007 година. Следователно не е трудно виновните да бъдат открити и най-строго наказани, като се тръгне от най-дребните служители, през шефовете на централата и се стигне до министерствата на здравеопазването, екологията и енергетиката. Без значение кое правителство е било на власт. В края на краищата живеем в началото на 21 век и след толкова много инциденти по света такива пропуски са не само недопустими, а и наказуеми.
14 Декември 2012 13:19
Това е подготовката за затварянето на 5 и 6 блок, нали?
14 Декември 2012 14:38
Дрънкайте за затваряне, после юрупейците много ни мразели. Къде си бутате гагата, дето не ви е работа?
14 Декември 2012 14:45
А всичко започна когато един автотенекеджия стана директор на АЕЦ.
14 Декември 2012 15:30
Таквиз планове има, но Калинката незнае къде да ги намери?
14 Декември 2012 16:03
Докато прочета статията и от МААЕ я опровергаха!
Баси!
14 Декември 2012 16:17
Сред съществените пропуски е и липсата на устройства за измерване на индивидуалната доза от облъчването с неутрони на служителите, които са под риск. "Не бих казал, че това са тежки укори, а препоръки и предложения. Сигурността в централата е на много високо ниво", коментира пред "Сега" Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй". Той увери, че въпросните устройства ще бъдат купени и използвани от служителите в централата, така че ако има наднормени дози, те да могат да бъдат установени по всяко време.


Тоя идиот ли е?
Stasev 14 Декември 2012 13:10
14 Декември 2012 16:21
Тоя идиот ли е?


За ядреният физик Вальо Николов ли говориш?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД