×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
„Системата е на ръба”, твърди главният прокурор
„Те трябва да представят факти“, отговори Мария Захарова
В центъра на Лондон пък е евакуирана метростанция заради човек, заплашил да задейства бомба
Правосъдният министър Цецка Цачева иска и държавата да поеме отговорност за охраната им
Земеделският министър Румен Порожанов: Няма опасност за хората
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,797,864
Активни 1,374
Страници 93,333
За един ден 1,302,066
РАЗКРИТИЯ

Тайните на турската армия

Стотици турски войници стават жертва на издевателства в армията и посягат на живота си. За последните 10 години броят на самоубийствата в турската армия е по-голям от броя на загиналите при сраженията с ПКК
Снимки: ЕПА/БГНЕС
Турският президент Абдуллах Гюл посети преди време войските, разположени в югоизточния окръг Хаккяри, около границата с Ирак, където се водят основните сражения с ПКК.
Доскоро се смяташе, че именно армията на практика управлява Турция, след като само с една декларация военните сваляха правителства в миналото. Откакто на власт обаче е ислямистът Реджеп Ердоган, той успя да озапти армията с помощта на съдебни процеси и други мерки, като се опираше на голямата си популярност сред обикновените хора и тоталния контрол на властта. В същото време Ердоган използва активно армията, за да притиска сепаратистите от Кюрдската работническа партия (ПКК). В същото време сред турското общество се надига вълна от недоволство заради един премълчаван проблем в армията.

Поне 900 - толкова са случаите, при които жертвите на насилие в армията са претърпели тежки травми - психически и физически. Сведенията са на правозащитната организация "Инициатива за правата на войниците", която първа си позволява да наруши мълчанието за издевателствата над войниците в Турция. Става дума както за унизителни за младите войници ритуали, така и за мъчения, водещи не само до физически или психически увреждания, но и до самоубийства. "Вече не знам животни ли сме или хора", казва един от потърпевшите.Жертвите са стотици"Това всъщност е само незначителна част от издевателствата в армията. Те са се превърнали в един вид традиция", казва пред "Дойче веле" Толга Ислям, който е един от инициаторите на проекта. Десетина от случаите са отнесени към Европейския съд за правата на човека в Страсбург. "Надявам се всички отговорни лица да бъдат наказани и по възможност да получат доживотни присъди, за да не се стига дотам млади хора да загиват, докато отбиват военната си служба", казва Айдън Кантар, чийто син Угур е починал м.г. в казармата. "Когато синът ми бе доведен в болницата, устните му бяха издути като кожата на барабан. Изглеждаше така, сякаш е бил попарен с вряла вода, но в медицинското заключение не пишеше нищо подобно." Маса Абравчъ, чийто син пък се връща инвалид от армията, казва, че не изпитва никаква ненавист спрямо военните. Но е убеден, че в могъщата институция има хора, заслужаващи да бъдат наказани. Жертва на такива е и синът му, на когото в продължение на дни е бил нанасян побой от собствения му командир, вследствие на което младият мъж напуска армията със счупени ребра и други здравословни усложнения. И досега е толкова зле, че не е в състояние да работи. Командирът му бил осъден на 6 месеца затвор и на глоба от около 1200 евро - санкции, които впоследствие били намалени.Армията е недосегаема"От армията казват, че тези случаи представлявали изключения", обяснява Агът Аксаоглу, друг представител на инициативата. Той допълва, че всъщност става дума за систематичен проблем, на който трябва да бъде сложен край. Според турския Наказателен кодекс, критиката спрямо армията е престъпление, тъй като това може да доведе до там младите хора да откажат да отбиват военната си служба. Всяка година към казармите се насочват по 400 000 души. Миналата година зам.-председателят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Хюсеин Челик заяви, че не би повярвал на войник, който твърди, че не е бил удрян поне веднъж. А председателят на създадената наскоро парламентарна комисия за разследване на мъченията в армията Айхан Юстун предизвика истинска сензация, заявявайки, че през последните 10 години в турската армия са загинали повече войници вследствие на самоубийства (935), отколкото при терористичните атаки на кюрдската ПКК (818).

Турският Генерален щаб засега не е отговорил на обвиненията. Но за семействата на жертвите няма никакво съмнение, че близките им са станали жертва на престъпления, за които има и свидетели. "Вече не вярвам на армията. Никой не бива да праща децата си там", казва Айдън Кантар, чийто син загива в армията при мистериозни обстоятелства - в килия, в която бил затворен след спор с друг войник.

Турските военни имат и друг проблем. Властите решиха наскоро да премахнат сексистките текстове, на фона на които военните често маршируват при армейски учения. Войниците ще трябва да привикнат към нови маршове, в които няма мачовски пасажи. "Дали блондинка, дали брюнетка - ще зарадват с охота турската пехота", гласи в приблизителен превод един от изразите, които пълнят много от текстовете на военните маршове. Дискриминиращите куплети явно са се харесвали в редиците на турските войници и офицери. Това показва публикуваният списък от сексистки изрази, сред които могат да се прочетат и следните: "Повали съседката!","Върви, върви и сестра си доведи"Сега те ще бъдат заменени с лозунги от рода на: "Силна армия, силна Турция" и освен това военните ще минат инструктаж за равенството между половете, убийствата на честта и браковете между непълнолетни, съобщи турският печат.

Властите в Турция решиха да предприемат нови радикални мерки, за да подобрят образа си в чужбина и да заздравят властта си вътре в страната. За целта правителството на премиера Реджеп Ердоган прие закон, който увеличи влиянието му в обществото. Това отново ще стане за сметка на някога могъщите военни, които вече изгубиха няколко политически битки с Ердоган, а стотици висши генерали и други офицери са съдени по обвинения, че са подготвяли преврати. М.г. властите в Анкара решиха, че мъжете в страната, които са навършили 30 години, ще могат да се освобождават от военна служба срещу 30 000 турски лири (12 500 евро), като половината се заплаща веднага, а останалата част се разделя на 6 равни вноски. Всеки, който плати сумата, ще бъде освободен и от задължителното 21-дневно обучение. Ердоган смята, че новият закон няма да нанесе щети в борбата срещу тероризма, а средствата, получени ототкупуването на военната служба,ще се използват за подпомагане на семействата на военни ветерани, за социални дейности в подразделенията на войските. Както и за сигурността или за роднините на загинали войници при продължаващите сражения със сепаратистите от ПКК.

Много експерти в тази област обаче отбелязват, че целта на управляващите не е да набират без проблем нови войници. Става дума предимно да се реши проблемът с големия брой младежи и мъже, които се укриват от военните. Според данни на турското Министерство на отбраната от 2008 г. техният брой е около 1 милион души. Животът им отдавна се е превърнал в кошмар, защото в турското общество все още действат редица неписани правила, според които един мъж, който не е бил в казарма, не може да си намери добра работа или да се ожени. Военните също не си поплюват. Ако някой например е успявал 40 години да се укрива и е хванат на 60-годишна възраст, той веднага бива изпратен да отбива военната си служба. Много кюрди, които също биват привикани да служат в армията, разказват за издевателствата над тях в казармите както от страна на старите войници, така и от страна на офицерите.

Това, което обаче никой не желае да прави в Турция, е провеждането на истинска военна реформа в тази област, вместо да се легализира откупът от служене в казармата, смятат редица експерти. Можеше например да се установи една възрастова граница за служба в армията и да се обяви амнистия. Това обаче засега е абсолютно табу за военните, с които премиерът Ердоган и без това е в доста обтегнати отношения.
 Като цяло армията в Турция има голяма подкрепа сред населението, което се вижда при военните паради в Анкара и Истанбул.
снимка: МС
"Мерхаба, аскер!", поздрави българският премиер Бойко Борисов почетната рота при посрещането му т.г. в Анкара от турския премиер Реджеп Ердоган.
34
8550
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
12 Декември 2012 21:14
"Дали блондинка, дали брюнетка - ще зарадват с охота турската пехота", гласи в приблизителен превод един от изразите, които пълнят много от текстовете на военните маршове. Дискриминиращите куплети явно са се харесвали в редиците на турските войници и офицери. Това показва публикуваният списък от сексистки изрази, сред които могат да се прочетат и следните: "Повали съседката!",

"Върви, върви и сестра си доведи"

Сега те ще бъдат заменени с лозунги от рода на: "Силна армия, силна Турция" и освен това военните ще минат инструктаж за равенството между половете, убийствата на честта и браковете между непълнолетни, съобщи турският печат.
***

12 Декември 2012 21:21
Коментар към горната извадка.

Не знам колко са блондинките в туркие, но се сещам, че ги има в северната им все още неповалена съседка. Мога да си представя поведението на аскера спрямо неверници. Горната статия прави разказите на кипърски колеги за действията на турския аскер в Кипър напълно достоверни. Е, някои нашенци не са забравили традицията да посрещат освободителите си с хляб и сол. Политкоректните пък все ще намерят вината я у ченгета, я у атакаджии, я у някой друг. Да му мислят тия без мнение.
12 Декември 2012 21:40
В втората дума на заглавието прместете втората буква след третата и махнете първата и казаното в статията пак ще е вярно.
12 Декември 2012 21:51
E, тa?
12 Декември 2012 23:01
В руските маршове няма текстове с такива простотии като у комшиите.
Иначе то открай-време си е баломамата чужда армия да ти навлезе на земята. Нема значение епохата и географията.
12 Декември 2012 23:42
Маршовете да са проблема! Drug, в статията става въпрос за синовете на Кантар и Абравчъ. Ама стереотипите са си стереотипи и си видял вместо това блондинките и брюнетките.
13 Декември 2012 01:57
Нормална ситуация за голяма наборна армия в не-бяла дъжава и особено за наборна армия която не може да си позволи да бъде бутафорна.
Същото положение е и в Русия, така така е беше и у нас до края на 80те, въпреки засилващата се бутафорност. И това съвсем не са единствените такива случаи. Ако има кой да напише статия за тайните на китайската армия, какво мислите че ще се получи?
Единственият изход - и в Турция, и в Русия - е преминаване към професионална армия.
-
Понеже другарчето се чуди откъде ще се вземат блондинки, Туриця е една от основните туристически дестинации за рускини, а руско-турските бракове - особено популярни. Русия и Украйна са основните източници на блондинки за Турция, а проблеми с неверничките не съм чул да има...
13 Декември 2012 02:17
Oracle и той даде рамо на стереотипите. Всъщност основната маса блонди и блондинки в Турция, технически са от Русия, а на практика са чеченци, черкези и даже изчезнали вече народи като убъхи.
13 Декември 2012 02:34
B-J W., напълно възможно е да си прав, но това са детайли. В крайна метка става дума за гражданки на руската федерация. На всичкото отгоре черкезите и чеченците не са от най-русите, сигурно имат честота горе-долу колкото и сред българите. Самият факт че има смесени бракове няма нищо сензационно и не би си струвало изобщо да бъде споменаван ако не беше в помощ на изпаднал в затруднение форумец...
13 Декември 2012 03:05
топик

Да де, едно време от спор между младежи дали има черен пипер в атомната бомба се стигна до извода, че на един от групата майка му е к.рва... та и тук така с коментарите .
13 Декември 2012 04:04
Издевателства има и в професионалните армии.Неотдавна такива случаи бяха разкрити вСАЩ и Канада.
13 Декември 2012 05:34
Ми ... то ако е до буламач от "по материали от чужди медии"-чичо ни Фичо би могъл да измисли нещо къде-къде по-правдоподобно.
Не ме разбирайте погрешно ...далеч съм от мисълта,че у турската армия /а и у целата държава/ сичко е по мед и масло.
Сигурно има немалко издевателства /има ли мераклии да разкажат спомените си от службата в армията на НРБ?/.
Сигурно и военните се опитват да потулят бая от ставащото зад казармените огради.
Но е сигурно и друго...обществото в Туркие не е безразлично към ставащото.Не само към ставащото в армията,но и към побоите на мъжете над нежните половинки,за браковете с малолетни,за пушенето в обществени места,за...
Що се отнася до :

"Войниците ще трябва да привикнат към нови маршове, в които няма мачовски пасажи. "Дали блондинка, дали брюнетка - ще зарадват с охота турската пехота", гласи в приблизителен превод един от изразите, които пълнят много от текстовете на военните маршове. Дискриминиращите куплети явно са се харесвали в редиците на турските войници и офицери. Това показва публикуваният списък от сексистки изрази, сред които могат да се прочетат и следните: "Повали съседката!","Върви, върви и сестра си доведи"..."

с удоволствие бих заложил 12 годишно Чивас,ако некой от авторите на този матриял по чужди медии ми докаже у кой ОФИЦИАЛЕН /ако е до неофициални ... и ние навремето си цитирвахме "О,Шипка,три дена младите дружини как скачат на своите пружини...Сюлейман Безумний сочи върха пак и вика :"Търчете,тамо са тавите с баклавите"...Върхът отговори с другий вик:"Ако щете,гъзете си одерете,шипков мармалад няма да ядете!"/ турски военен марш ги има тез текстове,наранили толкоз издълбоко крехка душица кат на мойто брат Drug.
Щото ...ако е до извадки от материали от чужди медии-и без извадки от тех,Фичката може да ни убеди колко зле е не само армията,ами и целото Туркие.
Марксистко-ленинският му мироглед е повече от предостатъчен.
13 Декември 2012 07:57
Същото положение е и в Русия, така така е беше и у нас до края на 80те, въпреки засилващата се бутафорност. И това съвсем не са единствените такива случаи. Ако има кой да напише статия за тайните на китайската армия, какво мислите че ще се получи?
Единственият изход - и в Турция, и в Русия - е преминаване към професионална армия.
А то в армията на САЩ не е имало издевателства. Поне гледайте ханериканските филми. Оракълката да не е бил в руската армия, че ги знае тези неща.
13 Декември 2012 09:13
Явно извращенията в армията са общочовешки феномен. Едно време същото беше и в българската армия. По същия начин се потулваха историите на пострадалите, а армията получаваше автоматично одобрение като институция, която прави от момчето мъж.
Извода е, че армията трябва да е професионална.
13 Декември 2012 09:49
И с дупе ще я защитят, ама от компа в България.
13 Декември 2012 10:15

Хасане. Е т'ва, точно с тези думи в официален български марш го няма. Това го пеехме като хлапета....
Предпочитам ирландско....
13 Декември 2012 10:31
I don't want no teenage queen
I just want my M-14
If I die in the combat zone
Box me up and ship me home
Pin my medals upon my chest
Tell my mom I've done my best
-
I don't know but I been told...
Eskimo pussy is mighty cold.
MMM, good...
Feels Good
Real Good
Tastes Good
Mighty good
Good for you
Good for me

13 Декември 2012 11:44
тези тайни не са тайна отдавна, още от времето, когато бях в казалмата. тогава на събирания ни четяха някакви сводки за турската и гръцката армии. Впечатли ме начинът, по който минава обучението в турската армия - дори сравнено с нашата казарма, беше още по-унизително, съсипващо и изличаващо всичко човешко в турския войник. От тогава знам, че така ги смачкват, че дори да им се заповяда родната им майка да застрелят, ще го изпълнят. А болшинството от войничетата в Турция са неграмотни и нещастни деца. Единственият им страх е от тръстиковата пръчка на подофицера или офицера. И сега в турската армия се изпълнява наказание бой с пръчки по ходилата като естествена норма на наказание за някакво провинение. Така че информацията в статията вероятно е обобщаваща, но не и нова.
Повечето в ротата ни бяхме все спортисти и с отлични показатели по стрелба, почти се подписвахме с АК по мишените. Нас ни учеха, че именно неукостта на турчетата е нашата сила. Дали е така, не знам. Но не бих застрелял майка си по заповед.
13 Декември 2012 12:23
След тази статия, да очакваме ли следващата сряда в "Наблюдател" поредната ода за славния трудовак
13 Декември 2012 12:53
само аз ако почна да разказвам на чашка за простотиите в родната казарма, ще откарам до сабаалем, да не говорим, ако се съберем 3-4 бивши бойци служили из южните гарнизони.
13 Декември 2012 13:12
По-горе някои "другари" пишат така,като че ли са служили в турската армия.Каквото и да пишат тези ***,Турската армия се приема за най-дисциплинираната армия в света.Лъжите и клеветите не променят нищо.Турция храни една от най-големите армии в света,има проблеми с терора,има висок прираст на населението,има "армия" от служители и пенсионери(рано пенсионирани) и т.н.,и въпреки всичко това турската икономика процъфтява.Българските патриотари са силни на приказки и клевети.Те знаят ли,че турската армия пази и България?Пропуски може да има,като всяка армия.
13 Декември 2012 13:19
Навсякъде има издевателства, но не се и съмнявам, че Турция са водещи по този показател. В традицията им е.
13 Декември 2012 13:19
konur
13 Декември 2012 13:12
Ти пък да не си служил в турската армия?
13 Декември 2012 13:21
bg lion,ти от къде знаеш бе момче от пропагандата ли?Продължавай да вярваш на пропагандата.
13 Декември 2012 13:24
***
13 Декември 2012 13:43
***
13 Декември 2012 13:46
Върви, върви и сестра си доведи

това сигурно се отнася за армията на брадчедите ви кюрдите. който одил в Турция моите да го питате кво става око закачиш момиче ей тъй на пътя.
А болшинството от войничетата в Турция са неграмотни и нещастни деца
.
В армията има войници, не маймуни

Натисни тук
Разочарован съм. Очаквах повече манафи да наскачат на амбразурата за да бранят с голи гърди османската армия.

ай горкичкия, дай дън го разочароваме. ама дъл ша му издържат потриотичните нерви да ги изгледа.
http://www.segabg.com/article.php?id=622741
какво произвеждала Натисни тук
Натисни тук
а бе те и патриотите вместо да говорят като в селска кръчма, магът да напишат в интернете Turkish Army ама де толкоз …
Натисни тук Натисни тук
за Турските пилоти, които са сред първите в света
Натисни тук
или тия красавици Натисни тук
и един Марш на Аскера
Натисни тук
Натисни тук
и един Марш от по старите Натисни тук


13 Декември 2012 13:58
Ако трябва да бъдем обективни Турската армия със изврщения и без тях е армия . Това дето ние е го имаме в Бг и го наричаме армия е фарс и освен за баняджии тази армия и за чеп на зелева каца не става . Аз съм служил по времето на бай Тодор и тогава бяхме абсолютни шаеци - от редника до офицера за за чеп не ставахме ако че бяхме секретно поделение - то в трета армия всичко беше секретно ама само дето техниката беше що годе добре - рушняците ни даваха за киселици техника дето за зелено можеха да я шиткат по целия свят.
Та няма защо да дрънкаме за манафите - себе си да оправим и тогава да връзваме кусур на другите.
13 Декември 2012 14:10
***1.2 Потребителите не би трябвало да се държат като "модератори в сянка". Ако потребител забележи нещо нередно, да се свърже с модератора.


13 Декември 2012 14:38
konur
13 Дек 2012 13:12

най-дисциплинирана не означава без издевателства, а данните са от Турция за загиналите от извращения и последиците от тях.
Ходи си там и там пиши такива изсмуканици
13 Декември 2012 16:12
Като стана дума за професионални и "аматьорски" армии, да вметна две неща:
1. Израелската и швейцарската армии са наборни
2. Иракската и армия е професионална.
13 Декември 2012 17:42
Анонимни глупости, от "чуждия" печат...
13 Декември 2012 19:02
Марш оттука бе, гьотверен, бегай да викаш "идиоти" и да си пазиш туркието и аскера у турски форум!

тук съм щото пише за Турците, а ти де си ?
тука що та няма http://www.segabg.com/article.php?id=628415 нъл си един от големите патриоти
или тука http://www.segabg.com/article.php?id=627588
Щело да пази БГ, до гуша от нагли читаци!

ти кво пазиш там Натисни тук
на тоя там работодателя май наистина е Турчин, щом до гуша му дошло от …


17 Декември 2012 23:48
Хвани Асаня (дето взел задочно Фичо да критикува в марксизъм-ленинизъм) - виж му акъла, пък му скрой капа на провокатора-любител на Смирненски (а.к.а. Вапцаров), пък тресни конура и Румелито - дето мразят Ботев, но са наясно със ситуацията в турската, руската и българската армии.
***
Били-Джое-то и Ораклето пък се съсредоточили върху блондинките и смесените бракове. Сладури... у кочина.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД