:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ГЕРБ връща залите за пушачи в заведенията

ГЕРБ обмисля да върне обособените помещения за пушачи в заведенията отпреди въвеждането на тоталната забрана за пушене на обществени места. Това се разбра от изявленията на депутатите Деян Червенкондев и Димитър Бойчев след среща с представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), която настоява за промените. Според депутатите е възможно частичната отмяна на забраната да стане до Нова година. Обмисля се вариант това да стане чрез промените в Закона за туризма, които са на дневен ред в парламента.

Ресторантьорите и хотелиерите се срещнаха вчера с всички ПГ, за да обсъдят въпроса. Пълна подкрепа за връщане на залите за пушачи са получили единствено от ДПС. БСП и ГЕРБ ще оставят депутатите да гласуват по съвест.

"Опитаха се да ни убедят, че положението е много тежко и заведенията търпят големи загуби. Като представители на икономическата комисия сме склонни да дебатираме по-либерални текстове", заявиха след срещата зам.-председателят на комисията Диан Червенкондев и колегата му Димитър Бойчев.

Хотелиерите и ресторантьорите ще бъдат поканени да изложат аргументите си в комисията. Според Червенкондев наистина има значителен спад в оборотите, затваряне на заведения, съкращаване на работни места. "Може би ще се търсят разумните баланси за обособяване на зони за пушачи и непушачи, така че всички права на непушачите да бъдат абсолютно гарантирани", обясни Червенкондев. И добави, че ако се приемат такива текстове, това трябва да стане с голям консенсус. Според него не всички депутати от ГЕРБ са "за". Както "Сега" писа, твърдо против е здравният министър Десислава Атанасова. Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова също очаква колегите й в комисията да поставят здравето на първо място.

Председателят на БХРА Благой Рагин обясни живописно как протекли срещите му по-рано вчера с премиера и здравния министър. "Бяха много учтиви, много внимателни, изслушаха ни и накрая ни показаха червен картон. Казаха: не може да ви помогнем, защото сме изпълнителната власт, а законите прави законодателната, и ни изпратиха в парламента, за да търсим лоби".

БОЙКОТ

Рагин потвърди, че от 15 декември хотели и ресторанти ще разрешат пушенето под формата на "гражданско неподчинение".
22
1721
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
11 Декември 2012 20:16
кои има пари за цигари и да стои по заведениа за пушачи
и на стари години да ги лекуват от разни болести
при положение на демографски срив в страната
11 Декември 2012 22:48
Според Червенкондев наистина има значителен спад в оборотите, затваряне на заведения, съкращаване на работни места.

Ми да го направят задължително пушенето за всеки тогава - и оборотите ще се повишат, и нови заведения ще се отворят, нови работни места, че може и кризата да преборим...
11 Декември 2012 23:00
Гледахте ли го Рагин в парламента?
Баси и депутатите имаше около него. Срамота е този ветеран на кръчмарството да се разхожда като пазач в тази сграда.
Срам. Позор.
11 Декември 2012 23:17
Рагин беше...., ама не мога да намеря подходяща дума за него, дори когато неподвижен, се изказва от екран, пак кръчмарството му блика отвсякъде, а тук в движение, бе в стихията си, разкарваше се по коридорите, тупаше по гърба депутати (например Димо Гяуров), провикваше се - и този спечелихме!, след това пъргаво се устремяваше с викове към друг депутат, най-накрая щастливо грейнал, отбеляза, все едно, че в кръчмарския тефтер бележи дневната печалба - ДПС на 100 процента, БСП - на 100 процента, ГЕРБ - по съвест, ДСБ - по съвест, за независимите - ще видим. Алелеее, едни партии са му вързани на 100 процента, други - по съвест.
За акцента му - не съм в състояние да го предам...
Ама това са защитниците на каузата, по-добри няма, но тъй като всички са прости, понеже и Той е прост ...
11 Декември 2012 23:17
В Дъблин също има забрана за пушене в заведенията. Баровете не са празни.
11 Декември 2012 23:29
Забраняват тютюнопушенето на обществени места, а НЕ забраняват(даже го субсидират с държавни пари!) отглеждането на тютюн и производството на цигари?!
НЯМА логика и е пълно Лицемерие!!!
Преди време дигнаха Акциза върху тютюневите изделия- така щяло да намалее тютюнопушенето?!
Ами сега, щом наложиха забрана за тютюнопушене в обществени места, да махнат Акциза, а?!
Трябва да има заведения само за пушачи и пушене и заведения само за НЕпушачи и НЕпушене!
А най-добре ще е държавата или общините да открият собствени ПЕЧЕЛИВШИ(или субсидирани- с парите от акциза върху тютюневите изделия) заведения за НЕпушачи и НЕпушене- в името на "демократичната" Грижа за здравето на човека!!! КАЗАХ!
11 Декември 2012 23:47
Забраняват тютюнопушенето на обществени места, а НЕ забраняват(даже го субсидират с държавни пари!) отглеждането на тютюн и производството на цигари?!
НЯМА логика и е пълно Лицемерие!!!

Що да няма логика?Отглеждане и тютюнопушене са две коренно различни дейности. На никого не пречиш, ако си отглеждаш тютюна, доколкото за пушенето не е така. Къде тогава е лицемерието?
11 Декември 2012 23:50
Бойкот на всички заведения разрешили пушенето в тях !!
12 Декември 2012 00:20
FORCE,
/:/ "Отглеждане и тютюнопушене са две коренно различни дейности. На никого не пречиш, ако си отглеждаш тютюна, доколкото за пушенето не е така. Къде тогава е лицемерието?
............................................................................
Аха!
Значи(по твоята "логика"!) НЯМА нищо лошо и човек да си отглежда марихуана или опиумен мак- щото на никого не пречи човекът?! Че и държавата да субсидира това отглеждане?!
Така ли?!
Да, ама НЕ- в България отглеждането на марихуана или опиумен мак е ЗАБРАНЕНО и е Престъпление!
12 Декември 2012 01:10
Така ли?!

Ами не е така и в следващото изречение сам се опровергаваш за несъстоятелните сравнения.Пробвай с нещо друго.
12 Декември 2012 04:02
НЕ опровергавам "себе си", а ТЕБЕ!
Ти твърдиш, че, ако някой си произвежда(отглежда) у дома нещо ВРЕДНО за здравето на другите(тютюн, например- нали затова е забраната за пушене на обществени места!), няма нищо лошо в това! Да, ама НЕ е така- например, забранено е домашното отглеждане(производство) на марихуана и опиумен мак, нали- защото са вредни и опасни за здравето!
Въпросът ми беше: защо държавата ЛИЦЕМЕРНО забранява пушенето на обществени места, но НЕ забранява, а даже подпомага(субсидира), отглеждането на тютюн и производството на цигари?! Все едно държавата да НЕ забранява, че и да подпомага(субсидира) даже отглеждането на марихуана и опиумен мак и да не забранява продажбата им?!
12 Декември 2012 06:01
Трябва тоталната забрана да падне!Всички хора имат права и цигарите не са извън закона!Когато ги обяват за такива,тогава можем да вкараме пушачите и в затвора,разбира се.

Да си призная обръщам все по-малко внимание на т.нар. изследвания за вредата от това и онова.Преди месец видях,че 30% от хората умирали заради секс.Преди това колко бактерии се обменяли с целувките.Вчера,че пилешкото предизвиква рак и американците официално са го признали.Че почти всички храни били с ГМО,защото с такива фуражи се хранели животните.И какво сега?Трябва да избера да умра от цигарите или от ужас?!При тоя кошмар вече не знам как да вярвам на изследванията,за каквото и да било!Нито бих могла да се храня и да живея спокойно,всеки път като посегна към мръвката или друго в чинията и ще се побърквам!Падна ми пердето и не ми пука!Така и така ще се мре,така и така всичко е вредно,ами поне да си изкарам дните по-добре и щастливо,ако може.Защото,ако не ме убият целувките,цигарите или пилето,ще ме блъсне някой на пътя.
Хайде да се уважаваме повече и да оставим хората да си живеят,както решат,стига да не ни пречат.Излишни препирни,излишен тормоз!От стрес се умира май по -бързо и лесно,отколкото от друго,а ние си имаме такъв в изобилие!Да се връщат отделните зали и да спрем с дебатите,ако може.Имаме толкова други проблеми,които трябва да решаваме общо в тая скапана държава.Тоя егоизъм и злоба ни докараха до тука и не бива да продължаваме!
12 Декември 2012 08:31
Въпросът ми беше: защо държавата ЛИЦЕМЕРНО забранява пушенето на обществени места, но НЕ забранява, а даже подпомага(субсидира), отглеждането на тютюн и производството на цигари?! Все едно държавата да НЕ забранява, че и да подпомага(субсидира) даже отглеждането на марихуана и опиумен мак и да не забранява продажбата им?!

А какъв ще бъде ефектът, ако държавата на местно ниво го забрани, а в световен мащаб не е? Що се отнася до субсидирането на отглеждането на тютюна - да, имахме ангажимент да бъде прекратено с влизането ни в ЕС. Издейства се и някакъв гратисен период. И познай защо все още не се е случило. Както и с въвеждането на тази забрана(де факто трябваше още при предишното правителство!)
И не е ли по-голямо лицемерие да обясняваш на децата си за вредата от тютюнопушенето, а в същото време да го защитаваш, заради собственото си удоволствие?
12 Декември 2012 08:44
Връщането на по-лекия режим трябва да стане, но не защото цигарите са полезни или защото рябва да пазим непушачите и пр. популизми. За мен основната причина е принципна и тя е че трябва да спрем да разваляме нещо, което работи и постоянно да си създаваме проблеми там където ги няма. Предишният режим беше разумен, работещ и най-вече, приет от всички - всеки си знаеше мястото. Защо, по дяволите, ще пишем закони "на коляно" и всяка година ще ги променяме, при това доказано работещи. Няма ли поне един закон и едни правила да поработят няколко години пък след това пак ще видим?
12 Декември 2012 09:32
Браво! Толерантност имаме тогава, когато е най-малко двупосочна. Да заменим арогантността на пушачите с тази на непушачите е нещо, като нищо! А, в България имаме остра нужда от толерантни отношения!
12 Декември 2012 09:52
Защо, по дяволите, ще пишем закони "на коляно" и всяка година ще ги променяме, при това доказано работещи


Една от причините - защото чукча не мислител, а писател
Де да ги променяхме само на година, има закони променяни по два пъти в месец!
Ширпотреба - куче-касичка, зайче-касичка, това ни е законодателството в момента.

12 Декември 2012 10:57
Ако ГЕРБ върне цигарите в заведенията, ще се сменят клиентите на заведенията от непушачи на пушачи и оборотта им ще падне още повече. Все пак непушачите са доста повече, а и са доста по-платежоспособни в общия случай. Заведенията са празни по други причини - има криза, ниско качество в заведенията, все още вони на пор от пушенето в тях, на хората им трябва време да свикнат, че могат вече да влизат в заведенията и т.н. В крайна сметка даже и сега ГЕРБ да върне цигарите в заведенията, след време ще трябва да станем нормална държава и пак няма да се пуши сред хора. Сега ГЕРБ прави популистки ход заради изборите, но както обикновено не са си направили добре сметката. ГЕРБ ще спечели едни гласове, но ще загуби други, а тези гласове, които губи са доста повече от гласовете, които ще спечели.
12 Декември 2012 11:00
Не става ясно защо ГЕРБ ще връщат едно очевидно неработещо решение.
Всяка частична свобода да дишаме е неработещо решение и не е в полза на бизнеса като цяло.
12 Декември 2012 13:56
ГЕРБ връща залите за пушачи в заведенията

демек почнало се връщането
ГЕРБ обмисля да върне

а не било се баш почнало
твърдо против е здравният министър Десислава Атанасова. Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова също очаква колегите й в комисията да поставят здравето на първо място.

аха, можело и хич да не се почне
Класика в жанра!
12 Декември 2012 14:09
"ГЕРБ връща залите за пушачи в заведенията

ГЕРБ обмисля да върне "

За Галя ли 2те неща са еквивалентни или за редактора?
12 Декември 2012 21:26
Това е единствения случай,когато ГЕРБ ще загуби изборите . Преди 3 години ББ клекна и се отпусна,като измисли зали за пушачи и непушачи. Сега пак ли?...Не ни трябват корумпирани "меки марии"...***
12 Декември 2012 21:32
Навремето Горбачов се помъчи да спре водката на руснаците..
Резултатът е налице!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД