:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 171
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ГЕРБ остави обезщетението за дете под прага на бедност

По-нисък процент за индексация на пенсиите и по-малко пари за болните предвижда бюджетът на държавното осигуряване за 2013 г.
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Новини за коледни добавки към пенсиите вчера нямаше, както очакваше социалният министър Тотю Младенов. Вместо това вицепремиерът Симеон Дянков продължи да подклажда напрежение сред възрастните и този път изнерви даже президента Росен Плевнелиев.
През 2013 г. майките ще гледат децата си от 1 до 2 г. с обезщетение, което ще бъде с 1 лв. по-ниско от прага на бедност. Болните ще продължат да получават по-малко пари за първите три дни болнични, след като антикризисната мярка се превръща в постоянна. Пенсиите ще се индексират с хармонизираната инфлация, но тя е с около 2.5% по-ниска от истинската, в която не се включват луксозни стоки. Вдовишката добавка замръзва на 26.5% и от ГЕРБ повече няма да я увеличават, въпреки че обещаваха да я направят 40% до края на мандата. Въвежда се пенсионна възраст за военните, но пък се дава възможност и на бивши служители на МО да се възползват от преференциите на ранното пенсиониране. Това стана ясно след окончателното гласуване в парламента на закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2013 г., с който минаха и промени в Кодекса за социално осигуряване. Гласуването беше съпроводено от 6 часа безсмислени дебати. По време на тях управляващите мълчаха "като шарани" според Емилия Масларова (БСП).

С промените ГЕРБ замразява за пета поредна година обезщетението за гледане на дете на 240 лв. при 241 лв. линия на бедност и 310 лв. минимална заплата от 1 януари. И червени, и сини, и ДПС настояваха това обезщетение да се изравни с минималната заплата, като основният аргумент беше намаляването на раждаемостта от 2009 г. насам с по около 5000 деца на година. Социалният министър Тотю Младенов обаче заяви, че държавата няма да стимулира "професия майка". "Казвате нещо цинично: "Ние имаме парите, ама няма да ги дадем, за да не стимулираме професия майка. 15 млн. лв. имате за подслушване. 15 млн. лв. е само сметката на вертолетите и авиоотряда, с която властта реже лентички ежедневно. Това е цинично, че вие имате тези пари, но не желаете да ги дадете на българските майки", апострофира Мая Манолова (БСП).

От ГЕРБ си гласуваха и диференцираното индексиране на пенсиите средно с 9.3% от 1 април вместо от 1 юли, както е по закон. Според опозицията изтеглянето е заради предстоящите избори. Никой не ги обори. Най-много - с 9.8%, ще се увеличат пенсиите, отпуснати до края на 2009 г. С това според управляващите се покрива инфлацията от средата на 2009 г. (когато беше последното увеличение) до края на 2012 г. В случая обаче се ползва хармонизираната инфлация, а тя е по-ниска от реалната, която според калкулатора на НСИ ще мине 13%. Пенсиите от 2010 г. ще се увеличат с 8.8%, от 2011 г. - с 5.7%, от 2012 г. - само с 2.2%.

От опозицията припомниха, че ГЕРБ се отказва от твърдите си предизборни предложения за увеличение на вдовишката добавка от 20% до 40% до края на мандата и от обещаната добавка към парите за старост на възрастните над 75 г. Това извади извън релси Петър Петров, който беше един от тримата депутати на мнозинството, които се включиха в дебатите. "Когато ГЕРБ си прави програмите, за да влезе във властта през 2007 и 2008 г., нямаше криза. Така че не сравнявайте вашето управление с нашето", изригна той. След което от опозицията му припомниха, че финансовият министър Симеон Дянков три пъти обявява официално край на кризата, а част от тези обещания бяха гласувани с антикризисните мерки през пролетта на 2010 г.

Мая Манолова от БСП пък изчисли, че ръстът на минималната пенсия с 5 лв. - от 145 лв. тя става 150 лв. от 1 април, е колкото едно депутатско кафе. Светлана Ангелова от ГЕРБ я обвини в популизъм, понеже от опозицията не направили предложения за по-висок ръст между първо и второ четете, а сега критикували. Така започна вълна от предложения за минимална пенсия - от 500 лв. на Павел Шопов от "Атака", който преди това обобщи: "Като че ли щяхте да ги приемете!", до 270 лв. и до 290 лв. на независими и БСП, които, естествено, бяха отхвърлени.

Другата невралгична точка в дебатите беше въвеждането на пенсионна възраст за военните. От 2013 г. те вече ще се пенсионират при 27 г. общ стаж, от които 2/3 специализиран, но и при навършени 52 г. за младшите чинове и 54 г. за старшите. За летци, парашутисти, водолази и подводничари възрастта е съответно 42 г. и 44 г. според чина, а стажът - 15 г. специализиран. В същото време обаче текстът се променя така, че не само действащи военни, както е сега, но и бивши ще могат да се пенсионират рано. Опозицията предупреди, че не може от 10 привилегировани категории само за една да се утежняват условията. Третият ГЕРБ-аджия, който се включи в дебатите, беше Владимир Тошев, за да обясни предложението си от ранно пенсиониране да се възползват и войници и матроси, чийто стаж по първоначалната редакция не се признаваше за военен. То, естествено, беше прието.

ГЕРБ си гласува и първите три дни болнични да останат за сметка на работодателите вече за постоянно, макар че трябваше да е само за втората половина на 2010 г. От това губят работниците, тъй като, вместо да вземат една надница през първия ден и по 80% от средния си осигурителен доход за 18 месеца назад, получават по 70% от последната си заплата в първите три дни. Губят и работодателите, които ежегодно трябва да плащат над 100 млн. лв. за болнични. Масларова припомни, че мярката не само не е довела до намаление на болничните, но разходите във фонда растат, защото хората ходят все по-късно на доктор и се нуждаят от по-дълго и по-скъпо лечение.

ОБОБЩЕНИЕ

"Искам да поздравя финансовия министър Симеон Дянков за неговата успешна и последователна човеконенавистна политика, която води спрямо българския народ", обобщи дебатите независимият депутат Георги Терзийски. В залата в повечето случаи гласуваха под 100 депутати от 240, което за пореден път показа заинтересоваността на депутатите към важните закони.

Коледни добавки почти сигурно няма да има

Все по-малко вероятно е да има коледни добавки за пенсионерите тази година, стана ясно вчера от поредното изявление на вицепремиера Симеон Дянков. Плащането зависи от това дали ще има дефицит в бюджета за ноември, а данни ще има след 8 декември, каза Дянков в парламента.

Според източници на "Сега" бюджетът през ноември със сигурност ще е на дефицит. Очаква се минусът в държавната хазна да е около 60 млн. лв. Дефицитът за октомври бе 74 млн. лв. Тоест и в момента е ясно, че ако решението зависи само от това, както твърди Симеон Дянков, коледни добавки към пенсиите за Нова година няма да има.

В същото време планираният дефицит за 2012 година възлиза на 1.3% от БВП (1 млрд. лв.) и изпълнението на бюджета в момента е далече от този праг. Сметките на синдикатите показват, че за осигуряването на коледни добавки от 20 до 50 лв. към всички пенсии до 400 лв. ще са необходими около 60 млн. лв. Това би било равносилно на 0.08% увеличаване на бюджетния дефицит.

В същата посока се изказа и президентът Росен Плевнелиев, който заяви, че досегашният дефицит е комфортен и не може коледните добавки да са предмет на ежедневни коментари, а трябва да са обект на планиране. "Правителството е планирало още в началото на годината дефицит от 1.3%, същевременно към момента ние сме на по-малък от този дефицит, вероятно ще приключим с дефицит около 0.7 - 0.8%. Разбира се, финансовият министър би могъл да има допълнително аргументи, за които аз не знам, но много е важно да планираме дългосрочно, правилно, включително и коледните добавки", каза държавният глава.
4
1534
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
05 Декември 2012 20:37
През 2013 г. майките ще гледат децата си от 1 до 2 г. с обезщетение, което ще бъде с 1 лв. по-ниско от прага на бедност.
И правилно - децата да свикват от пелени с живота...няма да отглеждаме глезльовци я И...браво , Монка!
06 Декември 2012 10:05
За ГРОБ децата и пенионерите в тази "държава" са бреме.
Тази толкова популярна антикризисна мярка е N 1 в спиъка на ГРОБ - " Нет человк нет праблемь" или казано на български -" злото (децата) трябва да се изкоренява още в зародиш" .

Малоумието продължава с пълна сила , спете спокойно деца !
06 Декември 2012 10:38
Гледайте това. Забавно е. http://vimeo.com/53407353
06 Декември 2012 11:02
Какво "обезщетение за дете" - детето за щета ли го броите?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД