:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Обзор

Има ли алтернатива дългото майчинство у нас?

В ЕС плащат малко време след раждане, но с години подпомагат родителите и финансово, и с политики
Снимка БГНЕС
Поради липса на места в забавачките подобни опашки за записване на децата се извиват ежегодно в градовете, в които няма информационна система. Тя пък само помага на родителите да не мръзнат по студа, но не решава проблема с недостига на места, който ги поставя в пълна безизходица при отглеждането на децата им.
България има най-дългото високоплатено майчинство в ЕС, а може би и в целия свят - 410 дни, които ГЕРБ не намали дори по време на кризата. Това е постоянният аргумент на социалния министър Тотю Младенов да отказва на българските майки увеличение на детските надбавки и на обезщетението за гледане на дете от 1 до 2 г., които от 2009 г. са замразени на 35 лв. и на 240 лв. Остават толкова и за 2013 г. Младенов дори вече заговори за премахване на плащането от 240 лв. за втората година срещу по-високо майчинство през първата. Сега то е 90% от средния осигурителен доход за 24 месеца назад, а идеята е да стане 100%.

Изграждането на нови детски ясли и градини, които ГЕРБ обещава вместо по-високи обезщетения, не е решение. В тях децата се приемат след 10-месечна възраст, а заради липсата на достатъчно персонал изискването на директорите е те да могат да ходят стабилно. Това ще рече, че дори при място в яслата някои малчугани няма да могат да тръгнат и на годинка. Новите ясли пък могат и да не заработят, тъй като заради унизителното заплащане - около минималната работна заплата, трудно се намират медицински сестри и педагози за яслите.

Вече не може да се разчита и на бабите, на които с новите изисквания за пенсия остават им около 15 години работа, когато се родят първите им внучета. Затова нека видим как са решени нещата по света и можем ли да използваме чуждия опит.



Навън майчинството наистина е късо -



средно около 20 седмици в европейските страни, обаче там има куп други политики, които стимулират семействата да раждат деца, сигурни за бъдещето им. В Швейцария например майките получават обезщетения за 4 месеца в размер между 80 и 100% от заплатата според договора с работодателя. И там има дефицит на детски ясли, но са създадени няколко помощни варианта. Единият е т.нар. maman de jour - или "дневна майка". Това е жена с дете, която се наема да гледа вкъщи още 2-3 след специално разрешение. Тази практика се прилага и във Франция и други държави и е доста близка до т.нар. в България "майчински кооперативи".

У нас те се практикуват в последните няколко години и са за малко по-големи деца - от 3 г. нагоре. Въпреки многократните опити да бъдат регламентирани по някакъв начин обаче, управляващите категорично отказват да го направят с единствения страх, че тези нови формирования ще имат претенции за държавно финансиране. А и поради липсата на ресурс за контрол. Друго решение на демографския проблем за швейцарките е специална клауза в здравната застраховка на детето, която е задължителна и осигурява при нужда повикване на детегледачка за 20-ина часа в годината. Малко е, но е нещо.

Платеното майчинство във Великобритания продължава до 39 седмици (към 9 месеца), през които жената има право да работи до 10 дни или да се обучава с цел "поддържане на връзка с работното място". Обезщетенията се определят по различни схеми, но всички изисквания са по-ниски от българските. Самонаетите жени например получават обезщетение, ако са се осигурявали поне 26 седмици (6 месеца) през контролен период от 66 седмици (17 месеца). Размерът му се равнява на 100% от дохода от кои да е 13 седмици, през които трябва да е бил минимум 30 паунда (73.25 лв.) на седмица. Право на отпуск по майчинство имат и жените, които са работили поне 26 седмици от последните 66 при един работодател. Те вземат 135.45 паунда (330.71 лв.) седмично, или 90% от усреднения си седмичен доход от работодателя, който после си получава парите от държавата. При осиновяване на дете осиновителите имат право дори на повече платен отпуск - 52 седмици, а условията са същите като при биологични родители.

У нас обезщетението се полага при цяла година осигуряване, а се взема доходът за 24 месеца назад. А увеличението на периода за изчисляване на майчинството от 12 месеца до две години, което предприе ГЕРБ, намали размера му с над 50 лв. до 370 лв. Осиновителите пък не се ползват от по-голямо или по-дълго обезщетение.

В Русия съществува т.нар. "маткапитал". За 2012 г. той е в размер на 387 000 рубли (18 682 лв.), като през последните години продължава да се увеличава и през 2014 се очаква да достигне 430 000 рубли (20 774.26 лв.) Сумата се изплаща за раждане или осиновяване на второ дете и може да бъде похарчена за подобряване на условията на живот на семейството.



Маткапиталът може да послужи за погасяване на ипотечен заем,



осигуряване на образование за което и да е дете от семейството, ремонтни и строителни дейности по дома, а в Калининград властите разрешават с тези пари да се купи дори автомобил. Родителите на деца с увреждания в Русия имат право на 4 дни платен отпуск всеки месец.

В Германия има надбавка за отглеждане на дете, която се изплаща на майката или на бащата, при условие че те живеят заедно, гледат си го сами и получаващият помощта родител работи по-малко от 30 часа седмично, т.е. загубил е част от дохода си, за да се грижи за детето. Тази помощ се дава, докато детето стане на 14 месеца. За осиновени деца до 8 г. тя се изплаща пак 14 месеца от датата на идването на детето в домакинството. Семействата с няколко малки деца получават и бонус за братя и сестри. Самотните родители могат да получават помощ за отглеждане на дете като заместване на дохода за период до 14 месеца.

В Дания жените прекъсват работа 4 седмици преди раждането и остават вкъщи от 2 до 14 седмици след това. После имат право на още 32 седмици, които майката и бащата могат да си поделят. Част от тях могат да се ползват по всяко време до 9-годишната възраст на детето. Срещу по-ниско обезщетение 32-те седмици могат да се удължат до 46. Ако се трудят почасово, родителите могат да получават обезщетението си по-дълго време. Право на обезщетение за майчинство и раждане или осиновяване имат всички жени, които са работили поне 120 часа през последните 13 седмици преди получаването на съответния отпуск или са самостоятелно заети лица. И в Дания за осиновяване се плаща по-дълго - 46 седмици без условия.

У нас Илияна Кълева - единствената българка, осиновила четири деца, 3 от които на над 5 г., е на път да загуби правото да получава детски за тях, понеже с увеличението на заплатите в "Бърза помощ", където е лекар, ще премине границата от 350 лв. на член от семейството.

Детските надбавки в Дания са за всички деца на редовни данъкоплатци. Диференцирани са по възраст. Преценено е, че нуждите на по-малките деца са по-големи, затова и детските до 2 г. са 190 евро на месец, от 3 до 6 г. - 150 евро, а от 7 до 17 - 119 евро. Сирачетата в Дания получават специална допълнителна издръжка от 165 евро на месец за всяко дете без майка или баща. Ако детето е лишено и от двамата си родители, то получава по 331 евро месечно. У нас за сирачетата имат пенсии, които се изчисляват от дохода на починалия родител, но ако той няма достатъчно стаж, се отпускат по доста сложна процедура и според дохода на домакинството социални пенсии от 100 лв. на месец. Едва от догодина за загубилите един родител деца ще има детски от 35 лв. независимо от дохода.

На местно ниво властите в Дания могат да



дават добавки на родители, които гледат децата си у дома



вместо в детски градини - до 85% от парите, които се дават на дете в общинска детска градина. У нас кметът на София Йорданка Фандъкова категорично отказва да дава пари на семействата, за чиито деца няма място в детските градини, като твърди, че е по-добре с тях да строи нови заведения.

Платеното майчинство в Белгия е 15 седмици, но право на такова имат всички - работещи, безработни, майки с увреждания. Трябва само да са си внасяли поне 6 месеца минималния размер на съответните осигуровки. Там за жените до 21 г. осигуровката е по-ниска, а след това се увеличава, тъй като над тази възраст е по-голяма вероятността да се роди и съответно да се ползва обезщетението. У нас 3.5% плащат всички - и мъже, и млади жени, и по-възрастни, които вече не биха ползвали обезщетение.

Отпускът по майчинство в Италия трае общо 5 месеца, през които се заплащат 80% от последната получавана заплата. На него имат право - и са длъжни да го използват, всички майки, заети по трудово правоотношение. Още 6 платени месеца могат да се ползват по желание до навършване на 8 години. Такива права имат и родители на осиновени и приемни деца. Семействата с 3 деца или осиновили дете получават държавна помощ от около 130 евро на месец в продължение на 13 месеца.

Добре е управляващите у нас, преди да орежат т.нар. високоплатено майчинство, което излиза средно под скромните 370 лв. на месец, първо да пресеят и въведат добрите европейски практики за стимулиране на раждаемостта.
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Периодично българските майки излизат на протести с обвинения към управляващите за неефективна социална политика.
36
5295
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
21 Ноември 2012 21:49
а в америка има 4 месеца неплатен отпуск. в държавните учреждения естествено. в частаната фирма ти посочват вратата само при малко понадут корем.
платено майчинство , пенсии и разни други залъгалки работят против капитала. по голям капитал, по висока заплата, повече работни места, по добър живот. ако имащ 2000 лева заплата за какво ти са 200 лева майчински?! да погледнем китай. повече от 1 дете е нежелано, пенсии няма въобше, но за сметка на това икономиката крачи с кралимарковски крачки.
21 Ноември 2012 23:10
Единственото работещо решение за избягване на демографската катастрофа и следващата смърт на нацията е премахването на всякакви детски надбавки, платени отпуски за майчинство и т.н. развращаващи практики и заместването им със семейно социално облагане (10 процентното подоходно облагане е полезна за нацията практика).
.
Какво е семейно социално облагане - работещите членове на семейства с 3 и повече деца да не плащат пенсионни, здравни, за безработица, преквалификация и т.н осигуровки.
21 Ноември 2012 23:56
Детските надбавки в Дания са за всички деца на редовни данъкоплатци

Също като у нас - за всички деца на редовни НЕданъкоплатци, и май само за тях.
22 Ноември 2012 00:03

В германия изплащат детски надбавки , по 200 евро на месец до навършване на детето на 18 години. Отделно държавата осигурява жилище за този период ,ако майката поиска.
Познавам няколко майки който си вземат 200 евро , дават си жилището , под наем за 500 ,600 евро ИИИИИИИИ си живуркат в България.
Последното не е много редно, и ако разберат че не живеят в германия ще им вземат жилището.

Това е сподер мен


сега да видим какво казва за германия .... тотЙ

В Германия има надбавка за отглеждане на дете, която се изплаща на майката или на бащата, при условие че те живеят заедно, гледат си го сами и получаващият помощта родител работи по-малко от 30 часа седмично, т.е. загубил е част от дохода си, за да се грижи за детето. Тази помощ се дава, докато детето стане на 14 месеца. За осиновени деца до 8 г. тя се изплаща пак 14 месеца от датата на идването на детето в домакинството. Семействата с няколко малки деца получават и бонус за братя и сестри. Самотните родители могат да получават помощ за отглеждане на дете като заместване на дохода за период до 14 месеца.

НА КОГО ВЯРВАТЕ?
22 Ноември 2012 00:52
Господ да ги накаже всички тези изродени гадове, които се чудят какво да измислят! В онези държави мъжете изкарват достатъчно, за да могат жените им да си отглеждат децата! Подигравката 240 лева, пък като отрежат и втората година, гадовете, майките просто ще са безработни май, щото дечица на годинка се разболяват, пък работодателите хич не обичат болничните. Бе какво да говорим, геноцидът продължава.
22 Ноември 2012 02:12
аха господ като тръгне да наказва, да започне от китайците. на тукашните майки им се полагат 3 месеца майчинство. за това колко изкарват мъжете им можете сами да се сетите
22 Ноември 2012 08:22
В Русия на жена ми в началото на седмия месец и дадоха болнични + 3 заплати,при раждането още три заплати+ детски около 2-300 лева на месец + майчинство пырвите две години (% от заплатата) + още една година неплатен тпуск.Отделно за второ и нагоре дете се дават сертификати за сума около 10 000 $ .За това лятото на 2010 г. в родилните домове нямаше място,а на жена ми три жени (целият и отдел) родиха през три месеца.
22 Ноември 2012 08:32
... и въведат добрите европейски практики за стимулиране на раждаемостта.

Защото тези практики са много добри,та от тях се ползват предимно националности различни от коренните?! За това ли белият човек на Запад изчезва? Защото тия практики без стратегия за защита на коренните европейски етноси водят до това,че милиони преселенци от други континенти и религии живеят на гырба на дыржавата ,тоест на местните.А тия пари за детски трябва да се набавят отнякыде - и или дылгове или даныци за сметка на белите. Та както у нас ,така и в по-голямата част на Европа трябва да се спре с фалшивата толерантност ,защото утре ще е кысно ,много кысно.
22 Ноември 2012 10:02
Колкото и парадоксално да звучи на някои, единственият начин в България да се стимулират жените да раждат е като се отрежат майчинските и детските добавки, както и почти всички "социални" плащания. Ако жената е внасяла някакви осигуровки преди раждането на детето специално за тази цел - да може да си ги ползва до три месеца, шест месеца или до една година и толкоз. Отпадането на тези пари от бюджета, може да бъде основа за по-ниски данъци за работещите, което води до по-високи доходи за тях и съответно може да стимулира раждането на деца сред тези, които сега или нямат деца или имат едно дете.. Примерно заради отпадането на такива плащания, ДОД може да се смъкне от 10% на примерно 7% или по-малко. 3% разлика в ДОД за сума от 1000 лева е 30 лева месечно. Разбира се, че е по-добре работещите да взимат повече, отколкото същите тези пари да се дават на неработещите. В момента се стимулират да раждат жени, които и без тези стимули си раждат много деца и използват ситуацията да превърнат майчинството си в източник на доходи.
22 Ноември 2012 10:06
Парите за майчинство у нас са както парите за производителите на тютюн - политически субсидии - и са напълно вредни в дългосрочен план за получателите им. Но понеже всяко правителство гледа краткосрочно от избори на избори, тези пари са ефективен начин да се запуши социално брожение от това че в страната има ограничени възможности за професионална реализация и хората са изпаднали до положението да разчитат на подеяния от държавния бюджет - т.е. от тези които всъщност работят. И на туй отгоре се оплакват, че парите дето им се дават (подаряват) са малко...
Парите са едно - ама разходите са друго. Майките не само получават пари, но и са ефективно изключени от работната ръка. Те не могат да се развиват професионално или пък да градят кариера. И това в крайна сметка осакатява доходите които могат да се надяват да получат в бъдеще, както и бюджета на страната вследствие на по-ниските данъчни приходи. Въобще "професята майка" е една пагубна спирала както за индивида така и за обществото - и струва много повече от 250те лева за които става въпрос.
*
Решения има бол, но желание за политически действия в дългосрочен план липсват. Това което трябва да се случи е бремето от раждането и отглеждането на деца да бъде олекотено, чрез достъпни ясли и детски градини, купони за храна и пелени и т.н. - но не и с плащания на пари в брой, които особено при необразованото население от капсулирани етнически групи отиват за сателитни чинии и коли на старо. И другото е да се намерят начини да се подпомогне професионалната реализация на майката и приобщаването й към работния процес колкото се може по-скоро след раждането. Това, че възможностите за професионална реазлизация в България са силно ограничени поради унищоженото производство и разбито селско стопанство е отделна тема...
22 Ноември 2012 10:21
Отпадането на тези пари от бюджета, може да бъде основа за по-ниски данъци за работещите, което води до по-високи доходи за тях и съответно може да стимулира раждането на деца сред тези, които сега или нямат деца или имат едно дете


Може, но заедно със "смъртта" на цялата социална система. Откъде накъде ще отглеждам бъдещ нетен донор на пенсионната система, пък разни пенсии ще ми разсъждават по горния начин?

Накратко: Обезщетението за майчинсто трябва да си седи, ведно с изискването за внасяни осигуровки достатъчно дълго време. Детските надбавки трябва се дават до 2-ро дете, а за следващите да са под формата на семейно облагане, т.е. намаляване на ДОД.
22 Ноември 2012 10:22
Майките не само получават пари, но и са ефективно изключени от работната ръка. Те не могат да се развиват професионално или пък да градят кариера.


Ти да не би да си майка, и да споделяш от личен опит?
22 Ноември 2012 10:24
Има алтернатива - бащите да получават по-високи доходи. Компенсиране на бедността със социални помощи води до висока раждаемост само сред непродуктивните слоеве на обществото.
22 Ноември 2012 10:30
Въобще "професята майка" е една пагубна спирала както за индивида така и за обществото - и струва много повече от 250те лева за които става въпрос.

Професията майка (жена-домакиня с няколко деца) е изключително полезна за обществото, стига да не се практикува за негова сметка.
22 Ноември 2012 10:31
Хубаво е да се познават различните европейски практики в областта. Но трябва де си има предвид, че те са, може би, добри на местна почва. Не е сигурно, че след механичното им привнасяне у нас ще дадат добри резултати. Раздаването на пари на ръка за дете не дава очакваните резултати. Дори и тези пари да се повишат с 10%, с 20%, с 30%, пак няма да има съществена промяна в демографската картина. Очевидно не това е пътят на развитие. Насо хубаво ги реди за Русия, обаче къде са финансовите възможности на Русия, къде тези на България. Ясно е, че трябва да се върви към данъчни промени спрямо работещите родители. Защо обаче никой не го прави - не знам. Сегашната политика в демогпафската сфера е изгодна на управляващите. Но дали е изгодна за България? И последно - демографската политика трябва да се разглежда като централна част на интегрираната система за развитието на страната. Иначе положението ще си остане неспасяемо.
22 Ноември 2012 11:13
няма деца, следователно режем майчинските
няма младежи следователно режем пенсиите
няма живот следователно вдигаме цената на погребенията
пътят към ада от четвърт век е застлан с добри намерения
22 Ноември 2012 11:16
Народът ни, който е обречен на изчезване, в най-дълбоката демографска криза, се очаква да бъде подложен на мерки, гарантиращи изчезването му още по-бързо. Да, прекрасно е мъжете да имат достатътчно високи доходи, та да могат да издържат жените и децата си, но кога ще стане това - ще стане, ама друг път, според крилатата фраза от филма. Проблемът е следният - с либерализацията на пазара след "демократичната" промяна, една основна стока остана на нивата на социализма, че и под тях - стоката "човешки труд". Всички приказки за черпаклии, за чакащи на помощи и прочие са бошлаф след като цената на работната сила се определя по неведоми принципи и е най-ниска в Европа. Имало сива икономика, криели доходи хората - ами ще крият.- след като държавата е най-големият разбойник - делото на давещите се е дело на самите давещи се, господа.
22 Ноември 2012 11:16
Народът ни, който е обречен на изчезване, в най-дълбоката демографска криза, се очаква да бъде подложен на мерки, гарантиращи изчезването му още по-бързо. Да, прекрасно е мъжете да имат достатътчно високи доходи, та да могат да издържат жените и децата си, но кога ще стане това - ще стане, ама друг път, според крилатата фраза от филма. Проблемът е следният - с либерализацията на пазара след "демократичната" промяна, една основна стока остана на нивата на социализма, че и под тях - стоката "човешки труд". Всички приказки за черпаклии, за чакащи на помощи и прочие са бошлаф след като цената на работната сила се определя по неведоми принципи и е най-ниска в Европа. Имало сива икономика, криели доходи хората - ами ще крият.- след като държавата е най-големият разбойник - делото на давещите се е дело на самите давещи се, господа.
22 Ноември 2012 11:18
Съвсем очевАдно е, че демографската политика трябва да бъде насочена към работещите, а не към паразитиращите чрез социалната система в България. Това е и смисъла, на предлаганото от мен - без повече майчински и детски. Какъв е смисъла да се насърчават жените, които имат 5-10 деца да раждат още деца, а тези жени които нямат деца или имат едно дете да се обезсърчават да раждат заради ниските им доходи, както е сега? Видя се много добре до какво води сегашната политика на майчински и детски - последните 23 години би трябвало да са отрезвили тези, които си мислят, че с тези майчински и детски се насърчава раждаемостта.
22 Ноември 2012 11:22
Така е, Лен. Геноцидът е в действие. Разчистват територии ли, що ли? Най-добрият начин за осигуряване на прираст сред населението е добър начин на живот и работа. Липсата на каквито и да е перспективи не могат да доведат до нищо друго. Що се отнася до Китай и моделът му с едно дете - последствията от това са видни. Населението също е подложено на геноцид, ама някои "не ги боли" и го харесват.
XYZxyz,
22 Ноември 2012 11:48
На капитализма деца не му трябват, трябва му работна сила, колкото може по-евтина! Затова и жените трябва да работят вместо да вършат много по-ценната дейност по отглеждането на децата и грижите за семейството. За което обаче мъжете следва да получават нужните доходи... Не става нали, много нараства фондът работна заплата. Още повече че циганите ни показват как може и без доходи много деца да има. К`вото остане! Това с ясли и градинки е поредното извръщение, разглеждащо човека като работна сила, не като човек, там децата израстват непълноценни, но пък за бачкатори стават, а ръководителите има откъде да дойдат... И въобще к`ви са тия вопли - демографска криза, българите щели да свършат, к`во като свършат, нашите пари нали ще останат, да върват да свършват, то и без друго само проблеми създават, мислят че са някой, никой не са, отмиращ мат`рял. Ще се внесе някаква друга рая, то тя и сама си идва... Е, и ние може да се изнесем, има още някои места за хора с пари...
22 Ноември 2012 12:08
На капитализма деца не му трябват, трябва му работна сила, колкото може по-евтина!

И секиму добро струва,

само, знайте, за парата,

като човек - що да прави?

изяда си и месата.
22 Ноември 2012 12:09
А бе, както някои вече казаха, ако бащата взема 3000 лв. - ни детски ще им трябват-ни обезщетение.

Първоначално веднага ми се прищя да подкрепя желанието за по-високо платено майчинство и обезщетение, но само като се сетя за многобройните циганки с по 4-5 деца..............

Детските градини и яслите у нас са едно от хубавите неща, останали от преди, които не разрушиха! В това останалия цял свят не може да ни стигне. Уникални институции, с ниско заплащане за съжаление.
22 Ноември 2012 12:35
Ти да не би да си майка, и да споделяш от личен опит?
Какъв съм няма никакво значение. Имат значение аргументите ми, които имайки предвид хаоса на по-предния ти коментар са си останали неразбрани от теб.
*
Професията майка (жена-домакиня с няколко деца) е изключително полезна за обществото, стига да не се практикува за негова сметка.
Това е емоционален коментар и е напълно разбираем. Но съдържа противоречие - не е възможно да има професия майка, която да не се практикува за сметка на обществото. Майката получава пари от работещи, а тя не работи, не плаща данъци, а същевременно се възползва от всичко изградено с данъците на други - пътища, полиция, здравеопазване. Обществото (т.е. държавата) трябва да помага на майките, но не чрез плащане на пари в брой, а чрез облекчения и улеснения за тях и за децата.
22 Ноември 2012 12:37
Така е, Лен. Геноцидът е в действие. Разчистват територии ли, що ли?

Евреите са изкупили земята, не им требе оня размирен район, тук и природа има, и туземци кротки и залупени...
22 Ноември 2012 13:51
За едно единствено нещо, каквото е дългато майчинство, да можем да се похвалим, и него искат герберастите да сговнясат !!! Поради вроденото и/или придобито слабоумие на наличните политици, тая нация върви към затриване.
Необходимо е преструктуриране на мерките за стимулиране на раждаемостта от безработните майки към заетите такива. Добавките за работещите майки за второ и трето дете трябва да са в размер в зависимост от осигурителния им стаж и доход и позволяващи им заместващи грижи поне до 2 г. възраст, а за всяко следващо да бъдат премахнати. Безработните майки да получават помощи за дете, а не добавки, които да се прекратяват след второ дете.
22 Ноември 2012 14:34
Добавките за работещите майки за второ и трето дете трябва да са в размер в зависимост от осигурителния им стаж и доход

начи да раждат на 40, че да имат повече осигурителен стаж?
Откъде накъде отглеждането на едно дете ще зависи от осигурителния стаж, що за малоумия?
22 Ноември 2012 15:14
Що на 40 бе, Кайли ? Всъщност, ти на 12-14 г. ли искаш ? Те, циганките, точно това правят. И до 40 г. са нацвъкали по 10-ина. Че и внуци, и правнуци.
Ми виж тенденцията. Образованите и високоплатени жени вече раждат над 33 - 35 г. А това е полезно за предадените гени на поколенията. По-друго е когато мама и тати имат вишО. И добри доходи. По-хубави и умни деца се праят !
22 Ноември 2012 15:25
зарежи тенденцията, кажи ми като как българка завършила току що следване след езикова гимназия и родила дете няма да взима нищо, щото нема стаж, а те сега завършват на 25-27 години.
22 Ноември 2012 16:24
Ще взима, ама по-малко бе, Кайли. Аз съм "ЗА" обвързването на детските добавки с дохода и осигурителния стаж. Дори това да е свързано с увеличаването на осигурителната тежест. Кой нормален човек, в т.ч. работодател или нает, би имал причина да не се раздели с 1-2 % повече осигуровки в името на децата на нацията ?
Искам да има разлика между помощ за отглеждане на дете и детска добавка. Целта на последната е да стимулира насърчаване на раждаемостта сред работещите хора, плащащи данъци и осигуровки. Детските добавки, например за три деца да са достатъчни за наемане на гледачка (например до достигане възраст за детска градина или училище), като по този начин майката се връща на работа и същевременно се създава заетост за твоята студентка, дето завършва на 25-27 г.
А нещо против да отпадне професия "майка", издържаща се само с доходи от детски помощи за N-броя деца ? Знаеш кои ще засегне, нали ?
22 Ноември 2012 16:36
Ще взима, ама по-малко бе, Кайли.

що?
детето и ще яде по-малко ли?
22 Ноември 2012 16:42
А сега кво яде детето и ? Нещо лошо да учи и да работи например ? Едно време работа само на Сточна гара, но стаж не вървеше. И беше много тежко. Ама се изкарваха кинти. Даже и за море съм имал.
22 Ноември 2012 17:11
Драги, лошо е да учи и да работи, особено за тежки специалности, защото нито ще учи, нито ще работи.
Ако ти си учил икономика и от сесии до сесии живут студенты весело, а сесии всего два раза в год, то има специалности, които зубкат 10 месеца в годината.
Нещо лошо да завърши спокойно и да отгледа здрави и спокойни деца, вместо да не е нито студентка, нито майка, нито работничка и отвсякъде стресирана, а какви ще са децата?
22 Ноември 2012 17:17
Ми, Кайли, при тежка специалност, дето се зубка 10 месеца що са и деца, бе ? Па нема ли па да са стресирани ? Две добри няма. Не може хем с чужда жена под юргана, хем светец в рая. Всеки да си прави сметката и да си преценява възможностите. Кога деца, кога учене, кога кариера и т.н. Само циганките не ги преценяват тия неща. Те смятат сама детските и по тях раждат децата.
22 Ноември 2012 17:25
Значи да избира - или лекар, или майка?
Почна вече да ги приказваш пет за четири, язък.
22 Ноември 2012 17:47
Evasion,виж вторият ми пост . Та значи покрай нас раздаваха помощи за социаслно слаби.За една седмица не видях нито един былгарин.Всичкото сиган.Та майчинството и помощите може да се обвыржат с много условия ,например да не е под 18 години,да има заыршено основно образование,сыдимост и т.н.т. Един мой приятел отиде да живее от Пермь в едно село в Белорус,заедно с жена си и 4 малки деца.Там социализым,усигуриха им кыща в едно село,работа на двамата и е доволен.След като вземе беларуско гражданство ,понеже има над 3 деца ,дыржавата му плаща 75% от жилището.Но ... има куп условия например в списык от продукти ,който задылжително трябва да е в хладилникыт.Та дошли у тях ,от тоя списык един -два продукта били по-малко ,та замалко да им вземат децата.Та и тука може да е така .
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД