:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 291
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Счетоводителка с фалшива диплома източила 371 000 лв. от институт в БАН

Нарушения в размер на 371 хиляди лева са разкрити в Института по експериментална морфология и патология към Българска академия на науките . Парите са присвоени от касиерката и главната счетоводителка на института, съобщи Евгений Николов, зам.-председател и и.д. председател на БАН, предаде „Фокус”. Средствата са източвани от средата на 2010 г. до края на август 2012 г. като по-голяма част са от националния бюджет, каза проф. Стефан Хаджитодоров, главен научен секретар на БАН .
Годишният бюджет на Института по експериментална морфология и патология при БАН е около един милион лева, уточни проф. Хаджитодоров.
Нарушенията са установени след проверка през август и септември тази година от дирекция „Вътрешен одит” на института. Докладът от проверката е депозиран в академията на 3 октомври тази година и е подписан от покойния председател на БАН проф. Додунеков.
Освен източването на 371 хил. лв., одитният доклад е открил и други нарушения - нарушаване на вътрешните правила на института за контрол за формиране на работните заплати и подправяне на първични счетоводни документи.
По думите на Николов установени са нарушения във формирането на работните заплати на служителите, като някой от администратривните постове са били по-добре заплатени от тези на доценти и професори.
По време на разследването е открита и фалшива диплома на главната счетоводителка на института, издадена на 30. 06. 2010 г. от Университета за национално и световно стопанство.
Николов отбеляза, че въпреки условията на 3-годишен колапс в БАН и тежката икономическа криза в цялата страна, академията се стреми да има прозрачност във всичко, включително и в неприятностите и го доказва с тази пресконференция.
Той обясни, че в рамките на няколко дни след установеното нарушение ръководството на БАН е провело 3 извънредни заседания и докладът от сметния одит и цялата документация по проверката са предадени на прокуратурата и на ГД „Национална полиция” на 11 октомври.
По думите му с решение на директора на института към БАН е била уволнена касиерката, а към главната счетоводителка засега не може да се приложи същата мярка "заради поредица от болнични листове".
Той заяви, че ръководството на БАН е шокирано и огорчено от случая.
"На фона на мизерията, в която 3 години съществуваме, подобни нарушения са стряскащи. Никоя институция не е застрахована от подобни нарушения, водим ефективна борба да сведем до нула подобен брой нарушения", изтъкна още проф. Стефан Хаджитодоров.
Проф. Николов припомни, че дирекцията "Вътрешен одит" към БАН е създадена в началото на 2007 г. и досега тя е направила 83 одита на институти в академията. "От тези 83 одита в 12 от звената на БАН са констатирани в различно време различен тип нарушения и са сезирани съответните компетентни органи", каза проф. Хаджитодоров.
Очакваме правителството, лично министър председателя Бойко Борисов и министрите Симеон Дянков, и Сергей Игнатов да оценят високо усилията на ръководството на БАН да спазваме финансовата дисциплина и съответното ниво на прозрачност, допълни проф. Николов.
58
4842
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
58
 Видими 
20 Ноември 2012 14:38
да оценят високо усилията на ръководството на БАН да спазваме финансовата дисциплина и съответното ниво на прозрачност, допълни проф. Николов.

Май искат да ги похвалят!
20 Ноември 2012 14:39
По време на разследването е открита и фалшива диплома на главната счетоводителка на института, издадена на 30. 06. 2010 г. от Университета за национално и световно стопанство.


Утре Носете Съответната Сума
20 Ноември 2012 14:45
Тая, без покровителството на некой от “шапката“ на БАН, не би действала така смело.
Първо да проверят с чий препоръки е назначена на този пост.
Ама бая кирливи ризи могат да излезнат.
Колкото и да ви е неприятно, но накрая Дянков ще излезне прав за “феодализма и разпределянето на благата“ за БАН.
20 Ноември 2012 14:47
Парите са присвоени от касиерката и главната счетоводителка на института, съобщи Евгений Николов, зам.-председател и и.д. председател на БАН, предаде „Фокус”. Средствата са източвани от средата на 2010 г. до края на август 2012 г. като по-голяма част са от националния бюджет

Аз да попитам как чак сега разбрахте, че дипломата е фалшива? Как една току що завършила бива назначена за главен счетоводител без необходимия стаж?
Този, който е разписал назначението на калинката трябва незабавно да бъде уволнен.
20 Ноември 2012 14:50
Очакваме правителството, лично министър председателя Бойко Борисов и министрите Симеон Дянков, и Сергей Игнатов да оценят високо усилията на ръководството на БАН да спазваме финансовата дисциплина и съответното ниво на прозрачност, допълни проф. Николов.

Николов, а реформите?
Кога?
Само не казвайте, че всички в БАН се занимават с наука.
90% плачат за бюрата по труда.
20 Ноември 2012 14:50
само 37% от бюджета им бастисани? не е зле...
20 Ноември 2012 14:53
Тази е внедрена от "Цункай Джиджи" за да компрометира "феодалните старци" (той искаше да каже "синодални", ама нейсе, той не знае как се попълва данъчна декларация, та ще знае разпространени в България изрази).
20 Ноември 2012 14:59
Издебнала е старците докато са позадрямали
WesternTwilight
20 Ноември 2012 15:03
Сечи, Дянков, сечи!
20 Ноември 2012 15:03
Института по експериментална морфология и патология към Българска академия на науките


Е, прав беше Дянков. Каквото и да казвате!
20 Ноември 2012 15:06
Този, който е разписал назначението на калинката трябва незабавно да бъде уволнен.

Ех, а едно време не ги "хвърляхме на вълците"! О времена, о нрави!
20 Ноември 2012 15:08
Кадърна жена! А ако дипломата й беше истинска, представяте ли си каква работа можеше да свърши, не само някакви си 371000 да опоска... И това е от института на БАН- където все плачат, че нямата пари... Каква перспектива би се открила пред тази жена ако работеше в някое министерство с много пари, бонуси... дето не случила на работно място, ами я и хванали.
20 Ноември 2012 15:09
Дянков не "сече", той "цунка Джиджи". После ще сече, в зависимост от това как е приет.
20 Ноември 2012 15:29
я, а пък плачет в БАН, че нямат пари ... ами те са си там, само че неправилно разпределени и управлявани
20 Ноември 2012 15:31
Дали догодина бюджета де не е с 371 хил. лв. по-малко. Щом не им е по силите да го усвояват с наука.
20 Ноември 2012 15:35
че то не са само тези 371 хиляди "усвоени" по специфичен за науката начин, вероятно по-дълбоко разравяне ще извади на бял свят и други "скромни" подвизи
20 Ноември 2012 15:59
Тук отново калинка. Крадлива.
20 Ноември 2012 16:07
ммм даа,
И я назначил Дянков - престъпника , Бочко - мутрата , ...
20 Ноември 2012 16:17
Да им се увеличи субсидията!
20 Ноември 2012 16:23
бре, как са се развихрили тук бобърчетата...

Безобразие е наистина подобни неща да стават в академичен институт и то по време, когато учените са оставени да мизерстват.
Все пак, кражбата е разкрита от вътрешен одит на БАН и аферата е предадена на прокуратурата, теоретически има шанс крадците
да получат възмездие, а откраднатото възстановено.

Хайде да видим дали министър Игнатов ще назначи вътрешен одит, за да разследва далаверите на назначения от него шеф на УС на Фонда за научни изследвания, анголския НБУ "професор" Рангел Гюров, раздал току-що няколко милиона лв от Фонда за научни изследвания на мошеници и псевдо-учени от приятелския си кръг.

Че само "професор" Стоян Денчев, кадър на същото УНСС, понастоящем ректор на библиотекарски институт, осигурил преди дни диплома на голям доктор на Р. Гюров, е получил проекти за над 900 000 лв, аспирантката и колежка на Гюров - 200 000 лв, и куп частни фирми и сороски НПО-та - по няколкостотин хиляди... все оглавявани от учЕни, за които не може да се намери и редче в международните бази данни. Разбира се, сега медиите с дни ще гърмят за случката в БАН, но няма дума да обелят за скандала във ФНИ.

Впрочем, няма какво да чакаме - Игнатов и Дянков вече потулиха далавери на Фонда от 2008-2009 г. за няколко десетки милиона лева, разкрити от експертната група на професор Хорозов, а един от мошениците, през когото е минавала цялата информация за корумпираните конкурси, в момента е назначен от Игнатов за директор на ФНИ.







20 Ноември 2012 16:24
Марико,
20 Ноември 2012 16:30
Извън майтапа, добре че са разкрили измамата, но въпросът е как е допуснато да се случи. Не знам как е в БАН, но в частните фирми обикновено се инструктират банките само с един подпис да не могат да се извършват операции. Трябват два подписа - двама директори или главен счетоводител и директор. Ако в банката е можело да се теглят или превеждат пари само с подписа на счетоводителката, вината си е на БАН. Ако е трябвало два подписа, а тя е фалшифицирала втория, вината си е нейна и си е тежко престъпление. За което вероятно ще бъде оправдана от българския съд, а после ще съди България в Страсбург.
20 Ноември 2012 16:32
При туй нямане да откраднеш амен 400 000 лева , ами ако имаше? Няма как да не се спомене ТРОЙНАТА, щото тогава наистина имаше. Е-е-х, как се крадеше тогава!
20 Ноември 2012 16:32
...то па един институт.
20 Ноември 2012 16:51
Този институт си беше за закриване, но му надуха оценките и остана.
Закриха работещи институти, а оставиха други - неработещи и крадливи, но с връзки в ръководството на БАН. И това ми било реформа.
Нещо повече - този институт си имал:
ЕТИЧЕН КОДЕКС ЗА ПОВЕДЕНИЕ
НА СЛУЖИТЕЛИТЕ
ОТ
ИНСТИТУТ ПО ЕКСПЕРИМЕНТАЛНАМОРФОЛОГИЯ,
ПАТОЛОГИЯ И АНТРОПОЛОГИЯ С МУЗЕЙ
/ИЕМПАМ-БАН/
Обслужването на обществените

Натисни тук
След това кликнете в "Документация".
20 Ноември 2012 16:56
Манрико,
питай счетоводителката какво е спесимен и после пиши коментари.
20 Ноември 2012 17:01
Бе то хубаво се апелира да бъдат уволенени теа дето са назначили калинката от БАН. Но защо не си спомням същите съвестни граждани с пяна на уста да апелират за уволнението и на оня дето назначи Калинката с фалшивата диплома от Фонда за земеделие. Форумът помни.
20 Ноември 2012 17:03
Такава далавера не може да стане без знанието на директора, а най-малкото той е МОЛ и подписва всичко. Имаше и други институти на БАН, в които лъснаха далавери и следствието се бави с 2г.

Колкото до далаверите във фонда, проф. Хорозов писа доклад, оповести го, имаше подписка с искане на оставката на министъра по случая и нищо.

Сега мошеникът професор-суперкалинка гюров е раздал едни пари, на хора, които даже не бих нарекъл учени (въпросната аспирантка Берберова работи в област като екология, но нещо не намирам НИТО‌ ЕДНА нейна публикация в световните бази данни т.е. тя произвежда научен шум, но печели проект за 200 бона.
20 Ноември 2012 17:16
Средствата са източвани от средата на 2010 г. до края на август 2012

И тя като гей берастията,само че не се е записала при тях и...
20 Ноември 2012 17:22
А мен ме гложди друг въпрос - откъде в БАН 371 хил. лв.
20 Ноември 2012 17:33
Но защо не си спомням същите съвестни граждани с пяна на уста да апелират за уволнението и на оня дето назначи Калинката с фалшивата диплома от Фонда за земеделие. Форумът помни.

Тогава апелирах за уволнение на длъжностното лице, легализирало калинкината диплома в България без да провери валидността й в Германското външно министерство. Възможно е същото длъжностно лице да е получило подкуп за да не проверява.
Искането за уволнението в случая с БАН не заради фалшивата диплома (назначаващите може и да не са я разпознали), а заради това, че се назначава току що завършил човек и без стаж за главен счетоводител. Дали мястото е било обявено и дали е имало и други кандидати?
20 Ноември 2012 17:58
някой от администратривните постове са били по-добре заплатени от тези на доценти и професори.

Ама у наше село, въпреки изявленията на министъра пред НС, че ректорът е незаконен, ни одит, ни нищо. Ми да дойдат да видят как "мъжки секретарки" - заместници на заместник-ректорите, вземат по-високи заплати от деканите. Или как колеж от стотина-двеста студенти има директор и двама зам.-директори, и те с декански заплати. Или как г-н ректорът назначи зет си за пом.-ректор. След булката си на половин щат. А сега и втората си дъщеря взе на хонорар. И т.н. При доцентски заплати от по 572 лв и професорски от по 600, неповишавани от години, а от първи ноември с по 5 (пет!) %. За да останат пари за ректорското семейство и хранените ректорски хора. И министърът знае. Но бокУ очевидно не дава. Затуй и всички медии си траят.
20 Ноември 2012 18:05
А сега и втората си дъщеря взе на хонорар. И т.н. При доцентски заплати от по 572 лв и професорски от по 600,


Да някои университети, особено СА в Свищов са превърнати на пашалъци, а с такива заплати, които са по-ниски и от БАНските, много ми е интересно как ще се привлекат нови преподаватели и как ще стимулират хората да работят.

Май след нас потоп и последният да хлопне кепенците ... на държавата.
20 Ноември 2012 18:08
За да останат пари за ректорското семейство и хранените ректорски хора. И министърът знае. Но бокУ очевидно не дава.

Вашият ректор министърът ли го назначава, или го избира Общото събрание?
20 Ноември 2012 18:14
За СА Свищов медиите се сещат. А за нас - мълчат. Макар да се знае, вкл. и в МОМН, че университетът се превръща в нещо средно между пенсионерски клуб и семейна фирма. Че ректорът в деня, в който е бил избран за втори мандат, се е пенсионирал, прибрал едни много пари за неползвани пенсии. а след седмица се е самоназначил - вече пенсионер - отново за ректор. Всичко туй го научихме месеци по-късно от самия Игнатов, който в НС отговори на настоятелно питане на бургаски депутати, принудени да го запитат официално, понеже не е взел мерки, след като са го сезирали. И нищо... Тишина, ниски заплати и преследване на всеки, който си позволи да е несъгласен с т.нар. "управленска визия" на семейството.
20 Ноември 2012 18:19
Общото събрание го е избрало, а въпросните дейности - пенсиониране и самоназначаване - са после осъществени. ОС не е свиквано, откак се разбра истината. Едни хора, несъгласни, или се купуват с измислени постове, или се сплашват, спират им се конкурси, преследват се, пускат се гадни слухове и клевети срещу тях и т.н. А освен това една - също незаконна по силата на ЗВО - промяна в устройствения правилник, разреши пенсионери да се преназначават на редовнен щат и да се избират на ръководни длъжности. Те, естествено, хабилитирани, крепят статуквото.
20 Ноември 2012 18:54
Марико, като те нарича сподвижника ти, защо не идеш по специалността си и да разпиташ въпросните счетоводители, а искаш лесното - въпроси чрез форума? Все не знаят как се прави работата. Калинки!
20 Ноември 2012 18:56
SvSophia

Извинявай, това при вас откога е?
20 Ноември 2012 19:01
С фонда за научни изследвания стават игрите. Правят се уникални злоупотреби с огромни суми. В проектите участва и общината и други държавни институции. Хората са си организирали фондация и от там си точат ли точат, но са хора на ГЕРп. Хайде сега пак плювайте БАН. Руснаците по американски алъл почти си закриха РАН, след това с крокодилски сълзи се опитваха да възстановят изгубеното. Бяха похабени брилянтни химици, физици, математици и т.н. И тук почти са похабени. Дянков унищожи академията на Грузия, те вече за безнадеждни, даже нападнаха и Русия по американски акъл и ги биха и е...ха. Как беше.... цитата...."не народ, а мърша" Хайде със здраве.
20 Ноември 2012 19:11
Изборът, пенсионирането и самоназначаването е от 01 юни 2011, Ловки. Игнатов го съобщи от трибуната на НС през юни някъде тази година и тогава научихме. Промяната в правилника, която превръща университета в пенсионерски клуб, е от юни миналата година. Ректорът е навършил отдавна 65, не му е гласувано удължаване всяка година след 65-тата, както изисква ЗВО. Отгоре на туй си обяви конкурс за професор със закъснение от 1 година (сиреч тази година), за да се опита да си легализира положението, но в сайта на университета няма нито становища, нито рецензии на журито (според изискванията на ЗРАСРБ), нито нищо.
20 Ноември 2012 19:14
Изборът, пенсионирането и самоназначаването е от 01 юни 2011

Колко разочароващо! Ловкия се надяваше да е преди ГЕРБ
20 Ноември 2012 19:40
Cruella de Vil 20 Ноември 2012 17:33
Искането за уволнението в случая с БАН не заради фалшивата диплома (назначаващите може и да не са я разпознали), а заради това, че се назначава току що завършил човек и без стаж за главен счетоводител. Дали мястото е било обявено и дали е имало и други кандидати?



Круелке, в БАН професорите получават чисти заплати 860 лв , като 200 и кусур идват от 30-40 години стаж, а средната заплата
е около 550 лв. Мислиш ли, че в София ще се намерят читави мераклии да стават главни счетоводители с подобни заплати?
Нали живееем в "пазарна икономика"... Та или трябва да им дадеш заплати доста над тези на учените (предизвиквайки оправдан гняв),
или вземаш каквото има на сергията...
20 Ноември 2012 19:41
Резил, резил и пак резил!
Емел ти Етем учЕните, дето им се губели 30% и те не били разбрали!
Ква нАука като те от аритметика не разбират?
20 Ноември 2012 19:48
Началникът на тая изглеждаше... айде да кажем само комично, обяснявайки се за резила...
20 Ноември 2012 19:51
Св.София, нещата при вас изглеждат предопределени, независимо от времената и министрите, май...
20 Ноември 2012 19:55
"Алчни старци изпълзяха"..., Ловки
20 Ноември 2012 20:54
Малко трудно е от хартиено копие да се разпознае оригинална ли е дипломата или не...
Из научните среди неотдавна прехвърчаше едно файлче с максималните, средните и минималните заплати на научния, административния и помощния персонал (на служителите в БАН), в което можеше да се види и с просто око, че има случаи, в които максималните заплати на адм. перс. са понякога и два до три пъти по-високи от тези на научния...
20 Ноември 2012 23:59
Всеки гербер има пет фалшиви дипломи.
21 Ноември 2012 00:15
Тебе чак сега ли те пуснаха?
21 Ноември 2012 01:08
Икономиката икономична, дело на всеки ( Т.Живков) ......
Очевадно икономиката не е наука, а измислица, за да може по-елегантно силните да събират паричките на слабите.
Просто и ясно....
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД