:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 261
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Георгиевски: Ако обичаме Македония, трябва да учим албански

 
ВМРО-ДПМНЕ е мой личен провал. Днес това е една фалшива партия, без идеология. Чувствам се длъжен всеки ден да я разобличавам. Това каза бившият македонски премиер /1998-2002г./и един от създателите на ВМРО-ДПМНЕ Любчо Георгиевски пред Радио Свободна Европа.
Георгиевски предупреди сегашният лидер на ВМРО-ДПМНЕ и премиер на Македония Никола Груевски да не тръгва към "лични нападки, защото той знае много пикантни неща за неговото минало". БГНЕС припомня, че Груевски бе министър на финансите в кабинета на Георгиевски, а след оттеглянето му от лидерския пост в партията той лично го предложи за негов заместник на поста председател на ВМРО-ДПМНЕ.
По повод дългогодишния спор за името на западната ни съседка между властите в Скопие и Атина Георгиевски, който в момента е ръководител на ВМРО-Народна партия каза, че Македония не може да си позволи "още 20 или 40 години да затъва в сегашното положение". "Аз говоря много открито по този въпрос. Според мен всеки политик, който се отнася отговорно към държавата трябва с доста кураж да предложи решение на този проблем. Манипулации с името могат да увеличат рейтинга и да доведат до още една изборна победа, но Македония ще върви към пълна катастрофа", подчерта още Георгиевски.
По отношение на междуетническите отношения, между албанци и македонци, Любчо Георгиевски смята, че "вече не е възможно да има размяна на територии". "Днес, ако искате Република Македония да има бъдеще трябва да учите албански. Това нещо съм го казвал на няколко пъти, не само символично. Един от най-големите недостатъци на македонския народ в нашата съвместна държава е фактът, че албанците говорят нашият език, а ние не разбираме техният. Това е реалността", подчертава Георгиевски и пояснява: Ние трябва да свикнем да живеем с албанците. Трябва да се държим по-толерантно.
Според него, ако в страната продължи политиката с измислиците за "славното минало" македонците ще загубят подкрепата на всички етнически общности в Македония, както това е станало с македонците-мюсюлмани. "В момента живеем в една тотална хипноза и колкото по-бързо се събудим, толкова по-добре за нас", каза в заключение бившият македонски премиер.
120
5070
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
120
 Видими 
19 Ноември 2012 14:03
Един македонец-реалист
19 Ноември 2012 14:03
По отношение на междуетническите отношения, между албанци и македонци, Любчо Георгиевски смята, че "вече не е възможно да има размяна на територии".

Защо? Цялата ли Македония смятате да я дадете на албанците?
19 Ноември 2012 14:08
"В момента живеем в една тотална хипноза и колкото по-бързо се събудим, толкова по-добре за нас", каза в заключение бившият македонски премиер.


Пък не били българе ... Все същите сънливци Как да ги сбъркаш!
19 Ноември 2012 14:12
Добре е че има и осъзнати хора! По ирония на съдбата, те стават такива след като напуснат политиката! Това важи не само за Македоия и Георгиевски.
WesternTwilight
19 Ноември 2012 14:25
А пък ние-турски
19 Ноември 2012 14:27
Любчо е реалист. Той е един от малкото добри перспективни български проекти , но политици- лаици и тъпанари , които се бъркаха и бъркат , където не трябва ......., го провалиха.
19 Ноември 2012 14:29
А пък ние-турски

По-скоро цигански.
19 Ноември 2012 14:49
Македонската "нация" и език ги създаде Коминтерна, очевидно не е мъртъв и продължава пъкленото си дело. Сега довършва създаването на държавата, и всичко напомня почерка на Холивуд, и митовете, и пропагандата, и бутафорния "класически" център на Скопие, и филма "Трето полувреме" .
За мен няма съмнение кой стои зад това.
19 Ноември 2012 14:58
Струва ми се, че по-скоро макетата трябва да разчитат на албанската толерантност за в бъдеще. А албанската толерантност е прочута почти колкото гръцкото трудолюбие. Ясни индикации, докъде всъщност са стигнали нещата,
има по стадионите на БЮРМ през този сезон - на няколко пъти, пред безучастно гледащите милиционери, албански фенове от Тетово, Куманово и др. места с компактно шиптарско население сваляха от пилоните македонския флаг и издигаха на негово място албански.
19 Ноември 2012 15:08
Ммм даа,
И тоя мисли за собствения си джоб, залагайки , като едни наши политици на цигански и турски гласове. Важно е да е във властта. Едва ли е българин. По-скоро еничарин.
19 Ноември 2012 15:19
Реалист! Щеше да е още по-обективен да изока: учете албански и български.
19 Ноември 2012 15:22
Този Любчо не е българин, да му се вземе паспорта
Любчо , е реалист и оттова трябва да се поучат техните и нашите уууупраууууленци..
19 Ноември 2012 15:22
19 Ноември 2012 15:26
Тоя македонците трябва да го линчуват.
19 Ноември 2012 15:29
Непознаването на фактите при някои, а при повечето - чистото невежество, са в основата на непрекъснато повтаряните от тях мантри как Коминтернът създал македонската нация през 1934 год. Или пък как това бил направил Тито през 1944г. Нация с декрет или политическо решение не може да се създаде и точно това много дразни днешните македонци, дори и тези, които открито признават българските си корени. За да се създаде една нация, трябва да има един сравнително по-дълъг многостранен процес. В случая става дума за процес, започнал малко след Берлинския договор ( а според мнозина и преди това) - дейността на македонските кръжоци в София, а после и в Санкт Петербург, изявите на Г. Пулевски още в края на 70-те на 19 век, тезите на Кр.П. Мисирков през 1903, историята и развитието на ВМРО, последвалите балканска, междусъюзническа и световна войни, оказали сериозно влияние върху съзнанието на хората в този район, сръбския окупаторски период, дори българската администрация през 1941-1944, югославската държава, авторитарния Титов режим, та се стигне и до последните 20-ина години независима държава. Има много моменти и исторически причини, довели до създаването на македонска нация и език, и колкото по-скоро чугунените глави в България проумеят това, толкова по-скоро България ще формира една принципна, лесно защитима позиция за българските исторически корени на съвременния македонски етнос.
19 Ноември 2012 15:39
Албания на три държави!
/макета и косовари, обединявайте се/
19 Ноември 2012 15:43
Тъпите македонци не искаха да имат нищо общо с България...............нали са Великомакедонци.........не знам кой им бил основателя на държавата..........10 000 албанци им разказаха играта и не е далеч времето ,когато няма да има Македония,а всичко ще влезе в пределите на Албания.......е , македонците ще ги обрежат,щом не искат да имат нищо общо с България.......Георгиевски го е разбрал бая отдавна/затова кандидатства и получи българско гражданство /....Ама то се знае бе,народа го е казал:"вола като рине му пада на гърба"........
19 Ноември 2012 15:45
Rego - пи ли си хапчетата този ден ?
19 Ноември 2012 15:47
Историята се повтаря, но този път не като фарс. В началото на 15 век папата предлага на Византия огромна военна помощ, за да я спаси от турците. Но поставя условие, без което тя не може да се осъществи, защото няма да е популярна в католическия свят - византийската църква да приеме върховенството на папата. Предложението се отхвърля и последствията ги знаем. Паметни оставят думите на византийски адмирал, взел участие в решението: "По добре турска чалма, отколкото папска тиара". 600 години по- късно, от Скопие сякаш казват: "По добре албанско кепе, отколкото български калпак".
19 Ноември 2012 15:47
rego, прав си, но и този влак изпускаме... Македонизмът преди Втората световна война е спорадичен, латентен, политически продиктуван... Но както казваш; много чугунени глави наоколо.
19 Ноември 2012 15:49
rego
19 Ное 2012 15:29

rego...извинявай ,ама не разбрах какво искаш да кажеш бе.....мъчих се,ама на'..........
19 Ноември 2012 15:51
rego, създаването на нов етнос, несъществуващ преди, не е по силите на никави местни интелектуалци, а на мощни световни сили. Снощи във ВН Христофор Тзавелла каза ясно, в края на 19в. и началото на 20 в., дейците за освобождение на Македония са избрали да искат независима държава , единствено защото великите сили не биха допуснали създаване Велика България.
19 Ноември 2012 16:02
rego
19 Ноември 2012 16:04
Георгиевски правилно не е споменал българският език.
Македонски език няма.
Има македонски диалект.
А македонският диалект е съставна част от българският език.
Мислете малко.
19 Ноември 2012 16:05
Абсолютно е прав господин Георгиевски! Един достоен човек и политик, така трябва да се държи един истински политик. Наистина е титан на фона на случайния милиционерски боклук докопал се до властта в една България да кажем.
Иначе на такива като рего мога само да му кажа, че наистина историята ни има нужда от по-прецизен и детайлен прочит, но е ясно едно: македонизмът беше създаден и издигнат в култ като държавно и национално образование от Коминтерна. Тито осъществи сръбската мечта да отрови и отроди един голям район на Балканите населен с етнически българи.
19 Ноември 2012 16:06
Така де, те български на практика знаят, така че като научат и албанския, ще им е по-лесно да се интегрират в една от двете държави, към които се говори, че Македония ще се присъeдини след време
19 Ноември 2012 16:09
така де, Великите сили вече са гледали филма със Съединението от 1885 г., затова се опъват на идеята за създаване на автономна Македония... Г. Делчев, Т. Александров, ал. Протогеров, Й. Чкатров, Н. Томалевски и мн. други са виждали автономна, независима Македония като друга българска държава.
19 Ноември 2012 16:11
И шарени гащи трябва да обуете на жените си, Любчо...
Само с уроци по албански няма да ви се размине.
Че и любовни практики нови ще научите...
Абе ще се обогатите отвсякъде.
19 Ноември 2012 16:13
Maximus, защо повтаряш неща, които почти всеки знае?! Една е идеята за независима македонска държава, друга е идеята за отделна македонска нация, а трета е идеята за отделен македонски етнос. Отделно македонско етническо съзнание само с декрет и политическо решение не може да се създаде. Трябва да има предпоставки и по-дълго развитие. В случая става въпрос за процес, започнал още в края на 70-те на 19 век. А първите индикации са още от времето на църковните борби преди 150 год. и утвърждаването на Екзархията.
Много дейци на македонското освободително движение с категорично българско съзнание са виждали в създаването на независима национална македонска държава , съставена от различни етнически групи, решение на проблема. По подобие на швейцарския модел- един народ, една нация, различни етноси. Има ли швйцарска националност - да! Има ли швейцарски етнос - не, има швейцарци с германски, френски или италиански етнически произход.
19 Ноември 2012 16:14
Максимус, защо да не е по сила на местните интелектуалци да не могат да създадат нация? то след турското робство, не е било чак толкова трудно, защото църквата си е била вече дейна и формирана... 'просто' хората трябвало да решът към коя църква 'ще се пишат'... тогава общо взето за се деляли по църковен признак и/или от коя област/село идват...

без да съм историк или вещ в историята (надявам се допустимо за инджинерин) но от това което съм чел, ми се чини че тогавашните действия на великите сили, и днешните действия на днешнните велики сили, се долавя същият алгоритъм... пример кюрдите? или косоварите?

просто както днес, така и в муиналото великите са си играли големите игри, а местните интелектуалци се опитвали да използват големите играчи за да си гонят своите интереси - било те материалистични или идеалистични...
19 Ноември 2012 16:16
ех че бавно пиша...
19 Ноември 2012 16:25
По онова време никой не е питал хората какви да се пишат! Границите на българското население са определени от турската бюрократична машина, загрижена за събиране на данъци и управление на империята. Македонско население НЕ Е имало, ако имаше, щеше да е отразено в архивите на империята.
19 Ноември 2012 16:29
Maximus, ти очевидно бъркаш понятията население и етнос. Македонско население по време на Отоманската империя е имало, доколкото е имало област Македония. Не е имало македонски етнос.
19 Ноември 2012 16:39
Еех, ЛюПчо . За чий да учите вече албански? Като си свършат работата шиптарите, просто вече сте излишни.
19 Ноември 2012 16:44
Имало е, ималооо... Rego го е писал добре...

тогава на територията на днешна мекдония имало общо взето 3 църкви, от който българската била най-голяма. сътветно на север сърбската епархия се опитвала да си извоюва влияние, както и гърцката църква в южната част на областта...

забележи как след 150+ години ситуацията не е особено по-различна, само че вече не църквата а политиците се опитват да правят същото - да обединяват сфери на влияние срещу българската сфера на влияние.
19 Ноември 2012 16:58
rego, географска област нито дефинира, нито създава етнос, това е дълъг естествен процес, хиляди години, за 100 години се създава "етнос" само изкуствено.
19 Ноември 2012 17:36
Maximus, ти изглежда въобще не четеш това, което пиша. Къде съм споменал, че географската област предопределя създаването на етнос?
Колкото до това дали един етнос за 100 години може да се съдаде изкуствено или не, темата е съвсем отделна - естествено, че в конкретния случай преобладаващо влияние има изкуствения натиск, манипулациите и т.н., но има, макар и в по-малка степен, и някакви естествени причини. Това, което ти твърдеше, е че преди грубо казано 80 години Коминтернът създал със свое решение македонска нация. Аз твърдя, че създаването на македонска нация е многостранен процес, в който са се намесили много фактори (и Коминтернът е само малък детайл от цялата картина). И който процес е започнал някъде преди около 130-135 години, като е произвел категорични резултати някъде преди около 50-55 години. Но този процес в някаква степен продължава, т.е. не е завършен и до днес.
19 Ноември 2012 18:02
Аз пак казвам че създаването на етнос е естествен процес и не е по желанието ня няколко интелектуалеца, масона или революционери. И защо се смесва освобождаването от турско със създаване на етнос, нали се освобождава етноса от игото на друг етнос?
19 Ноември 2012 18:07
Всеки в България е убеден, че разбира от т.н. македонски въпрос. Прочел е тук-таме нещичко, и повтаря като латерна "тезите" за Тито и за Коминтерна.
Колко обаче редовно, да кажем всеки ден или през ден през последните десетина години, следят съдържанието на големите македонски електронни медии ( "Утрински весник", "Дневник" и т.н.)? Колко са запознати с цялата история на МПО, чрез която могат да се видят и разберат доста неща? Колко са прочели и неща от "другата страна" като " За македонцките работи" на Мисирков? . Или пък колко са прочели в оригинални издания нещо от известни в света автори-специалисти по македонския въпрос, като Keith Brown, Hugh Poulton, L. Danforth, или пък дори преведени на български чуждестранни специалисти по въпроса като Ф. Аданър например? Това е и проблемът на повечето "политици" в България - липсата на компетентност по въпроса. Наскоро един млад български европарламентарист от ГЕРБ също се "изходи" по въпроса с добре познатите клишета за Коминтерна. Такива "позиции" само пречат на решаването на проблемите, защото са изключително ограничени. Дори засягат и добронамерените македонци-бугараши в югозападната съседка.
19 Ноември 2012 18:20
rego, първо (адмирации за позицията).
Изписъл съм кофи с "виртуално мастило" опитвайки се да изясня на божидардимитровските възпитаници, че "насила хубост не става", ама те - не та не- България на три морета, солунски митници и разни такива атакаджийски политвиагри. Не казвам, че и в Македония не съществуват реципрочен брой произлезни от мъдните торбички на Александра комити и бабаити, но докато този "балкански синдром" не отшуми ( нещо което, въпреки надеждите ми е малко вероятно в близко бъдеще) от двете страни на границата ще има великоетнично латернаджийство...положителното все пак е, че болшинството са "патриоти на маса" и всички тези: Кой? Тия ли бе?...и тн.т се разтягат на маса с ракийка или по форуми от комфорта на домашната обстановка.
19 Ноември 2012 18:22
Сигурен начин да нямаме проблеми с великомакедонците е да си спретнем по-спретната държава от тяхната. Другата възможност да ни се размине дърлянето е да клекнат пред албанската доминация. И двата варианта са много вероятни, но трябва още малко време.
19 Ноември 2012 18:31
Аз съм чел Мисирков. Творчеството му и неговата биография са доста противоречиви. В началото на "За македонците работи говори за македонци", като отделен етнос, наследници на древните македони. По късно пише че били чисти българи, но накрая, когато Вардарска Македония попада трайно в Сърбия се обявява за политическа македонска нация. В един момент търси пенсия от Белград, след това пак е български националист и т.н. Подобни биографии имат доста македонци. Примерно, основателя на ВМРО /обединена/ е депутат в Османския парламент, след това български управител на Прищина през ПСВ, по късно прегръща комунизма и става функционер на Коминтерна в Москва и завършва живота си като висш югославски държавник. Имо и други подобни примери - дейци на ВМРО стават ренегати и служат на сръбската и гръцка кауза!? Нека да внимаваме и с Любчо Георгиевски? Много лесно си менят възгледите тия македонци....
19 Ноември 2012 18:53
Тото, съгласен съм за противоречивите позиции на мнозина - тука спор няма. Дори един Сарафов - известен върховист, говори пред чуждестранни медии през 1907 за македонски народ и неговите цели , като по същото време издава кратка бографична книга, в която говори за "ние, българите", за "българските села" в Македония и пр. Колкото до Димитър Влахов, когото ти вероятно визираш - да, някои от тези дейци са минали от про-български позиции на категорично про-македонистки. Специално за Мисирков - той написва "За македонцките работи" през 1903 и няма как тезата му да е повлияна от окупирането на Вардарска Македония от сърбите.
19 Ноември 2012 18:56
Друже Георгиески е безкрайно прав.
Бюрманците, обичащи БЮРМ-а требва да почват с албанския.
Иначе - татаро-бугарски и при бугаро-татарите...
19 Ноември 2012 19:00
Без мнението на Чичо темата не може да се счита за изчерпана.
Това не е майтап.
19 Ноември 2012 19:52
"Специално за Мисирков - той написва "За македонцките работи" през 1903 и няма как тезата му да е повлияна от окупирането на Вардарска Македония от сърбите." - Абсолютно не си прав! Мисирката прекарва няколко години у Београда, преди да дойде в България. Там са Чуповски, има един Стефан Дедов, Коста Мишайков и още няколко "стари сърби", които са на директна сръбска хранилка. След това компанията отива да учи в Петербург, където сръбски посланник е......небезизвестния радетел на македонизма Стоян Новакович! Прочети подробно тази история, ще видиш че става дума за директно сръбско финансиране и индоктриниране на тази групичка...
19 Ноември 2012 19:54
Реалист вятър! Български мазохист /може и толераст за яснота/!
19 Ноември 2012 20:14
Албански ще научат, ама бугарски никога. Току виж загубили националната си идентичност, която някои наричаме ИНАТ.
19 Ноември 2012 20:17
..трябва да учим албански..

На отличниците ще им дават и лубрикант.
19 Ноември 2012 20:19
На последният главнокомандващ на имперската флота на Източната Римска империя, Лука Нотарас, се приписват думите: По-добре турска чалма, отколкото папска тиара. Какво стана после знаем всички. Една от първите глави, отрязани от султан Мехмед Фати, е неговата. Никой не се учи от историята.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД