:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Равносметка

Какви чак толкова страшни тайни се крият около терористичния акт в Сарафово?

Четири месеца след кървавата трагедия нищо не е ясно, а всякакви европейски, световни и местни полицейски величия обясняват, че информацията била толкова "чувствителна и деликатна", че още не била за ушите на обществеността. И на практика няма никакъв видим напредък по разследването
Снимка: БГНЕС
За разлика от Интерпол директорът на Европол Роб Уейнрайт (вляво) смята, че разследването по атентата има съществен напредък. И дори хвали министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов за това.
Генералният секретариат на Интерпол се намира в Лион, Франция, и работи 24 часа в денонощието, 365 дни в годината. Там комуникацията върви на четири официални езика - английски, френски, испански и арабски, и на много други неофициални. В Интерпол членуват 190 държави. Няма организация, която да борави с повече като обем информация. Преследва своите цели упорито, с години, разполага с неограничен финансов, технически и човешки ресурс и не се спира пред нищо.

Само преди дни именно ръководителят на тази световна структура - американецът Роналд Нобъл, който я оглавява от десетина година, изненадващо обяви, че отчита "липсата на напредък в разследването по атентата в Сарафово като аномалия въпреки общите усилия на много държави". На 18 юли т.г. бе взривен автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали в България, за да прекарат отпуската си в Слънчев бряг. При кървавата трагедия загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и още един човек, за когото се предполага, че е извършил атентата. Четири месеца по-късно всички световни служби не могат да открият самоличността на атентатора и неговите помощници, камо ли да разкрият кой, защо и как направи първия терористичен акт в България насочен пряко срещу чужди граждани.

И за Интерпол е абсолютно необяснимо как, след като се разполага със снимка и видео на самоубиеца атентатор,



все още няма информация за неговата самоличност



Организацията включила дори своята мрежа за информация срещу заплащане, но и чрез нея резултатът бил нулев.

Ситуацията стана още по-странна, след като още същия ден след среща с вътрешния министър Цветан Цветанов шефът на Европол Роб Уенрайт обяви точно обратното - че е "много впечатлен от напредъка на българските власти в разследването на този значителен инцидент". И добави, че действията на службата били "дискретни и чувствителни" и било изключително важно да не разкрива какво се случва в рамките на това разследване. Цветанов пък обяви, че Европол помогнала с експертизи и така се стигнало до "съществен прогрес на разследването". Какъв? Не е ясно.

Пак българският вътрешен министър преди две седмици обяви, че има напредък и дори изрази убеждение, че разследването ще приключи успешно. Тогава той тържествено благодари на представителите от САЩ, Израел, Великобритания и всички европейски държави, работили по случая, както и на структурите на Европол и Интерпол.



Интересно защо ли не е уведомил Интерпол за напредъка?



Още повече, че Цветанов си позволи да бъде и конкретен - разкри, че "между трима и петима чужденци са помагали на атентатора от Бургас", за да извърши терористичния акт в Сарафово. В интервю за "24 часа" той заяви: "Имаме достатъчно доказателства, събрани под ръководството на прокуратурата и следствието, както и от обмяната на данни с чуждестранните партньори. Но все още не е време за обявяване и конкретно обвинение към лица и групировки. Установили сме, че атентатът е подготвен и трениран в чужбина повече от година".

Всъщност единственото конкретно нещо, което постоянно се повтаря от МВР, е, че няма никакво българско участие в атентата. Главният секретар на МВР Калин Георгиев допълни, че България е била само платформа при извършването и че терористичният акт изцяло е подготвен и планиран зад граница. Така се елиминираха всички версии за подпомагане на терористите от българска клетка, че е имало помощници българи, че поне бомбата е направена у нас.

Тези изявления също влизат в противоречие с информацията на американските служби например, които веднага след атентата обявиха, че в атентата вероятно има участие "българското крило на "Хизбула". Един от най-авторитетните вестници "Ню Йорк таймс", позовавайки се на високопоставен американски чиновник, написа, че според американското разузнаване атентаторът е бил "активиран" и е получил инструкции да извърши терористичната атака, когато настъпи удобен момент. Всъщност на няколко пъти официални лица от Израел, САЩ и Великобритания обявиха, че атентатът е дело на "Хизбула" и Иран.



Групировката и Иран обаче категорично отричат



Премиерът Бойко Борисов на няколко пъти се въздържа да посочи "Хизбула" и Иран за автори на терористичния акт и обяви, че иска доказателства за тази теория от западните и израелските специални служби. Последният път направи това само преди дни след среща с ливанския премиер. Българските власти определено мотаят нещата, независимо от натиска от Израел, САЩ, Великобритания и др.

Разследването по атентата доведе и до първото по-забележимо напрежение между президента и изпълнителната власт. На няколко пъти Росен Плевнелиев - в България и в чужбина, се опита да обещае от името на българските власти и служби напредък и повече информация за хода на издирвателните и оперативните мероприятия. До момента това не е станало. Нещо повече. По едно време той дори стана смешен, защото обяви, че до 15 септември ще бъде дадена информация за извършителя. МВР пък му отвърна, образно казано, да си гледа работата. Тази размяна на реплики остави впечатлението, че хората около държавния глава, които са работили в различни специални служби, и то на възлови места, изобщо не смятат действията на МВР за кой знае колко компетентни. Началникът на кабинета на Плевнелиев и бивш шеф на ДАНС Цветлин Йовчев, който обяви след терористичния акт:



"Не можем да приемем атентата като природно явление и да кажем "случват се такива неща"



Трябва много внимателно да си отговорим на въпроса какво би трябвало да направим, за да намалим риска това да се случи отново. Пресилено е да се говори за пробив в националната ни сигурност, но трябва да се отчете, че има тежък проблем за сигурността на страната". На което вътрешният министър Цветан Цветанов отвърна, че няма тежък проблем за сигурността.

Факт е, че и до този момент изобщо не се коментира проблемът с отговорността. И няма отговор на простичкия въпрос: защо на въпросната дата не е била засилена бдителността, след като се знае, че тя е проблематична за израелските граждани и че има и сигнали от израелските тайни служби, че нещо се готви в България. Защото точно на 18 юли 1994 г. е била взривена сградата на еврейската общност в Буенос Айрес. Тогава загинаха 85 души, а стотици бяха ранени. Оттогава тази дата е сред най-рисковите за Израел. Прави впечатление, че мерките не са били затегнати дори и след като 11 дни преди атентата в Сарафово в Кипър е предотвратен замисъл за абсолютно идентичен взрив срещу израелски туристи. Кипър и България са страните, в които има силна концентрация на летуващи от Израел, особено след обтягането на отношенията на тази държава с Турция. Но всички обявиха, че никой не носи отговорност, защото можело навсякъде да се случи. Дали?

В такива шеги и закачки минава в общи линии и разследването и особено информирането на обществеността за него. Защото



конкретни детайли се вадят единствено от съдебни медици



Като например, че атентаторът от бургаското летище бил "от смесен брак, от смесен произход". Това обяви наскоро в Бургас д-р Галина Милева, депутат от ГЕРБ и съдебният медик, извършил аутопсията. Мъжът не бил типичен арабин, той имал и европеидни черти. "Най-вероятно ще има и антропологична експертиза не само в България", смята тя. На практика така кашата около самоличността на терориста от Бургас стана още по-пълна. Както и около обстоятелството, че например използваната от атентатора фалшива американска шофьорска книжка била засичана в Пловдив и преди 5 години. "България е също толкова сигурна държава, колкото е сигурно да отидеш на кино в САЩ, да се качиш на автобус в Лондон, да се качиш на влак в Испания", обяви Калин Георгиев преди време. Но пък пропусна една голяма и съществена разлика - че там само за дни бяха установени атентаторите, а пък само за седмици живите от тях получиха тежки присъди. А най-лошото е, че властта се подиграва с обществото, като си къта някакви тайни и обяснява, че хората не били подготвени да ги чуят.

Снимка: БГНЕС
Дни трябваха на българското МВР да каже, че смъртоносната бомба в атентата в Сарафово била 3 килограма тротилов еквивалент.
31
5581
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
07 Ноември 2012 20:04
... "между трима и петима чужденци са помагали на атентатора от Бургас"..."Имаме достатъчно доказателства, събрани под ръководството на прокуратурата и следствието, както и от обмяната на данни с чуждестранните партньори. Но все още не е време за обявяване и конкретно обвинение към лица и групировки. Установили сме, че атентатът е подготвен и трениран в чужбина повече от година".


Отговорите са в ... очевидното. Ако терористична клетка се е подготвяла и тренирала в чужбина повече от година, то тъмни, буреносни облаци се сбират над нечция ... съюзническа, вероятно европейска, антитерористична и контраразузнавателна служба. Ще падат пагони, ще падат глави ... Ще падат и ... правителства, ако се окаже, че въпросната служба или служби са имали агентурна информация за тази клетка, но по някакви си причини не са я неутрализирали. Такъв номер да извъртим на съюзник ... Не е ... колегиално, комай. Да поспекулираме. Ако това правителство е било ляво, на ГЕРБ едва ли би му пукало толкова. Значи е на някоя посестрима от ЕНП. А пхравителствата са уязвими около избори. Къде ли скоро предстоят оспорвани избори? Знам ли ... Не знам.

Другата възможна причина са току що преминалите избори в САЩ. ГЕРБ са били помолени да не комплицират предизборната ситуация в САЩ, "възпалявайки", да речем еврейската диаеспора и лоби във Вашингтон.

Възможна е и комбинация от горните. ПХредстои да разберем. Имаме надежда, да ни даде Бог и ... търпение.
07 Ноември 2012 20:26
Така се елиминираха всички версии за подпомагане на терористите от българска клетка, че е имало помощници българи, че поне бомбата е направена у нас.

Т.е. група терористи, барабар с бомбата (впрочем по последно пусната от МВР информация, тя е била от селитра), необезпокоявано са минали през границата ни, която иначе непрекъснато обявяваме за много по-сигурна от Шенгенската, в недоумението ни защо не ни приемат.
07 Ноември 2012 20:44
Айде аз пак да си попитам, какво все пак гръмна в Сарафово, че в суматохата не се разбра?
07 Ноември 2012 20:45
Щерн, кога точно МВР-то обяви инфото за бомбата?
07 Ноември 2012 20:50
Айде аз пак да си попитам, какво все пак гръмна в Сарафово, че в суматохата не се разбра?


Тротил рекоха, уж.
07 Ноември 2012 20:54
щото на мен ми се чини, че "селитра" е по скоро вътршно инфо... щото бие направо на местно дело. а иначе, ако требе да изходим от интереса, най-голям интерес, като се изходи от едни събития покрай една сериозна екскурзия, да ни скара с Израел има един наш съсед...
07 Ноември 2012 21:15
Не е тротил,а тротилов еквивалент.Не ми се смята сега,но при добре направени сметки и качествен емулгатор.това означава около 12 кг.амониева селитра.Не се връзва нещо.Тази рецеота не обяснява пламъците от 15 м.
07 Ноември 2012 21:23
Айде аз пак да си попитам, какво все пак гръмна в Сарафово, че в суматохата не се разбра?


Тоя пак пита....
07 Ноември 2012 22:52
Според мене се търгува репутацията на българските служби, за да се запази някоя партньорска служба. Фирмин е най-логичен от всички преди мене.
Дано скоро се разбере.
07 Ноември 2012 22:55
Или пък друго:
Може да се чака да започне патаклама в Иран, и тогава да обвинят тях (официално). Надали на някой ще му пука при такава ситуация. А и те няма да могат да се защитят, или няма да им е до това.
07 Ноември 2012 23:36
Като гледам снимката и си мисля: "Тоя Цветанов е толкова тъп, че като стане сутрин си слага гъза вместо лице"..
07 Ноември 2012 23:41
Много ми е любопитно кои елементи от подготовката и извършването на атентата са се нуждаели от отработване с ... едногодишни тренировки
07 Ноември 2012 23:42
Къде ли скоро предстоят оспорвани избори? Знам ли ... Не знам.


И аз не знам. Ама Асошиейтед прес посочва, че условията са благоприятни за преизбирането на Нетаняху за премиер. Той води в социологическите анкети и няма сериозни съперници за спечелване на нов мандат преди очакваното през следващата година забавяне на икономическия растеж на израелската икономика.
08 Ноември 2012 07:38
И на малките деца стана ясно че атентата е дело на МОСАД.Целта е да се набеди Иран и това да е повод за война.евреите не могат живеят без да грабят и убиват. и понеже персите се застъпиха за коренното палестинско население което вече повече от 60 години е ограбвано и избивано,евреите търсят повод за война.Световната общност трябва да тури край на безчинствата на евреите които избиват и тероризират не само палестинците,но и всички свои съседи и дори страни на хиляди километри от границите им.А и природните ресурси на Иран не са за изтърване.След като американците ограбиха Ирак и Афганистан дойде реда на Иран и евреите решиха да разширят зоната за действие.
08 Ноември 2012 07:53
Калин Георгиев се изпусна, че бомбата можело и да е от селитра и замълча като задник. Щото следваше въпроса.
На какъв език набедените чужденци си поискаха 12 кг. амониева селитра в агроаптеката.
Тайната е, че има участници българи, което пък означава, че българските служби спят зимен сън.
08 Ноември 2012 08:32
"Трима до петима участника" и "едногодишна подготовка" са данни, които не могат да се извлекат от местопрестъплението, освен ако там някак си не е оцелял в писмен вид или на флашка планът на атентата. Което едва ли е възможно (нещо като паспорта на един от атентаторите в останките на Търговския център след 11/9/01). А щом не могат да се извлекат от там, значи е известно кои са атентаторите. Другото е смешка от вида "34-годишен неизвестен извършител". Че откъде разбрахте възрастта му? По зъбите ли?
Бъдете здрави!
08 Ноември 2012 08:38
"Имаме достатъчно доказателства, събрани под ръководството на прокуратурата и следствието
Когато Цвик каже това, трябва да е ясно, че нямат абсолютно нищо и отгоре на всичко то не е сзбрано по реда на НПК.
08 Ноември 2012 08:58
Много е вероятно истината да се окаже далеч по-проста: организаторите на атентата в Сарафово да са от някоя "братска" служба, и намерените за това доказателства да са прекалено категорични, за да може да бъде пришит теротистичния акт на "терористична организация" по избор на "братята"... Затова "не могат" вече 4 месеца да разкрият самоличността на атентатора - чакат да изтече давността по НК
08 Ноември 2012 09:12
И на малките деца стана ясно че атентата е дело на МОСАД.

Пламене,
Ужким, не съм малко дете, дони май съм по-голям от теб, пък не ми стана ясна тази работа.
Като прочетох твоето пояснение, обаче, ми стана ясно, че на теб, ти е по-малко ясно
Веднаж, вече ти казах, че трябва да се просветиш на тема "местни жители на Палестина". Дори ти препоръчах като, първи източник на информация Библията и по точно
Стария Завет. Но явно не си го направил.
Написаното, от теб, понамирисва на най-пошъл антисимитизъм.
Ще ти припомня, че проповядването му е Противозаконно
08 Ноември 2012 09:54
Интерпол кат са толкоз печени - що не открият истината за атентата?

Трябва много внимателно да си отговорим на въпроса какво би трябвало да направим, за да намалим риска това да се случи отново
- е как к'во: Да не ходят наште умни глави през ден в Израел, да се целиват с Нетаняху, да правят заседание на мин. съвет в тяхната държава и подобни глупости. Да не стоят мирно до Райс(преди до Уорлик) и ей такива тънки дипломатически нещица........

някак си не е оцелял в писмен вид или на флашка планът на атентата.
- Защо не. Тя шофьорската му книжка оцеля-може и флашката да е.

sbur70, посочената от Пламен версия съвсем не е за пренебрегване. Преди време тук, доста пъти се е дискутирало за ползите от атентата за Израел.

.....Дано не си мислиш, че атенатата и събарянето на Световния Търговски Център(кулите близнаци в Ню Йорк) е организирано от Осама Бин Ладен и Алкайда..........
или, че САЩ и Англия нападнаха Ирак защото режимът на Саддам създавал оръжия за масово поразяване...

08 Ноември 2012 10:41
Статията показва, че Роб Уейнрайт знае нещо повече от Роналд Нобъл. Именно заради това "нещо повече" не трябва да се предприема нищо, което Цв. Цв. успешно и прави. Затова и получава потупвания по гърба, демек "карай си така, не се преуморявай".

Firmrin,

08 Ноември 2012 11:08
В немски вестници още преди два месеца е пишело, че терористичният акт е организиран от Москва.
08 Ноември 2012 11:12
...И за Интерпол е абсолютно необяснимо как, след като се разполага със снимка и видео на самоубиеца атентатор,
все още няма информация за неговата самоличност...

... шефът на Европол Роб Уенрайт обяви точно обратното - че е "много впечатлен от напредъка на българските власти в разследването на този значителен инцидент". И добави, че действията на службата били "дискретни и чувствителни" и било изключително важно да не разкрива какво се случва в рамките на това разследване...


Както вече съфорумниците писаха,нашите служби са открили нелицеприятна истина за братските си служби.Иран никога няма да вдигне ръка срещу България.
08 Ноември 2012 11:14
anacephal
Като гледам снимката и си мисля: "Тоя Цветанов е толкова тъп, че като стане сутрин си слага гъза вместо лице"..


Нагледен пример за анацефално възпитание и интелект.

ПП.
Форумът достига по-високо "интелектуално" равнище с подобни постинги.
08 Ноември 2012 11:21
В немски вестници още преди два месеца е пишело, че терористичният акт е организиран от Москва.


Пухчо ти отива
08 Ноември 2012 11:25
Нагледен пример за анацефално възпитание и интелект.

Митеев, не пречи на гусин Иванов да си попълва енциклопедията...
08 Ноември 2012 11:29
Пухчо ти отива.

Асол, след пухчо и пухла какво следва?
08 Ноември 2012 11:59
Su38

присъединявам се към въпроса какво точно е гръмнало всъщност
08 Ноември 2012 12:12
" най-пошъл антисимитизъм"
АнтисИмит е човек, който унищожава /чрез изяждане/ сИмити. Най-много ги има в Истанбул, щото там симитите са най хубави.
АнтисЕмит е друга работа. Някои казват, че това е човек, когото евреите не обичат.
09 Ноември 2012 02:15
Митев, нема к'во да се чудиш - за моето възпитание и интелект са виновни комунистите!
12 Ноември 2012 19:11
Генералният секретариат на Интерпол се намира в Лион, Франция, и работи 24 часа в денонощието, 365 дни в годината. Там комуникацията върви на четири официални езика - английски, френски, испански и арабски, и на много други неофициални. В Интерпол членуват 190 държави. Няма организация, която да борави с повече като обем информация. Преследва своите цели упорито, с години, разполага с неограничен финансов, технически и човешки ресурс и не се спира пред нищо.

След такваз умопомрачителна визитка, да попитам, та белки някой ми отговори, с какви пари се издържа тоз интерпол, дето ползва неограничени ресурси?
И още един въпрос, тез битите френски парашутисти дали не са дошли тука да си приберат някои мат'ряли, останали от лятоска и артък от Сарафово?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД