:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 249
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ДПС: Искаме ”общ прочит” на историята, а не ”нов прочит”

ДСБ: Доган периодично дразни българската публика с електорална цел
Общият прочит на историята е задължително условие както за интегритета на съвременното ни демократично гражданско общество, така и за да могат всички балкански народи да имат своята обща градивна геостратегическа перспектива. Това заяви зам.-председателят на ДПС Лютви Местан в декларация от парламентарната трибуна, предаде дир.бг.
Преди дни лидерът на партията Ахмед Доган скандализира с думите, че има необходимост от нов общ прочит на историята на Балканите, особено в частта й за Балканската война от 1912-1913 г., като я сравни с възродителен процес и етническо прочистване.
"Има разлика между "общ прочит" и "нов прочит" и се прибягва до елементарния трик да се замени изразът, за да се разгърне анти-ДПС-истерията, на която сме свидетели", заяви Местан и определи ситуацията като политическа истерия. "Изглежда, имате проблем с политическите си ресурси и ви трябва нова енергия да заредите поизхабените си политически батерии. ДПС обаче не ви е ядрен реактор, от който да се зареждате с политическа енергия", обърна се той към депутатите от "Атака", които започнаха подписка за обявяване на ДПС за противоконституционна партия.
Той посочи, че всяка война е не само държавно-политически, но е нравствено-психологически проблем и има човешко измерение. Местан припомни, че през 1912 г. сръбските власти във Вардарска Македония също са упражнявали репресии върху българите и че подобна политика са имали и гърците в Югозападна Македония.
"Тези действия също са политика на асимилация и прочистване, на жестокост, може ли да си позволим избирателност, или жестокостта е жестокост, само когато се отнася за другите, а не за нас", попита реторично Местан. Според него тезата на ДПС, че има необходимост от общ прочит на Балканската война е желязно аргументирана.
"Тезата за пренаписване на историята е продължение на преднамерената подмяна на държавнически отговорна и градивна теза на лидера на ДПС за общ прочит на историята", заяви още депутатът. По думите му това не означава отричане и подмяна на историята, а истински, не митологичен, прочит на историята, който да търси истината.
"Общият прочит на историята цели да изравни подвига на Васил Левски с действията на Мидхат Паша, да равнопостави Сюлейман Паша и ген. Гурко", заяви обаче в декларация проф.Станислав Станилов от "Атака".
Според него целта е да бъде сложено началото на разрушаването на нашата идентичност. Той направи сравнение с термина "османско присъствие", целта на който била да прикрие всички престъпления срещу българския народ и да бъде принизена българската национална революция.
"Тезата за общия прочит е теза за въвеждане на новия османизъм в България, за оневиняване на чудовищните престъпления на Османската империя и връщането стотици години назад", заяви още депутатът от "Атака".
Оценката на Доган за Балканската война е грешна и провокативна. Тълкуванията му по казуса разкриват политическо задкулисие, заявиха пък в декларация от ПГ на ГЕРБ. Управляващите в парламента обаче призоваха всички политически сили да застанат над тесните си партийни интереси, за да бъде запазен етническият мир.
ГЕРБ категорично не приема определенията на лидера на ДПС за Балканската война, обяви зам.-председателят на ПГ Цвета Караянчева.
За българските граждани това е освободителна война, в която една нация побеждава империя, се казва в декларацията. И се подчертава, че никой от бившите съюзници в нея - Гърция, Сърбия и Черна гора, не е дръзнал да оспори освободителния й характер.
"Мнозинството не приема един политик с рутината на Ахмед Доган, обявил се за гарант на етническия мир у нас, да настоява за пренаписване на историята. Политик, който се опитва да го направи, не го очаква добро бъдеще", каза Караянчева.
Оправдавайки съветниците от Кърджали, лидерът на ДПС отрича грубо и назидателно исторически факти, смятат още ГЕРБ. Управляващите се обявиха категорично срещу "подобни безцеремонни опити за противопоставяне на българските граждани и причисляването им към измислени враждуващи лагери на насилници и потърпевши от Балканските войни".
"Ако коментарите на Ахмед Доган не са плод на политическо късогледство, то значи става дума за грубо предизборно заиграване с крайно негативни последици", се посочва още в декларацията.
Левицата пък призова да се прекратят политическите изявления около Балканската война и случая в Кърджали и оттук нататък всички да работят "на ползу роду", а не в полза на партиите си.
"Коалиция за България е на позиция, че и изказването на Ахмед Доган, провокацията в Кърджали, както и реакциите на останалите политически партии не са в интерес на България", каза депутатът Димчо Михалевски.
По думите му случаят в Кърджали е провокация, и то неслучайна, чиято цел била да стимулира замъгляване на съзнанието на българските граждани от истинските проблеми.
"Злоупотребата с историята от абсолютна некомпетентност има само един политически ефект - изборите догодина", коментира на свой ред Веселин Методиев от Синята коалиция. "Доган периодично дразни българската публика с електорална цел, т.е. повдига някаква тема, казва някакви думи и като краен резултат е постигнал своята електорална цел", обясни десният депутат.
Така, по думите му, ДПС запазва своя периметър, партиите от центъра - своя и ще се сбият с ДПС за останалите гласове.
Методиев сравни скандала около решението на общинските съветници в Кърджали и позицията на техния лидер с този в Софийския университет, свързан с честването на Людмила Живкова. "Такива неща накрая означават, че никой не иска да слуша за никаква история", заключи Методиев.
"Сега ние, които не сме комунисти, искаме да сме демократи, продължаваме по същия път, водени от някаква евтина игра на Доган. Дайте да му покажем, че знаем какво прави, той е "страхлив за собствените си гласове", затова предизвиква тези скандали", призова депутатът.
72
2379
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
72
 Видими 
07 Ноември 2012 16:03
И ние искаме общ прочит, но ... само с легитимните партии в България.
А вие господа от ДПС, сте турска етническа партия, тоест извън закона.
07 Ноември 2012 16:11
"Общият прочит на историята..."

Трудна работа - вълкът и агнето, агресорът и този, който се защитава от него, седнали заедно да прочетат любовно историята ! Не стават тия работи в живия живот, само в пустата теория и главите на феодалите от ДПС... Крайно време е това движение да бъде забранено.
07 Ноември 2012 16:22
Няма проблем, щом казвате - ще четем... общо!
Само да уточним чия История - тази на Симеон Велики, или на Сюлейман Великолепни.
07 Ноември 2012 16:25
Какъв прочит какви пет лева? Колко са българите и гърците в Турция? Прочистени, няма ги. Не стига , че се опитваме да се отнасяме човешки с малцинствата и сме ги запазили ами сега трябва да ни вменят някаква вина за това. Ай сиктир.
07 Ноември 2012 16:37
Левите интелектуалци да хващат по един депесар и да почват да четат общо. Няма как - и да стане четенето като онова на Франческа да Римини и да го отнесат, в името на каузата ще изтърпят. Ще изтърпят наказанието после, де, отнасянето от верен коалиционен партньор е изпълнен дълг и удоволствие!
07 Ноември 2012 16:43
http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=16&WorkID=9656&Level=1
07 Ноември 2012 16:47
От "манифестите" на АДоган и ЛМестан възниква естествения въпрос , за Народностната идентичност на настояващите "общ прочит" на Българската история . Изводите за актуалното Структурно състояние на националната ни Политическа система и продължаващите издевателства на ДПС над нея , сами се налагат в дължимият суров отговор , който трябва да даде на такъв въпрос целокупното ни Общество . Иначе , ще купуваме учебниците си по История от съседна Турция ...
07 Ноември 2012 16:50
Не може да има общ прочит на история, в която едните са били поробители, а другите рая. ДПС трябва да научи и да научи своя електорат, че историята е история и тя трябва да бъде източник само на поуки. Че не бива да бъде източник на насаждане на омраза и чувство за превъзходство. Същият въпрос, но в по-меки форми, стои пред всички политически партии. Всички заедно трябва да осъзнаем, че живеем днес, през ХХІ-ви век, с нашето настояще и с мисъл за нашето и на нашите деца и внуци бъдеще. А това може и трябва само да ни обединява. След като историята не може и няма как да ни обедини, трябва да ни обедини отговорността за бъдещето. Освен ако някои искат да ни шантажират за нещо... И да подготвят пожар в къщата...

07 Ноември 2012 16:51

Според него* целта е да бъде сложено началото на разрушаването на нашата идентичност.

*проф.Станислав Станилов от "Атака"
И каква по-точно е нашата идентичност?
WesternTwilight
07 Ноември 2012 16:51
Иначе , ще купуваме учебниците си по История от съседна Турция ...
А, Брайтемна ще напише нови... Общи... Нали това иска...
07 Ноември 2012 17:05
Няма лошо да си прочетем историята заедно с държавата Турция с която сме съюзник в две войни и ни е основен икономически партньор от 1989г.
Обаче да си четем историята заедно с продажници като Доган и сие. Аре нема нужда...
07 Ноември 2012 17:24
"Общият прочит на историята цели да изравни подвига на Васил Левски с действията на Мидхат Паша, да равнопостави Сюлейман Паша и ген. Гурко", заяви обаче в декларация проф.Станислав Станилов от "Атака".


Този професор Станилов по какво е професор та ги дрънка врели- некипели.
Историята отдавна е приравнила палачът на Варшавското въстание ген.Йосиф Гурко с палача на Стара Загора Сюлейман паша.Или защото не е безчинствал в България ген.Гурко е по-малко палач?
А спекулациите с името на Апостола ,свързвайки го с Митхад паша са чисто атакизки похвати на сенилен ( за съжаление!) професор.
07 Ноември 2012 17:47
Няма общ прочит на историята - винаги има победители и победени, спечелили и загубили. Още по-малко може да се говори за общ прочит с хора, които искат да върнат историята с поне 150 г. назад.
07 Ноември 2012 17:51
Мъжът на Кунертова не може да чете обща История със Станилов, па Сопола кани за още по-общо четене и с Амедиите.
07 Ноември 2012 17:52

kunert,
Станилов е професор по история.
Гурко за поляците може да е палач, но за нас е освободител.
07 Ноември 2012 17:52
Историята отдавна е приравнила палачът на Варшавското въстание ген.Йосиф Гурко с палача на Стара Загора Сюлейман паша.

"Да мериш с един аршин близък и далечен, приятел и враг, може би е много благородно. Но е във висша степен глупаво."
07 Ноември 2012 18:04
letec55 - 16:50

Яяяя, ама ти си можел и правилно да мислиш - виж как тогава съвпадат мненията ни (само дето аз го казАх пoетично с метафора за вълка и агнето )... Похвален напредък !
07 Ноември 2012 18:06
Вижте дори и да се случе нещо подобно, да седнат на една маса историци от всички балкански страни, на края ще се хванат за гушите.
А, ако седнат обикновенните хора може и да се разберат.
П.П. Още не сме узрели заедно да четем историята на Балканите. Вежте какво стана с Югославия и тяхнята обща история.
07 Ноември 2012 18:10
Хора, спрете се! С кого да я четем общо тази история? Ами нали тези в Кърджали и тези в Батак са всичките българи! Ние имаме ЕДНА история, която си е ОБЩА за всички. Значи това, което се иска, е нов прочит, а не общ прочит, щото ние и така заедно си я четем!
07 Ноември 2012 18:25

Гербаджиите и седесарите хич да не се ослушват. И да не се правят на света вода ненапита.
Не е Доган виновен. Когато в началото на годината Костов и цялата му менажерия скачаха по трибуната и наложиха приемането на декларация на Народното събрание, какво че възродителния процес бил етническо прочистване, ГЕРБ бяха много щастливи да подкрепят тази декларация и тя стана реалност. Десет месеца по-късно Ахмед Доган не направи нищо повече, даже и до етническо прочистване не стигна. Само заби в полето на България онази удобна топка, която зимъска толкова старателно и ГЕРБ и Синята коалиция му вдигнаха.
Там търсете истинските предатели на България. Доган само се възползва от скудоумието на управляващата котерия.
07 Ноември 2012 18:36
ДПС: Искаме ”общ прочит” на историята, а не ”нов прочит”....

Може би греша но досега не съм срещал ДПС да вземе отношение за "общ прочит" на историята между Турция и Армения, Турция и курдския народ!
07 Ноември 2012 18:40
Общия прочит според мен е всеки да си признае за свинщините които е вършил.Няма балканска държава без грехове към съседите си.
07 Ноември 2012 18:46
Таа тема не стана ли вече банална?
Чиляк за рече,че изборите са след месец-два.
07 Ноември 2012 18:52
Бай Хасане, ние какво сме виновни че Доган еякулира преждевременно.
07 Ноември 2012 18:56
А иначе ... на мен много ми ареса тва :

"Кметът е убеден, че Калофер би могъл да бъде много по-привлекателен туристически център, отколкото е сега. В града, основан от Калифер войвода, където е преподавал даскал Ботьо Петков и е роден неговият син Христо Ботев и който навремето е бил известен като "алтън Калофер" (златен Калофер) заради изключителното богатство на неговите жители, има достатъчно много история. Освен това в града и околността има два манастира, три църкви, много параклиси. Калофер винаги е бил населен само и единствено с българи, което е спомогнало за запазването и досега на старинни български обичаи в техния най-чист вид."
07 Ноември 2012 19:03
Bay Hasanе, у вас ли ше я четеме историята или у нас? На ени ракъ ил троянска сливова?
07 Ноември 2012 19:03
Когато видя общия прочит на неонацистите (надигат глава в бундесрепубликата все повече), от една страна, и на (бившите) германски, полски и пр. евреи, от друга, на немската история от 30-те и 40-те години, чак тогава бих приела, че пишман философи и други пишмани могат да дават акъл за българската история и нейните прочити. Тия съвсем обнагляха не без помощта на ОО, десните парламентарни изпети песни и пр. десни (манерко!) политически, политологически и др. под. продажници. (Щото леви на практика в БГ няма )
07 Ноември 2012 19:14
(Щото леви на практика в БГ няма )
......

Софке ти с един замах изтри БСПьето ма и съвсем ги оневини.(елементарно)
07 Ноември 2012 19:25
И кое му е лявото на БСП-то по-точно
07 Ноември 2012 19:30
Don
07 Ноември 2012 17:52



kunert,
Станилов е професор по история.
Гурко за поляците може да е палач, но за нас е освободител.

Няма такова нещо Дон. Палачът си е палач. Ако се наложеше и руската политика повеляваше мислиш ли ,че щеше да пожали българите?
Не! Както не е пожалил поляците. Същото е и за Сюлейман паша. Нама двоен аршин...за едните такъв, а за другите онакъв.Тука въпросът е принципен и не е работа на един професор по история да разсъждава като обикновен агитпроп.Всъщност той е и депутат...това обяснява поведението му.Току що го видях и по новините... срамна работа.
07 Ноември 2012 19:31
Щом ще четем историята, да се върнем още малко назад..... Категорично да осъдим султан Баязид за престъпления против човечеството, етническо прочистване и геноцид през 1393 г. спрямо българите, преди това и след това - спрямо ромеите в Мала Азия, сърбите, унгарците... а Османската империя за същите престъпления през следващите 500 години! Османските турци - да се връщат обратно в родината си в Средна Азия!!!! Никой не ги е канил в Европа! Тяхното присъствие тук е абсолютно незаконно!
07 Ноември 2012 19:32
Палачът си е палач

Верно си е! Ама то и анатолийските клъцняци и шляхтичите са една стока, тъй че човекот е правил квото се полага!
07 Ноември 2012 19:34

kunert,
виж по горе за бозата и главата.
С тебе - дотук.
07 Ноември 2012 19:36
Светице,аз съм член на БСП,още от времето,когато беше БКП.На мен лично винаги ми е било интересно какви са ги вършили нашите през ВСВ в Сърбия и Гърция.Единственият историк,споменал нещо за ЗВЕРСТВАТА,извършвани от българи в окупираните територии е Божидар Димитров.Прави му чест.

Не веднъж съм го писал тук,но много възрастни хора са споделяли с мен,че имат много грехове в Сърбия.Трябва да си знаем историята.
07 Ноември 2012 19:39
И кое му е лявото на БСП-то по-точно
.....

Затова(кой ляв) говори със Станишев а двата мандата(на БСП) дето си редяха кръгове с потурлаците можеше(мъничко поне) да се земат с историята а не само кинти да дялкат. (като за последно)
07 Ноември 2012 19:56
Историкът Меди Доганов и тези около него, с бутафорните очилца за да изглеждат учени и интелигентни да прочетат най-новата история и да покажат примери в които осъдени за тероризъм индивиди сетне да станат мандатоносители и "проклятие за България". Все едно Осама бен Ладен, или Саддам Хюсеин вместо да ги самоубиват и обесват, да ги направят Президент и Вицепрезидент на САЩ.
07 Ноември 2012 19:56
Докато спорим , животът си минава. Прочети интервюто на Армен Джигарханян в Наблюдател. Добре го е казал по темата.
07 Ноември 2012 19:58
Затова(кой ляв) говори със Станишев а двата мандата(на БСП) дето си редяха кръгове с потурлаците можеше(мъничко поне) да се земат с историята а не само кинти да дялкат. (като за последно)

Малко се затруднявам да се ориентирам в изискания изказ, пунктуирането и пр. специфики на горния дискурсивен опит, но доколкото все пак успях - препоръката е безсмислена - представите си за ляво, дясно, и междинно , за обществено устройство, форма на управление и т.н. не съм ги формирала и нямам намерение да ги дооформям в бъдеще в конушмаци с тоя и оня. Нито пък в перспективите на предпочитаната във въпросния цитат стилистика
07 Ноември 2012 20:03
Така. Да гледаме маршрутите и тенденциите на нео-османизма. Ръководен от Одринският валия. Първо падна гр.Делово. След това Ямбол. Идва ред на Филибе. Сетне на Бургас. Съвместни българо-турски правителствени заседания. Съвместен прочит на историята. Изобщо турската интеграция на България си върви по план. Може да се добави и декларацията на НС от началото на тази година, осъждаща етническото прочистване през 1989г. Както и претенциите на Местан за "майчин език". Тъй щото всичко си идва по местата.
07 Ноември 2012 20:05
07 Ноември 2012 20:15
Щурчо, докато българският национален интерес се защитава от Волен, Болен и най-вече Долен - като еманация на БГ-политик, така ще е, уви. А населението е вторачено в последния комшийски сериал и в поредните простотии, изречени по медиите, за да се скрие зад димната завеса реално ставащото.
07 Ноември 2012 20:27
Гурко за поляците може да е палач, но за нас е освободител.


И за ген. Делов в Кърджали така казват ...
07 Ноември 2012 20:34
анастаси сиров
07 Ное 2012 19:36

Съгласна съм, анастасе, че трябва да си знаем историята такава, каквато е - с доброто и лошото. Не съм съгласна обаче да я пише друг вместо нас, а ние да я "учим" под чужд диктат. Както става вече твърде дълго - от 30-те години на ХХ век насам по любителските ми пресмятания, със съответните пируети в зависимост от посоката на диктата.
07 Ноември 2012 20:38
горния дискурсивен опит
....

„формална дискусия или дебати“.....можеше така да го напишеш а не да се правиш на форумния Лютви Ахмед Местан!
07 Ноември 2012 20:47
sofeto
07 Ное 2012 20:38

Тцъ. От непоискани уроци нужда нямам - поради прекалено сериозни дискурсивни, аксиологически и т.н. разминавания, а и липса на общ код Абе, с една дума що не си... Прекалено много внимание ти отделих
07 Ноември 2012 20:48
Ако попиташ какво точно е абсурд, обикновено препоръчват романите на хора като Камю, Достоевски и Кафка. Но има и по-непосредствен начин - да прочетеш дописка от Народното събрание като тая, горната.
Глутница държавни престъпници, служещи на чужда страна в българския парламент. Неква маймуна иска да четеш историята си, както оттърва на турция. Следват лекички протести и призиви:
Бекапе: "Левицата пък призова да се прекратят политическите изявления около Балканската война и случая в Кърджали и оттук нататък всички да работят "на ползу роду", а не в полза на партиите си."
Десебе: "Доган периодично дразни българската публика с електорална цел."
Ето тая престъпна небрежност е абсурдна. Това няма нищо общо с политика и избори. Действията на турската орда никога не са били политически. Действията й винаги са били подривни, срещу българската държава. Само през последните няколко седмици тия душмани поискаха задължителен турски в училищата, заплашваха с безредици и се намесиха се в работата на съда, защищавайки обвинени в ислямски екстремизъм. Координирано, некъв рецидивист от анадола поиска да съди България в Страсбург.
Навсякъде по света с такива действия без подканване се занимава прокуратурата. В БГ ги подмитат под чергата. Абсурд!
07 Ноември 2012 20:51
"Трудна работа - вълкът и агнето, агресорът и този, който се защитава от него, седнали заедно да прочетат любовно историята !"
***
И докато любовно чели историята на оцеляването ягнешко, вълкът замезил с ягнето... Логична история след като овчарското куче е пратено в командировка!
07 Ноември 2012 20:55
...И тъй...: - Да попитам!?...Кой може да говори като Лютви и Меди?.... В тъй широки граници?...
Рационално!...Твърде рационална реакция!???..."Няма зако за изключеното трето!!!" - 1947г. Й.В.С....
Можете ли да представите друг контакт освен причинно - следствения... Еленистично...еленистично и по принцип манипулативно
07 Ноември 2012 21:01
Едно време, по комунистическо, в селата имаше Читателски групи. Значи вземат Разораната Целина на Шолохов, един чете, мъжете си приказват тихо, а женурята плетат чорапи и слушат с отворени уста. Дали този вечен шебек не иска така общо да се прочете историята. Ми тя за да се прочете Общо трябва някой да я напише Общо.
07 Ноември 2012 21:01
Прекалено много внимание ти отделих
....

Последно! "Конушмаци" в кой тълковен речник да го търся?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД