×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
„Системата е на ръба”, твърди главният прокурор
„Те трябва да представят факти“, отговори Мария Захарова
В центъра на Лондон пък е евакуирана метростанция заради човек, заплашил да задейства бомба
Правосъдният министър Цецка Цачева иска и държавата да поеме отговорност за охраната им
Земеделският министър Румен Порожанов: Няма опасност за хората
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,797,732
Активни 1,364
Страници 93,201
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Обама, Ромни, комунизмът

С почуда видях, че въпросът за избор на американски президент вълнува 15-годишни българчета... Станах неволен свидетел на разговор, в който група от такива изразяваха отношение към този така далечен от родината ни вот. Обама го възприемаха като добродушен, доста либерален веселяк, с когото можеш и яко парти да спретнеш, нещо като един модерен Чичо Том с познания в рапа, космическите технологии и геополитическия баланс. Мит Ромни не беше симпатичен на почти всички от тези десетина българчета, него го възприемаха като твърде строг даскал, склонен към дребнава придирчивост, избухливост и налагане на лесни наказания... Освен това и като някакъв религиозен фанатик.

Откъде бяха така осведомени? Предполагам от клипчета и анекдотчета в мрежата, между игрите, чата и други по-важни неща.

Стана ми забавно от тази дискусия, особено след като се наслушах и начетох на доста предварителни коментари за двамата кандидати у нас по тези въпроси. Очевидно изборът на най-властния човек на Земята вълнува силно нашата планета поради важната политическа, икономическа и културна роля, която САЩ играят днес в световните съдбини. Очевидно има известен дисонанс във факта, че около 300 милиона (избирателите всъщност са по-малко) избират човек, от когото донейде зависи животът на над 7 милиарда, за което вече писах. Все пак още не сме на етапвсесветовен избор на световно правителство,макар да смятам, че и това ще се случи в обозримо бъдеще.

Нека отдадем дължимото на това статукво - то е по-добро от времето, в което няколко членове на Политбюро избираха вожд, тоест генерален секретар, от чиито решения зависеше съдбата на половин милиард или там колкото наброяваха жителите на соцстраните към Варшавския договор и присъдружните им популации (Китай не броим, той е особен казус).

Знаете ли кое ми беше интересно в дискусиите у нас, отвъд детската такава? Горе-долу в тях се проектираха индивидуалните тъжби и вълнения, раздиращи и нашето общество. Голяма част от интелигенцията ни, от малцинствата (вкл. сексуалните такива), от людете с по-либерална външнополитическа ориентация предпочиташе публично Обама. Виждат го като човек, който изтегля войски от разни горещи точки, като донейде свой по цвят (все пак е Барак Хюсеин) и най-важното - като някой, който има силата да взема от най-богатите, за да разпределя сред по-бедните.

От учени и преподаватели, от журналисти, от гейове, от актьори и чиновници в България чух повече подобни симпатии към кандидата на демократите. За Ромни почти не долових такива, но съдя, че имаме хора, симпатизиращи нему по косвени обстоятелства - неприязънта им към политиките на Обама. Тази (лека, разбира се) неприязън тези люде формулираха предимно като недоволство от все новите и нови регулации над малки и големи компании, като неодобрение от вмешателството на държавата в бизнеса там, а вероятно - от рефлектирането на такива управленски практики у нас.

Някъде мярнах, че в САЩ корпорациите и работодателските организации процентно са си сменили приоритетите за днешните избори - докато преди са били за Обама, то сега с около 20% повече са за Ромни. Явно и нашият бизнес донейде реагира така.

Но, извинете, в своите крайности това политическо разслоение както у нас, така и по света е все същото, откак маймуноподобният ни предтеча се е изправил.

Как е по-добре да се устрои човешкото общежитие тук, на тази Земя? Да се произвежда отделно, а да се разпределя общо и по-възможност поравно за всички ли, или да се произвежда отделно и всеки да взема от произведеното толкова, колкото позволява неговият талант, сръчност, работливост и предприемчивост?

Пък на неталантливите, несръчните, неработливите и непредприемчивите (които в крайна сметка излизат винаги повече), за да не гладуват и предизвикват безредици, то работливите и предприемчивите да дават по нещо? Ако решат, разбира се, когато и колкото поискат, а не по принуда и задължение.

Казано простичко,единият полюс в тази схема е комунизмътИ всякакви присъдружни нему авторитаризми. Защото трябва да имаш могъща власт, за да ти се позволи да разпределяш. Така е дори при маймуните.

Другият полюс са различните форми на laissez-faire капитализма, капитализма на свободния пазар, стигащи до красивата му крайност - либертарианството... (Между другото, комунизмът и либертарианството в своите идеологически апотеози са красиви и удивително хуманни при цялата им противоположност на теория и при цялата им органично бликваща грозота на практика.)

Мисля, че на Обама у нас се гледа като на "по-справедливо разпределящ", а на Ромни - като на "по-орязващ бедните". Не казвам, че това е така наистина. Казвам, че в главите си имаме такава нагласа, такива желания, ако щете, за избор. Тези ни пристрастия идват от критиките към Обама, че с рестрикциите си към бизнеса вкарва повече държава, дори повече комунизъм в САЩ. И по този начин в САЩ, а съответно и в света, свободата намалявала. Макар че Ромни също търпи много критики, включително от американските либертарианци, за новите налози, които предлага.

Такива са обаче нашите нагласи. Те ще са такива и в бъдеще, такива са нагласите и на света. Този свят е прост - всички искат заможност, мир и хармония.

Този свят е удивително сложен - всички виждат това по различен начин, с различни средства и себе си с различна роля в него.

Лично аз нямам никаква идея как ще се разберем за бъдещия и още по-бъдещия световен вожд и ред. Допускам обаче силни неокомунистически доктрини тепърва.
30
6808
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
05 Ноември 2012 20:30
ДИ, можеш и да ми теглиш една за ... политкоректност, но точно ти си сред малцината в тази страна, дето знаят, че да наречеш афроамериканец Чичо Том е ... ругателство. Смекчава вината ти обстоятелството, че тази обида обичайно се нанася помежду афроамериканци, какъвто ти очевидно не си. Не бих повдигал въпроса, ако не бях придобил навика да търся (и скрит) смисъл в написаното от теб. Интересно ми е все пак, считаш ли Барак Обама наистина за ... Чичо Том?
05 Ноември 2012 20:41
най-властния човек на Земята
- това очевидно е опит за буквален превод на the most powerful man on Earth. Само че човек може да е най-овластèн и без да е най-властен, и обратното - да е много властен, ама да не разполага с власт. Тънкости.
05 Ноември 2012 20:43
БЛ, не ДИ.
05 Ноември 2012 20:45
.
05 Ноември 2012 20:47
ДИ, можеш и да ми теглиш една за ... политкоректност, но точно ти си сред малцината в тази страна, дето знаят, че да наречеш афроамериканец Чичо Том е ... ругателство.
***
ДИ е тумороу, днес е БЛ. Фирмаджи ами като си рекъл, ДИ наистина би трябвало да ти тегли една за збърканата ти "политкоректност". А Бойчето и така, и вака. Па след изборите или така, или вака. Де го видя тоя пусти комунизъм обаче остава нерешима загадка. При Ромни ли? Или при Обама - рефрен използуван от чаените партизани с цел победа на единия. А познайте на кого!
05 Ноември 2012 20:50
Cruella de Vil 05 Ноември 2012 20:43
БЛ, не ДИ.


Кру, това показва само как съм се зомбирал. Меа кулпа, меа максима кулпа. Дължа извинение и на двамата - и на ДИ, и на БЛ. Че не съм разпознал стила им. Няма да се корегирам. Ще се самонакажа в позора си. Да седи така.
05 Ноември 2012 20:59
... но пък и БЛ не е ... афроамериканец
05 Ноември 2012 21:08
=
05 Ноември 2012 21:14
Не чичо Том, а Топси, клавиатурна грешка.

Тази вдясно: Натисни тук

05 Ноември 2012 21:14
Що бре, тъй и тъй всеки вдига палче на ДИ, независимо какво е писал, що да не го вдигне и предварително палчето? ДИ Петрински Комарко Котка
05 Ноември 2012 21:21
Не чичо Том, а Топси, клавиатурна грешка.

Тази вдясно: Натисни тукДорис, с това си изкара ... "поздравление" Натисни тук
05 Ноември 2012 22:19
Бих препоръчал на автора ако няма какво да каже по дадена тема, то по-добре нищо да не казва. Или та да забърка там нещо за прехода, плоския данък, ДС и "обществото е болно".

Според мен единствената причина някои от българите (и по-общо - европейците) да взимат страна в съперничеството между Обама и Ромни е, че последният изглежда твърде милитазиран. Някои от изказванията му са направо плашещи.
05 Ноември 2012 22:49
Очевидно изборът на най-властния човек на Земята вълнува силно нашата планета поради важната политическа, икономическа и културна роля, която САЩ играят днес в световните съдбини.

... политическа и икономическа - да, но важна културна роля - едва ли.
05 Ноември 2012 23:47
Утре здравите сили в САЩ, представлявани от няколко десетки нездрави свръхбогати елемента, ще си назначат Президент за следващите 8 години, или 4 ако заложат на получерния. Което няма нищо общо с разни комунизми, капитализми и други идиотизми.
06 Ноември 2012 02:49
С една реч,

овде е таква велика корупција, що је нигде нема; у вас, у Европи, лјуди су императори, овде е злато император; кој има нај-више злата, он има нај-више силе. Парица е царица, како кажу у нас... С злато можеш купити и самог президента.
06 Ноември 2012 03:03
Вече е доказано, че Обама е бял :-) :

Натисни тук

Статията ме разочарова. Българинът още дълго няма да разбере що е то Америка. Не че няма къде да прочете, не иска.

06 Ноември 2012 03:12
За чичо Том - всички колеги са гледали филма "Коса" и някои сигурно помнят песента на Хъд (като пушат уийд под аркадата до фонтана Бетезда), Colored Spade. Хъд разказва какво щяло да говори детето му (евентуалното) от бялата мома от Кензас, като се роди, и иронизира расисткото стереотипно възприемане на черните от белите:

I am a colored spade,
A Negro, a black nigger,
A jungle bunny, jigaboo, coon,
Pickaninny, mau mau,
Uncle Tom, Aunt Jemima,*
Little Black Sambo,
Cotton pickin',
Swamp guinea,
Junk man,
Shoeshine boy,
Elevator operator,
Table cleaner at Horn and
Hardart,
Slave, voodoo, zombie,
Ubangi lipped,
Flat nose, tap dancin',
Resident of Harlem
And president of
The United States of Love... etc.


* Aunt Jemima е старинна марка тесто за палачинки

Авторът би могъл и да се постарае малко да вникне в "смисъла и съдържанието" на политическата борба в САЩ каквато е в действителност, за което като начало и моите стари постове биха му били полезни. А така авторът не разбира за какво пише и може да хване дикиш само сред хора, които също не разбират, но тем не менее все знают.

Интересно ми стана, че колегата по-горе мисли, че САЩ има политическо и икономическо влияние по света, но не и културно. Коя ли страна има по-голямо културно влияние в света от САЩ в последните десетилетия? Напрягам си двете гънки...

06 Ноември 2012 04:06
За съжаление не мога да кажа,че изборите в САЩ нямат значение!От резултатите на изборите там зависи в колко войни ще се забъркаме,колко милиони ще похарчим за "мисии" и колко емигранти ще приемаме.Да се надяваме,че ще бъдат толкова заети със своите бакии,че няма да се бъркат поне във вътрешните ни работи,както правеше Уорлик!А иначе като мисля по-сериозно смятам,че само политиката на Ромни може да изкара американците на улиците и да спре системите на неолиберализма,който отдавна е в кома.Абсолютно съм убедена,че промяната в икономиката и решаването на кризата могат да започнат само от там!Тъпо е да се мисли,че ни грози някакъв пещерен комунизъм и да се слагат всички опити на хората за по-справедливо общество под един знаменател!Недоволствата и съпротивата са започнали още,когато са били разделени средствата за производство и едни са започнали да се обогатяват за сметка на други,т.е. преди Христа!Не е случайно,че Исус е искал да се изгонят търговците от храма!И че никъде в християнството и другите религии богатството и пазара не са ценности,а грях!И,когато т.нар. десни,в частност Ромни издигат в култ последните,те всъщност се кланят на Мамона,не на Бог!Проверете в Гугъл и вожте,че Маркс се е родил след Великата френска революция!Комунизма си е присвоил част от възгледите на християнството,въпреки че се е обявил срещу него.И непрекъснато ще се явавят подобни идеи,когато бедността и несправедливостта прехвърлят мярката и ощетените станат повече от доволните.Само неграмотните се плашат от тях!
06 Ноември 2012 08:37
Изборите в Америка ще определят единствено дали УСА ще станат нормална държава и ще изостави манията си за "лидерство".Дали ще стане доброволно или доброзорно - трудно, с много войни и кризи или това ще стане полека по един по-елегантен начин. Века на Америка свърши. На следващия президент ще се наложи да разчиства и да мие след партито.
06 Ноември 2012 08:57
авторе, не си в час, сине/ язък че съм ти чувал името
06 Ноември 2012 09:06
Джимо както винаги на ниво

И този път е имал достойнството, да не спомене хейтърите, мейтърите и прочее мискини.
06 Ноември 2012 09:49
... политическа и икономическа - да, но важна културна роля - едва ли.
така ли? я вземи прочети списъка с лауреатите на нобелова награда за наука.
06 Ноември 2012 09:57
утре се навършват 95 години от избухването на великата социалистическа октомрийска революция, която по традиция се чества през ноември. как общонародният комитет за българо-съвецка дружба се готви да посрещне тази годишнина?
06 Ноември 2012 10:35
"Ще се самонакажа в позора си"

А така, дай +++ пример на всички от твоя отбор, и не само под тази статия ! Хич нема да е лошо да си посипвате главата с пепел отвреме-навреме, като се поулеете тъдява из форумното пространство ...
06 Ноември 2012 10:41
Към Нели и Чичо Фичо:

Погледнете си мейлите, с които сте регистрирани тук във форума, когато можете !
06 Ноември 2012 11:51
Някъде мярнах, че в САЩ

Добре би било, когато "мернеш" нещо, да не го коментираш!
Да беше дал нещо по наболели "български" проблеми, а не кой ще е президента на "закъсалите" американци!
06 Ноември 2012 12:18
Поради убеждението си, че няма абсолютно никакво значение - и за Щатите, и за останалия свят - кого ще изберат, аз съм за мормона. За разнообразие. Верно, че митата е малце мошеник, но кой от тоя сорт днеска не е? Освен това има индикации, че ще е по-весело.
06 Ноември 2012 13:17
Все си мисля, че Бойко Ламбовски пита друго нещо. Нормално ли е 15 годишни деца в България да се вълнуват от изборите в САЩ?
Щото, аз лично мисля, че не нормално. Пък вие пак си опъвайте лакардиите за ЛИБЕРТАРИАНСТВО, КОМУНИЗЪМ и ала бала. Ще кажеш, че от вас зависят съдбините на САЩ и света.
06 Ноември 2012 13:28
Някой (‌забравих кой) беше писал на "Фейсбук" ,че иска да се маскира като социалист за Халоуин. Ще взима, значи нашият от бомбонките на "маскираните" дечица и ще ги раздава на онези които не са си направили труда да ходят на "trick or treat".
В общи линии, повечето хора които наблягат на "преразпределението" ще гласуват за Обама. Както нееднократно съм казвал светът днес се дели на мравки и щурци. Мравките по цял ден се потят да сбират зимнина, докато щурчетата омайват света с послания за равноправие, светло бъдеще и какво ли не още там, знаейки, че като ги попита мравката:‌Що ще правиш ти зимъска? те ще кажат: Ами ще отида на уелфер, тъй като ПРАВДАТА‌ трябва да възтържествува! Как така, ти ще се шириш в мравуняк, а пък аз да мра ли?‌А?‌Къде ти е хуманността?‌
Бойко
11 Ноември 2012 20:18
[size=2][/size=2]Проблемът с така нахвърляните (но несвързани) думи е, че за да кажещ на автора(!?) да си седи в къщи с плетката в ръце, първо трябва да прочетеш паратекста. За автори като този това вече е успех. Мрак.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД