×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Земеделският министър Румен Порожанов: Няма опасност за хората
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,759,456
Активни 1,414
Страници 54,925
За един ден 1,302,066

МВР не откри умисъл в пожара на “Бистришко бранище”

Няма яснота как е възникнал огънят, обхванал 300 дка на Витоша
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Неправителствените организации подозираха умишлен палеж в "Бистришко бранище", тъй като местността е труднодостъпна.
Няма умисъл в пожара във витошкия резерват "Бистришко бранище" през лятото. До този извод са стигнали разследващите от МВР. Почти 4 месеца след като пламъци обхванаха около 300 дка от площта на една от най-старите защитени зони у нас причините за пожара обаче продължават да тънат в неизвестност.

До момента разследващите са прегледали всички видеозаписи, на които са уловени първите моменти от избухването на огъня, анализирани са и кадрите от камерата, заснела пламъците от хеликоптер. На тях няма данни за умишлен пожар, не се виждат и хора в района на огъня. "Дори и 3-4 часа след началото на пожара да е правено видеото, ако в района има човек, той ще се види" обясниха от МВР. Причината е, че местността е отдалечена, труднодостъпна и евентуален подпалвач би имал нужда от доста време, за да се отдалечи.

Пожарът в "Бистришко бранище" избухна на 1 юли и горя дни наред. В потушаването му се включиха стотици доброволци, пожарникари, горски служители и военни. Хеликоптери подпомагаха огнеборците, носейки вода от Панчаревското езеро. Въпреки голямото струпване на хора и техника, държавата дни наред не можа да се справи с огъня. Доброволците пък непрекъснато критикуваха институциите за лошата организация и липсата на координация между отделните групи, които се бореха с огъня. Първоначално се считаше, че огънят е на много по-малка територия, но два-три дни след избухването на пожара стана ясно, че пламъците са обхванали около 300 дка. Въпреки новите данни институциите продължиха да се разминават. Шефът на пожарната гл. комисар Николай Николов, казваше, че пожарът е на 250-300 дка, а земеделският министър Мирослав Найденов продължаваше да твърди, че става дума за територия от 50 дка.

Пожарът избухна в голяма територия с повалени от смерч дървета през 2001 г. Главното притеснение на огнеборците бе пламъците да не обхванат живата гора в близост, тъй като това щеше да затрудни потушаването. За да локализират огъня, екипите прокараха просека, режейки дървета.

Съмненията за умишлен палеж се появиха малко след избухването на пожара, тъй като огънят тръгна от много труднодостъпна местност, която не се посещава от туристи. До момента обаче разследващите не са открили доказателства в тази посока.
6
1657
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
28 Октомври 2012 18:29
Извънземни!
Марс да отговаря...Хем е герберче...
----------------------------
Блогът на Генек
28 Октомври 2012 18:57
Не разбрахте ли, че е Цеко?
28 Октомври 2012 20:02


Лице- терорист е оставило такъмите там предишния ден, и се е отдалечило безпрепятствено. Само катеричките са го видели, но не смеят да качат спомените си във фейсбук-а.
В деня на пожара френски парапланеристи са го запалили дистанционно, щото знаят, че няма камери, насочени към небето.
Цеко е невинен, но е почерпил.
28 Октомври 2012 23:19
Приятели чужденци при последния пожар на Витоша през смях ме питаха пак ли Цеко е запалил гората. Какво да им кажа - не, слънчеви лъчи пречупени през капка роса ...
29 Октомври 2012 14:21
то за да се открие умисъл, е необходимо наличието на мисъл ... разум ... при разследването.
29 Октомври 2012 20:59
Ще кажат, ккавото им е казано!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД