×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Група закачулени и въоръжени с тояги и ножове лица са атакували в предградие на Лвов
Бунтовници заявиха, че САЩ са им отказали да се месят в Южна Сирия
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 386,026,629
Активни 1,526
Страници 78,670
За един ден 1,302,066
vox populi

Нима правителството не може да вземе 120 млн. лв. от контрабандата?!

Форумът на "Сега" прегря заради внезапното хрумване на правителството да облага дохода от лихви
Снимка: Юлиян Савчев
Преди 3 години имаше протести срещу лихвите по кредитите на банките. Сега протести няма и новият данък едва ли ще изкара вложителите на улицата, но те ще си кажат думата на изборите.
внимателният

Безспорно е справедливо да се предотврати двойното данъчно облагане - доходите, за които вече е платен ДОД, следва да се извадят от облагаемата сума по данък "лихви" или обратно - данъкът върху лихвите следва да се намалява с вече платения ДОД. Считам, че това ще се отчете преди второто четене.

По-интересен е въпросът дали с облагането на минали натрупвания няма да се въведе закон с обратна сила, т.е. извънреден и противоконституционен? Мисля, че да.OLDMAD

Да обяснявам ли как се стриже овче стадо? Никога с кожата!Ace

Принципно Дянков е прав, че всеки доход следва да се облага. Защо обаче пропуска доходите от инвестиции в акции, дивиденти, фондове и подобни? Държавата ще облага ли доходността от инвестиции в ДЦК, на които е издател?

Дянков и Борисов още от самото начало на мандата демонстрират шизофренно поведение: ще вдигаме ДДС, няма да вдигаме ДДС, ще национализираме втория стълб, няма да национализираме втория стълб, ще национализираме Сребърния фонд, няма да национализираме Сребърния фонд, ще строим "Белене", няма да строим "Белене". За тяхно съжаление хората с пари имат малко разум и отказват да инвестират в държава, управлявана от тях. Данък от 10% автоматично сваля доходността от депозитите...или качва лихвите по кредитите. По-високи лихви означава по-нисък растеж и съответно по-малко данъци. Дали за едни 120 милиона Дянков не изпука 240 милиона приходи?

Перемянов

Лъжата в България си има правителство. Само преди две седмици говорителката на Дянков Бетина Жотева твърдеше разпалено, че не се обсъжда въвеждане на данък върху спестяванията на българите.

Откровение Варухово

Живея трайно в чужбина, но имам 5000 лева влог в ДСК (за евентуални текущи разходи) с 4% лихва, т.е. 200 лв. печалба. Данък за внасяне 20 лв.: часова ставка на бачкер на запад. Хубоо, ама тоя данък трябва да се опише в данъчна декларация, тя да се изпрати, да те уведомят, ако има проблеми, данъкът да се плати и т.н. Какво правим? Тегля им една на Дянков и сие и си ликвидирам влога и си го прехвърлям в чужда банка.OLDMAD

Айде депозитите както и да е - видими са, ако да има банкова тайна. Ами касетките в сейфовете на банките, тях к'во ще ги правим?emacs

Увеличава се данъчното бреме - което е в нарушение на обещанията на ГЕРБ. Такива неща не трябва да се прощават от избирателите. За подобно нещо Буш-старши не беше преизбран. ББ поема тежък риск... От друга страна, може наистина да му е писнало да е премиер... Дясно правителство увеличава данъците, а лявата опозиция е против. Би трябвало социалистите да са с две ръце за този данък... а не са.... щото те кътат парите. Или ако искат, да заявят: ако изберете БСП, този данък ще бъде премахнат.... Дали? Приказките, че този данък бил антисоциален, са глупости.... това, че 90% влогове били до 1000 лева... това може да мине само пред необразовани глупаци... Нормалните хора обаче могат да правят разлика между брой влогове и сума по влогове... На практика лихвите по влоговете се намаляват с 10%. Алтернативи за вложения няма много-много... да не кажа хич. При това положение не виждам защо да се теглят пари от банките. Всъщност и 20% да бяха сложили, ситуацията щеше да е същата... Подобно на въпроса за алтернативата на вложенията, каквато няма, стои въпросът за алтернатива на ГЕРБ.... по-точно на ББ. Такава все още не се вижда и това започва да става много лошо. Единствената разлика с влоговете е, че хората могат да изберат да не гласуват... Логичното поведение на много избиратели на ГЕРБ може да бъде да решат да не гласуват. На следващите избори може да има много нисък процент гласували.проф. дървингов

Обемът на спестяванията расте - не от вчера, барем от 10-12 години - в моментната ситуация българинът няма къде да влага свободните си средствата, от друга страна, в условията на несигурност не желае да потребява, освен крайно наложителното. Мит е, че ще пострадат големите спестители. Влоговете над един определен размер са временна "принудителна" мярка, поради липса на други инвестиционни възможности.

Не е правилно да се съпоставят вложители физически с юридически лица - при фирмите влоговете по правило са временно депозиран положителен финансов резултат от дейността и следва да се обложат в края на фискалната година, при физическите лица това са средства, придобити с личен труд (по правило вече обложен).

Вярно е твърдението Дянково, че в много страни това се прави, друг е въпросът (а) сега ли е моментът = рецесия; (б) какво ще донесе - в другите държави това е някакъв коректив, докато тук се твърди, че е фискална мярка = пълнене на издънена приходна част на бюджета; от съобщенията не е ясно как трябва да проработи системата - фирмите обявяват в края на годината лихвите, добавят ги към нещо си, вадят разходите и ... как ще е например при един 3-месечен спестовен влог (обърнете внимание - това не е депозит) - кога ще се декларира лихвата, кога ще се превежда - несъстоятелна е идеята това да става "при източника", т.е. в банката, това не е присъща банкова дейност, противоречи на законите и няма как да се организира от банките.Manrico

България технически не е в рецесия, за разлика от други страни. Ръстът на БВП може да е малък, но го има. Ако се вярва на пророка Кругман, именно сега е моментът. Когато хората вместо да си харчат парите, ги спестяват, т.е. икономиката е в liquidity trap, според Кругман, да се свети Черпакът му, с всякакви средства трябва да се стимулира харченето, включително с правенето на депозитите неизгодни, с инфлационни очаквания и т.н. Беше казал, че на американската икономика ще се отрази много добре, ако Бернанке се появи на пресконференция по хавайска риза със запалена цигара марихуана и каже "Б* ли му майката колко ще е инфлацията, бая ще е".БСП

22 февруари 2011. "Симеон Дянков: Няма да има промяна на данъците през следващите години"Pasi

Правителството на хищните калинки е в безизходица! Опряха до 120 млн., които не могат, а и не искат да съберат от монополите и контрабандистите. Отделно от това, с това действие се наблюдава задълбочаващо се беззаконие, граничещо с административен башибозук. Настъплението към джобовете на данъкоплатеца ще продължи в пленарната зала с предложение за данък "пенсии". На последните избори калинките не спечелиха в нито едно населено място. Какво ли ще се случи на следващите парламентарни избори? Дали калинките ще влязат в парламента?XYZxyz

Всички правителства на демократите след 1989-а година винаги се опитваха да сринат предвидимостта в България. Симеон Дянков и ГЕРБ не правят изключение.

Направил си е човек някаква сметка кое как е и си прави нещата според тази сметка, но идва ГЕРБ и пата-кюта разбърква всичко и всичко рухва. Човекът попоглежда, па си хваща партакешите и заминава някъде по света, където има предвидимост.

Сега с лихвите - човек си е направил някаква сметка, вложил си е парите за година или две в банка с малко по-голяма лихва, изтекъл е почти срокът на депозита, но когато вече трябва да си вземе лихвата, идва Симеон Дянков и казва: от днес въведох данък върху лихвите, и му взима част от нея. Същото е с условията за пенсиониране.

Същото е и с размера на пенсиите - с вдигането на минималните пенсии изчезва разликата в пенсиите и хора с различни осигурителни вноски получават почти еднакви пенсии.

Пак липса на предвидимост беше решението на Дянков и ГЕРБ да не плащат задълженията на държавата към фирмите, с което много фирми фалираха или поне претърпяха значителни загуби.
21
3838
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
11 Октомври 2012 19:30
Можеше поне Харалянчата да го изпишете с герберасткия му ник...
11 Октомври 2012 19:34
Колегите
11 Октомври 2012 21:04
Нима правителството не може да вземе 120 млн. лв. от контрабандата?
Грешно формулиран въпрос.Правителството не може да вземе,а трябва да даде от контрабандата.Ами и те са в кириза с контрабандата!
12 Октомври 2012 02:16
Половината мнения в извадката даже не са разбрали, че ще се облагат не спестяванията, а приходите от лихви върху спестяванията. Ще се облагат не десетте кокошки, а яйцата, които са снесли. Кокошките могат да бъдат изпечени и изядени (похарчени) и тогава ще нахранят кокошкарите, но няма да снесат яйца. Изборът, дали кокошките да бъдат изядени или оставени да снасят яйца, макар и обложени яйца, е на всеки.
12 Октомври 2012 04:18
Това с данъка върху лихвите ако го приемат ще бъде най-голямата тактическа грешка на правителството. Народонаселението не прощава опити да се посегне на трохите му, отделно че ще постави в риск банковата система (кратко социологическо проучване около мен показа, че 90% от хората ще изтеглят изцяло или частично депозитите си).

Отделно, че облагането на съществуващите депозити (до изтичане на срока им) е противоконституционно.

Съвсем отделен въпрос е размерът на данъка (ако го има) -- той трябва да е не повече от данък дивидент (в момента 5%, а трябва да е не повече от 1%), тъй като се явява данък върху финансовия резултат от инвестирания собствен капитал.

В резюме - клатят лошо банковата система. Не знам дали от глупост или от алчност, но песимистичния вариант изглежда по-лошо от ситуацията 1996/1997ма.
12 Октомври 2012 07:24
Това с данъка върху лихвите ако го приемат ще бъде най-голямата тактическа грешка на правителството. Народонаселението не прощава опити да се посегне на трохите му

Народонаселението няма спестявания, а дългове към електроразпределението и топлофикация. Народонаселението е затънало в заеми, а не в спестявания. Само 7 % от народонаселението има някакви спестявания, а само 1% от народонаселението над 5 000 лв. Само 0,001% от населението държи десетките милиарди, дето постоянно нарастват. Така, че айде по-леко с обобщенията.
12 Октомври 2012 08:16
Абе Brightman, къде съм обобщил че "трохите" е само и единствено равно на "лихви от депозити"? Пък и не знам откъде цитираш 7те процента, в сайта на БНБ се твърди че към 06.2012 има малко над 12 милиона депозита на обща стойност 32 млрд. лева (средно 2644 лева на депозит) на домакинства и НТООД. И не мисля, че наличието на дългове и заеми изключва автоматично наличието на депозити (познавам такива хора, наречи го недалновидно икономическо поведение).

12 Октомври 2012 09:13
Ща не вземат да съберат всички глоби , наказателни лихви , неустойки по договори и прочие вреди, които са нанесени от централната и местна администрация, поради корупция и/или некадърност и ще се шашнете колко стотици милиони са загубени! Едно време за това пращаха в затвора!
В това не влизат сключените неизгодните, нецелесъобразните и дори незаконосъобразните договори...
12 Октомври 2012 09:48
При положение, че на почти 90% от РАБОТЕЩИТЕ Българи и ПЕНСИОНЕРИ, заплатата/пенсията им се "превежда" по сметка, в болшинството от случаите, тя е спестовна/разплащателна, явно при "облагането на лихвите" се получава "облагане на доходи" от ЗАПЛАТА или ПЕНСИЯ!!! БЛАГОДАРЯ ВИ ГЕРБ!!! ОБИЧАМ ТЕ Бате Бойко!!!
12 Октомври 2012 10:01
Гербавите са като хиените, които обират кокалите, рогата, кожата и останалите дребни мръвки от падналите животни. Гербавите одират кожата на падналия вече български народ. Късат последните мръвки от него. Хиените не смеят да скочат на големите животни, те избират дребните и по-слабите. И гербавите също. Хиените са мършояди. И гербавите също. Гербавите са хиени.
12 Октомври 2012 10:05
ДАМИ И ГОСПОДА,
КАКВО ЩЕ КАЖЕТЕ ЗА ХИПОТЕЗАТА: ТОВА Е СТРАТЕГИЧЕСКИ ХОД ЗА ОТТЕГЛЯНЕ ОТ ВЛАСТТА?
12 Октомври 2012 10:23
Правителството на хищните калинки е в безизходица! Опряха до 120 млн., които не могат, а и не искат да съберат от монополите и контрабандистите.
Да, такава е омертата и в това е проблемът. Печалбите на мафията, олигархията и монополите трябва да бъдат гарантирани, дори в условия на криза, в резултат на което държавата и обществото се топят и креят. И така вече 20 години.
12 Октомври 2012 10:35
Къш на калинките! Изборен инсектицид! Инфлационния данък засегнал всеки българин /30-50% ръст на цените а с това и на приходите от данъци/ не е ли достатъчен?Кой плаща този данък и с какви доходи? Докато данък паркинг на Фандъкова е незаконен и дискриминационен то Данък лихви, макар и законно прокарван е перверзия спрямо народа.
Не се търси пропорционален ръст на корпоративния данък от монополните структури, не се предприемат мерки за ограничавене на касовите обороти, да не говорим за видими мерки и конфискация на контрабандата. "Ало Ваньо..." говори за способите на това управление. Избирателност, по телефона, чрез ЕГН... Тъпомера е на МАХ...
12 Октомври 2012 11:15
Нима правителството не може да вземе 120 млн. лв. от контрабандата?!

Не може, защото трябва да посегне на себе си.
12 Октомври 2012 12:06
Твърде избирателна извадка! Що ли?...
12 Октомври 2012 12:44
Твърде избирателна извадка! Що ли?...

Защото няма достатъчно място във вестника за всички гневни мнения!
12 Октомври 2012 13:03
Не. Не може да бърка в джоба на Асфалт паша.
12 Октомври 2012 15:19
не вземат само от голо риза.....
12 Октомври 2012 15:21
indiec
12 Окт 2012 10:05

Хафторски права... да си чувал?
12 Октомври 2012 17:25
Пък и не знам откъде цитираш 7те процента, в сайта на БНБ се твърди че към 06.2012 има малко над 12 милиона депозита на обща стойност 32 млрд. лева

Броят на депозитите няма нищо общо с броя на хората на които са. Размера на един депозит, а от там и на колко броя депозити ще си раздели един човек парите, зависи преди всичко от гарантираната сума от държавата при фалит на банката.
-
Ето данните от които се вижда, че само 7 % от хората в България имат някакви спестявания, и че само под 1% имат над 5000 лв. - Натисни тук .
12 Октомври 2012 17:37
Данните са от последното социологическо проучване на ББСС „Галъп интернешънъл”, проведено по поръчка на вестник „Класа”.


Не бих вярвал нито на Галъп, нито на Класа, нито на социологическо проучване по тази тема. Не е достатъчно представително.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД