:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 260
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Държавата дава по 4.4 млн. лв. годишно за осигуровките за важни инвеститори

Фирмите продължават да не проявяват интерес към насърчителните мерки
снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Министърът на икономиката Делян Добрев се надява да привлече интереса на крупните инвеститори с нови мерки за подпомагане.
Над 4.1 млн. лв. ще струват на държавата крупните инвеститори, показва примерен анализ на Министерството на икономиката. Толкова пари ще трябва да извади хазната, за да възстанови осигуровките на работодателите за 2 години при 500 наети, които получават по 2000 лв. заплата. Заложените заплати са средни за сектора на информационните технологии и услуги, а данните са на Националния осигурителен институт, уточниха експертите на Делян Добрев. В сценарий, в който осигурителната ваканция продължи 5 години, държавата ще трябва да доплати 10.6 млн. лв., показват още разчетите. Мярката е разписана в новия Закон за насърчаване на инвестициите, който в момента се обсъжда от парламентарните комисии, а идеята е да бъдат подпомагани фирми, които наемат голям брой служители на високи заплати. Тепърва обаче ще се уточнява за какъв период от време компаниите ще бъдат подпомагани.

"Имам уверението на Министерството на финансите, че парите по тази мярка ще бъдат извън обичайния бюджет за стимулиране на инвестициите, който е от 2.5 млн. лв. Промените се приемат изключително положително от всички инвеститори, с които сме говорили", коментира министърът на икономиката Делян Добрев пред в. "Труд". Той призна, че през първите 2 години ефектът за държавното осигуряване ще бъде отрицателен, но тъй като "през това време се плащат и данъци, те до голяма степен ще балансират разхода". През третата, четвъртата и петата година пък щяло да има допълнителни приходи за бюджета, така че като цяло той нямало да излезе на минус.

Според шефа на ресорната агенция Борислав Стефанов мярката е повече от добра, защото към момента интересът към традиционните начини, чрез които държавата насърчава фирмите - изграждане на път до съответния завод, купуване на земя без търг, обучения, не се радват на особен успех. Към края на август нито една от общо шестте фирми, които са се сдобили със сертификат от началото на годината досега, не се е възползвала от бонусите. Интерес е проявила единствено софийската "Райхле и Де-Масари България Пръдакшън" ЕООД, която прави компоненти за телекомуникационни мрежи. Компанията, чиято централа се намира в Швейцария, е поискала да включи хората си в обучения, платени от държавата.

Фирмите се отказват от парите, защото те се изплащат едва след като пътят стане факт или след като служителите бъдат обучени. Преди това компанията трябва да направи разхода за своя сметка и да чака средствата да бъдат възстановени. Друга причина за слабия интерес е, че част от фирмите се намират в добре обособени зони и нямат нужда от изграждане на път.

"Не съм разглеждал в детайли бюджет 2013, но доколкото знам, финансовото министерство няма намерение да увеличи сумата от 2.5 млн. лв. Тя е крайно недостатъчна, затова разчитаме изцяло на новата мярка, свързана с осигуровките", каза за в. "Сега" Борислав Стефанов.

3
1421
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
08 Октомври 2012 04:55
Браво!Не плащаме данъци,не плащаме и осигуровки и за чий са ни тез "инвеститори"?!
08 Октомври 2012 10:02
Над 4.1 млн. лв. ще струват на държавата крупните инвеститори

Така, и за какво тогава драпаме за крупни инвеститори, някой има ли идея?
08 Октомври 2012 16:03
За IT- инвеститорите нулеви осигуровки, а за производителите на домати 40% осигурителна тежест. Ако тази политика продължи, след 2-3 години ще ядем домати по 20лв. килото и истинско месо по 100лв. килото, но ще си купуваме IT- продукти по две за лев.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД