:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 331
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Държавата прехвърли на общините отговорността за застрояването

Депутатите решиха да запазят сергиите в курортите
Депутатите бламираха намерението на регионалния министър Лиляна Павлова да спре всички нови строежи в общините без общ устройствен план. Парламентът реши вчера, че 6 месеца след влизането в сила на Закона за устройство на територията (ЗУТ) общините трябва да започнат да изработват плановете и да ги приемат до 1 януари 2016 г. У нас 160 от 246-те общини нямат общ устройствен план. Обяснението им е, че местните власти нямат средства за изготвянето им. Председателят на регионалната комисия Любен Татарски (ГЕРБ) обаче посочи друга причина - без плановете по-лесно се работи на парче и се променя предназначението на земеделска земя или горски територии.
Депутатите дадоха и по-голяма свобода на местните власти по отношение на новото строителство в градовете и курортите. Решението за презастрояване вече ще се взима от общинските съвети с квалифицирано мнозинство (2/3 от съветниците) по предложение на кмета. Досега по-плътно застрояване се разрешаваше със санкцията на регионалния министър по предложение на общинския съвет. Законът позволява отклоненията от нормите за застрояване да са до 1/3 от предвидената плътност. Предложението е на депутатите от ГЕРБ Гинче Караминкова и Станка Шайлекова. Вносителките смятат, че така ще се засили местното самоуправление.
Депутатите промениха и някои стандарти за застрояване. Досега при ниското жилищно застрояване се допускаше разстоянието между сгради, високи до 14 м, да е най-малко 3 метра. Изискванията се увеличаваха при по-високи сгради. Сега обаче 3-метровото ограничение ще важи и за сградите до 16 м. Въвежда се ново ограничение за морските градове. По морето разстоянието между сградата и плажа трябва да е поне колкото е височината на постройката. Депутатите приеха още, че при застрояването трябва да се отчитат визуалните връзки на постройката с околния ландшафт. С други думи - строежите не трябва да скриват гледката към морето, планината или "други природни феномени или характерни природни забележителности".
ГЕРБ спря поредната лобистка поправка на депутата си Емил Димитров. Той искаше в курортите с национално значение заведенията, хотелите и пр. да не могат да изнасят маси на открито освен ако имотът не е техен. Национални курорти са Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена, Дюни, Пампорово, Боровец и т.н. В Слънчев бряг туристическата фирма на майката на Димитров Елеонора Димитрова и на неговия съветник Славян Теофилов - "Елеонора транс", притежава два хотела.
Другата идея на депутата бе в националните курорти да се забранят всякакви сергии, капанчета и други преместваеми обекти. Вместо тях да има само пейки, осветителни тела, указателни табели, чешми, фонтани, маси на художници. Макар колегите му да признаха, че курортите са се превърнали в битаци, бе отхвърлена и тази идея.

-----------------
Крачка напред
------------------
С промените в закона за устройство на територията бе облекчена и процедурата за изграждане на битова газова инсталация - отпадна изискването общината да издава строително разрешение на собственика на имота. Така ще бъде намалена административната тежест, ще бъде съкратена процедурата и ще паднат разходите на желаещите да преминат на екологично гориво. С тази промяна газификацията на едно домакинство може да стане за 24 часа.
7
3411
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
04 Октомври 2012 20:54
С промените в закона за устройство на територията бе облекчена и процедурата за изграждане на битова газова инсталация - отпадна изискването общината да издава строително разрешение на собственика на имота.

Значи могат да приемат и смислени решения
04 Октомври 2012 20:56
Общинските джанабети са много сериозен проблем.
04 Октомври 2012 22:34
Общинските джанабети са много сериозен проблем.

Да, ама идат избори. Лятос Лилето Павлова се бе засилила да въвежда ред по Черноморието. Почна от Балчик, но преди още да стигне Варна, Бочката й обясни, че точно сега не му е времето да разбутва кочинките и сергиите на иликторато
04 Октомври 2012 23:31
Ориента задължава!
05 Октомври 2012 01:31
Затова и не харча и лев в български курорти. Инцидентно се озовах в "Слънчев бряг" един ранносептемврийски ден. Учудих се, че този бетонен град е привлекателен за някои. Вероятно причините са в неща като евтин алкохол, евти секс, евтини наркотици, и евтини стаи, но за почивка определено е гротесково.
05 Октомври 2012 09:33
Каква новина е това.
Мечката прехвърлила на лисицата, отговорността за изядените кокошки.
12 Септември 2014 18:11
Аз чакам момента когато в София ще сложат LED осветителни тела по улиците ... цял свят вече това прави, цели градове си смениха осветителните тела и вече им се изплатиха от икономиите за електричество ама тука още сме в каменната ера.. Ето няколко истории от света на уличното led осветление.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД