:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 279
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Прокуратурата направи безплатна реклама на рап парче

Борис Велчев лично се намеси, политиците яхнаха скандала
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Рапърите Мишо Шамара (на заден план вляво) и Сарафа влизат в добро настроение в Националната следствена служба, където бяха извикани на разпит.
Решението на Софийската градска прокуратура да започне разследване за поругаване на герба и националния флаг в текст на рап песен доведе до скандал, в който се намеси лично главният прокурор Борис Велчев. Пред "Медиапул" той съобщи, че е разговарял с наблюдаващия прокурор по делото Милко Момчев и е изразил несъгласие с неговите аргументи.

Както "Сега" писа преди ден, рап изпълнителят Серафим Мартинов-Сарафа беше привикан в националното следствие заради текста на "Бяло, зелено, червено", която изпълнява заедно с Михаил Михайлов-Мишо Шамара и Камен Стоянов-Конса. Обяснението беше, че делото е образувано заради нецензурни сравнения във връзка с флага и намеци за пушене на марихуана. Прокурорите отрекоха причината да е стихът "Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба".

В сряда Шамара и Сарафа се явиха в следствието, за да дадат обяснения за текста. "Ние сме избрали някакви политици да служат на нас, а не ние да служим на тях. Ние не сме техните роби, те са нашите избраници. Това, което се случва сега, е в тяхна вреда, не в моя. За мен е перфектната безплатна реклама", коментира Шамара, срещу когото се води разследването. Сарафа е призован като свидетел. Текстът на парчето е написан от Конса.

"Ще поискам делото да бъде изискано за служебна проверка от Софийската апелативна прокуратура и ще чакам нейното решение", коментира Велчев. Наблюдаващият прокурор по разследването срещу Шамара е обвинител и по делото "Октопод". Градският прокурор Николай Кокинов защити подчинения си с аргумента, че разследването е по сигнал от Съвета за електронни медии (СЕМ). Пред "Правен свят" Кокинов каза, че Шамара е поругал националния флаг и при участие в предаване на Нова телевизия. "Нашите задължения са да се занимаваме с това, щом дори формално извършеното покрива изискването на текста от НК", коментира прокурорът. По закон наказанието е до 2 години затвор или глоба до 3 хил. лв.

Скандалът беше подхванат и от политиците. От парламентарната трибуна лидерът на БСП Сергей Станишев иронично предложи чл. 1 в конституцията да гласи, че водеща роля в държавата има ГЕРБ. "Искам да ви кажа, че тук вече се оляхте. И аз споделям и се присъединявам към думите - не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба - очаквам МВР, следствието и прокуратурата да се самосезират и да предприемат незабавно действие срещу мен", заяви той. Сред другите му предложения бяха премиерът Бойко Борисов да стане пожизнен министър-председател, съдебната власт да осъжда посочените за виновни от него и МВР, резултатите от изборите да се обявяват от изпълнителното тяло на управляващата партия.

Думите му предизвикаха бурна реакция сред управляващите. "Такава гавра с конституцията не знам дали се е случвала в пленарната зала, и то от партия, която иска да излъчи председател на ПЕС", ядоса се депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров. Председателят на парламентарната група Красимир Велчев пък прикани Станишев "да вземе рапъра в Брюксел, ние ще му осигурим преводач, да изпеят заедно тази песен".

"Станишев допусна най-големия гаф в кариерата си", отговори Борисов от Ловеч. "Нито знам кой е този рапър, нито го слушам, нито от това, което ми прочетоха, че е песента, няма да го слушам. Не искам такива хора да са в ГЕРБ и да поддържат ГЕРБ". Той добави, че се радва, че "Станишев си е избрал химн за БСП, или СПИН, както се наричат".



10
2117
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
26 Септември 2012 19:57
парчето е тъпо
оште по тъпо е да му се обръшта внимание
а най тъпо е да обвиниш некой за това за да се подмажеш тъпо
26 Септември 2012 22:03
Към случая с "поругаването" на трите цвята - бяло, зелено, червено - вече са проявили интерес и прокуратурите на Унгария, Италия, Мексико, Бурунди, Екваториална Гвинея, Иран, Йордания, Магадаскар, Оман, че дори и Португалия /с частично обвинение - само за зеленото и червеното/.
Скандалът си е направо международен!
26 Септември 2012 22:15
samweims 26 Септември 2012 22:03

Къде се изгубиха защитниците на Пуситата? Защо това лицемерие? Значи за Пуситата свирите атака, а за Мишо Шамара свирите отбой?
26 Септември 2012 22:34
"...Кокинов каза, че Шамара е поругал националния флаг и (!) при участие в предаване на..."
Точно това "и" е проблемът. Защото в песента въобще не става дума за националния флаг. Думата е за бяло, зелено и червено - цветове, които в съчетание и поотделно се срещат навсякъде в природата, дизайна и фантазиите на всеки. Рапърът се е изказал "отрицателно критично" само към червения цвят, пък Станшев го защити. Бря! Относно зеления - тютюнът, пушилката за наргиле и чаят също са зелени и се пушат. К`ъв канабис, к`ва марихуана бълнуват прокурорите.
26 Септември 2012 22:38
Аха, пропуснах да се удивя на прокуратурата и следствието. Явно, са ги привиквали да кажат какво е искал да каже аФторът в спорните фрази... Браво бдителни защитници на честта на знамето. Не на герба, щото той има друга картинка (визия)...
26 Септември 2012 22:57
" Наблюдаващият прокурор по разследването срещу Шамара е обвинител и по делото "Октопод"."
Хъм, ако и обвинението срещу "Октопода" е скърпено с подобна логика, хъм, и Гьобелс не би могъл да го опровергае. Горкият Алекс...
27 Септември 2012 07:01
това ми прилича на тема по литература- какво е искал да каже автора с тези си написани слова- мислете и пишете .
27 Септември 2012 08:14
Мишо Шамара покани станишев да участва в някой от следващите му клипове.
27 Септември 2012 23:51
по цвички ...
01 Октомври 2012 21:40
Прокуратурата направи безплатна реклама на рап парче

Ама си е вярно! Много средностатистически електорални единици от матряла, вкючително и аз, до преди не го бях и чувал Сарафа
WesternTwilight
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД