×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Три отбора в група В запазиха шанс за 1/8-финалите
Кирстен Нилсен била обградена от гневни клиенти, които викали "Срамота"
Facebook, Alphabet, Amazon, Netflix и Apple също се повишават
Променена е и Конституцията, според която т.нар. "чуждо население" не може да се заселва в Унгария
На нея щели да бъдат лидерите на България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания
Депутатите от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха в пленарната зала
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,585,387
Активни 578
Страници 17,505
За един ден 1,302,066

Всички харесаха съдийските избори за ВСС

НПО поиска ясни правила за вота и на следващите делегатски събрания
Изборът на членове от съдийската квота на новия Висш съдебен съвет (ВСС) доведе до странно сближаване в позициите между държавата и неправителствените организации. Ден след като станаха ясни имената на шестимата съдии на бъдещия ВСС, и двете страни определиха вота за прозрачен и честен.

Първи задоволството си изказа вътрешният министър Цветан Цветанов. МВР шефът заяви пред ТВ 7, че изборът е най-прозрачният, който е провеждан досега. "Оптимист съм в избора, който в момента тече", заяви той. Веднага след като стана ясно кои съдии отиват във ВСС, се заговори, че квотата е доминирана от хора от лобито на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, сочени за близки до властта. Цветанов допълни, че следи отблизо какви са процесите. "Съвсем нормално е, защото и аз съм част от българското общество и се вълнувам за това, което трябва да бъде направено", заяви той.

"Според мен процедурата бе прозрачна, а изборът - честен", коментира пред "Сега" директорът на правната програма на институт "Отворено общество" Иванка Иванова. Тя заяви, че организацията ще се въздържа от по-обширен коментар, докато не минат изборите на прокуратурата и следствието, а след това наблюдателите ще изготвят доклад. По думите й обаче е много трудно НПО-тата да регистрират нарушения, тъй като в закона не е разписана ясна процедура за провеждане на избора. Именно уточняването на правилата за вота отне на делегатите на съдийското събрание 7 часа. Причината бе, че Съюзът на съдиите бе предложил ред за вота, но близки до Георги Колев изненадващо лансираха свои правила в деня на събранието и се наложи всеки текст да се гласува поотделно.

Според директора на правната програма на Българския хелзинкски комитет Маргарита Илиева целта на дългото обсъждане е била да се предотвратят всякакви опити за манипулации. Преди вота от организацията заявиха, че очакват нередности, тъй като получили сигнали за това. Според Илиева обаче очакванията не се оправдали. "Нашите предупреждения послужиха като превенция", заяви тя.

"Трябва да се адмирира това, че съдиите предложиха предварително тези правила", коментира програмният директор на Българския институт за правни инициативи Христо Иванов. Според него това показва, че досега вотовете са минавали без разписан ред. Той изрази притеснение, че на делегатските събрания на съдиите също не е имало ясно разписани правила, което поражда съмнения за прозрачността на гласуването. "Трябва да се изрази ясно послание, че правила са необходими и за събранията на прокуратурата и следователите", заяви той. Иванов коментира още, че е било абсолютно безсмислено присъствието на наблюдателите да се ограничи на минимум 5 метра от изборната комисия с аргумента, че иначе ще пречат. Предложението бе направено от Колев. Комисията обаче допусна наблюдателите по-близо.

------ГЛАС ОТ "ДОНДУКОВ" 2

И вицепрезидентът Маргарита Попова, която бе зад граница и за изслушването на кандидатите от парламентарната квота, и за организираното от НПО слушане, се изказа позитивно за избора на съдийската квота. По думите й вотът е бил прозрачен. "Това е знак за сериозен ангажимент към постигането на повече прозрачност и повече откритост в работата на независимата съдебна власт", заяви тя. Според нея обществото трябва да възстанови доверието си в системата. "Това изисква да се съблюдава законът и представителите на съдебната власт винаги да помнят, че работят с хора" заяви тя.
1
1394
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
17 Септември 2012 23:17
Не сещам тези "всички" , но е повече от ясно ,че зад Статуквото на РанЪт и Гиньовото , омерзително приклякат и хората от Четвъртата власт . Жална ти е майката , Българино !!! ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД