:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
От "Ботев" обвиниха съдията за загубата с 0:1
Здравко Здравков бил санкциониран, защото отказал право на строеж
Гражданите протестират заради променен маршрут на трамвай
Според него има 80% вероятност Симеон Сакскобургготски да осъди България по своето имотно дело
Е-досието също предизвиква спорове между социалните партньори
СТАТИСТИКИ
Общо 377,697,301
Активни 1,039
Страници 1,153
За един ден 1,302,066

Борисов: Искът на една руска компания е вероломен акт!

Искрено се надявам, че Путин не знае, дружбата с Русия е от векове за векове, каза премиерът
 
При предишната визита на Путин у нас получи от Борисов подарък куче.

На няколко пъти днес премиерът Борисов при среща с журналисти коментира иска за 1 млрд. евро на руската компания "Атомстройекспорт" срещу НЕК, подаден в Арбитражния съд в Париж. Борисов окачествява този акт като "вероломен", смята, че президентът Путин не е информиран за иска и предрича, че предстоящото посещение на Путин в София на 9 ноември за подписването на споразумението за "Южен поток" може да протече неприятно.
Борисов казва и нещо, което досега не е съобщавано, че още преди 2 седмици "България подписа всички клаузи по "Южен поток", следователно искът не можело да бъде използван за натиск върху България във връзка с газопровода. Но независимо от т.нар. вероломен акт Борисов заявява, че "приятелството и дружбата с Русия са от векове за векове".


Премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти темата с иска срещу България на руската компания на стойност 1 милиард евро, предаде Агенция “Фокус”. Русия като държава, и руският народ и България, са приятели от векове. Ние сме православни държави - историята ни е такава, каза министър-председателят Бойко Борисов, в отговор на въпрос за иска на руската компания към българската държава. Ние сме православни народи, когато се говори за Русия и България и руската страна. Това е крайно неправилно. Тук има една компания, която въпреки провежданите преговори, без да ни информира, е решила да подаде иск. Искрено се надявам, че президентът Путин не знае за това тяхно действие. Защото, ако знае, никак няма да му бъде приятна срещата на 9 ноември в България. Тогава трябва да подпишем за "Южен поток", каза премиерът Бойко Борисов, който бе в БАН заедно с посланик Джеймс Уорлик.
Ние стриктно изпълваме всички ангажименти по договора за "Южен поток". По АЕЦ „Белене” продължаваме да водим преговори. Те прекрасно знаят, че седми реактор, този руски реактор, който е за "Белене", ще бъде направен там, отговори Борисов на въпрос за иска на руската компания към българската държава. „Затова считам, че абсолютно вероломно - използвам тяхна терминология от време на войната - ни изненадаха с този иск. Мисля, че допуснаха грешка. Защо сгрешиха? Защото сега ние ще направим всичко възможно да обявим за нищожен договора по предишната централа”, обясни той. "Фокус" не обяснява коя централа има пред вид премиерът.
„Затова аз се радвам много, че българският парламент ще проведе това разследване. Все пак - те трябва да се произнесат след три години по рамката на това споразумение. Разбирам, че им трябват експертизи, разбирам, че им трябва още време. Но след три години поне могат да се произнесат за това - правилно ли е проведен конкурсът. И тук вече тази руска фирма, заедно с тогавашните управници трябва да ни отговори.
Ние сме имали 80 процента изградена атомна централа. За нея се пуска търг, вследствие на което естествено идват само тези, които са изградили тези 80 процента. Прави се огромна далавера да зачеркнат тези 80 процента и да кажат – ама ще правим нови реактори. Затова трябват конкурси. Това е енергийната независимост. Да има конкурс да дойдат всички, които произвеждат реактори, да кандидатстват. От 80 процента готова централа, първо се договарят за 200 милиона евро да откупят тази готова централа. Впоследствие, обаче, решават, че всичко е за българска сметка. Естествено, българският народ е богат, той може да подпомага всички народи по света. Изведнъж ми искат 1 млрд. евро, каза още той.
Не трябва да се смесват отношенията България – Русия с иска на една компания за компенсации за АЕЦ "Белене", каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти, предаде „Фокус”. Приятелството и дружбата с Русия са от векове за векове и така ще бъде. Но - между някаква компания там, която е участвала във всички тези процеси, заедно със своите агенти тук, главно в комунистическо-социалистическа партия... - коментира министър-председателят Бойко Борисов иска на руската компания към българската държава. „Нека в парламента да кажат - как са правени тези сметки и да ги сложат на масата. Като бяхме в метрото, ми казаха, че похарченото по АЕЦ „Белене” до сега, е много повече, отколкото струва метрото в София, каза той.
"Най-неочаквано за мен е това нещо. Затова считам, че президентът Путин не би трябвало да бъде информиран, но ако е информиран, очаквам от него решение, защото ние стриктно изпълняваме поетите ангажименти по "Южен поток". Заявили сме, че ще платим останалото за седми реактор и ще си го вземем, а за осми - трябва да изпратим документи кога искаме да го правим. Има договори. Явно е че тези договори не са договори като договори – в тях няма цени, няма срокове, няма нищо", каза премиерът. Според него - не трябва да се намесват отношенията България – Русия. „Тук има компания, която си е позволила това да го прави. Щом искат съд, ще се съдим. Но съм убеден, че президентът Путин, ако разбере, няма да му бъде приятно, защото на 9 ноември ще дойде да подпишем "Южен поток" и тези въпроси ще му бъдат зададени директно. И няма абсолютно никакъв шанс да ме убедят в обратното. Защото, когато един реактор от 200 млн. става 78 млн. и след това си работи прекрасно, и си произвежда ток, и след това ми завеждат 1 млрд. евро... Ако не е тактика, разбира се. Не знам. Ние само преди две седмици по "Южен поток" подписахме всички клаузи по договорите, така че - на 9 ноември няма какво да обсъждаме, само да подпишем. Така че – не е нещо като тема, свързана с натиск върху нас", каза Борисов. По думите му - вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков малко по-образно се е изразил. "Той е визирал тази компания, която тръгвайки по този начин да работи с нас... Мисля, че адекватно ще отговорим" – подчерта министър-председателят.
България иска да е добър партньор, но доброто партньорство и приятелство означава "не по братски, а по равно", това заяви президентът Росен Плевнелиев, предаде репортер БГНЕС.
Президентът коментира иска на "Атомстройекспорт" за 1 млрд. евро неустойка по проекта АЕЦ "Белене". България иска да е добър приятел на Русия и затова дефинираме ясно нашите интереси и искаме договори, посочи президентът. Тези, които в миналото наливаха милиарди без договори, виждате докъде доведоха нещата, коментира той. Плевнелиев не отрече обаче, че предстоят тежки преговори по въпросите на "Южен поток", "Белене" и други енергийни проекти. Но в това отношение България има големият късмет да се намира на географски кръстопът.
"Трябва да остане в миналото този подход на зависимост на взимане на решения под масата и на харчене на пари без договор. Затова работим – за посещение на президента Путин, но повече от ясно е, че големите теми ще бъдат свързани с енергийната политика". Аз съм оптимист, че ние отново ще покажем добронамереност. Приятелството се базира на протегната ръка и добра сделка за двете страни, допълни държавният глава.
215
5589
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
215
 Видими 
13 Септември 2012 11:56
От Путин ли ще почне шляпането?
13 Септември 2012 11:59
Ъ-ъ-ъ, ама как така? Путин ще им дойде на крака на Боко и Плевню на 9 ноември? Няма ли да ги привика на килимчето в Кремъл и да ги накара да чакат с часове пред кабинета си?
13 Септември 2012 12:05
Надяваш ли се, Калинке,
бачо ти Иван да доди?!?
***
актуална народна песен
****
Тази среща на 9-ти ноември - кой кого ще пляска и по кои части?
13 Септември 2012 12:06
Това ерчене на Борисов и министрите му изглежда много синхронизирано.
Интересно, дали Новия ни Голям брат не е приготвил изненада на стария, в която минсъвета ни играе ролята на тъпата патка - примамка?
13 Септември 2012 12:06
Няма ли да ги привика на килимчето в Кремъл и да ги накара да чакат с часове пред кабинета си?

Ще, ще, само че това специално за Чехльо ще е през октомври.
13 Септември 2012 12:06
манерко,
Путин не е арбеска или големия американски брат!
13 Септември 2012 12:07
Ъ-ъ-ъ, ама как така?

Като Килъри?
13 Септември 2012 12:07
Циркаджии!
13 Септември 2012 12:11
Влиза зайко в горския бар и се обръща към клиентите:
-Някой да знае кой ми е откраднал куфара?
Никаква реакция.
-Повтарям.Някой да знае кой ми е откраднал куфара?Ще направя каквото направих миналата година!
-Е ,какво направи миналата година- изправяйки се, попитала Баба Меца.
-Еми какво, купих си нов.
На Путин нямало да му е приятна срещата с боко-?
13 Септември 2012 12:13
от всичките му плескавици мъжкарска не видях, ще стрим ли белене или уорли не го позволява, пляс
13 Септември 2012 12:17
Ако знае, срещата ни на 9 ноември няма да е приятна, каза премиерът

Това ми звучи страшничко. Дали няма да обявим война на Русия на 9 ноември или само с чембери ще се размине Путин
13 Септември 2012 12:22
Добре че е Бойчето!
Ако не беше Той, поручик Ржевски досега да е окупирал България, и да е изнасилил всичките моми, жени, баби и... крави.
По-добре шевронско робство, нежели "Газпром".
Хора, бдете!
13 Септември 2012 12:23
Вероломният Путин? Това руснаците може и да не му простят. Впрочем, защо не му звънне, да го попита? С много едри щрихи скицира премиерът - не му се разбира. Дано сам да се разбира.
Това за братските, православни и славянски го е казал пред окончателно отпътуващия? Отмъстителност и жестокост за довиждане.
Президентът - отличник от първи клас.
13 Септември 2012 12:26
Ние сме православни народи, когато се говори за Русия и България и руската страна.
...формен идиот, някои ще разтълкува ли горното?

Тук има една компания, която въпреки провежданите преговори, без да ни информира, е решила да подаде иск.
... пак не е чел - не подават иск, само увеличават размера на иска...
Искрено се надявам, че президентът Путин не знае за това тяхно действие. Защото, ако знае, никак няма да му бъде приятна срещата на 9 ноември в България. Тогава трябва да подпишем за "Южен поток", каза премиерът Бойко Борисов, което бе в БАН заедно с посланик Джеймс Уорлик.
...тия дни дедушка Мазай пусна тук едно решение на правителството им от миналата седмица - май това действие на "фирмата" става именно в изпълнение на това правителствено решение...

Защото сега ние ще направим всичко възможно да обявим за нищожен договора по предишната централа”,
...ахъм, нали нямаше договор ПО предишната централа ... дали душата има представя какво значи "нищожен" договор?
13 Септември 2012 12:30
НЕ разбирам защо чисто юридически проблем, между НЕК-България и "Атомекспортстрой"-Русия, нашите днешни управляващи и политици го превръщат в политически проблем(антируски, при това!)?!
Или "Атомекспортстрой"-Русия има право на тези негови претенци за обезщетяване(ЗАПЛАЩАНЕ!) на поръчани от НЕК-България и извършени от "Атомстройекспорт" съоръжения и дейности- и НЕК-България трябва да плати!- или "Атомекспортстрой" НЕ ги е изработил и извършил и, съответно, няма право на обезщетяване! Това трябва да го каже Съд, а НЕ политици(български, при това)!? К`ва "вековна "братска дружба" между "братски Народи", к`ви 5 лева?! Туй да НЕ ви е времето на братската прегръдка и целувка "Брежнев-Живков"- при Демокрацията и КапитализЪма всичко е пари и заради пари, бре!
Да не би(НЕ би!) "Уестингхауз"-САЩ да изработи и да извърши нещо БЕЗплатно за НЕК- глупости!
13 Септември 2012 12:31
Впрочем, защо не му звънне, да го попита?


Не става. Секссимволът на фризьорките и маникюристките не знае друг език, освен...банкянски

13 Септември 2012 12:36
Професоре, отдавна е доказано, че Тиквата не чете, а всички останали надолу по веригата чинно следват светлия Му пример.
Тия до края на мадндата наистина ще вземат наистина да ни вкарат в накоя война.
13 Септември 2012 12:37
"Каквото и да ти разправят, знай, че става въпрос за пари." АЕЦ Белене ще започне да се строи, когато българската и руската страна се разберат не толкова за финансирането и технологията, а за комисионните
Не става. Секссимволът на фризьорките и маникюристките не знае друг език, освен...банкянски
А и руски знае, нали си говориха с Меркел като ходи там.
13 Септември 2012 12:37
Подполковникът е загазил.Повикан е тук идиотчето да го напляска ПАК,а генерелът да го строява!Какво самочувствие имат марионетките,ближещи !?!на баткото туй
13 Септември 2012 12:38
не знае друг език, освен...банкянски

Ъхъ, и на чист банкянски ще извади коз от ръкава - България ще подпише за Южен поток само ако руската страна си оттегли иска. Ще надцака Путин, който от своя страна просто ще заобиколи България ведно с банкянското говедо.
13 Септември 2012 12:38
Тия тръгнаха, като аслани за Израел и са прибраха, усул, усул ,като насрани. Не им е за първи път. Фасони могат да продават само за пред българскитемедии, блюдолизци.
13 Септември 2012 12:39
Мъкааа, мъка!
1. Е като
Русия като държава, и руският народ и България, са приятели от векове
, за к'во тогава си счупихте главите да се кланяте на презокеанския ни нов брат? И направихте такива гафове във външната ни политика...по отношение на Изтока, че за последствията - не ми се мисли.....
2.
Искрено се надявам, че президентът Путин не знае
- е що да знае Путин, това е ФИРМА, какво общо има тя със властта? Или си мислиш, че и там е като у нас........Е Параграфа го е казал.
3. Леле, какви ни управляват!
13 Септември 2012 12:40
Тия тръгнаха, като аслани за Израел и са прибраха, усул, усул ,като насрани. Не им е за първи път. Фасони могат да продават само за пред българскитемедии, блюдолизци.
Е, поне трябва да им се признае, че и този път не склониха да накиснат Хизбула.
13 Септември 2012 12:41
Защото, ако знае, никак няма да му бъде приятна срещата на 9 ноември в България. Тогава трябва да подпишем за "Южен поток".


Що ми се струва, че накрая ще го отнесе министърчето Добрев? Щото то ходи до Москва и то твърдеше, че руската страна нямало да има претенции. Всъщност само тези твърдения излязоха в медиите. От руската страна нямаше такива изявления. Тва първо.

Второ - Румъния е готова тутакси да подпише за Южен поток. Не е кой знае какво отклонение от трасето - просто по другия бряг на Дунава, после Сърбия и нататък. А ний ще чакаме да текне от Набуко. Някога.

Кофти, но май тва е положението.
А пропо, Катарците ше го правят ли онзи скоростен път от Русе надолу? Питам, щот народът наш ще може да си носи газ в бутилки от Гюргево, та да земат да побързат.
13 Септември 2012 12:44
Леле, какви ни управляват


А какви ги избират... леле...
13 Септември 2012 12:45
И, видите ли, Русия "изнудвала" България с този иск за 1 млрд евро- за да "клекне" България за "Южен поток"?! А защо България стои "изправена" срещу "Южен поток"- който, при това, е за газ от Русия за консуматори в Европа(и ЕС)! Нима наш`те си мислят, че Русия ще строи газапровод(за милиарди) до Западна Европа чак, БЕЗ желание и съгласие на Европата(ЕС) да получи по този газопровод руски газ?! Глупости! И на кого се опъват сега нашите- на нашите от Европата и ЕС ли?! Или просто "клякат" на САЩ- в ущърб на Европата(ЕС)?! Нима, например, готовият вече газопровод "Северен поток" е НЕжелан в Европата(ЕС)-ама са го пуснали да стигне до тях, заради сините руски очи?!- и руснаците напразно са пръснали милиарди, за да го построят?! И сега Европата(ЕС) НЯМА да иска руски газ по "Северен поток"?! И няма да иска Европата(ЕС)руски газ по "Южен поток" ли?! ГЛУПОСТИ!
13 Септември 2012 12:47
ащото, ако знае, никак няма да му бъде приятна срещата на 9 ноември в България.

Сега очаквам Путин да се уплаши и да не дойде
13 Септември 2012 12:50
Това, че идиотите начело на страната правят и невъзможното да прецакат общите проекти с Русия, се вижда ясно.
Въпросът е: защо го правят?
а) проблем с комисионните.
б) големия брат ги държи на къса каишка.
в) от глупост.
13 Септември 2012 12:50
А да знаете по какъв повод Уорлик е водил нещото в БАН?
13 Септември 2012 12:51
Второ - Румъния е готова тутакси да подпише за Южен поток.
Тя е готова, но руснаците не искат, защото трасето трябва да мине през украинския участък, ако тръбата ще излиза на румънския бряг.
13 Септември 2012 12:51
Кое нещо?
13 Септември 2012 12:52
Въпросът е: защо го правят?
а) проблем с комисионните.
б) големия брат ги държи на къса каишка.
в) от глупост.


Поради трите изредени причини
13 Септември 2012 12:54
Какво се обясняват тия двамата държавни мъже?Проблема не беше ли решен още вчера, когато малкия пръдльо напляска "пак" руснаците.
13 Септември 2012 12:58
Ми онова нещо, Симпли, мутанта
13 Септември 2012 12:59
Да наблегнем още на факта, че в объркването си въпросните управляващи лица се изпускат да признаят по някоя истина (веднага забелязано от наблюдателни форумци).
Ма нали нямаше договор и щяхме да съдим тези дето харчели без договор. За какви договори сега разправя лъжливото овчарче?
И нали Белене било един гьол? Пък то сега....

И т.н., и т.н.

Бе има ли нормален човек който да повярва на една дума изречена от герберски политик?
13 Септември 2012 13:01
Тя е готова, но руснаците не искат, защото трасето трябва да мине през украинския участък, ако тръбата ще излиза на румънския бряг.


Вариант 4 - Русия, Румъния, Сърбия, Хърватска (снимка: натиснете тук) !
При този вариант се избягва и спорният, според Румъния, участък от териотриалното море на България.
13 Септември 2012 13:03
Малеее, тия ке се тепат!!!
13 Септември 2012 13:03
Да Карамфилов-наистина и трите.
13 Септември 2012 13:04
Брех, голяма радост настанала! Сега дядя ви Ивана ще му каже на на Боко "кон боб яде ли"! Сбрахте се! Къде и кога отварят "советское игристое"
13 Септември 2012 13:04
Формен идиот, избран от други такива.
13 Септември 2012 13:04
Много съм впечатлен от снимката и най-вече от святкащия зъб в устата(работния орган) на Рапона, който блещи бетер от некоя светлина в края на тунела.
Или в началото, де да знам.
13 Септември 2012 13:06
Путин ще идва ли?
Най-добре да изпратим Станишев да почете няколко часа вестници пред вратата му в кремъл.
13 Септември 2012 13:06
защото сега ние ще направим всичко възможно да обявим за нищожен договора по предишната централа

Това говори мутантът. А по-долу Носачката на "златни" яйца твърди, че били наливани милиарди без договори.
Ако все пак има договори, то в тях би следвало да са уредени условията за прекратяването им. Но нали наехме най-скъпата адвокатска фирма в света, та явно тез последните тъй са Го светнали. Останалите несвързани приказки за сумите не ми се коментират дори.
13 Септември 2012 13:06
Абе усещам, че ще им го набутаме на румънците - да си чукат главите с тръбата
13 Септември 2012 13:08
Путин ще идва ли?
Ахъм, виж там, спретнете с другите пусита, некъв пърформанс в "Ал. Невски"
13 Септември 2012 13:08
Летел воробей, замерз и упал.
шла мимо корова и наклала на него.
Воробей отогрелся и стал чирикать.
Бежала кошка, откопала его и съела.
Отсюда мораль: 1) Не всяк тот враг, кто на тебя наклал!
2) Не всяк тот друг, кто тебя из дерьма вытащил!
3) Сидишь в дерьме -- не чирикай!
13 Септември 2012 13:09
Посещението на 9 ноември да не е свързано с годишнината от пленума на 10-и ноември 1989 г. и провеждането евентуално някакъв нов пленум?
13 Септември 2012 13:11
Стоит слониха, жует себе траву. Вдруг ей на спину села муха.
Слониха ее и хоботом, и хвостом пыталась согнать - без толку.
Мимо пролетал воробей, взял да и склевал муху. Слониха говорит:
- Ой, спасибо, воробей, мне эта муха так надоела. Кака же мне
тебя отблагодарить?
- Знаешь, я давно мечтаю иметь секс со слонихой.
Слониха согласилась. И началась трахалка. Воробей работает во-всю....
Вдруг на слониху сверху падает огромный кокос. Она:
- Ой!
Воробей подлетает к ее голове и приятным басом говорит:
- Дорогая, я тебе сделал больно?
13 Септември 2012 13:18
Абе усещам, че ще им го набутаме на румънците - да си чукат главите с тръбата

Мдаа .... А ние че ривем за нероден Набуко
Де има една приказка, от цел чувал с проекти правителството баш ъъъ таковата извади.
Под благия поглед на Биг Брадър

13 Септември 2012 13:18
Четох по диагонал. Нямам нерви за толкоз глупости - приятели, братя, православни... Но не разбрах за някакъв гьол ли става дума или за 80% изградена централа? Ако в статията е обяснено, моля за извинение.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД