:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Меркел не дава Гърция да се откаже от еврото

Излизане на Атина от еврозоната може да коства на Берлин над 62 млрд. евро
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Гръцки пожарникари участваха в масовите протести, които се проведоха из цялата страна през уикенда, против икономическите мерки на страната заради кризата. Над 12 000 души взеха участие в демонстрациите.
Германският канцлер Ангела Меркел иска да се намери решение, за да се попречи Гърция да излезе от еврозоната през есента, съобщи сп."Шпигел". Според изданието, което не цитира източник, Меркел казала пред приближените си, че трябва да се намери решение за Гърция. Тя и съветниците й се опасявали, че излизането на Атина от валутния съюз може да доведе до ефект на доминото, подобен на фалита на американската банка "Лемън Брадърс" през 2008 г., който предизвика началото на глобалната финансова криза. Цената на подобен сценарий за Германия се изчислява на 62 милиарда евро, припомня "Шпигел". Експерти припомнят, че толкова са инвестирали германските банки в гръцките. През уикенда Меркел приветства условията, които Европейската централна банка (ЕЦБ) постави в своята нова програма за изкупуване на облигации с цел да помогне за решаване на дълговата криза в зоната на еврото, с което зае страната на ЕЦБ срещу собствената си централна банка - Бундесбанк, която е против тази практика.

Кризата в Еврозоната ще се задълбочи, преди да отслабне, и е възможно до една година Гърция да излезе от валутния съюз, заяви шведският министър на финансите Андерс Борг в интервю за общественото радио. Борг, чиято страна не е членка на еврозоната, каза още, че няма да се изненада, ако Гърция бъде принудена да се откаже от еврото в близко бъдеще.

Международните кредитори на Гърция оказват натиск на правителството да приключи новия план за икономии, който да гарантира, че страната ще остане платежоспособна и ще запази членството си в еврозоната, предаде АФП. Одиторите от т. нар. "тройка" (ЕК, МВФ и ЕЦБ) се намират в Гърция от петък, за да определят дали Атина е направила достатъчно, за да си осигури отпускането на жизненоважния кредитен транш в размер на 31.5 млрд. евро.

ПОЗИЦИЯ

Словения има нужда от половин милиард евро до края на годината, заяви словенският министър на финансите Янез Сустерсич в интервю за австрийския в."Ди Пресе". "Словения има няколко възможности. Истината е, че една емисия държавни облигации до края на годината би била много полезна", каза министърът. Той подчерта, че е важно страната да направи структурните реформи, предложени от правителството. Министърът посочи преструктурирането на държавната самолетна компания Адриа Еъруейз и на Нова люблянска банка, чийто собственик е държавата. При другите предприятия, които са в по-добро състояние, няма причина държавата да продължава участието си. Това са Телеком, застрахователят Триглав и петролната компания "Петрол" - все компании, в които словенската държава е акционер, обясни финансовият министър.

19
3120
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
09 Септември 2012 19:28
Баба Меркел,пък и не само тя мисля, ще гризне дръвцето.Маляките ще изработят всички.
09 Септември 2012 19:47
Естествено, че ще гризне, защото гърците набараха слабото място на швабите. Швабите се издадоха, че всъщност за тях Гърция е изключително важна като член на Еврозоната. Беа надхитрени в играта на нерви. Абе верна се оказа оня максима " когато се е раждал грък евреина е плакал".
"Доминация над Европа" посредством единствено икономически лостове се оказа доста калпава работа. Никой не възприема сериозно заплахите на Германия. Некъква си лелка нещо си бае от Берлин. Голем праз, какво мое да прати към Крит? 4 дизелови подводници и голема група застаряващи фраута......
09 Септември 2012 21:16




Хи,хи хи , пък едни капацитети се точеха за Орлов мост. Сега да се самообслужат!
09 Септември 2012 22:47
Това, че Гърция никога няма да бъде изгонена от еврозоната, го казахме с някои колеги тук в този Форум още в самото начало на тази сага. Правилото е елементарно - който държи парите, той диктува условията - в случая Гърция взе 300 тина милиарда евро - а сега да отидат и да си ги вземат обратно от гърците без тяхното съгласие - ако някой иска изобщо да си запази шанса евентуално, някога, да получи нещо обратно от гърците - требе да слушка и да прави само това, което на гърците им е изгодно - в противен случай - от умрял писмо (пари) ....
09 Септември 2012 22:51
и да довърша - в този смисъл ние, българите, сме балъците на ЕС - и правилно гърците ни се подиграват .... Продължаваме да си играем със залъгалката "трай бабо за хубост (за просперитет чрез мизерия)" .... Дали ще ни светне някога под шапката, че докато на нас ни дават празната залъгалка, други надуват здраво пълното с топло мляко шише ...
10 Септември 2012 01:18
Въпросът изобщо не е до пари, всичко е заради контрола и властта, да убедят хората че само Новия Световен Ред ще ги спаси.
10 Септември 2012 02:33
Меркел вероятно вече се вижда в ролята на някакъв свръхканцлер на централизирана Европа, а това трудно се връзва със загубата на авторитет, която би последвала от гръцкото излизане. По-скоро ада ще замръзне, отколкото Меркел, Драги, Барозу и ван Ромпой да пуснат Гърция да излезе. Вчера писах за това в блога си, но да не претоварам коментара, който иска да заповява - http://kololoto.blogspot.com/2012/09/blog-post_9.html
10 Септември 2012 05:59
Да не повярва човек, че гърците са източили от Германия само 62 милярда! А от къде са останалите 300 милярда?....
10 Септември 2012 09:01
Права е Меркел, няма нужда Гърция да излиза от еврозоната, достатъчно е да й се спрат ежемесечните траншове (4-5 млрд. евро) и нещата с бюджетните разходи ще си дойдат на мястото.
10 Септември 2012 09:18
Rakita
тогава ще дойдат и на Лъвов мост
10 Септември 2012 09:47
Rakita
тогава ще дойдат и на Лъвов мост
Няма, те са горди - гладни ще стоят, но на Лъвов мост няма да дойдат. По-скоро гърци ще дойдат, отколкото гъркини:
"Грците измислиле сексот и го практикувале долги векови. Потоа се појавија Македонците и откриле дека секс може да се прави и со жени "
10 Септември 2012 10:55
???
10 Септември 2012 11:22
Тоя път вече банкерите забъркаха голямата каша ... Така се получва когато вместо политиката се гледа повече бизнеса. Естествено че изпечените банкери няма как да ги излъжат гътците с няколко фалшиви финансови отчета, нали си имат скъпо платени консултанти, които следят всичко. Но, банките са продължавали да дават още и още, тъй като са знаели че собственото им правителство в един момент ще започне да връща парите, по един или друг начин, защото никой не иска да си капичне банките.
Та така, банките за свещените крави и те използват това, обаче тоя път пресолиха манджата сериозно. Нп пак ще са на печалба. ще видите :о)
10 Септември 2012 11:56
"Грците измислиле сексот и го практикувале долги векови. Потоа се појавија Македонците и откриле дека секс може да се прави и со жени "

Ракита ако видиш някоя друга гъркиня, ще им влезнеш в положението на гърците
10 Септември 2012 12:22
Ракита ако видиш някоя друга гъркиня, ще им влезнеш в положението на гърците
Ходил съм в Сев. Гърция (до Южна не съм стигал) и не изглеждаха чак толкова зле, може би защото имат и славянска жилка.
10 Септември 2012 13:18
В момента заемите се обслужват нормално. За какьв кур му е на някой да изкара Гьрция от еврото за да си простреля собствения крак.
Пьрво единствената начин за да стане това е, да се сьберат всички от еврозоната, да си разделят каквото има и след това
да се махнат всички без Гьрция и да си направят някаква нова еврозона без Гьрция. Тинтири минтири. Или да се изнесьт всички поотделно и да
остане само Гьрция в еврото.
10 Септември 2012 15:16
timbuktu,за да се развива гръцката икономика,Гърция трябва да излезе от еврозоната(аврото),иначе е невъзможно развитието.Merkel действува по религиозни съображения, не по икономически.
10 Септември 2012 15:49
Случаят с Гърция е като в приказката на един банкер, че ако дам заем на някой в размер 1% от активите ми - той е мой длъжник, но ако му дам заем в размер от 10% от активите ми - той става мой партньор!
Тук обаче има един въпрос - какво би струвало на германските банки да преглътнат тези 62 млрд. евро? И действително ли ще ги загубят, защото дори и излизане от еврозоната не отменя задълженията на Гърция към нейните кредитори!?
10 Септември 2012 16:21
Късно е чадо(Меркел), мандалото лопна! За ЕС Еллада ще бъде, както се пее в една песен на „Ζιγκ Ζαγκ“, „Мед и отрова“ (Μέλι και φαρμάκι )
WesternTwilight
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД