:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,069,632
Активни 1,193
Страници 62,061
За един ден 1,302,066

Общината съблича 1000 тона метал от паметника пред НДК

Как ще изглежда спорният монумент след основния ремонт обаче още не се знае
снимки: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Така изглежда днес паметникът, заринат с боклуци.
Една от големите язви на центъра на София - рушащият се паметник "1300 г. България" пред НДК, най-сетне доживя основен ремонт. В четвъртък трябва да започне демонтирането на около 1000 тона метал от монумента, които ще отидат за скрап. Това обаче не значи събаряне на паметника, който се руши от създаването си.

"Ще се премахне само част от паразитните железа. Самият паметник си остава, но все още няма проект как ще изглежда", обясни пред "Сега" Валентин Старчев, който е проектирал монумента. Той обясни, че сега ще се изгради скеле, ще се покрият статуите, за да не се съсипват, и ще се махнат 12 стоманобетонни панела, за да се открие цялата стоманена конструкция на паметника. Продължението на проекта за визията на паметника не е изготвено, но най-вероятно съществени промени ще се направят само там, където има празно място, обясни Старчев. Главният архитект на София Петър Диков не беше открит за коментар.

Премахването на част от железата ще се извърши от столичната фирма СК "Милвес" ЕООД, която е собственост на Милчо Андонов. На същата фирма беше възложен и ремонтът на Централната баня през 2009 г., който струваше 2 млн. лв. Фирмата е спечелила с по-ниската предложена цена и срок за изпълнение. Желязната конструкция трябва да се премахне в срок от 12 дни и ще струва 78 387 лв. Първоначално общината залагаше по-голяма сума, но икономиите ще се постигнат чрез предаването на метала за вторични суровини. Средствата ще влязат в общинския бюджет.

Съдбата на паметника често става предмет на спорове в София. Представително проучване на мнението на софиянци не е правено, но импровизирана анкета в интернет наскоро показа, че има почти пълно мнозинство за събарянето му - 90%.

ПЪЛНА ПРОМЯНА

Заради метрото в момента се реконструира изцяло и подлезът пред НДК. Той трябва да е готов до средата на август. Освен смяната на тавана, подовата настилка и електрическата инсталация след ремонта в подлеза ще заработят и два външни бара. Проверка на място показа, че заведенията вече са изградени от двете страни до фонтаните. "Двата бара са по проекта на общината. Стоеше празно и най-вероятно затова архитектите са решили да се направят, за да се запълни пространството", обясни пред "Сега" инж. Ангел Джоргов, който е ръководител на проекта. Той обясни, че най-вероятно местата ще се отдават под наем от общината през летния сезон. Подлезът ще бъде открит до средата на месеца.
 ---
26
2622
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
06 Август 2012 20:01
Продължението на проекта за визията на паметника не е изготвено, но най-вероятно съществени промени ще се направят само там, където има празно място, обясни Старчев
-какви ли пропуски има паметникът във визията си? И по кои точно въпроси са празните места във възгледите на паметника? Философията на Хегел? Бъдещето на политическите партии? Как ще се запълнят празнотите, като не е одушевен?...
06 Август 2012 20:48
Мащабна мизерия съчетана със или следствие на селска грандомания.
06 Август 2012 20:54
Лично аз не помня, от откриването на НДК на някой да му е харесвал този петоъгълен десетохуйник. Може би само на Старчев.

Както и между другото статуята на вещица с непозлатено бухалче, вероятно се харесва само на Чапкънов
06 Август 2012 21:15
Па се чуДЯ какво би казал Алековия ГЕРОЙ за този паметник !!!!!!!!!!! Може би ще остане само ,,КОЛКО МУ е САРАМИЯТА" !!!!!!! с добавката ще дадем метала на НАША фирма....
06 Август 2012 21:18
След като влезе и в учебниците по история, не виждам причини да не се увековечи един нов национален герой върху този паметник - а бюст, а барелеф, я нещо друго....
06 Август 2012 22:41
Aз съм за бюст...Данчето Фандъкова по голи цици От двете цици пръска водичка като чешмишка .Оприличава как ГЕРБ напоявава и облагородява мамковината
06 Август 2012 23:03
...демонтирането на около 1000 тона метал от монумента, които ще отидат за скрап.

Ако не греша, кг желязо е 0.3лв, а 1000 т са 300 000 лв...
Добри пари...
07 Август 2012 01:34
Неква безидейна рушаща се конструкция си е перфектният паметник на Бълггария.
Да свалят железото за скрап ( пърформънса е точно отражение на новата епоха ) и останалото да си се руши от времето.
Така ще има един динамичен огледален образ на действителността.
Те това е Искуство .
07 Август 2012 05:33
Да го разкарат скапаното нещо-подобно-на-паметник !! На иначе добре проектираната градинка това нещо е плеснато в последния момент от едната му страна и така се разваля цялата идея. Ако застанете на терасата на НДК и погледнете в посока бул. "Патриарх Евтимий", ще видите как това нещо изобщо не му е мястото там !

Да не говориме за измъчената му архитектурно-културна стойност (клоняща към нулата). Авторът да му се даде някой лев (максимум 1000) да направи копие 1:200 и да го инсталират в Музея на Социализма за радост на всеки индивид без вкус.

Както винаги, мнението на народа е точно, неслучайно от самото му откриване паметника се сдоби с прозвища като "многоъгълен петох*йник" и т.н. Не виждам защо заради шепа намаляващи по биологични причини хора да търпиме такова грозно нещо на централно място в София!
07 Август 2012 06:09
хич да не го пипат/ българия има нужда от паметник на разрухата си
07 Август 2012 07:24
Това да не е инициатива на египтолога?
Слаба ракия...
Друго си е да гътнеш Хеопсовата пирамида, много по-величествено е!
Типично циганска работа, каквато е и цялата ни държава.
Впрочем, за какво служат паметниците? Не се ли строяха за да ни напомнят за някой.. или за нещо?

07 Август 2012 08:02
Там ТРЯБВА да се ВЪРНАТ паметните плочи на
българските войници, загинали във войните за свободата на Майка България.
Там са поставени, там им е мястото.
07 Август 2012 08:52
Там ТРЯБВА да се ВЪРНАТ паметните плочи на
българските войници, загинали във войните за свободата на Майка България.
Там са поставени, там им е мястото.
Орльо, плочите никога не са били там. Те бяха на едни порутени стени, останали от бивши каарми на мястото, където сега е НДК, ако не и отзад. Тогава цялото това пространство беше една поляна и съм виждал овце да пасат. Мястото им е във военния музей (мисля, че са там).
07 Август 2012 08:55
Американеца, руснака и Бай Ганьо попаднали в плен на племе канибали.... Щели да пощадат само тоя, който им зададе въпрос, на който да не знаят отговора.
Пръв се явил американеца.
- Що е това компютър?
Затрещяли тамтамите, вдигнал се вой по джунглата, и след малко вожда на племето казал:
- Изчислително - информационна електронна система - и американеца заминал за казана.
Втори бил руснака:
- Що е спутник?
Пак затрещяли тамтамите и вожда пак казал:
- Тяло с изкуствен произход в орбита - и руснака и той заминал за казана.
Бай Ганьо попитал:
- Що е това "шестоъгълен петох.й"?
Трещяли тамтамите, вилняли по джунглата - и в един момент вожда казал:
- Не можахме да разберем. Ама ни кажи, да знаем за друг път.
- Ми и аз не зная, но го има, в центъра на София е, пред НДК....
Та бай Ганьо отървал кожата....
07 Август 2012 08:56
Там ТРЯБВА да се ВЪРНАТ паметните плочи на
българските войници, загинали във войните за свободата на Майка България.
Там са поставени, там им е мястото.

Плочите са били там до 1978 г., ако не се лъжа. Едва ли обаче ще стане, защото обезродяването ни тябва да продължи с пълна сила.
07 Август 2012 09:03
Орльо, плочите никога не са били там. Те бяха на едни порутени стени, останали от бивши каарми на мястото, където сега е НДК, ако не и отзад. Тогава цялото това пространство......

Марксе, паметта ти май ти изневерява.Дали не е услужливо,бе момшче?
Какви порутени стени, бе Марсе ,беше паметника на Шести полк ?
Паметта е жива. Вижте снимката:
Натисни тук
Натисни тук
Там ТРЯБВА да се ВЪРНАТ паметните плочи на
българските войници, загинали във войните за свободата на Майка България.
Там са поставени, там им е мястото.


07 Август 2012 10:13
Ето още снимки на Мемориала,съществуващ до 1980 . Съборен заради паметника на социалистическа Народна Република България :
(снимка: натиснете тук)
(снимка: натиснете тук)
07 Август 2012 10:22
Явно софийските общинари ще трябва да се позамислят малко повече по въпроса, а не да бичат "на парче" като занаятчии - Натисни тук
07 Август 2012 11:16
редник 06 Август 2012 23:03 И аз мисля, че това ще да е в основата на заопчналата но незнайно как ще завърши поправка на паметника - тези
Ако не греша, кг желязо е 0.3лв, а 1000 т са 300 000 лв...
Добри пари...


VOCI 07 Август 2012 01:34
OLDMAD 07 Август 2012 07:24
Frodo 07 Август 2012 08:55 То този виц беше доста по-стар и въпросът беше какво е "пленум" и отговорът на българина, с който отървал изяждането беше "ами такова като вашето сега - шушу-мушу - хоп в казана"
Rakita 07 Август 2012 08:56

Изобщо, както гледам може би най-новото развитие на България трябва може би да се нарече "Циганизация на България" (защо не забраниха приемането на скраб по тези многобройни фирми, които ги изкупуват? На всеки е ясно. Колко елементарно и гадно.), а лозунгът, като сме започнали с аналогиите - това което другите народи са строили за 100-тици години, ние да го разрушим за 5 месеца. (има и такива вицове - кой окрал най-бързо един апартамент - българския циганин поиптал "шефе, тапетите да сваляме ли? "
07 Август 2012 11:18
Най-добре е наистина да се премахне тази грозотия, аз я знам като седмокрил шестох*й.
Отделно от премахването на тази грозотия наистина е добре да се върнат стените с имената на загиналите за България войници. Тези стени не бяха там, където сега е седмокрилия, но не бяха и толкова далече от него. Там, където бяха сега не е застроено с НДК или подлезите към него.
07 Август 2012 12:08
През последните 20 години най-голяма заетост има в "скрап" индустрията - интересно до кога?
После, защо ни бил нисък стандарта на живота!
07 Август 2012 12:37
@oldmad
Впрочем, за какво служат паметниците? Не се ли строяха за да ни напомнят за някой.. или за нещо?

...да допълня - не беше ли въздигнат този монумент по случай 1300 годишнината от нещо си?
---
Хузи, няма как да ги върнат плочите - на тяхното място сега е някакво параклисче в памет на загиналите в борбата против комунизма...
07 Август 2012 13:06
Професоре, "паракликсчето" не е на същото място на плочите.
Манипулираш,Дървинков,манипулираш....
07 Август 2012 13:13
...хубаво, Баноф, контраманипулирай и посочи къде бяха плочите, параклисчето е на мястото на бившото комендантство (преди това казарми) по протежение на ул. Ф. Нансен", паметните плочи бяха зад него, наоколо на нещо, наричано от нас "Монте Карло", играехме футбол...
...
А според покойния полк. П. Йотов плочите се пазят, преди 4-5 години в този форум - по повод искане да се издигне паметник на турския аскер, погинал при Шипка - обсъждахме и този въпрос - не е проблем да се поставят отново тези плочи, въпросът е къде, надали градинката при НДК или мястото на паметника са най-доброто решение...
07 Август 2012 15:56
И къде се пазят плочите?? Някой в скоро време виждал ли ги е?? Защото по времето на Йотов доста неща се пазеха, но сега във Военния музей в ъгъла е струпана доста техника,която става вече само за вторични суровини
07 Август 2012 16:18
На мен петох*йникът ми харесва. Както казва Олда - ПАМЕТник. Рушейки всичко, оставаме без памет.

Всъщност, влязох в темата, защото ме подразни позоваването на "интернет анкетката" - това е изключителна манипулация. Всеки, който малко поне е учил вероятности и статистика, знае, че основното правило при извадките е случайността. В произволните интернет въпросници априопри имаме неслучаен подбор на отговарящи. Следователно, този тип допитвания почти за нищо не могат (и не трябва) да служат.

ПП
Както и между другото статуята на вещица

Цанев, ще се обиждаме, а?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД